Συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ινδίας μετά από 30 χρόνια
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη συμφωνία συνεργασίας στον πυρηνικό τομέα με την Ινδία που αίρει την απαγόρευση των συναλλαγών των ΗΠΑ με τη χώρα αυτή στο συγκεκριμένο πεδίο, που διαρκεί τρεις δεκαετίες.
Η συμφωνία, που εγκρίθηκε με 298 ψήφους υπέρ και 117 κατά, θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία και να κυρωθεί και τυπικά από τον Πρόεδρο, ωστόσο παραμένει ασαφές εάν αυτό θα συμβεί πριν την διακοπή των εργασιών του αμερικανικού Κογκρέσου τον Οκτώβριο, εν όψει των προεδρικών εκ
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη συμφωνία συνεργασίας στον πυρηνικό τομέα με την Ινδία που αίρει την απαγόρευση των συναλλαγών των ΗΠΑ με τη χώρα αυτή στο συγκεκριμένο πεδίο, που διαρκεί τρεις δεκαετίες.
Η συμφωνία, που εγκρίθηκε με 298 ψήφους υπέρ και 117 κατά, θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία και να κυρωθεί και τυπικά από τον Πρόεδρο, ωστόσο παραμένει ασαφές εάν αυτό θα συμβεί πριν την διακοπή των εργασιών του αμερικανικού Κογκρέσου τον Οκτώβριο, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 4ης Νοεμβρίου.
Η συμφωνία, που είχε υπογραφεί από τον Τζωρτζ Ου. Μπους και τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκχ τον Ιούλιο του 2005, προσφέρει στην Ινδία πρόσβαση σε Δυτική τεχνολογία και φθηνή ατομική ενέργεια με αντάλλαγμα επιθεωρήσεις του ΟΗΕ σε ορισμένες εγκαταστάσεις της.
Ο Μπους συνεχάρη τη Βουλή για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Η έγκριση της νομοθεσίας αυτής από τη Βουλή αποτελεί άλλο ένα μεγάλο βήμα στην προσπάθεια για την επίτευξη της μεταμόρφωσης της σχέσης ΗΠΑ-Ινδίας», δήλωσε, καλώντας και τη Γερουσία να εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο το ταχύτερο.
Πολέμιοι της συμφωνίας εξέφρασαν έντονη κριτική στους όρους της, σημειώνοντας ότι η Ινδία, η οποία είχε πραγματοποιήσει για πρώτη φορά πυρηνική οπλική δοκιμή το 1974, δεν έχει κυρώσει ακόμη τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, γνωστή και με το αρκτικόλεξο NPT.
Ο Έντουαρντ Μάρκυ, μέλος της επιτροπής Ενέργειας κι Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, καταδίκασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, σημειώνοντας ότι η συμφωνία «απειλεί το μέλλον του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης» της πυρηνικής οπλικής τεχνολογίας. Τόνισε ότι οι ενστάσεις του δεν επικεντρώνονται στην Ινδία: «η συζήτηση αφορά το Ιράν. . . τη Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν, τη Βενεζουέλα, και κάθε άλλη χώρα του κόσμου που έχει στόχο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ανέφερε.
Η συμφωνία αποτελεί εκτός των άλλων διακαή πόθο αμερικανικών εταιριών του ενεργειακού τομέα που προσβλέπουν σε συμφωνίες ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση πυρηνικών εργοστασίων στην Ινδία.
Ο Μπους συναντήθηκε την Πέμπτη στο Λευκό Οίκο με τον Σινγκχ, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την έγκριση της συμφωνίας πριν το πέρας των τρεχουσών εργασιών του Κογκρέσου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr