Αρχίζει το θρίλερ για το ρεύμα
Πρεμιέρα σήμερα για το … προβαλλόμενο κάθε καλοκαίρι θρίλερ της ομαλής ηλεκτροδότησης της χώρας, καθώς αναμένονται νέα ρεκόρ στην κατανάλωση ηλεκτρισμού και ζητούμενο είναι να αντέξει το σύστημα και να μην έχουμε διακοπές ή, ακόμη χειρότερα, κάποιο μπλακ άουτ.
Το προηγούμενο φετινό ρεκόρ στην ζήτηση ηλεκτρισμού ήταν 10.165 μεγαβάτ και καταγράφηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Για σήμερα, όμως, και κυρίως για τις επόμενες ημέρες δεν λείπουν εκτιμήσεις που αναφέρονται ακόμη και σε ζήτηση
Πρεμιέρα σήμερα για το … προβαλλόμενο κάθε καλοκαίρι θρίλερ της ομαλής ηλεκτροδότησης της χώρας, καθώς αναμένονται νέα ρεκόρ στην κατανάλωση ηλεκτρισμού και ζητούμενο είναι να αντέξει το σύστημα και να μην έχουμε διακοπές ή, ακόμη χειρότερα, κάποιο μπλακ άουτ.
Το προηγούμενο φετινό ρεκόρ στην ζήτηση ηλεκτρισμού ήταν 10.165 μεγαβάτ και καταγράφηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Για σήμερα, όμως, και κυρίως για τις επόμενες ημέρες δεν λείπουν εκτιμήσεις που αναφέρονται ακόμη και σε ζήτηση της τάξης των 10.900 μεγαβάτ, όσο δηλαδή είναι το βασικό σενάριο για την υψηλότερη κατανάλωση της χρονιάς.
Βασική αιτία της εκτόξευσης της ζήτησης είναι η αυξανόμενη χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων και οι αρμόδιοι κυριολεκτικά κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, ευελπιστώντας ότι θα λειτουργήσουν στο Δημόσιο τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και που θέλουν τα κλιματιστικά να μην λειτουργούν χαμηλότερα των 26-27 βαθμών Κελσίου.
Ήδη από την Παρασκευή ο ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρισμού, τονίζει την ανάγκη για περικοπές κατ΄αρχήν στους μεγάλους καταναλωτές υψηλής και χαμηλής τάσης της ΔΕΗ (βιομηχανίες, εμπορικά κέντρα κ.α.) με τους οποίους άλλωστε υπάρχουν συμφωνίες με οικονομικά κίνητρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης σε κρίσιμες μέρες και ώρες για το σύστημα ηλεκτροδότησης.
Η μέρα ξεκινά με όλα τα εργοστάσια της ΔΕΗ διαθέσιμα, με εξαίρεση την μονάδα 3 του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης η οποία βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω προγραμματισμένων εργασιών αναβάθμισης. Διαθέσιμες και η μονάδα των Ελληνικών Πετρελαίων στην Θεσσαλονίκη και η μονάδα της ΓΕΚ/Τέρνα στην Βοιωτία, όχι όμως και η Αλουμίνιον της Ελλάδος!
Η τελευταία υποτίθεται ότι πήρε άρον άρον το Ο.Κ. για αλλαγή της άδειας παραγωγής ηλεκτρισμού που είχε, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται η ΔΕΗ κατά 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, προκειμένου να δεχθεί ο όμιλος Μυτιληναίου να την θέσει σε λειτουργία. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν έτοιμο εδώ και ένα χρόνο, αλλά δεν έπαιρνε μπρος με την άδεια για την οποία είχε κατασκευασθεί και επιδοτηθεί, αφού ο ιδιωτικός όμιλος έβλεπε ότι είχε υπολογίσει πολύ χαμηλότερες τιμές καυσίμων από αυτές που ίσχυαν στην πράξη και, έτσι, θα «έμπαινε μέσα».
Παρόλο, όμως, που η άδεια άλλαξε κατεπειγόντως, το συγκεκριμένο εργοστάσιο, με εξαίρεση μερικές ημέρες τον Ιούνιο, είναι ακόμη σε καθεστώς δοκιμής, δίνοντας στο σύστημα μόλις 20 μεγαβάτ από την συνολική ισχύ των 334 μεγαβάτ που μπορεί να δώσει!
Έτσι, μοναδική ενίσχυση σε σχέση με πέρσι είναι τα 100 μεγαβάτ που συμφωνήθηκε να παίρνουμε τις καθημερινές από την Αλβανία και τα 250 μεγαβάτ από την Τουρκία, τα οποία όμως θα «τρέξουν» λίγο αργότερα μέσα στον Ιούνιο.
Συμπερασματικά, αν δεν υπάρξουν βλάβες, το σύστημα θα ανταποκριθεί, χρησιμοποιώντας βεβαίως και εισαγωγές από την Βουλγαρία και την Ιταλία αλλά και πολύτιμα υδάτινα αποθέματα. Αν εκδηλωθούν βλάβες στα εργοστάσια της ΔΕΗ, σειρά στις περικοπές έχουν οι αρδεύσεις, τα ορυχεία της ΔΕΗ (συνολικά 500 μεγαβάτ, μαζί με τους μεγάλους πελάτες) και, δυστυχώς, οι καταναλωτές, προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικό μπλακ άουτ.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr