Μουντιάλ 2022: Η Γαλλία απέκλεισε το Μαρόκο και για πρώτη φορά πάει σε τελικό με Αργεντινή

Μουντιάλ 2022: Η Γαλλία απέκλεισε το Μαρόκο και για πρώτη φορά πάει σε τελικό με Αργεντινή

Εμπαπέ και Μέσι θα διεκδικήσουν το τρόπαιο την Κυριακή στις 17:00 (ANT1) στη Ντόχα - Η προϊστορία και ο δρόμος προς τον τελικό του Κατάρ

messi-mbappe
Ένα βήμα, από το να γίνει η πρώτη ομάδα στην Ιστορία των Μουντιάλ, που θα κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά το βαρύτιμο τρόπαιο, μετά από την Βραζιλία το 1962, απέχει πλέον η Γαλλία.

Για να το κάνει αυτό θα πρέπει το απόγευμα της Κυριακής (18/12, 17:00, ΑΝΤ1) να επικρατήσει της Αργεντινής στο μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, αφού χθες στο στάδιο Αλ Μπαϊτ της πόλης Αλ Κορ, νίκησε με 2-0 το Μαρόκο στο δεύτερο χρονικά ημιτελικό, με τα γκολ των Τεό Ερναντέζ (5΄) και Κολό Μουανί (79΄)!

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cp1ubk2a8ggp)


Η κόντρα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας απέναντι στο απόλυτο αουτσάιντερ του τουρνουά, ανέδειξε μεγάλους νικητές τους «τρικολόρ», στο πρώτο επίσημο ματς με το Μαρόκο. Η εμπειρία και η ποιότητα της ομάδας του Ντιντιέ Ντεσάν υπερίσχυσε της θέλησης και του ενθουσιασμού των «Λιονταριών του Άτλαντα», που μπορεί να ηττήθηκαν στον ημιτελικό, αλλά με την εμφάνισή τους απέδειξαν ότι μόνο τυχαία δεν βρέθηκαν στην τετράδα του τουρνουά.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cp1vusefv70h)
Κλείσιμο


Η Γαλλία πήρε το προβάδισμα απέναντι στο Μαρόκο στο 5ο λεπτό με ένα εντυπωσιακό τελείωμα του Τεό Ερναντέζ, ο οποίος έστω και με λίγη δόση τύχης, καθώς η μπάλα έφρασε στα πόδια του από κόντρα, έγινε ο πρώτος που καταφέρνει να σκοράρει κόντρα στους Μαροκινούς στο Μουντιάλ.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cp1rtqn5h1vt)


Οι Μαροκινοί πίεσαν για την ισοφάριση όμως ο Λιορίς όποτε χρειάστηκε φώναξε παρών, την βραδιά που ισοφάρισε το ρεκόρ συμμετοχών γκολκίπερ σε Παγκόσμια Κύπελλα, φτάνοντας τις 19, όσες και ο «πορτιέρε» της Γερμανίας, Μάνουελ Νόιερ (στις 18 σταμάτησαν, ο Κλαούντιο Ταφαρέλ και ο Ζεπ Μάγερ).

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cp1s0iavfq9l)


Οι δυο ομάδες είχαν από ένα δοκάρι, οι μεν Γάλλοι του Ζιρού οι δε Μαροκινοί του Γιαμίκ. Ο ημιτελικός τελείωσε στο 79΄, όταν πάλι από προσπάθεια του Εμπαπέ, το σουτ του οποίου βρήκε στο πόδι του Εζ Αμπντέ, στρώθηκε στον Κολό Μουανί, ο οποίος δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο σκόραρε το γκολ που «κλείδωσε» τη νίκη-πρόκριση των «μπλε».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cp1tt4kw45o1)


Η πρόκριση των Γάλλων πανηγυρίστηκε έξαλλα από παίκτες, οπαδούς μέχρι και τον πρόεδρο της χώρας Εμμανουέλ Μακρόν που άφησε τη σύνοδο κορυφής για να βρεθεί στο «Αλ Μπαΐτ» του Κατάρ και να δει την προσπάθεια των παικτών του Ντιντιέ Ντεσάν.



Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος πήγε μέχρι και τα αποδυτήρια της ομάδας για να συγχαρεί τους νικητές.



Από την πλευρά τους οι Μαροκινοί που είχαν δώσει ρεσιτάλ στις εξέδρες στο τέλος του αγώνα είδαν τους παίκτες του Ρεγκραγκί να... γονατίζουν μπροστά τους ως ένδειξη της ευγνωμοσύνης τους για την στήριξη τους.



Μπορεί στις εξέδρες οι Μαροκινοί να ήταν άψογοι, όμως δεν συνέβη το ίδιο και με τους συμπατριώτες τους που μένουν στη Γαλλία, οι οποίοι δεν είδαν με καλό μάτι τον αποκλεισμό και βγήκαν στους δρόμους προκαλώντας επεισόδια σε αρκετές γαλλικές πόλεις.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cp1xkrbml9g9)


Στο Μονπελιέ ένας 14χρονος έχασε τη ζωή του όταν Μαροκινοί επιχείρησαν να πάρουν μια γαλλική σημαία από ένα αυτοκίνητο, το οποίο στη προσπάθεια του να απομακρυνθεί παρέσυρε τον έφηβο και τον σκότωσε.



Η πρόκριση της Γαλλίας στον τελικό του Κατάρ φέρνει τον Κιλιάν Εμπαμπέ αντιμέτωπο με τον συμπαίκτη του στην Παρί Σεν Ζερμέν και ηγέτη της Αργεντινής Λιονέλ Μέσι, με τους «Τρικολό» και την Αμλπισελέστε να συναντώνται για πρώτη φορά σε τελικό του Μουντιάλ.

Ο Γάλλος έχει ήδη μια κούπα από το 2018 και ο Αργεντινός στο 5ο του Μουντιάλ και στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του στο τουρνουά διεκδικεί το πρώτο την Κυριακή (17:00) στο γήπεδο «Λουσαΐλ» στη Ντόχα. Όποια ομάδα το κατακτήσει θα είναι το τρίτο της ιστορίας της.

Η Αργεντινή έφτασε στην κορυφή το 1978 και το 1986 και η Γαλλία το 1998 και το 2018. Η Γαλλία θέλει να γίνει η 3η ομάδα στην ιστορία που θα κερδίσει back to back τίτλο μετά την Ιταλία (1934,1938) και τη Βραζιλία (1958,1962).

Το Σάββατο θα διεξαχθεί βέβαια ο μικρός τελικός, αυτός της παρηγοριάς, ανάμεσα σε Κροατία και Μαρόκο, με τις δύο ομάδες να θέλουν να τερματίσουν όσο τον δυνατόν πιο ψηλά.

Το ιστορικό των αναμετρήσεων Γαλλίας - Αργεντινής

Η Γαλλία με την Αργεντινή έχουν συναντηθεί 3 φορές σε Παγκόσμιο Κύπελλο με την ομάδα της Λατινικής Αμερικής να έχει 2-1 νίκες. Συνολικά έχουν σημειωθεί 11 γκολ με την Αργεντινή να έχει 6 (5 η Γαλλία).

Το πρώτο τους παιχνίδι δόθηκε στο 1ο Μουντιάλ (1930) με την Αργεντινή να επικρατεί με 1-0. Το 1978 το Μουντιάλ διεξάγεται στην Αργεντινή. Στην πρώτη φάση των ομίλων η Αργεντινή κέρδισε με 2-1 την Γαλλία για την οποία σκόραρε με πέναλτι ο Μισέλ Πλατινί.

Το 2018 στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από το Κατάρ οι δύο ομάδες θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε νοκ άουτ φάση. Η Γαλλία κέρδισε με 4-3 και προκρίθηκε στον προημιτελικό.

Για τους τρικολόρ σκόραρε δύο φορές ο Εμπαπέ και από μια οι Παβάρ, Γκριεζμάν. Ο Μέσι δεν βρήκε δίχτυα για την Αργεντινή αλλά γκολ πέτυχαν οι: Ντι Μαρία, Αγκουέρο και Μερκάντο.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cp1vk1z0xyzt)


Οι τελικοί Γαλλίας και Αργεντινής
Οι τελικοί της Αργεντινής
1930: Ουρουγουάη-Αργεντινή 4-2
1978: Αργεντινή-Ολλανδία 3-1
1986: Αργεντινή- Δ. Γερμανία 3-2
1990: Δ. Γερμανία-Αργεντινή 1-0
2014: Γερμανία - Αργεντινή 1-0
2022: Αργεντινή - Γαλλία

Οι τελικοί της Γαλλίας
1998: Γαλλία-Βραζιλία 3-0
2006: Ιταλία-Γαλλία 1-1 (5-3π)
2018: Γαλλία-Κροατία 4-2
2022: Αργεντινή-Γαλλία


Ο δρόμος Αργεντινής και Γαλλίας προς τον τελικό του Κατάρ

Φάση των ομίλων
1η αγωνιστική
Γαλλία-Αυστραλία 4-1 (4ος όμιλος)

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-coj48z7f4odl)


Αργεντινή – Σαουδική Αραβία 1-2 (3ος όμιλος)

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-coiu9wx7e3qx)



2η αγωνιστική
Γαλλία-Δανία 2-1 (4ος όμιλος)

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-comfboiuq4q9)


Αργεντινή-Μεξικό 2-0 (3ος όμιλος)

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-comj4lajup41)



3η αγωνιστική
Τυνησία-Γαλλία 1-0 (4ος όμιλος)

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-copsry1qnlz5)


Πολωνία-Αργεντινή 0-2 (3ος όμιλος)

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-copxtp7zjh0p)



Φάση των «16»
Γαλλία-Πολωνία 3-1

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cot7csfy2o3l)


Αργεντινή-Αυστραλία 2-1

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-coshuvltbdhd)



Προημιτελικά
Γαλλία-Αγγλία 2-1

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-coyg0gc9l0jd)


Ολλανδία-Αργεντινή 3-4 πέν. (2-2 κ.α., παρ.)

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-coxmupcstl8h)



Ημιτελικά
Κροατία-Αργεντινή 0-3

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cp0yy6ce7iep)


Γαλλία-Μαρόκο 2-0

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cp1ubk2a8ggp)


Σάββατο 17 Δεκεμβρίου
17:00 Κροατία-Μαρόκο (Μικρός τελικός) - Διεθνές Στάδιο Khalifa – ΑΝΤ1


Κυριακή 18 Δεκεμβρίου
17:00 Αργεντινή-Γαλλία (Τελικός) - Στάδιο Lusail – ΑΝΤ1

Ειδήσεις σήμερα:

Politico: Χωρίς την Καϊλή, η Ευρωβουλή χάνει τη «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων»


Ιντιάνα Τζόουνς: Η τελευταία του αποστολή είναι στην Αρχαία Ελλάδα

Μουντιάλ 2022: Και ο Μακρόν.... τρελάθηκε με την πρόκριση της Γαλλίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ