Έρευνα ΑΠΘ: Έως και τριπλάσια τα περιστατικά κλινικής κατάθλιψης διεθνώς, τον έναν χρόνο του κορωνοϊού

Έρευνα ΑΠΘ: Έως και τριπλάσια τα περιστατικά κλινικής κατάθλιψης διεθνώς, τον έναν χρόνο του κορωνοϊού

Εντυπωσιακή είναι και η καταγραφή της προσκόλλησης σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΘ

paola-chaaya-eAkjzXCU0p0-unsplash
Τα επόμενα 20 χρόνια θα βλέπαμε κανονικά τα ποσοστά κατάθλιψης που κατέγραψαν οι ειδικοί το τελευταίο έτος. Σύμφωνα, με τα στοιχεία επιστημονικής έρευνας που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής και της Πρυτανείας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία, η κατάθλιψη σχεδόν τριπλασιάστηκε από το 2020 έως το 2021 – χρονιά που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ ευρύ δείγμα ερωτηθέντων από 40 χώρες, με περίπου 56.000 απαντήσεις και αρκετά ψυχομετρικά εργαλεία.

Για τα αποτελέσματα της έρευνας μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Καθρέφτης»ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης.

«Η κατάθλιψη, κανονικά, στον γενικό πληθυσμό είναι της τάξης του 4,5%, πιο συγκεκριμένα σε ποσοστό 3% άνδρες και 6% στις γυναίκες. Τον περασμένο χρόνο μεσοσταθμικά σε 40 χώρες, που άλλοτε είχαν lockdown και άλλοτε ήταν πιο ήρεμα τα πράγματα ή είχαν κορυφή στους θανάτους, είχαμε 12% κατάθλιψη. Με δεδομένο ότι συνήθως, ο μέσος όρος στα νέα περιστατικά κατάθλιψης είναι 0,3% τον χρόνο, είναι σαν να έχουμε συμπίεση και πρώιμη εμφάνιση καταθλίψεων τις οποίες θα βλέπαμε κανονικά, τα επόμενα 10 με 20 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στο marieclaire.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης