Βαφειάς και Ευμορφίδης σε τηλεοπτικό ριάλιτι που βάζει startups στο μικροσκόπιο

Βαφειάς και Ευμορφίδης σε τηλεοπτικό ριάλιτι που βάζει startups στο μικροσκόπιο

O γνωστός εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς, ο Πολ Ευμορφίδης της Coco-Mat και τρεις ακόμα επιχειρηματίες πρωταγωνιστούν στο βρετανικό τηλεοπτικό σόου Dragons' Den που ξεκινάει στον ANT1

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
dragons_den_new_xr
Οσοι ακούσατε για την έλευση του «Dragons’ Den» στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα και υποθέσατε αυτομάτως ότι πρόκειται για άλλο ένα σκληρό ριάλιτι που εστιάζει στο επιχειρείν, καλύτερα να αναθεωρήσετε. Ο εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς με τον στόλο των 91 πλοίων του, ο ιδρυτής της Coco-Mat Πολ Ευμορφίδης, η Μαρία Χατζηστεφανή των καλλυντικών Rodial, η ιδρύτρια και πρόεδρος της Power Health Λιλή Περγαντά και ο επενδυτής Λέων Γιοχάη δεν θα συμμετείχαν ποτέ σε ένα ριάλιτι.

Είπαν το ναι στο «Dragons’ Den», που θα προβάλλεται από τον Ιανουάριο στον AΝΤ1, όχι μόνο επειδή είναι το πιο επιτυχημένο σόου επιχειρηματικότητας παγκοσμίως, αλλά και επειδή γοητεύτηκαν από το συγκεκριμένο concept.

Dragons’ Den – Έρχεται στον ΑΝΤ1


Dragons’ Den – Έρχεται στον ΑΝΤ1


Κλείσιμο
Μέσα από αυτό θα γνωρίσουν νέους επιχειρηματίες με φρέσκες ιδέες, τους οποίους θα βοηθήσουν να εξελιχθούν και θα τους στηρίξουν με τα δικά τους κεφάλαια για να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους βγάζοντας όμως και αυτοί κέρδος. Το συγκεκριμένο πολυβραβευμένο σόου που μεταδίδεται σε πάνω από 40 χώρες εδώ και δύο δεκαετίες, με επενδύσεις που έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατ. δολάρια, έφερε στην Ελλάδα ο Σάκης Τανιμανίδης, ο οποίος θα αναλάβει και την παρουσίασή του.
dragons_den_in___1_

Τα γυρίσματα έχουν ήδη ξεκινήσει και αυτό που μένει να φανεί είναι κατά πόσο το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό θα γοητευτεί και θα αγκαλιάσει κάτι εντελώς διαφορετικό από τον όρο ριάλιτι.

Σημαίνοντα ρόλο σε αυτό θα παίξουν τόσο οι πέντε dragons, οι οποίοι δεν είναι κριτές, αλλά επενδυτές που ρισκάρουν τα δικά τους χρήματα, όσο και οι υποψήφιοι που δεν είναι παίκτες, αλλά επιχειρηματίες που κυνηγούν την ευκαιρία να ξεχωρίσουν και να κάνουν πραγματικότητα την ιδέα τους.

Χάρης Βαφειάς: Ο διορατικός εφοπλιστής

dragons_den_in_
Χάρης Βαφειάς Ο εφοπλιστής με τον στόλο των 91 πλοίων, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της StealthGas


Μπορεί να είναι πολύ νέος αλλά θεωρείται από τους δυνατούς παίκτες στον χώρο της ναυτιλίας. Οπως άλλωστε πιστεύει ο ίδιος: «Για μένα το μυστικό της επιτυχίας είναι να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις τη σωστή στιγμή».

Μπορεί να είναι μόλις 43 ετών, όμως μετράει ήδη πάνω από 20 χρόνια σε έναν χώρο που δεν συγχωρεί τα λάθη, με τον ίδιο να έχει αποδείξει έμπρακτα πλέον ότι μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλά.

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο και η δίψα για «κολύμπι» στα πολλές φορές αχαρτογράφητα νερά των παγκόσμιων θαλασσών και της ναυτιλίας κυκλοφορεί στο αίμα του νεαρού πλοιοκτήτη δεύτερης γενιάς με καταγωγή από τη Χίο.

Δεν έχει ξεχάσει ότι όταν έκλεισε τα 17 του χρόνια ο πατέρας του επέλεξε να του κάνει ένα πολύ ξεχωριστό δώρο, που δεν ήταν κάποιο συλλεκτικό ρολόι: προτίμησε να τον στείλει σε μπάρκο με ένα από τα πλοία τους! Οπως πλέον ο ίδιος ο εφοπλιστής παραδέχεται: «Τώρα πια, προφανώς, θεωρώ ότι ήταν μια εξαιρετική ιδέα, όμως εκείνη την εποχή πίστευα ότι ήταν χάλια, έκλαιγα κάθε μέρα».

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει σπουδές Management στο City University του Λονδίνου και στη συνέχεια έκανε MA στο Ναυτιλιακό Εμπόριο και τα Ναυτιλιακά Οικονομικά στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της βρετανικής πρωτεύουσας. Εργάστηκε σε γραφεία ναυτιλιακών μεσιτών για να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία και σύντομα τόλμησε να ιδρύσει τη δική του εταιρεία. Εκτοτε η πορεία που ακολούθησε ήταν απλώς εντυπωσιακή.
Σε ηλικία μόλις 26 ετών και παρά τον σκληρό πόλεμο που δέχτηκε από τους ανταγωνιστές του για την απόφαση να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, οδήγησε τη StealthGas στο χρηματιστήριο του Nasdaq σε μια κίνηση που συζητήθηκε αρκετά στον χώρο.

Ο Χάρης Βαφειάς έτσι έγινε ο νεότερος διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο του κόσμου όλων των εποχών, γι’ αυτό και οι Αμερικανοί τον αποκαλούσαν αστειευόμενοι «ο Χάρι Πότερ της ναυτιλίας».

Ταυτόχρονα, από το 2008 ελέγχει τον ναυτιλιακό όμιλο της οικογένειας, που αποτελείται από τέσσερις ναυτιλιακές εταιρείες (δύο ιδιωτικές και δύο εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο) και στόλο 91 πλοίων διαφόρων τύπων, συνολικής αξίας 2,2 δισ. δολαρίων.

Η δεύτερη σε μέγεθος επενδυτική επιχειρηματικότητα της οικογένειάς του είναι το real estate, αφού από το 2005 ο Χάρης Βαφειάς ίδρυσε την εταιρεία ακινήτων Estates Corporation Inc. επενδύοντας σε Ελλάδα, Βρετανία, ΗΠΑ και Ελβετία.

Οντας ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα, δεν επαναπαύεται ποτέ ακολουθώντας πάντα τις προκλήσεις της εποχής. Δουλεύει πολύ, ταξιδεύει συχνά, δεν πίνει -παρόλο που όποιος επισκεφτεί την κατοικία του θα δει ένα συλλεκτικό Petrus που χτύπησε σε δημοπρασία- και δεν καπνίζει. Είναι παντρεμένος με την Εμιλυ και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τα οποία λατρεύουν. Τα καλοκαίρια απολαμβάνει τα ταξίδια με το σκάφος του, στο οποίο φιλοξενεί ενίοτε και φίλους του.

Μαρία Χατζηστεφανή: Η κρέμα της γιαγιάς
dragons_den_in___6_
Μαρία Χατζηστεφανή Ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας καλλυντικών Rodial


Το επιχειρηματικό όνειρο της Μαρίας Χατζηστεφανή ξεκίνησε το 1999 έχοντας ως έμπνευση μια χειροποίητη κρέμα από χυμό ροδιού που χρησιμοποιούσε η γιαγιά της και ως στρατηγείο ένα μικρό δωμάτιο στο σπίτι τους.

Εκεί ιδρύθηκε η εταιρεία καλλυντικών Rodial, που γιγαντώθηκε την επόμενη δεκαετία και σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων. Τα προϊόντα της είναι πλέον διαθέσιμα παγκοσμίως σε 35 χώρες και σε πάνω από 2.000 αναγνωρισμένα πολυτελή πολυκαταστήματα, όπως τα «Selfridges», «Harrods», «Space NK», «Neiman Marcus», «Bluemercury», με ορκισμένες οπαδούς διάσημες σταρ όπως οι Κάμερον Ντίαζ, Μπιγιονσέ, Βικτόρια Μπέκαμ, Κάιλι Τζένερ, Τζένιφερ Λόπεζ, Αντζελίνα Τζολί, Κιμ Καρντάσιαν.
Dragons’ Den – Έρχεται στον ΑΝΤ1


Η γοητευτική επιχειρηματίας που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και μεγάλωσε στην Αθήνα ξεκίνησε την καριέρα της ως beauty editor σε ελληνικό περιοδικό μόδας και σίγουρα δεν φανταζόταν ποτέ ότι το μέλλον της κρυβόταν μέσα σε ένα ρόδι. Το κίνητρο για την κίνηση που αποδείχτηκε χρυσοφόρα ήταν το κενό που εντόπισε στην αγορά στοχευμένων καλλυντικών προϊόντων. Απόφοιτος της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και αργότερα μετακόμισε στο Λονδίνο όπου εργάστηκε σε τράπεζα επενδύσεων.

Σήμερα συνεχίζει να δημιουργεί και να εξελίσσεται με την ίδια λαχτάρα. Ταξιδεύει πολύ για να εμπνέεται, δεν εφησυχάζει ποτέ και είναι υπέρμαχος των νέων επιχειρηματιών. Πριν από τέσσερα χρόνια συμμετείχε στην κριτική επιτροπή του British Fashion Council/Vogue Designer Fashion Fund ενώ εμφανίστηκε και στην επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή «Project Runway» ως guest μέντορας. Με followers που αγγίζουν το 1 εκατομμύριο στους δύο λογαριασμούς της στο Instagram, η Μαρία Χατζηστεφανή είναι κάτι παραπάνω από μια διεθνώς επιτυχημένη επιχειρηματίας και συγγραφέας. Για πολλούς συνιστά ένα από τα απόλυτα success stories της ψηφιακής εποχής.

Αναζητά πάντα την ισορροπία της στην οικογενειακή της ζωή αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο στον σύζυγο και τους δύο γιους τους.

Πολ Ευμορφίδης: Συλλέκτης εμπειριών

dragons_den_in___5_

Ακούγοντάς τον να λέει «ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δεν είναι αυτός που κάνει ό,τι γουστάρει, αλλά αυτός που γουστάρει αυτό που κάνει» αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι ο Πολ Ευμορφίδης δεν είναι αυτό που λέμε ένας συνηθισμένος επιχειρηματίας.

Ο ποντιακής καταγωγής ιδρυτής της Coco-Mat που γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Λακωνίας παραμένει ακόμη και τώρα ένα ανήσυχο πνεύμα, ένας αεικίνητος άνθρωπος, ενίοτε και ατίθασος - ιδιότητα που τον ακολουθεί από τότε που ήταν μικρός, όταν ως μαθητής γυμνασίου επιδόθηκε σε ουκ ολίγες αταξίες, οι οποίες του κόστισαν την αποβολή του απ’ όλα τα σχολεία της Πελοποννήσου.

Αυτό το γεγονός, όμως, ουδόλως τον εμπόδισε να σπουδάσει, αρχικά στη Γυμναστική Ακαδημία και στην Ανωτάτη Εμπορική και κατόπιν με υποτροφία στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Κολονίας.

Πιο κοντά στην καρδιά του, όμως, ένιωσε τα χρόνια που περιπλανήθηκε στους δρόμους της Ευρώπης συλλέγοντας εμπειρίες και σπουδάζοντας τη «γόνιμη αλητεία», ενώ ταυτόχρονα έμαθε πέντε γλώσσες.

Επέστρεψε στα πάτρια εδάφη το 1989 μαζί με την Ολλανδή σύντροφό του και αρχικά εργάστηκε ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής στη Σιβιτανίδειο Σχολή, ενώ παράλληλα δούλευε ως πωλητής σε κατάστημα κοσμημάτων στο Μοναστηράκι. Και εκεί συνέβη ένα τυχαίο περιστατικό, μετά από το οποίο το μυαλό του συνέλαβε την ιδέα της Coco-Mat και των περίφημων στρωμάτων από φύκια. Η εταιρεία του μάλιστα το 1996 βραβεύτηκε ως η πρώτη στρωματοποιία στην Ευρώπη με πιστοποίηση ISO. Εκτοτε ακολούθησαν πολλαπλές βραβεύσεις από διάφορους, εγχώριους και διεθνείς, οργανισμούς.
Σήμερα η Coco-Mat είναι ένα από τα πιο πετυχημένα ελληνικά brands με παγκόσμια δραστηριότητα στον χώρο των οικολογικών συστημάτων ύπνου, λευκών ειδών και επίπλων για οικιακή και ξενοδοχειακή χρήση και διαθέτει 124 σημεία πώλησης σε όλη την υφήλιο.

Ο Πολ Ευμορφίδης αυτοχαρακτηρίζεται «μη μεταλλαγμένος Ελληνας επιχειρηματίας» και σε όλη του την πορεία διαφημίζει στο εξωτερικό το ελληνικό ευ ζην. Εχει τέσσερα παιδιά, δεν έχει κινητό, ούτε αυτοκίνητο, δεν φοράει κοστούμι, δεν πίνει αλκοόλ, δεν καπνίζει, ούτε τρώει κρέας.

Λιλή Περγαντά: Η κυρία του ευ ζην
dragons_den_in___2_
Πολ Ευμορφίδης και Λιλή Περγαντά Ο ιδρυτής της Coco-Mat και η ιδρύτρια και πρόεδρος της Power Health


Οταν η Λιλή Περγαντά έκανε το μεταπτυχιακό της στην Αγγλία ήρθε αντιμέτωπη με τον νέο τρόπο ζωής εκείνης της εποχής, τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ήταν ένα νεαρό κορίτσι από τον Αγιο Γεώργιο Λιβαδειάς που μετά από σκέψη αποφάσισε να υποθηκεύσει το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που είχε στο όνομά της, ένα κτήμα στην Κωπαΐδα, προκειμένου να εισαγάγει από την Αγγλία τα πρώτα της προϊόντα.

Η νεαρή τότε χημικός προχώρησε γρήγορα και στα 27 της μετέτρεψε την αγάπη της για τα βότανα και το ευ ζην σε επιχειρηματικό όραμα με μότο το γνωστό πλέον «Από το φαρμακείο της φύσης στο φαρμακείο της γειτονιάς», ιδρύοντας την Power Health.
Συνοδοιπόρος της σε αυτό το ταξίδι από την αρχή μέχρι και τώρα παραμένει ο σύζυγός της Κωνσταντίνος Παντελίδης, αντιπρόεδρος της εταιρείας.
Με 38 χρόνια λειτουργίας η Power Health εξάγει πλέον σε 23 χώρες και το ποσοστό των εξαγωγών της ανέρχεται περίπου στο 13%. Η Λιλή Περγαντά στηρίζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και πιστεύει πως η επιτυχία δεν έχει να κάνει με το φύλο, αλλά με τη δύναμη της προσωπικότητας, τη δουλειά και την προσήλωση στον στόχο.

Λέων Γιοχάη: Ο μετρ του Διαδικτύου
dragons_den_in___3_
Λέων Γιοχάη Ο επιχειρηματίας του Διαδικτύου


Θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός οπτομέτρης, αφού σπούδασε το αντικείμενο στην Ιταλία, όμως ο Λέων Γιοχάη προτιμούσε να δημιουργεί ιστοσελίδες στο υπόγειο του οικογενειακού καταστήματος οπτικών.

Αποδείχτηκε πολύ καλός με αυτό όταν το 1999 ίδρυσε το fleamarket.gr, την πρώτη και μεγαλύτερη ιστοσελίδα ηλεκτρονικών δημοπρασιών στη Ελλάδα.
Το επόμενο βήμα ακολούθησε το 2001, όταν ίδρυσε, μαζί με τον Πάνο Δημητρόπουλο, την InternetQ, την εταιρεία που, μεταξύ άλλων, κατασκεύαζε ιστοσελίδες χρηματιστηριακών και ήταν αυτή που εισήγαγε την πριμοδοτούμενη χρέωση γραπτών μηνυμάτων στην Ελλάδα. Πάνω από 1,7 εκατομμύριο συνδρομητές και το 40% της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας την επικρότησαν, αλλά το 2005 ο Γιοχάη αποχώρησε και άνοιξε τα φτερά του για την Αμερική.

Εκεί ίδρυσε την εται ρεία QMobile εισάγοντας στην αμερικανική αγορά τα πρώτα ringtones και καταφέρνοντας να πείσει την ιστορική τηλεπικοινωνιακή ένωση των πρώτων μεγάλων παρόχων (AT&T, T-Mobile, Sprint, Verizon) δημιούργησει έναν σύντομο κωδικό για download premium περιεχομένου.

Οταν πούλησε την εταιρεία και επέστρεψε στην Ελλάδα, σε ηλικία μόλις 32 ετών ξεκίνησε την πιο επιτυχημένη ιδέα του: ίδρυσε την πρωτοποριακή πλατφόρμα συναλλαγών ZuluTrade. H πλατφόρμα αναπτύχθηκε και προσέλκυσε επενδυτές συναλλάγματος απ’ όλο τον κόσμο, ενώ δέκα χρόνια αργότερα, με όγκο συναλλαγών περίπου 100 δισ. δολαρίων, ο ιδρυτής της αποφάσισε να την πουλήσει σε όμιλο Fintech.
dragons_den_in___4_
Ο Σάκης Τανιμανίδης θα αναλάβει την παρουσίαση του «Dragons’ Den»

Αξίζει να αναφερθεί ότι βρετανικά επιχειρηματικά έντυπα κύρους κατατάσσουν τον Λέοντα Γιοχάη μέσα στους 100 πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του Διαδικτύου.


Δείτε βίντεο: Βαφειάς και Ευμορφίδης σε τηλεοπτικό ριάλιτι που βάζει startups στο μικροσκόπιο
Βαφειάς και Ευμορφίδης σε τηλεοπτικό ριάλιτι που βάζει startups στο μικροσκόπιο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ