Netflix: «Το Αγγλικό Παιχνίδι» είναι για όλους

Netflix: «Το Αγγλικό Παιχνίδι» είναι για όλους

Σε μια περίοδο όπου όλες οι ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις στο πλανήτη έχουν σταματήσει μετά την έκρηξη του κορωνοϊού το Netflix τις επαναφέρει στις οθόνες

The-english-Game-1-650x350
Αντικαθιστά την απουσία πραγματικής δράσης στα γήπεδα με μια δραματική μίνι σειρά βασισμένη στα αληθινά γεγονότα που βοήθησαν στο σχηματισμό του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Η καρδιά, λοιπόν, του πιο δημοφιλούς αθλήματος του κόσμου πρωτοχτύπησε στην Αγγλία, εξού και το όνομα του σήριαλ  The English Game.


Σε έξι 50λεπτα επεισόδια «Το Αγγλικό Παιχνίδι» -που ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου- προφανώς δεν υποκαθιστά την ανάγκη του κάθε φιλάθλου για ζωντανές αναμετρήσεις αλλά προσφέρει μια αίσθηση αγώνων σε γήπεδα ακόμα και σε εκείνους των κάτοχων εισιτηρίων διαρκείας που υποφέρουν από στέρηση. Το στόρι αναφέρεται στη ποδοσφαιρική αντιπαλότητα της ύστερης βικτοριανής εποχής μεταξύ δυο γειτονικών ομάδων του Ανατολικού Lancashire με τοπική αντιπαλότητα,  της Darwen και της Blackburn Rovers.  Και ξεκινά με τους προημιτελικούς του Κυπέλλου Αγγλίας το 1879.
 

Η σειρά απεικονίζει το ταξίδι των δύο ομάδων κατά τη διάρκεια περίπου ενός έτους, όπου οι χαρακτήρες των ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζουν εκτός από αγώνες την ανεργία, τη φτώχεια και τη πείνα.  Κοντά στην ιστορική ακρίβεια η αφήγηση εστιάζει στο Fergus Suter από τη Γλασκόβης ο οποίος έχει καταχωριστεί ως ο πρώτος γνωστός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.


Κλείσιμο
Αυτός μαζί με το Jimmy Love, ήταν οι πρώτοι ιστορικά που άφησαν την αγνή ερασιτεχνική Πάρτικ στη Σκωτία για να αγωνιστούν επ΄αμοιβή- όχι με χρηματική πληρωμή αλλά με ρεπό από τη δουλειά - στην ομάδα εργατών σε μύλους της Darwen Από τη άλλη η σειρά επικεντρώνεται στον λόρδο Arthur Kinnaird κληρονόμος τραπεζιτών και βετεράνο των τριών τελικών του Κυπέλλου με την ομάδα των The Old Etonians, των αποφοίτων του ομώνυμου αριστοκρατικού κολλεγίου. Στη πραγματικότητα το σενάριο αφηγείται εκτός από τις αθλητικές αναμετρήσεις ένα καλοστημένο δράμα για το πώς το ποδόσφαιρο ήταν πάντα ένα κοινωνικό και πολιτικό γεγονός του οποίου η εκμετάλλευση σε εκείνα τα χρόνια το κατέστησε αργότερα εργαλείο στρατολόγησης κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Υπεύθυνος είναι ο συγγραφέας-δημιουργός του Downton Abbey Τζούλιαν Φέλοους που παραδοσιακά ενσωματώνει στη πλοκή και τις ταξικές διαιρέσεις ανάμεσα στους εύπορους ευγενείς και τη φτωχή «πλέμπα», τα ημίψηλα και τις τραγιάσκες, τους επάνω και των κάτω ορόφους της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.


Παράλληλα διερευνά τις αντιθετικές συμπεριφορές και το διαφορετικό στυλ του παιχνιδιού των δυο αυτών κατηγοριών. Οι διάλογοι είναι του στυλ "Μόνο οι τζέντλεμαν με την ωραία ανατροφή, με τα ωραία σχολεία , τα ωραία ρούχα και την ωραία ζωή τους έχουν μέχρι τώρα σηκώσει το Κύπελλο, λέει ο επικεφαλής της ομάδας από την εργατική ή γειτονία,  «φανταστείτε τι θα σήμαινε αν το κάναμε και εμείς». Περηφάνια και προκατάληψη εναντίον φιλοδοξίας και μεροκάματου,  κάπως έτσι προβλέψιμα εξελίσσεται η υπόθεση για να διακηρύξει ότι παιχνίδι ανήιε σ ε εκίνους που το αγαπούν περισσότερο. Διότι μπάλα είναι και γυρίζει.


Οι χαρακτήρες των ποδοσφαιριστών, με τις μουστάκες τις τεράστιες δερμάτινες μπάλες και τις σωβρακοφανέλες -στολές της Βικτοριανής εποχής είναι επαρκώς σκιαγραφημένοι αλλά υπάρχει το πρόβλημα ότι προσποιούνται εμφανώς πως παίζουν μπάλα. Ηθοποιοί είναι οι άνθρωποι και μάλιστα απροπόνητοι για να επιχειρήσουν να κάνουν ντρίμπλες αλά Μεσι και ανάποδα ψαλίδια αλά Ρονάλντο.


Ωστόσο αναδύουν μια γνήσια μια ευαισθησία στη ποδοσφαιρική προσέγγιση  σε μια ιστορία που πλαισιώνεται με μυθοπλαστικό παλμό και πινελιές φιλίας, ίντριγκας, προδοσίας και έρωτα, κάνοντας τη σειρά ελκυστική και στο γυναικείο κοινό τω θεατών. Οι φαν της πραγματικής μπάλας ας κάνουν για την ώρα υπομονή στη πολυθρόνα και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους μέχρι να επιστρέψουν στις κερκίδες.


Δείτε το τρέιλερ:

The English Game | Official Trailer | Netflix

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης