LIVE

Κορωνοϊός

Δικαστικό φρένο στα ερωτικά ριάλιτι

power_love

Ενώπιον του ΕΣΡ θα βρεθούν το πρωί της Τρίτης οι εκπρόσωποι του ΑΝΤ1 για το ριάλιτι «Game of love» μετά από σωρεία καταγγελιών

Αν κάποιοι ήλπιζαν πως “μπόρα είναι και θα περάσει” εντούτοις ο ανταγωνισμός που προκλήθηκε από την έλευση του “Survivor” στην τηλεοπτική αγορά συνεχίζει να έχει παράπλευρες απώλειες. Στην προσπάθειά τους οι σταθμοί να κρατηθούν “ζωντανοί” απέναντι στην λαίλαπα του ανταγωνισμού βγήκαν στην αγορά “ψωνίζοντας” ριάλιτι αμφίβολου περιεχομένου. Η νέα τάση που ακολούθησε αυτή των ριάλιτι επιβίωσης είναι τα ριάλιτι dating. Η ιδέα του Ατζούν Ιλιτζαλί να ρίξει στην τηλεοπτική αρένα το “Power of love” (ΣΚΑΪ), λειτούργησε ερεθιστικά και για τον ανταγωνισμό ο οποίος παρακολουθούσε την τούρκικη λαίλαπα παραγωγής να σαρώνει τις τηλεοπτικές ζώνες.

Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον ΑΝΤ1. Το κανάλι του Αμαρουσίου ακύρωσε την προβολή του “Bachelor” που αρχικά είχε προγραμματίσει να προβάλει και αποφάσισε να κινηθεί στα χνάρια που χάραξαν οι ερωτικές περιπτύξεις στην μεσημεριανή ζώνη του ΣΚΑΪ. Μόνο που πήγε όχι ένα, αλλά πολλά βήματα παρακάτω και από το λανσάρισμα κιόλας του νέου ριάλιτι που θα καταλάμβανε την ζώνη του early prime time διαφημίστηκε ένα “καυτό περιεχόμενο”. “Δεν θα δείτε σεξ αλλά μπορεί να ακούσετε” διατυμπάνιζαν κάποιοι κάνοντας το πρώτο επικοινωνιακό φάουλ που θα γύριζε σε λίγες μέρες μπούμερανγκ για τον σταθμό.

Η πρεμιέρα του ριάλιτι προκάλεσε σοκ. Κάποιοι παίκτες ήδη δεσμευμένοι και κάποιοι αδέσμευτοι αποφάσισαν να εγκατασταθούν σε ένα ξενοδοχείο στα περίχωρα του Ναυπλίου με στόχο την αποπλάνηση. Τα ζευγάρια έκρυψαν την σχέση τους και οι υπόλοιποι αναζήτησαν από την πρώτη στιγμή υποψήφιους εραστές.

Τα δύο πρώτα επεισόδια του ριάλιτι άγγιξαν και ξεπέρασαν τα όρια της χυδαιότητας με εικόνες ημίγυμνων γυναικών, λεξιλόγιο ακατάλληλο για ανηλίκους και σκηνές που παραπέμπουν σε “φτηνό” περιεχόμενο. Τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα έδειξαν τις πρώτες εντυπώσεις του κοινού οι οποίες ήταν έντονα αρνητικές. Μάλιστα ο παρουσιαστής του ριάλιτι σε κάποιο στιγμιότυπο ζητά από παίκτρια να δώσει ερωτικό φιλί σε παίκτη δεσμευμένο και της τάζει 500 ευρώ ως αντάλλαγμα.

Οι παρουσιαστές του σταθμού ο ένας μετά τον άλλο μιλούν απαξιωτικά για το προϊόν. Γιώργος Παπαδάκης, Αντώνης Κανάκης, Φαίη Σκορδά. Από το τρίτο επεισόδιο το παιχνίδι ρίχνει τους τόνους μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και την αρνητική κριτική από το σύνολο των εντύπων. Ομως μάλλον ήταν αργά. Ηταν θέμα χρόνου να υπάρξει επίσημη αντίδραση απέναντι σε τηλεοπτικά προϊόντα τα οποία πλέον ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της κακής αισθητικής και του ακατάλληλου περιεχομένου. Την περασμένη Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έστειλε κλήση για ακρόαση στον ΑΝΤ1 σχετικά με το “Game of love” λαμβάνοντας υπ’ όψιν του και σωρεία καταγγελιών σχετικά με την ποιότητα του προγράμματος. Η ακρόαση ορίσθηκε για την Τρίτη 22 Μαΐου και ώρα 10.00.

Ακολουθεί σοβαρότερη εξέλιξη καθώς, την ίδια ημέρα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για την συγκεκριμένη εκπομπή. Σύμφωνα με την παραγγελία που έδωσε, ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο οι αρμόδιοι του τηλεοπτικού σταθμού να έχουν διαπράξει το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί ασέμνων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα εξεταστούν και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) δεδομένου ότι θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο να έχουν διαπράξει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Οι αντιδράσεις κορυφώνονται και εκτός συνόρων καθώς βροχή καταγγελιών δέχθηκε και η Κυπριακή Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για το reality του ΑΝΤ1. Οι καταγγελίες αφορούν το περιεχόμενο της εκπομπής αλλά και την ώρα που μεταδίδεται. Οι πολίτες θεωρούν πως το περιεχόμενο είναι χαμηλής ποιότητας και ακατάλληλο για μετάδοση στην οικογενειακή ζώνη. Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου με ανακοίνωση της αναφέρει πως παρακολουθεί το “Game of Love” και θα τοποθετηθεί σύντομα...

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και στον σταθμό του Αμαρουσίου επικράτησε αναστάτωση. Μετά από συνεχείς συσκέψεις των στελεχών και των αρμόδιων εκπροσώπων του νομικού τμήματος αποφασίστηκε η υπερασπιστική γραμμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη οπότε και οι εκπρόσωποι του σταθμού θα βρεθούν απέναντι από τα μέλη του ΕΣΡ θα παραδεχθούν πως τα πρώτα δύο επεισόδια ήταν ατυχή ως προς το περιεχόμενο και πως στη συνέχεια έγινε προσεκτικό μοντάζ και σημαντικός περιορισμός των αμφισβητούμενων πλάνων. Επιπλέον, ο σταθμός υποστηρίζει πως από την αρχή υπάρχει η σήμανση “Ακατάλληλο για ανηλίκους” και πως παρά τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν στον Τύπο δεν υπήρχε ούτε σκηνή σεξ ούτε κάτι ακραίο ως προς το περιεχόμενο. Δεν υπάρχει διάθεση ούτε να αποποιηθούν την όποια ευθύνη φέρουν σε σχέση με τα λάθη που μπορεί να έγιναν στην αρχή αλλά θα επιχειρηματολογήσουν υπερασπιζόμενοι το τηλεοπτικό προϊόν καθώς πλέον είναι απλά ένα ριάλιτι dating όπως και άλλα που προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση, σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό τους.

Αγνωστο φυσικά κατά πόσο θα πεισθούν τα μέλη του ΕΣΡ. Οι πιθανές ποινές για τον σταθμό με βάση τον κανονισμό μπορεί να είναι από επίπληξη, πρόστιμο ως και αλλαγή σήμανσης και ώρας μετάδοσης. Φυσικά μετά σειρά έχει ο Εισαγγελέας. Εκεί είναι αρκετά πιο σύνθετη διαδικασία και λογικά θα ακολουθηθεί άλλη υπερασπιστική γραμμή από την πλευρά του σταθμού.Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τα κανάλια

Η υπόθεση του “Game of love” δεν είναι απλή και σηματοδοτεί μία πολύ σημαντική αλλαγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελίες που έφτασαν στο ΕΣΡ έγιναν από πολίτες οι οποίοι έκριναν πως το συγκεκριμένο τηλεοπτικό προϊόν είναι προσβλητικό και ακατάλληλο για να προβάλλεται στις 9 το βράδυ. Οι καταγγελίες αφορούν τα πρώτα δύο επεισόδια καθώς όπως προαναφέρθηκε, έγιναν διορθωτικές κινήσεις στη συνέχεια.

Ομως αυτό δεν είναι ούτε το πρώτο αλλά ούτε και το μοναδικό περιστατικό που απασχολεί το ΕΣΡ. Υπάρχουν φάκελοι οι οποίοι έχουν ανοιχτεί και στους οποίους εντάσσονται στοιχεία και γνωμοδοτήσεις, καταγγελίες και άρθρα από τον Τύπο και αφορούν αρκετά ριάλιτι και άλλους είδους τηλεοπτικά προγράμματα. Είναι γεγονός πως η διαδικασία της αδειοδότησης άφησε πίσω τις υποθέσεις αυτές καθώς ο όγκος δουλειάς για τα μέλη του ΕΣΡ ήταν πολύ μεγάλος.

Ωστόσο, όλα πλέον έχουν μπει σε μία ορθή πορεία και η ώρα που θα εξεταστούν και τα υπόλοιπα ζητήματα πλησιάζει. Υπάρχουν στοιχεία που αφορούν το “Survivor” και υπάρχουν και άλλες καταγγελίες για πολλά προγράμματα. Η κακή χρήση της ελληνικής γλώσσας, το χαμηλού επιπέδου περιεχόμενο και η γκρίζα διαφήμιση είναι τα τρία μεγάλα ζητήματα τα οποία παρακολουθεί το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, συλλέγει στοιχεία και ετοιμάζεται να προχωρήσει στις ανάλογες διαδικασίες.

Η λήξη της διαδικασίας αδειοδότησης έχει ως στόχο την δημιουργία ενός τηλεοπτικού τοπίου το οποίο θα λειτουργεί σε έναν έννομο πλαίσιο και όχι άναρχα ή με μοναδικό κριτήριο την προσέλκυση τηλεθεατών και διαφημιστικών εσόδων. “Υπάρχουν πολλοί κανόνες που δεν τηρούνται και ακόμη περισσότεροι που τα κανάλια τους παραβαίνουν συστηματικά” αποκαλύπτει πηγή από το περιβάλλον του ΕΣΡ. Λογικά με την αντίδραση για το “Παιχνίδι της αγάπης” γίνεται η αρχή για να σταματήσουν τα τηλεοπτικά “παιχνίδια” που πλέον είναι ανεξέλεγκτα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (32)

Chris13

Υποκρισία του ΕΣΡ. Πιστεύει κανείς ότι αυτά υπάρχουν μόνο στο ριάλιτι και όχι στην πραγματική ζωή; Στο μόνο που συμφωνώ είναι να το δείχνουν το σκουπίδι τους μετά τις 11-12 το βράδυ. Δεν είναι υποχρεωτικό να το δεί κάποιος στην τελική,στην δημοκρατία υπάρχουν και ρηχοί άνθρωποι.

EX

Bαλανε μερικες πρόστυχες βιζιτουδες και μερικους πουθενάδες κλαρινογαμπρους και περιμεναν να κανουν τρελη επιτυχία

Νικος

Το ΕΣΡ και όλοι όσοι κάνουν τις καταγγελίες θα πρέπει να καταλάβουν ότι το τι θα δουν είναι στο χέρι τους και μάλιστα στο τηλεκοντρόλ τους. Αν κάποιος θέλει να δει σκουπίδια η κάτι ποιοτικό πρέπει να έχει την επιλογή να το κανει και να είναι στο χέρι του. Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι ακόμα και με σκουπίδια παραγωγές κάποιες οικογένειες τρώνε ψωμί. Πολύ φασιστικό το "κόψιμο" εκπομπών.

λολ

καθολου φασιστικο απτη στιγμη που το δειχνει 9-10 το βραδυ.μαλλον η πολλη προοδευτικοτητα μας εχει φαει.εχουμε χασει το μετρο και φαινεται σε σχολια σαν το δικο σου.θες τσοντα φιλε?βαλτην μετα τα μεσανυχτα..την ωρα του παουερ οφ λοβ παλια ειχε καρτουν πινκι και μπρειν κτλ.ειναι πολυ νωρις για το ποσο τρας ειναι,αυτη ειναι η αληθεια

Alex

Συγνώμη ρε παιδιά αλλα ποιος τα έβλεπε αυτά τα σκουπίδια ούτως η αλλιώς; όσους ξέρω είτε βλέπουν Netflix είτε ειναι στο internet. Η τηλεόραση έχει πεθάνει και απευθύνεται πλέον μόνο σε γέρους η διανοητικά ανάπηρους..

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΛΟΥΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ

ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΡΙΑΛΙΤΙ? ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ. ΣΑΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ Ξ****ΛΕΣ. ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΕΤΟΙΟΙ. ΗΛΙΘΙΟΙ ΤΑΤΟΥΑΤΖΗΔΕΣ ΜΠΡΑΤΣΑΡΑΔΕΣ.

Αντικειμενικός

Σκούξτε κομπλεξικοί και πουριτανοί νεοέλληνες. Και να κοπεί εσείς θα συνεχίσετε να είστε μίζεροι και αποτυχημένοι.

Stakis

Δεν είναι θέμα πουριτανισμού αγαπητέ...Είναι θέμα κακογουστιάς και ενπορνισμού του έρωτα και της αγάπης..Σκέψου οτι μπορεί να το παρακολουθούν( ηθελημένα ή αθέλητα) και παιδιά ή έφηβοι και την άποψη που θα διαμορφώσουν για τη σχέση τους με το άλλο φύλο....

XXX

Κλείστε την τηλεόραση και σταματήστε την γκρίνια.

ELLADA FOR EVER

Δεν συμφωνώ απόλυτα με την αισθητική του συγκεκριμένου ριάλιτι αλλά η αντιδράσεις με ξεπερνούν...Εάν ήταν κάποιο ριάλιτι για ομόφυλα ζευγάρια με παιδί από αναδοχή, αλίμονο σε όποιον ήταν αντίθετος, θα ήταν ομοφοβικός και ρατσιστής... Εκεί είμαστε μια προοδευτική κοινωνία.. Τώρα ξεσηκώθηκαν όλοι οι περίεργοι για το χαλαρό ριάλιτι του ΑΝΤ1 αφού εάν κάποιος παρακολουθήσει αντίστοιχα από Αμέρικα δείχνουν και σεξ κάτω από σεντόνια...Πάντα φαρισαίοι, πάντα υποκριτές, πάντα γυφτομπινέδες...

αβγ

ακου λέει δε θα δειτε σεξ .... αλλα θα ακουσετε σεξ... ρε θα μας τρελανουν οι ανθρωποι...

?

Το εντυπωσιακό είναι ότι χρειάστηκαν... καταγγελίες για τα σκουπίδια. Ξεφτιλισμένα κανάλια, τις λίγες καλές εκπομπές τις βάζουν μετά τις 12 το βράδυ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης