Netta: Η Ισραηλινή «Bjork» το απόλυτο «γκανιάν» της φετινής Eurovision

Netta: Η Ισραηλινή «Bjork» το απόλυτο «γκανιάν» της φετινής Eurovision

Η Νetta με το κρυμμένο μήνυμα του «Toy» διεκδικεί την τέταρτη νίκη του Ισραήλ 20 χρόνια μετά τη «Diva» και τη Dana International

israel-netta
Και ενώ ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision πλησιάζει, εδώ και αρκετές ημέρες, στα προγνωστικά παίζει δυνατά μία ανατρεπτική φιγούρα.

Το όνομα αυτής Netta Brazilai, η οποία με το τραγούδι «Toy» θα ανέβει στη σκηνή της Λισαβόνας, αρχικά στον πρώτο ημιτελικό αύριο, και στη συνέχεια στον μεγάλο τελικό της 12ης Μαΐου, αν και εφόσον πάρει το εισιτήριο για τη μεγάλη βραδιά.

Το Ισραήλ μετρά ήδη τρεις νίκες στον διαγωνισμό της Eurovision, το 1978 με το «A-ba-ni-bi» των Izhar Cohen and Alphabeta, το 1979 με το «Halleluja» και τους Milk and Honey και το 1998 με την Dana International και το ντίσκο κομμάτι «Diva», η Netta φαντάζει ως το απόλυτο φαβορί για την τέταρτη νίκη της χώρας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού.

Έχοντας -ως επί το πλείστον εμφανισιακά- αρκετά στοιχεία της Bjork, σε συνδυασμό ερμηνευτικά με τη Γαλλίδα Yelle και τη ράπερ M.I.A, η Netta είναι το «γκανιάν» του φετινού διαγωνισμού. Το τραγούδι της είναι μία μίξη από αστεία καρτουνίστικα φωνητικά, αναφορές στα Pokemon και κινήσεις chicken dance και  στο φόντο εμφανίζονται ράφια γεμάτα από τα γνωστά γατάκια maneki-neko που σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση φέρνουν καλή τύχη, ενώ και μαζί με τη Μολδαβία και τη Νορβηγία, είναι μία από τις συμμετοχές που σίγουρα δεν θα περάσουν απαρατήρητες στο televoting.

Netta - Toy - Israel - Exclusive Rehearsal Clip - Eurovision 2018
Κλείσιμο


Η 25χρονη Netta προέρχεται από talent show, κερδιζοντας την πέμπτη σεζόν του HaKokhav HaBa (κάτι σαν το ισραηλινό Voice). Γεννήθηκε το 1993, ωστόσο δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε με την οικογένειά της στην Νιγηρία, όπου έζησε για τέσσερα χρόνια. Ο ήχος της έχει κάτι το ιδιαίτερο που δύσκολα μπορεί να μπει σε καλούπι. Και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονος ότι «εκτέθηκε» σε ήχους και παραδόσεις διαφορετικές από αυτές της χώρας της, τις οποίες, όμως, πήρε στις βαλίτσες της επιστρέφοντας στο Ισραήλ.

Το 2016 ήταν η συνιδρύτρια ενός μουσικού ανσάμπλ, του «Experiment», που πραγματοποίησε περιοδεία σε όλο το Ισραήλ για δύο χρόνια. Ήταν η βασική ερμηνεύτρια, ενώ τα άλλα τρία μέλη του συγκροτήματος έπαιζαν κιθάρες, ντραμς και keyboards.

Επειδή το να ζει κάποιος από τη δουλειά του ως καλλιτέχνης στο Ισραήλ, ιδιαιτέρως, είναι λίγο δύσκολο, η Netta έχει κάνει αρκετές δουλειές για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Εργάστηκε από σερβιτόρα, μέχρι σε παιδικό σταθμό και μπέιμπι σίτερ. Ίσως αυτός ο τελευταίος της εργασιακός ρόλος να την ενέπνευσε, ώστε να πάρει τον ο «Πίκατσου στο σπίτι» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στίχος του Toy).

Σε συνεντεύξεις της έχει δηλώσει πως αγαπάει πολύ τα παιδιά και πως ένα από τα όνειρά της ήταν πάντα να γίνει νηπιαγωγός. Επίσης, έχει υπάρξει ως σύμβουλος σε οργανώσεις νέων στο βόρειο Ισραήλ και πιστεύει ότι τα παιδιά είναι το μέλλον... .

Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες το “Toy” είχε περισσότερα από 12 εκατομμύρια views στο επίσημο κανάλι της Eurovision στο YouTube και συνεχίζει να σπάει ρεκόρ.

Για τους ήχους και τις μιμήσεις της κότας που ακούγονται στο τραγούδι, εκείνη σημειώνει ότι έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

«Είναι αστείο το πώς το εκλαμβάνουν οι άνθρωποι. Έχει ένα διπλό μήνυμα. Οι θόρυβοι αυτοί προσομειάζουν τις φωνές των δειλών: «κότες», «κοτόπουλα». Κάποιος δεν ενεργεί με τον τρόπο που νιώθει και σε μεταχειρίζεται ως παινίδι. Baka, επίσης στα γιαπωνέζικα σημαίνει ηλίθιος. Το τραγούδι έχει ένα σημαντικό μήνυμα: αφυπνίζει τη γυναικεία δύναμη και την κοινωνική δικαιοσύνη τυλιγμένη σε ένα πολύχρωμο, χαρούμενο ρυθμό».

Netta barzilai - Rude boy נטע ברזילי
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης