ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Kate Moss by Mario Testino: Η μούσα μέσα απ’ τα μάτια του δημιουργού
kate_moss_arthrou

Kate Moss by Mario Testino: Η μούσα μέσα απ’ τα μάτια του δημιουργού

Για περισσότερα από 30 χρόνια παρακολουθεί τη ζωή της εντός αλλά και εκτός της βιομηχανίας της μόδας. Τώρα ο θρυλικός φωτογράφος εξηγεί γιατί η διάσημη Βρετανή ενσάρκωσε για εκείνον το αρχέτυπο του μοντέλου μέσα από 100 μοναδικά ενσταντανέ

Κέιτ Μος και Μάριο Τεστίνο σε επίδειξη του οίκου Chanel (2009)
Σε όποιο γονιό και να ζητήσει κανείς να διαλέξει το αγαπημένο από τα παιδιά του, το μόνο που θα καταφέρει είναι να τον φέρει σε αμηχανία. Ποιος μπορεί να μεροληπτήσει υπέρ του ενός ή του άλλου, να κρίνει και να διαλέξει, όταν είναι όλα τους παιδιά του; Κάπως έτσι περιγράφει ότι νιώθει και ο Μάριο Τεστίνο, ο 69χρονος σήμερα θρύλος της φωτογραφίας, κάθε φορά που του ζητείται να προκρίνει την αγαπημένη από τις Μούσες που έχει κατά καιρούς φωτογραφήσει. Δηλαδή σχεδόν από όλες τις έκπαγλης καλλονής, καλλίγραμμες, όμορφες, διάσημες και επιδραστικές γυναίκες που πέρασαν από τη Γη τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να φτάσει τη διαλογή ως την αγαπημένη του τριάδα.
Περίοπτη θέση έχει βέβαια η Μαντόνα. Χωρίς εκείνη και κυρίως χωρίς τη φωτογράφηση που της έκανε πίσω στα βαθιά 90s για καμπάνια του οίκου Versace, ο Περουβιανός φωτογράφος λέει πως δεν θα ήταν ο ίδιος άνθρωπος και κυρίως ο ίδιος, ακραία επιτυχημένος και αφόρητα περιζήτητος, επαγγελματίας. Η Μαντόνα, που είχε γοητευτεί από την εικονογραφία του Τεστίνο στη γαλλική έκδοση της «Vogue», ζήτησε ένα ραντεβού μαζί του πιάνοντάς τον εξαπίνης, αφού έως τότε εκείνος ήταν ταγμένος στις φωτογραφήσεις μόδας και δεν είχε καμία διάθεση να εμπλακεί με τα πορτρέτα (και τα καπρίτσια) των celebrities. Τελικά, η αποκαλούμενη βασίλισσα της ποπ τον έπεισε να αναθεωρήσει.


Από το προσωπικό βάθρο του Μάριο Τεστίνο δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε η αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Αλλωστε εκείνη έγινε το 1997, λίγους μόλις μήνες πριν από τον αδόκητο θάνατό της, η πρώτη ύλη της φωτογράφησης που ο Περουβιανός ανακαλεί ως τη μάλλον πιο εμβληματική της καριέρας του. Τα πορτρέτα της τότε πριγκίπισσας της Ουαλίας με φορέματα που λίγες εβδομάδες αργότερα δημοπρατήθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς στη Νέα Υόρκη έμειναν στην ιστορία όχι μόνο επειδή ήταν στην πραγματικότητα τα τελευταία επίσημα της ζωής της, αλλά διότι απεικόνισαν τη λαίδη Σπένσερ όπως κανείς δεν την είχε δει σε ολόκληρη την προηγούμενη ζωή της.

Μάλιστα, η σχέση του Τεστίνο με την Νταϊάνα που διήρκεσε μόλις μία ημέρα αποδείχτηκε τόσο σημαδιακή, ώστε ο γιος της πρίγκιπας Γουίλιαμ επέλεξε τον Περουβιανό φωτογράφο για να απαθανατίσει τις επίσημες εικόνες του αρραβώνα του με την Κέιτ Μίντλετον τον Οκτώβριο του 2010. Παρεμπιπτόντως, ο Τεστίνο διαχρονικά θαύμαζε και μελετούσε τον Σεσίλ Μπίτον, αλλοτινό εκλεκτό φωτογράφο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Η σχέση του με τους Ουίνδσορ απλώς επιστέγαζε πως η μύχια επιθυμία του να μοιάζει ή και να ξεπεράσει το είδωλό του είχε αρχίσει να ευοδώνεται.

Καλή η Μαντόνα, ακόμα πιο σπουδαία η συγχωρεμένη Νταϊάνα, όμως εάν ο πολυπράγμων φωτογράφος έπρεπε να επιλέξει μια γυναίκα για να τοποθετήσει στην κορυφή του προσωπικού βάθρου του, θα διάλεγε με κλειστά μάτια την Κέιτ Μος και όχι τη Ζιζέλ Μπούντχεν, μια γυναίκα που ο ίδιος ιδροκόπησε για να επιβάλει στη βιομηχανία της μόδας και δημιούργησε μαζί της απειράριθμες εικόνες που έχουν πια διαστάσεις και εκτόπισμα κλασικού. Οσο κι αν η εξωτική Βραζιλιάνα ήταν η λάμψη που φώτισε κάποτε το στούντιό του στη Νέα Υόρκη και αργότερα μία από τις λαμπρότερες περιόδους του στην καριέρα του, η Βρετανή Κέιτ Μος θα είναι για πάντα η ευνοούμενη και η πιο αγαπημένη από τις γυναίκες που σημάδεψαν την επαγγελματική του διαδρομή. Ο ίδιος φρόντισε να το επιβεβαιώσει για μία ακόμα φορά κυκλοφορώντας αυτές τις ημέρες ένα νέο φωτογραφικό λεύκωμα αποκλειστικά αφιερωμένο στις συνεργασίες του με την Κέιτ Μος από τις εκδόσεις Taschen, αποτυπώνοντας στις 232 σελίδες του τους λόγους που η 50χρονη σούπερ σταρ του μόντελινγκ σφράγισε τη δημιουργία του - κι εκείνος με τη σειρά του όρισε εν πολλοίς την εικόνα της.
Oλα στην αδελφική φιλία και τον άρρηκτο καταπώς φαίνεται επαγγελματικό δεσμό ανάμεσα στον Τεστίνο και τη Μος ξεκίνησαν με δάκρυ που κυλούσε σε μέγεθος κορόμηλου. Πίσω στα 90s η Μος, λίγο πριν από την ενηλικίωσή της, μόλις που είχε πάρει το βάπτισμα του πυρός στην πασαρέλα περπατώντας σε επίδειξη του οίκου Givenchy. Eνιωθε όμως σχεδόν συντετριμμένη, γιατί οι υπεύθυνοι του οίκου τής είχαν εμπιστευθεί μόλις μία δημιουργία. Με το που τελείωσε το σόου της κατέρρευσε στα παρασκήνια και ξέσπασε σε κλάματα. Συμπτωματικά, ο Τεστίνο ήταν εκεί για να της προσφέρει όχι μόνο τον ώμο του, αλλά και μια αγκαλιά. Από το περιθώριο εκείνης της ιστορικής, όπως αποδείχτηκε για τη φιλία τους, επίδειξης μόδας ξεκίνησαν μια σχέση και μια συνεργασία τις οποίες τίποτα δεν ήταν ικανό να θαμπώσει, να πληγώσει, πολύ περισσότερο να διαρρήξει.
Μπορεί για όλες τις άλλες γυναίκες που φωτογράφισε ο Τεστίνο να ήταν εν μέρει μάγος, εν μέρει ψυχολόγος, όπως έχει πολλάκις δηλώσει, όμως για τη Μος έγινε ένας αληθινός, ένας πιστός και πάντα παρών φίλος. Το δώρο του προς εκείνη είναι οι 100 φωτογραφίες του νέου λευκώματος, πολλές από τις οποίες βγαίνουν για πρώτη φορά από το αρχείο του και δημοσιεύονται. Μπορεί η Μος να μην υπήρξε η πιο όμορφη, η πιο εντυπωσιακή ή ακόμα και η πιο φωτογενής από τις γυναίκες με τις οποίες ο Τεστίνο αναμετρήθηκε με όπλο τον φακό του, ήταν όμως εκείνη που του παραχώρησε τη μεγαλύτερη ελευθερία. Τον εμπιστεύτηκε όπως καμία άλλη και εκείνος στάθηκε άξιος της εμπιστοσύνης της. Μάλλον και με το παραπάνω 

info
Το φωτογραφικό λεύκωμα «Kate Moss by Mario Testino» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Taschen, taschen.com

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πάνος Καμμένος ποζάρει ανανεωμένος μαζί με τη σύζυγό του στo instagram


Φυλακισμένος οργάνωσε τη μεταφορά 100 κιλών ναρκωτικών


Αλλάζουν όλα στην Παιδεία: Νέου τύπου Πανελλαδικές Εξετάσεις - Οι μαθητές δεν θα κρίνονται μόνο από τέσσερα διαγωνίσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης