Ντένζελ Ουάσινγκτον: Οργή στην Τυνησία για τον «μαύρο Αννίβα» - Το θέμα έφτασε μέχρι τη βουλή

Ντένζελ Ουάσινγκτον: Οργή στην Τυνησία για τον «μαύρο Αννίβα» - Το θέμα έφτασε μέχρι τη βουλή

Μια διαδικτυακή αίτηση καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού της Τυνησίας να «λάβει μέτρα κατά της προσπάθειας κλοπής της ιστορίας»

washington
Η απόφαση του Netflix να ενσαρκώσει o Ντένζελ Ουάσινγκτον τον στρατιωτικό ηγέτη Αννίβα σε μια επερχόμενη ταινία του έχει πυροδοτήσει μια οργισμένη διαμάχη στην Τυνησία.

Η streaming πλατφόρμα κατηγορείται ότι έκανε ένα πιθανό «ιστορικό λάθος» με την επιλογή του Ουάσινγκτον, ο οποίος είναι μαύρος, ως τον αρχαίο Καρχηδόνιο στρατηγό ο οποίος άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην Ιστορία για τις λυσσαλέες μάχες του με με τη Ρώμη.

Η οργή για το casting μεταφέρθηκε στο κοινοβούλιο της Τυνησίας και προκάλεσε μια διαδικτυακή αίτηση που καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού της Τυνησίας να «λάβει μέτρα κατά της προσπάθειας κλοπής της ιστορίας μας».
Κλείσιμο
Η έντονη αντίδραση στο αφρικανικό έθνος έρχεται λίγους μήνες αφότου η γειτονική Αίγυπτος ενεπλάκη επίσης σε σκάνδαλο του Netflix για το ντοκιμαντέρ «Κλεοπάτρα», το οποίο κατηγορήθηκε για «blackwashing» μετά την πρόσληψη μιας μαύρης ηθοποιού για να υποδυθεί την Μακεδόνισσα αυτοκράτειρα.

Η διαμάχη για την επιλογή του Ουάσινγκτον στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας προκάλεσε κύμα επικρίσεων στο διαδίκτυο, οι οποίες στη συνέχεια έφτασαν στις αίθουσες του τυνησιακού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο «Courrier International».

Ο Τυνήσιος βουλευτής Γιασίν Μαμί υποστήριξε ότι η αίθουσα «πρέπει να πάρει θέση για το θέμα αυτό», καθώς θεωρεί ότι «υπάρχει κίνδυνος παραχάραξης της ιστορίας».

«Πρόκειται για την υπεράσπιση της τυνησιακής ταυτότητας και την ακρόαση των αντιδράσεων της κοινωνίας των πολιτών», πρόσθεσε.
Η τυνησιακή εφημερίδα «La Presse» πήρε επίσης δημόσια θέση κατά της επιλογής του Ουάσινγκτον σε άρθρο της, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση είναι «σύμφωνα με τους Τυνήσιους και πολλούς παρατηρητές, ένα ιστορικό λάθος».

Ωστόσο, ενώ ο βουλευτής Γιασίν Μαμί θεώρησε ότι η επιλογή του Ουάσινγκτον ήταν προσβλητική, η υπουργός Πολιτισμού Hayet Ketat Guermazi δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν υπό τον έλεγχό της και ότι διαπραγματεύεται να γυριστούν ορισμένες σκηνές της ταινίας στην Τυνησία.

«Είναι μυθοπλασία- είναι δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι θέλουν», είπε. «Ο Αννίβας είναι μια ιστορική φιγούρα, ακόμη και αν είμαστε όλοι περήφανοι που είναι Τυνήσιος ... Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;».

«Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι να γυρίσουν έστω και μία σεκάνς στην Τυνησία και να το αναφέρουν. Θέλουμε η Τυνησία να ξαναγίνει πλατφόρμα για ξένες ταινίες» τόνισε.

Ο Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Άντονι Φούκουα στην ταινία, η τελευταία σε μια μακρά σειρά συνεργασιών μεταξύ των δύο, συμπεριλαμβανομένης της βραβευμένης με Όσκαρ ερμηνείας του ηθοποιού στην επιτυχημένη ταινία «Training Day» του 2001.

Ο Αννίβας γεννήθηκε το 247 π.Χ. και ήταν σημιτικής καταγωγής καθώς γεννήθηκε στην περιοχή της Καρχηδόνας - τη σημερινή Τύνιδα, πρωτεύουσα της Τυνησίας.

Θεωρείται από πολλούς ιστορικούς ως ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες στην ιστορία, ενώ η καριέρα του περιελάμβανε μια περίφημη πολιορκία της Ρώμης το 218 π.Χ., όταν οδήγησε αφρικανικούς πολεμικούς ελέφαντες στις Άλπεις. Οι ειδικοί έχουν διχαστεί σχετικά με το χρώμα του δέρματός του, καθώς αν και συμφωνείται ότι ήταν φοινικικής καταγωγής - που σήμερα είναι γνωστές ως ο σημερινός Λίβανος και η Συρία - κυβέρνησε σε μια εποχή με πολλές αυτοκρατορίες που άλλαζαν και αναμειγνύονταν, αναφέρει ο «Guardian».

Φωτογραφία: Shutterstock

Ειδήσεις σήμερα:

Με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών η βόμβα στον Πειραιά - Ψάχνουν τον στόχο

Taste Atlas: Διέπρεψε η ελληνική κουζίνα - Δεύτερη θέση σε όλο τον κόσμο


«Έκανα μ... πρέπει να χτύπησα αστυνομικό» είπε ο 18χρονος στον αδελφό του αφού έριξε τη φωτοβολίδα στου Ρέντη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης