Ασπασία Ταλιέντε: Η Ελληνοϊταλίδα σχεδιάστρια αναλαμβάνει το κτήμα Πικάσο στους Πεταλιούς

Ασπασία Ταλιέντε: Η Ελληνοϊταλίδα σχεδιάστρια αναλαμβάνει το κτήμα Πικάσο στους Πεταλιούς

Είναι η νέα CEO της εταιρείας Le Reve Estates που διατηρεί το Κτήμα Πικάσο - Στο παρασκήνιο η σκληρή εσωτερική διαμάχη της οικογένειας Δαυίδ στην οποία ανήκει η έκταση

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
petalioi_taliente_arthro
Τι γυρεύει άραγε μια... γοργόνα της μόδας στα κύματα των «ελληνικών Μαλδίβων»; Το ερώτημα, που σίγουρα δεν είναι εύκολο να απαντηθεί, αφορά τη διοίκηση της εταιρείας Le Reve Estates Α.Ε., η οποία κατέχει το λεγόμενο από το παρελθόν «Κτήμα Πικάσο» στη Μεγαλόνησο των Πεταλιών. Πρόκειται, όπως δηλώνει και το όνομά του, για το μεγαλύτερο νησί του μαγευτικού συμπλέγματος στον νότιο Ευβοϊκό, το οποίο γνωρίζει μέρες δόξας από τότε που η Grivalia ανακοίνωσε ότι προχωρά στη μεγάλη τουριστική επένδυση των 280 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία υπερπολυτελούς resort.

Οπως αποκαλύπτει, λοιπόν, σήμερα το «ΘΕΜΑ», το τιμόνι της Le Reve Estates Α.Ε. ανέλαβε πριν από λίγους μήνες η Ασπασία Ταλιέντε, η οποία τα τελευταία χρόνια θεωρείται από τις φρέσκες και ανερχόμενες δυνάμεις στον χώρο της ευρωπαϊκής μόδας.

tagliente-_3_


Κλείσιμο
Η κυρία Ταλιέντε εστιάζει στον σχεδιασμό, στην παραγωγή και την προώθηση ποιοτικών δερμάτινων γυναικείων τσαντών που φέρουν το χαρακτηριστικό σήμα της εταιρείας της, το οποίο είναι μια γοργόνα. Και όπως δείχνουν τα δεκάδες δημοσιεύματα των περιοδικών της διεθνούς μόδας («British Vogue», «Elle», «Marie Claire», «Vanity Fair», «L’Officiel» κ.ά.), τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης και επιτυχίας παρά τις τσουχτερές τιμές που κυμαίνονται (795 έως 1.250 ευρώ).

Ελληνοϊταλικό κράμα η ίδια, καθότι η μητέρα της είναι Ελληνίδα και ο πατέρας της Ιταλός, αμφότεροι δικηγόροι, γεννήθηκε στο Βέλγιο όπου ζει και εργάζεται, και ειδικότερα στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται τόσο η επαγγελματική της βάση όσο και η κατοικία της.

«Με γοητευτική φωνή χρωματισμένη από μια ελαφριά μεσογειακή προφορά, η Aspassia Tagliente είναι μια νεαρή Βελγίδα με όμορφη καταγωγή, αφού η μητέρα της είναι Ελληνίδα, όπως μας θυμίζει το μικρό της όνομα, και ο πατέρας της Ιταλός, όπως επιβεβαιώνεται από το επώνυμό της. Με τέτοια προέλευση, θα μπορούσε να είναι σίγουρη μόνο για ένα λαμπρό μέλλον», προεξοφλούν τα διεθνή Μέσα.

Οι δημιουργίες

Αφού σπούδασε Επικοινωνία στο Vesalius College, η νεαρή σχεδιάστρια τελειοποίησε την εκπαίδευσή της με μεταπτυχιακό στο διάσημο Bocconi. «Πάντα ήθελα να φτιάξω το δικό μου εμπορικό σήμα, αλλά, προερχόμενη από οικογένεια δικηγόρων, ήθελα να δημιουργήσω ένα σταθερό ακαδημαϊκό υπόβαθρο προτού κάνω το μεγάλο βήμα», έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της. Η Ασπασία ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στη μόδα, συμπεριλαμβανομένων έξι μηνών στη Chanel, όπου ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τους καλύτερους πελάτες, όπως ιδιωτικά ταξίδια στο Γκρας.

«Ηταν ένα μεγάλο σχολείο. Κατάλαβα πραγματικά τι ήταν οι πολυτελείς υπηρεσίες», έχει πει. Το δικό της επιχειρηματικό βήμα το έκανε σχεδόν πριν από πέντε χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2019, όταν ίδρυσε την εταιρεία της. «Η νέα αυτή μάρκα τσαντών πολυτελείας, που φέρει το όνομα της δημιουργού της, δεν κρύβει τη φιλοδοξία της και σιγά-σιγά ακροβατεί μεταξύ Βρυξελλών, Μιλάνου και Αθήνας, με κύρια πηγή έμπνευσης τις αξέχαστες σειρήνες της ελληνικής αρχαιότητας», έγραψε πέρυσι τον Μάρτιο το «Paris Match».

Γιατί, όμως, οι γοργόνες; Οπως έχει εξηγήσει η ίδια, «έβαλα στο κέντρο της φιλοσοφίας μου τη γυναίκα του σήμερα και τη γυναίκα του μέλλοντος. Οι γοργόνες αντιπροσωπεύουν τη θεϊκή θηλυκή ενέργεια και την αληθινή δύναμη του γυναικείου πνεύματος. Είναι αισθησιακές και πραγματικά ακαταμάχητες, αλλά και ανέφικτες, ανέγγιχτες και ακατανίκητες, επειδή είναι τόσο ισχυρές. Δεν μπορούν ποτέ να εξημερωθούν, γεγονός που τις καθιστά ακόμα πιο επιθυμητές. Μου αρέσει να σκέφτομαι τις γυναίκες με αυτόν τον τρόπο, αισθησιακές και θηλυκές, αλλά ισχυρές και ακατανίκητες».

tagliente__4_
Η Ασπασία Ταλιέντε εστιάζει στον σχεδιασμό, στην παραγωγή και την προώθηση ποιοτικών δερμάτινων γυναικείων τσαντών που φέρουν το χαρακτηριστικό σήμα της εταιρείας της, το οποίο είναι μια γοργόνα


Από όσα έχει εξομολογηθεί στο «L’Officiel Monaco», φαίνεται ότι η σταδιοδρομία της στον χώρο της μόδας ήταν γραμμένη στο πεπρωμένο της...

«Από τότε που μπορώ να θυμηθώ, είχα αυτό το τρελό όνειρο, να δημιουργήσω το εμπορικό σήμα μου μια μέρα», λέει, δηλώνοντας ερωτευμένη με τη δουλειά της, που τη θεωρεί τέχνη όπως την ποίηση ή την κλασική μουσική.

Νησιά με ιστορία

Αν και παραμένει άγνωστο υπό ποιες συνθήκες, η Ασπασία Ταλιέντε ταξίδεψε μέχρι τους Πεταλιούς, αναλαμβάνοντας τον περασμένο Μάιο (και με θητεία έως το 2028) μόνη σύμβουλος και διαχειρίστρια της Le Reve Estates Α.Ε. μετά την παραίτηση του προηγούμενου τριμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας (με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ιωάννη Ξενόπουλο, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο τον Νικόλαο Μαρσέλο και μέλος τον Φωτοδότη Μάλαμα) σε λιγότερο από έναν χρόνο από τον διορισμό του, τον Ιούλιο του 2022.

Κατά το παρελθόν και για μεγάλο χρονικό διάστημα επικεφαλής της εταιρείας ήταν ο Ελβετός επιχειρηματίας Αλεσάντρο Κονέλι, ενώ μέλος του Δ.Σ. είχε διατελέσει και η Αγάπη Πολίτη, πρώην σύζυγος του Γιώργου Βαρδινογιάννη.

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η νεαρή σχεδιάστρια θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές προκλήσεις, ακόμη και φουρτούνες, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τα ενδότερα... Ετσι, θα χρειαστεί κάτι από το «ακατανίκητο» των γοργόνων που τόσο λατρεύει. Και τούτο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίθεση με το ειδυλλιακό τοπίο των Πεταλιών, και δη της Μεγαλονήσου, υπάρχουν εσωτερικές έριδες, που έχουν εκφραστεί και με δικαστικές προσφυγές για τη διεκδίκηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης φέρονται να συμμετέχουν τόσο ο σύζυγος της βασικής μετόχου της εταιρείας Αλεξίας Δαυίδ, Ισραηλινός Ντάνι Πέρετζ, όσο και η μητέρα της Δήμητρα Δαυίδ, η οποία έχει ασκήσει ένδικα μέσα.

Μάλιστα στις οικονομικές καταστάσεις της Le Reve Estates Α.Ε. για τη χρήση του 2022 σημειώνεται ότι «την 8/5/2023 συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας η με γενικό αριθμό κατάθεσης 1372/18.4.2023 αίτηση χορήγησης προσωρινής διαταγής που ασκήθηκε μεταξύ άλλων κατά της Εταιρείας η οποία απορρίφθηκε», καθώς και ότι «η συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των καθών μέχρι το ποσό των 15 εκατ. ευρώ προς εξασφάλιση απαίτησης 11 εκατ. ευρώ έχει ορισθεί εντός του Οκτωβρίου 2023». Οπως προκύπτει από τις παραπάνω κινήσεις, υπάρχουν διεκδικήσεις ποσών της τάξης των 11 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια...

Τρία χρόνια «κλειστόν»

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του καταλύματος στη Μεγαλόνησο, αυτό, κυρίως λόγω της πανδημίας, παρέμεινε κλειστό τόσο το 2020 και το 2021, αλλά και το 2022. Οπως αναφερόταν δε στις οικονομικές καταστάσεις για το 2021, η εταιρεία είχε απαιτήσεις ύψους 1,9 εκατ. ευρώ που προέρχονταν από έναν σημαντικό πελάτη. Αυτός δεν ήταν άλλος από την εταιρεία Horizon Expansion Limited που μισθώνει τα ακίνητα της Μεγαλονήσου και φέρεται να ανήκει στον επιχειρηματία Ντάνι Πέρετζ, σύζυγο της Αλεξίας Δαυίδ. Μάλιστα στη συνέχεια η διοίκηση «αντιμετώπισε το ζήτημα με διακριτικότητα και η απαίτηση εισπράχθηκε τον Απρίλιο του 2022 χωρίς τη λήψη νομικών μέτρων προκειμένου να διατηρηθεί ο πελάτης».

Ζημίες 1,18 εκατ.

Πάντως το τουριστικό θέρετρο στη Μεγαλόνησο δεν λειτούργησε ούτε τη σεζόν 2022, επηρεάζοντας τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, με τα προ φόρων αποτελέσματα να διαμορφώνονται σε ζημίες 1,18 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,05 εκατ. ευρώ το 2021, αυξάνοντας τις συσσωρευμένες ζημίες στα 16,77 εκατ. ευρώ, τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης ανήλθαν σε 1,3 εκατ. ευρώ έναντι 978.024 ευρώ «κυρίως λόγω των πληθωριστικών τάσεων», ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις έπεσαν στα 11,43 εκατ. ευρώ, έναντι 15,97 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Και τούτο καθώς ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε εντός του 2023 από 15,19 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021 σε 10,14 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πρόκειται για «ενδοεταιρικά δάνεια» και δεν υφίσταται τραπεζικός δανεισμός.

Η εταιρεία από την εκμετάλλευση των ακινήτων στη Μεγαλόνησο, τα οποία αποτιμά στον ισολογισμό της στα 14 εκατ. ευρώ, είχε έσοδα που σε ορισμένες χρήσεις, όπως αυτή του 2018, έφταναν στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ σε άλλες πολύ λιγότερα, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι πάντα ζημιογόνο. Γι’ αυτό και υπήρξαν έξι διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με τελευταία τον Οκτώβριο του 2022, με το μετοχικό κεφάλαιο να διαμορφώνεται σήμερα σε 19,71 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία συνολικού αναπροσανατολισμού, ποντάροντας ουσιαστικά στην υπεραξία που θα δημιουργήσει η μεγάλη επένδυση της Grivalia στο νησί.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «κατά τη χρήση 2022 η Εταιρεία επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση των θεμελιωδών αλλαγών που έλαβαν χώρα στον τομέα του τουρισμού παγκοσμίως στη μετά COVID-19 εποχή και στις πιθανές ευκαιρίες ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη την εμβληματική επένδυση των περίπου 280 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Grivalia Management και που πρόκειται να λάβει χώρα στην Μεγαλόνησο. Ετσι, εκτιμάται ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας της θα αυξηθεί σημαντικά εν όψει της εμβληματικής επένδυσης που αναμένεται να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τον ελληνικό τουρισμό γενικότερα και ειδικότερα για τον τουρισμό στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών».

tagliente__1_
tagliente__2_
Το «Six Senses Megalonisos» προβλέπεται να κατασκευαστεί σε έκταση 550 στρεμμάτων στο νότιο τμήμα της Μεγαλονήσου και θα περιλαμβάνει 75 υπερπολυτελείς βίλες, 20 branded κατοικίες, εστιατόρια, χώρους ευεξίας κ.ά.


Υπενθυμίζεται ότι η Grivalia, εστιάζοντας στον τομέα του ultra luxury τουρισμού, απέκτησε έκταση 550 στρεμμάτων στο νότιο τμήμα της Μεγαλονήσου, όπου σε συνεργασία με τη Six Senses θα αναπτυχθεί το ενεργειακά αυτόνομο «Six Senses Megalonisos», το οποίο θα περιλαμβάνει 75 υπερπολυτελείς βίλες, 20 branded κατοικίες, εστιατόρια, χώρους ευεξίας, beach club κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό η Le Reve Estates σκοπεύει να εστιάσει «στην προσφορά μοναδικών ολιστικών υπηρεσιών φιλοξενίας προκειμένου να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό», ενώ «παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις επενδύσεις που συζητώνται στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλονήσου και διερευνά δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης».

Η εταιρεία η οποία, όπως δηλώνεται, «έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση του μετόχου της ή/και της τελικής δικαιούχου της (σ.σ.: της Αλεξίας Δαυίδ) για περαιτέρω χρηματοδότηση της δραστηριότητάς της τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες», εξετάζει την ενδεχόμενη απόκτηση επιπλέον εκτάσεων στην περιοχή του «οικισμού» στη Μεγαλόνησο, ενώ επαγρυπνά «αναφορικά με την έκρηξη επενδύσεων και επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή των Πεταλιών».

Παράλληλα, επιδιώκει να διαθέσει το θέρετρό της σε μια στοχευμένη αγορά, «εστιάζοντας σε πλούσιους ιδιώτες κυρίως από τις ΗΠΑ για τους οποίους η ολιστική εμπειρία στο νησί σε μια απομονωμένη και ιδιωτική τοποθεσία αναμένεται να είναι πιο ελκυστική». Ακόμη, δρομολογεί επαφές με πιθανούς επενδυτές για την ανάπτυξη του ακινήτου μέσω συμμετοχικής ιδιοκτησίας τύπου club.

Από τον Πικάσο στους Δαυίδ

Στη Μεγαλόνησο, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα «θερινά ανάκτορα» της βασίλισσας Ολγας που χρησιμοποιούνταν ως εξοχική κατοικία της, η οποία περιλάμβανε και στάβλους. Αυτές οι παλαιές εγκαταστάσεις μάλιστα χαρακτηρίστηκαν μνημεία με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού το 2017. Στη δεκαετία του ’60 οι Πεταλιοί, και ιδιαίτερα η Μεγαλόνησος, έγιναν πόλος έλξης για σπουδαίες προσωπικότητες όπως η Mαρία Kάλλας, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, η Γκρέτα Γκάρμπο, μέχρι και ο Ουίνστον Tσόρτσιλ.

Tο 1990 ένα τμήμα 170 στρεμμάτων, που περιλάμβανε και το παλαιό βασιλικό συγκρότημα, αγοράστηκε από τον Κλοντ Πικάσο, γιο του διάσημου ζωγράφου, που μαζί με την αδελφή του Παλόμα διαμόρφωσαν ένα μοναδικής αισθητικής κατάλυμα. Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν οι Πικάσο αποφάσισαν να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους, στην κούρσα για την απόκτησή της μπήκαν πολλοί, μέχρι Ρώσοι μεγιστάνες και Αραβες πρίγκιπες, όπως λεγόταν τότε.

tagliente
Η Ελληνοϊταλίδα σχεδιάστρια Ασπασία Ταλιέντε ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας Le Reve Estates, η οποία σχεδιάζει μία από τις πολυτελέστερες ξενοδοχειακές μονάδες της Ελλάδας στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών στον νότιο Ευβοϊκό


Τελικά το 2015 το «φιλέτο» πέρασε στα χέρια της Αλεξίας-Ελένης Δαυίδ, κόρης του Ανδρέα Δαυίδ. Πρόκειται για τον αδελφό του Γιώργου Δαυίδ, της ισχυρής επιχειρηματικής οικογένειας που ελέγχει την Coca-Cola HBC, που είχε διατελέσει για ένα διάστημα πρόεδρος της εταιρείας και ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2000.

Τον Αύγουστο του 2015 η Αλεξία Δαυίδ ίδρυσε την εταιρεία Le Reve Estates Α.Ε. στην Ελλάδα και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς τη Le Reve Estates Holding Sarl στο Λουξεμβούργο, οι οποίες διαχειρίζονται το ακίνητο στη Μεγαλόνησο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης