Κίλιαν Μέρφι: Ο ηθοποιός που δεν κυνήγησε ποτέ την εύκολη επιτυχία αξίζει φέτος το Όσκαρ ως «Οπενχάιμερ»

Κίλιαν Μέρφι: Ο ηθοποιός που δεν κυνήγησε ποτέ την εύκολη επιτυχία αξίζει φέτος το Όσκαρ ως «Οπενχάιμερ»

Ενσαρκώνοντας τον Οπενχάιμερ στο ομώνυμο νέο αριστούργημα του Κρίστοφερ Νόλαν, απέδειξε ότι είναι παραπάνω από καλός: Είναι σπουδαίος

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
murfyArthrou
O Κίλιαν Μέρφι χτίζει σεμνά και ταπεινά την καριέρα του εδώ και 25 χρόνια. Επιλέγει τους ρόλους του προσεκτικά και τους δίνει ζωή με σκληρή δουλειά και ώρες μελέτης. Ποτέ δεν κυνήγησε την εύκολη επιτυχία, ούτε έπαιξε σε παραγωγές που ποντάρουν μόνο στο box office κάνοντας έκπτωση στην ποιότητα.

Το βιογραφικό του είναι γεμάτο από ταινίες-διαμαντάκια και συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες, όπως τα «28 μέρες μετά» και «Sunshine» του Ντάνι Μπόιλ, «Ζωή σε ανάποδη τροχιά» του Νιλ Τζόρνταν, «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» του Κεν Λόουτς, «Επιστροφή στο Cold Mountain» του Αντονι Μινγκέλα και «Στην καρδιά της θάλασσας» του Ρον Χάουαρντ. Αν υπάρχει όμως ένας σκηνοθέτης που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, αυτός είναι ο Κρίστοφερ Νόλαν. Από την τριλογία του «Batman», όπου ο Ιρλανδός ηθοποιός υποδυόταν τον υπερκακό Σκιάχτρο, μέχρι το «Inception» και τη «Δουνκέρκη», ο σκηνοθέτης με τις πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες του εμπιστεύτηκε ρόλους που εκείνος απέδωσε υποδειγματικά.
murfy1

Και ύστερα ήρθε το «Οπενχάιμερ». Ο Μέρφι, ο αντιστάρ, ο χαμηλών τόνων εργάτης της τέχνης, η ήρεμη δύναμη σε κάθε είδους καστ, υποδύεται τον Αμερικανό φυσικό που δημιούργησε την ατομική βόμβα. Αν σε κάθε καλό ηθοποιό αναλογεί τουλάχιστον ένας ρόλος ζωής, για τον Μέρφι είναι αυτός. Για να τον αποδώσει με απόλυτη πειστικότητα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του.
Κλείσιμο
Oppenheimer_kilianmerfi

Κατά την Εμιλι Μπλαντ, που υποδύεται τη σύζυγό του Κίτι, o Μέρφι έτρωγε ένα αμύγδαλο την ημέρα για να φτάσει να μοιάζει στον λιπόσαρκο επιστήμονα, ενώ κατά τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, που ενσαρκώνει τον φιλάνθρωπο Λιούις Στράους, προτιμούσε να χάσει μια βραδιά διασκέδασης και ανάπαυλας με τους συναδέλφους του προκειμένου να αποστηθίσει καλύτερα τις ατάκες του. Ο Κρίστοφερ Νόλαν τον αποκαλεί «ιδιοφυΐα» και «έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών».

nolan_-_oppenheimer


Παρ’ όλα αυτά, ο Κίλιαν Μέρφι δεν έχει προταθεί ποτέ για Οσκαρ και έχει βρεθεί υποψήφιος μόνο δύο φορές στα BAFTA, το 2007 ως Ανερχόμενος Αστέρας και το 2023 ως πρωταγωνιστής της επικής σειράς «Peaky Blinders». Και παρότι ο ίδιος δεκάρα δεν δίνει για τις κοσμικές εμφανίσεις και το σουλατσάρισμα στο κόκκινο χαλί, μια έμπρακτη αναγνώριση του τεράστιου ταλέντου του και της υπερπροσπάθειας που καταβάλλει για να υπηρετήσει σωστά κάθε του ρόλο σίγουρα δεν θα του το κακοφαινόταν. Ισως φέτος να ήρθε η ώρα του και γι’ αυτό.

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε βίντεο: «Ραντεβού» στα... τυφλά η νυχτερινή προσνήωση ενός Rafale σε αεροπλανοφόρο

Μύκονος: Τα βίντεο του ξενοδοχείου πρόδωσαν τον δράστη της κλοπής με λεία αξίας €320.000

Ισπανία: Στάχτες έγινε η πολυτελής θαλαμηγός επαγγελματία παίκτη πόκερ - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης