Βαϊόλα Ντέιβις: Ήταν η μοναδική ηθοποιός που ο Μάικλ Τζόρνταν ήθελε να υποδυθεί τη μητέρα του

Βαϊόλα Ντέιβις: Ήταν η μοναδική ηθοποιός που ο Μάικλ Τζόρνταν ήθελε να υποδυθεί τη μητέρα του

Πολυβραβευμένη, μέλος της λίστας με τους κορυφαίους ηθοποιούς του 21ου αιώνα και τόσο ταλαντούχα που σου φέρνει δάκρυα στα μάτια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
viola_davies_arthro
H Βαϊόλα Ντέιβις είναι η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου και το καμάρι των Αφροαμερικανών - όρος που πρόσφατα απέρριψε ο Μόργκαν Φρίμαν, αλλά δεν είναι της παρούσης. Το κάποτε πάμφτωχο κοριτσάκι από τη Νότια Καρολίνα σήμερα έχει μια περιουσία που ανέρχεται στα 25 εκατ. δολάρια, τα οποία κέρδισε μέχρι τελευταίου σεντ μοχθώντας στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά πλατό και στο θεατρικό σανίδι.

Ο πατέρας της ήταν εκπαιδευτής αλόγων και η μητέρα της δούλευε σε εργοστάσιο όταν δεν διαμαρτυρόταν στους δρόμους για τα δικαιώματα των μαύρων, δράση που συχνά την οδηγούσε στη φυλακή. Η Ντέιβις έχει συνοψίσει τα παιδικά της χρόνια σε πέντε λέξεις «απόλυτη φτώχεια και δυσλειτουργικές συνθήκες». Και παρότι πλέον ζει σε μια μεγαλειώδη έπαυλη στο Λος Αντζελες με τον σύζυγό της Τζούλιους Τένον και την υιοθετημένη κόρη τους Τζένεσις, δεν ξεχνάει ποτέ από πού προήλθε. Ενας λόγος παραπάνω για να απολαμβάνει την επιτυχία και τα πλούτη της.
the-help-viola
H Βαϊόλα Ντέιβις στην ταινία «The Help»

Κλείσιμο
Η Ντέιβις μπορεί να αποδώσει εξίσου αριστουργηματικά την υπηρέτρια («Υπηρέτριες»), αλλά και την πρώτη κυρία των ΗΠΑ («First Lady»), μια τραγουδίστρια των μπλουζ («Η θρυλική Μα Ρέινι»), αλλά και μια δολοπλόκο δικηγόρο (στην επική σειρά «Πώς να τη γλιτώσεις με φόνο»). Εξ ου και οι ερμηνείες της αποθεώνονται σταθερά από κοινό και κριτικούς και έχουν τιμηθεί με τα πέντε σημαντικότερα βραβεία της κινηματογραφικής, τηλεοπτικής, θεατρικής και μουσικής πιάτσας.

Δηλαδή, Οσκαρ και Χρυσή Σφαίρα («Εμπόδια», 2016), Primetime Emmy («Πώς να τη γλιτώσεις με φόνο», 2014), Tony («Βασιλιάς Ερρίκος», 2001 και «Εμπόδια», 2010) και Grammy (για την αφήγηση του audio book «Finding me», 2003). Είναι μάλιστα η πρώτη Αφροαμερικανή (συγγνώμη, Μόργκαν), που κατάφερε να κερδίσει την πολυπόθητη πεντάδα. Περιττό να αναφερθεί ότι οι υποψηφιότητές της είναι πολλαπλάσιες των τροπαίων που στριμώχνονται σε κάποιο ράφι της και ότι η τρομερή Βαϊόλα έχει τιμηθεί σχεδόν σε όλα τα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου.

biola-423423
Στην ταινία «Air: Κυνηγώντας έναν θρύλο» η Ντέιβις υποδύεται τη μητέρα του Μάικλ Τζόρνταν


Εξίσου τιμητικός για την ίδια ήταν και ο μοναδικός όρος που υπέβαλε ο Μάικλ Τζόρνταν στον Μπεν Αφλεκ και τον Ματ Ντέιμον όταν του ζήτησαν την άδεια να γυρίσουν σε ταινία τα πρώτα του βήματα και τη συνεργασία του με τη Nike: τον ρόλο της μητέρας του έπρεπε να τον παίξει η Ντέιβις. Και κάπως έτσι η ταινία «Air: Κυνηγώντας έναν θρύλο» παίζεται τώρα στις αίθουσες. Ναι, χάρη στη Βαϊόλα που αποδέχθηκε τον ρόλο.


Photo credits: AFP/visualhellas.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης