Η Κέιτλιν Τζένερ επιτίθεται στη Nike με αφορμή τη συνεργασία με την τρανς TikToker

Η Κέιτλιν Τζένερ επιτίθεται στη Nike με αφορμή τη συνεργασία με την τρανς TikToker

Η «κόντρα» των δύο τρανς γυναικών με τις διαμετρικά αντίθετες προσωπικότητες και ιδεολογίες απασχολεί ξανά τα social media - «Δεν κατηγορώ τη Μαλβέινι, αλλά τη Nike» διευκρινίζει η 72χρονη

jenner_Mulvaney_xr
Στα «πυρά»  που δέχεται τις τελευταίες ώρες η Nike μετά από την απόφασή της να συνεργαστεί με την τρανς ακτιβίστρια Ντίλαν Μαλβέινι για την προώθηση αθλητικών γυναικείων ειδών στον λογαριασμό της στο TikTok, προστέθηκαν και οι αναρτήσεις μίας από τις πιο διάσημες τρανσέξουαλ γυναίκες στον κόσμο, της Κέιτλιν Τζένερ.

Η Τζένερ, που πριν τη φυλομετάβασή της υπήρξε πρωταθλητής στο δέκαθλο, κερδίζοντας μάλιστα και χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ, σχολίασε καυστικά μια ανάρτηση  στο Twitter που συνέκρινε τη διαφημιστική συνεργασία της φίρμας με την Μαλβέινι με την «άδικη μεταχείριση» του γίγαντα αθλητικών ειδών απέναντι σε γυναίκες αθλήτριες στο παρελθόν.

Η 72χρονη Τζένερ, που άλλαξε φύλο το 2015, έγραψε για την επιλογή της Nike τα εξής: «Ως κάποια που μεγάλωσε θαυμάζοντας όσα έκανε ο [συνιδρυτής της Nike] Φιλ Νάιτ, είναι κρίμα να βλέπω μια τόσο εμβληματική αμερικανική εταιρεία να γίνεται τόσο woke! Μπορούμε να είμαστε συμπεριληπτικοί, όχι όμως εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων, και να είμαστε συμπεριληπτικοί με κάποια αξιοπρέπεια. Αυτό είναι αίσχος» έγραψε στο Twitter η Τζένερ, που πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία ως σχολιάστρια με το συντηρητικό κανάλι Fox News.



H Κέιτλιν Τζένερ δεν προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις για τους λόγους που θεωρεί ότι η επιλογή της Μαλβέινι από τη Nike είναι «εις βάρος της πλειοψηφίας», όμως συμπλήρωσε σε tweet με κεφαλαία το εξής μήνυμα: «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΊΤΕ ΝΑ "ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ" ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ».

Οι δηλώσεις αυτές της Τζένερ θεωρήθηκαν από αρκετά ΜΜΕ ως μια ακόμη έκφραση της... αντιπάθειας που φαίνεται να τρέφει στο πρόσωπο της Μαλβέινι. Οι δυο τρανς γυναίκες είχαν «συγκρουστεί» εξάλλου ξανά στο παρελθόν, με την Τζένερ να σχολιάζει επικριτικά - ή ακόμη και προσβλητικά για κάποιους - τις αναρτήσεις  της 24χρονης Ντίλαν στο TikTok, χαρακτηρίζοντας «παραλογισμό» τη συμπεριφορά της, και την ίδια να απαντάει μέσω της πλατφόρμας της.

Η New York Post σε δημοσίευμά της υπενθύμισε ότι το 2016, έναν χρόνο αφού άλλαξε το όνομά της από «Μπρους» σε «Κέιτλιν», η Τζένερ τηρούσε μια τελείως διαφορετική στάση απέναντι στις εμπορικές συνεργασίες των τρανς influencer με μεγάλες μάρκες. Εκείνη την εποχή, η Τζένερ είχε επιλεγεί ως ένα από τα κεντρικά «πρόσωπα» της διαφημιστικής καμπάνιας για τη σειρά αθλητικών ειδών  H&M Sport. Ωστόσο το δημοσίευμα της νεοϋορκέζικης εφημερίδας, που άφηνε υπονοούμενα για «υποκρισία» της Τζένερ, δεν έμεινε ασχολίαστο από την ίδια.  Με σειρά αναρτήσεών της, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η λέξη «αίσχος» αναφερόταν στην κακή μεταχείριση των γυναικών αθλητριών από τη Nike και όχι στην επιλογή της Μαλβέινι, η οποία φέρθηκε έξυπνα που δέχτηκε αυτήν την επικερδή συμφωνία!


Ο σάλος με τη συνεργασία της Nike με τη Μαλβέινι 

Στο επίκεντρο μιας online διένεξης βρίσκεται για μία ακόμη φορά η Ντίλαν Μαλβέινι, μια τρανς TikToker-ακτιβίστρια που μοιράζεται εδώ και αρκετούς μήνες τα διάφορα στάδια της φυλομετάβασής της με τους εκατομμύρια followers της σε διάφορες πλατφόρμες των social media. Αιτία, η πρόσφατη οικονομική συνεργασία της με τη Nike, που κάποιοι σχολιαστές στα social media θεωρούν προσβλητική προς τις γυναίκες, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να καλούν σε... μποϊκοτάζ εναντίον του γίγαντα αθλητικών ειδών.

Κλείσιμο
Το τεράστιο κοινό που έχει αποκτήσει η Μαλβέινι τον τελευταίο χρόνο, κυρίως εξαιτίας της σειράς «Days of Girlhood» που δημιούργησε στο TikTok και περιλαμβάνει βίντεο από την καθημερινότητά της ως «κορίτσι» (όπως αποκαλεί τον εαυτό της η 25χρονη τρανς) αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τις εταιρείες, που βλέπουν στον λογαριασμό της μια τεράστια διαφημιστική ευκαιρία.

Ως αποτέλεσμα, οι προτάσεις για συνεργασία «πέφτουν βροχή» και η Ντίλαν είναι πλέον το «πρόσωπο» που επιλέγουν πολύ μεγάλες φίρμες για να προωθήσει τα προϊόντα τους σε ένα - κυρίως - γυναικείο κοινό!



Η επιτυχία της 24χρονης, ωστόσο, φαίνεται να διχάζει το διαδίκτυο. Πολλοί σχολιαστές, κυρίως από τον χώρο του φεμινισμού, θεωρούν ότι η επιλογή της trans Μαλβέινι έναντι μιας βιολογικής γυναίκας influencer, και μάλιστα για τη διαφήμιση προϊόντων που θεωρούνται γυναικεία, αποτελεί «φάουλ» των εταιρειών. Γι' αυτόν τον λόγο, οι πρόσφατες αναρτήσεις της 24χρονης στο Instagram με sponsored περιεχόμενο από τη Nike δεν προσέλκυσαν μόνο θετικά και κολακευτικά σχόλια, αλλά και αρκετή οργή.

«Ειδοποιήστε τα MME, ξεκινά μια νέα εποχή γυμναστικής για μένα» αναφέρει η λεζάντα σε μία από τις αναρτήσεις της η Μαλβέινι, που πόζαρε για τον φακό φορώντας αθλητικό στηθόδεσμο και άλλα είδη της εταιρείας.

«Η Nike έγινε σπόνσορας της διεμφυλικής ακτιβίστριας Ντίλαν Μαλβέινι. Σταματήστε να αγοράζετε Nike, διαδώστε το» έγραψε ως απάντηση στο Twitter o συντηρητικός σχολιαστής Έβαν Κίλγκορ.



«Η Nike μόλις αποκάλυψε ότι ΜΙΣΕΙ τις αληθινές γυναίκες», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Τζέιμς Μπράντλεϊ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στην Καλιφόρνια. «Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο του μισογυνισμού» συμπλήρωσε ο πολιτικός.



«Στην περίπτωση που ψάχνατε έναν λόγο να μην ξαναγοράσετε Nike, ορίστε», σχολίασε μια άλλη ανάρτηση που περιλάμβανε βίντεο με το διαφημιστικό περιεχόμενο της Μαλβέινι. «Αυτό είναι ένα χαστούκι για όλες τις γυναίκες».

Φυσικά, πολλά είναι και τα υποστηρικτικά μηνύματα για την 24χρονης τρανς από τους followers της που τη θεωρούν χαρισματική και τονίζουν ότι έφτασε εκεί που έφτασε με την αξία της και πως δικαιούται όλες τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται.


Ντίλαν Μαλβέινι, μια influencer που κάποιοι αγαπούν... να μισούν

Πριν από τη Nike, τα πυρά των επικριτών της Μαλβέινι είχαν στραφεί ενάντια και σε άλλες εταιρείες που τη διάλεξαν ως το πρόσωπο της καμπάνιας τους, με πρόσφατο παράδειγμα τη διαφήμιση της μπύρας Bud Light.






Σάλος είχε ξεσπάσει όμως και παλαιότερα, όταν η 24χρονη συμμετείχε σε podcast της εταιρείας Ulta (αλυσίδα καταστημάτων με καλλυντικά στις ΗΠΑ) με τίτλο «The Beauty of Girlhood», στο οποίο συζητούσε μαζί με ένα άλλο gender-fluid άτομο τον ορισμό της ομορφιάς. H εκπομπή προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, με κάποιους χρήστες να εξοργίζονται από τον όρο «κορίτσι» που χρησιμοποιεί κατά κόρον η Μαλβέινι και να καλούν σε... μποϊκοτάζ των καταστημάτων Ulta.

Η 25χρονη δεν πτοείται ιδιαίτερα από τους επικριτές της, ειδικά μιας και η επιτυχία του λογαριασμού της στο TikTok έχει συμβάλλει στο να θεωρείται πλέον μία από τις πιο αναγνωρίσιμες τρανς παρουσίες στις ΗΠΑ. Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα, προσκλήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όπου συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα διεμφυλικά άτομα. Ωστόσο, ο «ντόρος» γύρω από το όνομα της Μαλβέινι παραμένει, αφού κάποιοι θεωρούν ότι τα βίντεο που ανεβάζει για τη νέα της ζωή ως «κορίτσι», ουσιαστικά αναπαραγάγουν αρνητικά στερεότυπα για τις γυναίκες και είναι μέχρι και... προσβλητικά για εκείνες.


@dylanmulvaney

Day 222- talking to the president at the White House with @nowthis (interview goes live on Sunday Night!) #trans #whitehouse #nowthisnews

♬ Presidential Honors (Entrance of The President) - USMMA Band

Το «εξόγκωμα στο σορτσάκι» της Μαλβέινι που έκανε... έξαλλη την Τζένερ

Ο... εκνευρισμός της Τζένερ με τη Μαλβέινι είχε ξεκινήσει να φαίνεται αρκετούς μήνες πριν. Η 72χρονη είχε σχολιάσει ιδιαίτερα καυστικά ένα βίντεο της Μαλβέινι, όπου η 25χρονη έλεγε πώς ο κόσμος κοιτούσε με περιέργεια το εξόγκωμα στο στενό της σορτσάκι όταν είχε πάει για ψώνια, και αυτό την έκανε να αισθανθεί άσχημα. «Oι γυναίκες μπορεί μερικές φορές να έχουν εξόγκωμα στο σορτσάκι τους και αυτό είναι οκ» εμφανίζεται να λέει στο βίντεό της η νεαρή trans, η οποία δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε επέμβαση αλλαγής φύλου.

Σχολιάζοντας το βίντεο που ανέβασε μια Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής, η Τζένερ έκανε λόγο για παραλογισμό και τόνισε ότι τίποτα απ' όσα κάνει αυτό το άτομο (δηλ. η Μαλέινι) δεν πρέπει να «κανονικοποιηθεί». «Αυτός μιλάει για το πέος του» σημείωσε σε ένα άλλο σχόλιό της, χρησιμοποιώντας αρσενική αντωνυμία για την Μαλβέινι. «Ντίλαν, συγχαρητήρια, εισαι τρανς με πέος» πρόσθεσε ειρωνικά. Πρόκειται για μία φράση που ενόχλησε ιδιαίτερα τη νεαρή TikToker, η οποία εξέφρασε την απόγοήτευσή της με βίντεο-απάντηση στην πρώην Ολυμπιονίκη.



«Έτρεφα αυτόματα μεγάλο σεβασμό προς το πρόσωπό σου ως τρανς γυναίκα... όμως μετά επέλεξες να με εξευτελίσεις», αναφέρει στο βίντεό της που συγκέντρωσε εκατομμύρια views η 25χρονη. «Με αποκάλεσες "αυτός". Είναι απλώς... φρικτό! Όμως δεν σταμάτησες εκεί», συνεχίζει η TikToker, εξηγώντας πώς τα προσβλητικά της σχόλια ακούγονται σαν η TikToker να είναι κάποιου είδους ανώμαλος επιδειξίας που εκθέτει τα γεννητικά του όργανα.

Στο βίντεο, η Μαλβέινι εξηγεί ότι έκανε το βίντεο επειδή αισθανόταν άσχημα για τα βλέμματα που της έριχναν στον δρόμο και ήθελε να αισθανθεί καλύτερα, και ρώτησε την Κέιτλιν Τζένερ αν θυμόταν πώς ήταν όταν ξεκινούσε τη φυλομετάβασή της. Η 25χρονη τόνισε στη Ρεπουμπλικανή ότι δεν έχουν όλες οι τρανς γυναίκες την οικονομική δυνατότητα ή την επιθυμία να προχωρήσουν σε άλλαγή φύλου. «Αυτό δεν τις κάνει λιγότερο γυναίκες» συμπληρώνει η Μαλβέινι απευθυνόμενη στην «προνομιούχα» Κέιτλιν Τζένερ.



Ειδήσεις σήμερα:

«Έδινε αγώνα σαν να ήμουν γιος του» - Επιστολή 13χρονου που έσωσε πριν 8 χρόνια ο Ανδρέας Ηλιάδης

9 χρόνια κάθειρξης για τον Κινέζο που κρατούσε δεμένη με αλυσίδα στο λαιμό τη σύζυγό του - Δείτε βίντεο

Στόρμι Ντάνιελς: Έπαθα σοκ με την εικόνα του Τραμπ στο δικαστήριο - Δεν αξίζει να πάει φυλακή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης