Βάνα Μάρκι: Η απατεώνισσα «βασίλισσα» του τηλεμάρκετινγκ που ξεγέλασε τους Ιταλούς

Βάνα Μάρκι: Η απατεώνισσα «βασίλισσα» του τηλεμάρκετινγκ που ξεγέλασε τους Ιταλούς

Η «γητεύτρα» των τηλεπωλήσεων που με μοναδικό ταπεραμέντο παρουσίαζε τον άνθρακα... για χρυσό, έγινε σειρά στο Netflix

wanna_marchi
Το 1986 η τσιριχτή φωνή της Βάνα Μάρκι, ξεκίνησε να αντηχεί στα σπίτια των Ιταλών. H «βασίλισσα» των τηλεπωλήσεων, το τηλεοπτικό «διαμάντι» της Μπολόνια, η γυναίκα που κατάφερε να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους, να αγοράσουν τη θαυματουργή της κρέμα και φίλτρα για το κακό μάτι, έγινε σειρά στο Netflix.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Fortune Seller: A TV Scam» περιγράφει τη ζωή και τη δράση της πανέξυπνης Ιταλίδας πωλήτριας, της οποίας η πειθώ μετουσιώθηκε στην οργή των Ιταλών, οι οποίοι χρόνια αργότερα, είδαν στο πρόσωπο της διάσημης τηλεπωλήτριας εκείνη που τους «έκλεβε» τα χρήματα. Η Μάρκι, υπήρξε η γυναίκα που έκανε τους αγοραστές να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, γοητευόμενοι από το μοναδικό ταπεραμέντο της, να παρουσιάζει τον άνθρακα... για χρυσό.
Wanna | Official Trailer | Netflix


Η σειρά ντοκιμαντέρ που συνοψίζει τον βίο και την πολιτεία της Βάνα Μάρκι, περιορίζεται σε τέσσερα επεισόδια, που αφηγούνται την ιστορία της γυναίκας που επί είκοσι χρόνια κρατήθηκε στην πρώτη γραμμή του ιταλικού τηλεμάρκετινγκ. Η δράση της εξιχνιάζεται μέσα από 22 μαρτυρίες και 60 ώρες συνεντεύξεων, που «ντύνονται» με πάνω από 100 ώρες αρχειακού υλικού. Το ντοκιμαντέρ επιδιώκει να αναλύσει κάθε σπιθαμή της ζωής της «γητεύτρας» των τηλεπωλήσεων και να παρουσιάσει διεξοδικά μια από τις πιο πολυσυζητημένες δικαστικές υποθέσεις στην Ιταλία.

Στην εξιστόρηση των γεγονότων, οι τηλεθεατές γνωρίζουν και την κόρη της, Στεφανία Νομπίλε, η οποία «κληρονόμησε» το ταπεραμέντο της μητέρας της και τα κατάφερε εξίσου καλά στον τομέα των τηλεπωλήσεων.
Κλείσιμο
Wanna_FirstLook_0001-1200x675
Η Βάνα Μάρκι και η κόρη της, Στεφανία Νομπίλε
Σε αυτούς τους τηλεοπτικούς μαραθώνιους, μάνα και κόρη μονοπωλώντας τα τηλεοπτικά δίκτυα αγορών, κατάφεραν να πουλήσουν σχεδόν τα πάντα, από προϊόντα αδυνατίσματος, μέχρι και τυχερούς αριθμούς. Η Μάρκι, μία πρώην αισθητικός, με αξιοσημείωτη πειστικότητά της, έχτισε μια αυτοκρατορία, αξιοποιώντας την ευθραυστότητα και την απελπισία πολλών ανθρώπων. Από τη δεκαετία του 1980 έως τις αρχές του 2000, η Ιταλίδα μεγαλούργησε στην τηλεόραση, ενώ απέσπασε εκατομμύρια ευρώ από τις τηλεπωλήσεις της. Όλα αυτά κράτησαν όμως μέχρι και το 2001, οπότε και επήλθε η παρακμή της «βασίλισσας» του τηλεμάρκετινγκ και του εργοστασίου των «ψευδαισθήσεων» που είχε καλά θεμελιώσει στις ιταλικές οικίες.

Ποια είναι η Βάνα Μάρκι
Η Βάνα Μάρκι γεννήθηκε σε μια μεγάλη οικογένεια με δέκα αδέρφια στη Μπολόνια της Ιταλίας. Παντρεύτηκε σε ηλικία 18 ετών τον Ραιμόντο Νόμπιλε, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον ​​Μαουρίτσιο και τη Στεφανία. Ο έγγαμος βίος της όμως αποδείχτηκε μία δύσκολη υπόθεση, καθώς ο άντρας της υπήρξε βίαιος και την απατούσε, με αποτέλεσμα να φύγει και να αναγκαστεί να στηρίξει μόνη της τα δύο της παιδιά. Ξεκίνησε να εργάζεται, ως αισθητικός και σταδιακά δημιούργησε ένα μεγάλο πελατολόγιο, καταφέρνοντας να ανοίξει και το δικό της κατάστημα.
Marchi
Η Βάνα Μάρκι γεννήθηκε σε μια μεγάλη οικογένεια με δέκα αδέρφια στη Μπολόνια της Ιταλίας
Η διαδρομή της γυναίκας που εξελίχθηκε στη βασίλισσα του τηλεμάρκετινγκ, ξεκίνησε προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν την προσέγγισαν να πουλήσει προϊόντα σε τηλεοπτικές εκπομπές. Αρχικά ξεκίνησε να πουλάει κρέμες αδυνατίσματος, χρησιμοποιώντας απαξιωτικά σχόλια, όπως το να λέει στους θεατές της, ότι η ακμή και το μεγάλο βάρος, είναι απαίσια ή και ελεεινά χαρακτηριστικά. Το κόλπο απέδωσε και γρήγορα το κοινό έσπευδε, να αγοράσει τα προϊόντα με την επιθυμία, να απαλλαγεί από τα «ελεεινά», κατά τη Μάρκι, σπυράκια και κιλά, ενώ την ίδια στιγμή οι πωλήσεις της άγγιζαν την κορυφή.

Ο δεύτερος γάμος
Μετά τον πρώτο αποτυχημένο της γάμο, η Βάνα Μάρκι βρήκε τον έρωτα για δεύτερη φορά στα μάτια του συζύγου της, Φραντσέσκο Καμπάνα, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Το ζευγάρι έμεινε μαζί για 35 χρόνια, ενώ παντρεύτηκαν το 2017. Η Μάρκι με κάθε ευκαιρία φρόντιζε να μιλά για τον κεραυνοβόλο έρωτα, που την έδενε με τον σύζυγό της: «Γνωριστήκαμε μια Πέμπτη βράδυ, την επόμενη Τρίτη ζούσαμε ήδη μαζί. Ο Φραντσέσκο είναι υπέροχος άνθρωπος. Τον ερωτεύτηκα παράφορα».
26756532_1991133024507950_1447107133812786264_o
H Βάνα Μάρκι βρήκε τον έρωτα για δεύτερη φορά στα μάτια του συζύγου της, Φραντσέσκο Καμπάνα
Τον θάνατο του συζύγου της γνωστοποίησε η ίδια η Βάνα Μάρκι μέσα από τους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα γράφοντας: «Αγάπη μου, μου έδωσες 35 χρόνια αγάπης, ανάλαφρης καρδιάς και ευτυχίας, αλλά όλα αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην καρδιά μου μέχρι την ημέρα που θα ξανασυναντηθούν. Ευχαριστώ αγάπη μου και είναι ωραίο που λέτε όλοι "καλός άνθρωπος", καλό ταξίδι».
15380825_1800984220189499_134150981786630650_n
Τον θάνατο του συζύγου της γνωστοποίησε η ίδια η Μάρκι μέσα από τους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα γράφοντας: «Αγάπη μου, μου έδωσες 35 χρόνια αγάπης»
Η πρώτη κατάρρευση
Η επιτυχία της, ήταν που την έκανε και στόχο ενός οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο κατέληξε με το μαγαζί της, να καίγεται, προκαλώντας της μεγάλες ζημιές. Το 1990, η Βάνα Μάρκι συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους και 11 μηνών για συνέργεια στη δόλια πτώχευση της εταιρείας της, μέσω της οποίας πουλούσε καλλυντικά προϊόντα. Σε αυτό το διάστημα έχασε τα πάντα και η αυτοκρατορία που είχε, έως τότε χτίσει, κατέρρευσε.
Wanna | Official Teaser | Netflix

Η απάτη με τον μάγο
Η Ιταλίδα βασίλισσα των τηλεπωλήσεων μετά την πρώτη κατάρρευση επανήλθε με νέα σχέδια και έτοιμη, να κατακτήσει ξανά την κορυφή. Αυτή τη φορά με νέες ιδέες, η Βάνα Μάρκι έβαλε στο κόλπο και την τότε 32χρονη κόρη της Στεφανία Νομπίλε και οι δυο τους ξεκίνησαν, να εμφανίζονται σε εκπομπές διάφορων τοπικών ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Μάνα και κόρη, που μοιράζονταν την ίδια αγάπη για τις τηλεπωλήσεις, μετατόπισαν το ενδιαφέρον τους από τις κρέμες και τα προϊόντα αδυνατίσματος, εκεί που ο περισσότερος κόσμος, ήταν διατεθειμένος να διαθέσει περιουσίες ολόκληρες. Στο καινούριο κόλπο της «γητεύτρας» των τηλεπωλήσεων μπήκε και ένας άνδρας, ο Mario Pacheo do Nascimento. Μαζί ίδρυσαν την εταιρεία Ascié και ξεκίνησαν να πουλάνε αστρολογικούς χάρτες, αριθμούς λοταρίας και ειδικά φυλαχτά, ισχυριζόμενοι ότι ο Nascimento, ήταν διορατικός και ήξερε ποιοι αριθμοί θα θριάμβευαν στην κλήρωση.
Fortune-Seller-A-TV-Scam-1-1024x576
Μάνα και κόρη, μετατόπισαν το ενδιαφέρον τους από τις κρέμες και τα προϊόντα αδυνατίσματος, στο στοίχημα
Ο γκουρού της Μάρκι, ήταν στην πραγματικότητα ένας μπάτλερ από τη Βραζιλία, τον οποίο η Ιταλίδα «μεταμόρφωσε» σε μέντιουμ. Μαζί, η μητέρα, η κόρη και το μέντιουμ θα αντλούσαν όσα χρήματα μπορούσαν, με κύριους στόχους της απάτης, ηλικιωμένες γυναίκες. Οι τυχεροί αριθμοί, πωλούνταν μαζί με μια σφραγισμένη σακούλα με θαλασσινά άλατα και με τις οδηγίες για να τα διαλύσουν οι αγοραστές σε ένα μικρό ποτήρι με νερό, σε μια σκοτεινή περιοχή, μια εβδομάδα πριν την κλήρωση.

Όταν το απογοητευμένο κοινό, τηλεφωνούσε ξανά στην εκπομπή και τόνιζε, πως οι αριθμοί που αγόρασαν για τη λοτταρία δεν κέρδιζαν ή ότι τα φυλαχτά δεν έχουν αποτελέσματα, η Μάρκι φρόντιζε να τους κάνει να πιστεύουν ότι όλα αυτά οφείλονται στις κακές δονήσεις και στα άλατα που δεν διαλύθηκαν σωστά.
spl1386830_021
Βάνα Μάρκι και Στεφανία Νομπίλε σε συνέντευξή τους το 2016, στην ιταλική τηλεόραση

Η αρχή του τέλους της αυτοκρατορίας της Βάνα Μάρκι
Η καλά στημένη απάτη της Βάνα Μάρκι όμως θα αποκαλύπτονταν τον Δεκέμβριο του 2001, όταν η Striscia La Notizia, ένας ιταλικός ειδησεογραφικός σταθμός, έφερε στο φως το σχέδιό της, με τη συνεργασία μιας ηλικιωμένης γυναίκας που παρίστανε την πελάτισσα.

Η ηλικιωμένη Fosca Marcon, συνεργάστηκε με τους δημοσιογράφους, για να ηχογραφήσει και να βιντεοσκοπήσει τις κλήσεις της με τη Μάρκι και σε ένα από τα πολλά τηλεφωνήματα, ήρθε στην επιφάνεια και η πολύκροτη απάτη.

Όλα είδαν το φως της δημοσιότητας, όταν η Βάνα Μάρκι και η κόρη της, είχαν τηλεφωνήσει στην ηλικιωμένη γυναίκα, για να της πουν μερικούς αριθμούς της λαχειοφόρου αγοράς, που θα την έκαναν εκατομμυριούχο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του γκουρού. Οι δημοσιογράφοι της Striscia La Notizia, έκαναν τη Marcon να ξεκινήσει τις συναλλαγές με την εταιρεία της Μάρκι, καταγράφοντας τα πάντα, από το πώς πουλούσαν τα προϊόντα ή τους τυχερούς αριθμούς για υπέρογκα χρηματικά ποσά, μέχρι και τις απειλές που εξαπέλυαν σε όσους δεν επιθυμούσαν να διαθέσουν χρήματα. Σε ένα από τα τηλεφωνήματα που καταγράφονταν φανερώθηκε η δράση της Στεφανία Νομπίλε, η οποία εκβίασε συναισθηματικά και μίλησε με μεγάλη αγένεια, όταν η ηλικιωμένη γυναίκα, αρνήθηκε να αγοράσει κι άλλα προϊόντα, πέραν αυτών που είχε ήδη στο «καλάθι» της.

Η παραπάνω καταγραφή με τις απειλές μεταδόθηκε στις ειδήσεις και η αυτή η αποκάλυψη ήταν που οδήγησε τις αρχές, να ψάξουν περαιτέρω την υπόθεση.
La telefonata della Marcon Fosca


Οι ποινές που επιβλήθηκαν από το δικαστήριο
Στις 24 Ιανουαρίου 2002 η Βάνα Μάρκι, η Στεφανία Νομπίλε μαζί με άλλα πέντε άτομα που συνδέονταν με την εταιρεία Asciè, εντοπίστηκαν από τις αρχές και τους ζητήθηκε να επιστρέψουν τα χρήματα στα θύματά τους. Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης 9 ετών και 6 μηνών για τη Βάνα Μάρκι και 9 χρόνια και 4 μήνες για την κόρη της. Επίσης, 3 χρόνια επιβλήθηκαν στον Φραντσέσκο Καμπάνα, τον πρόσφατα αποθανόντα σύζυγό της Μάρκι, για συνωμοσία για διάπραξη απάτης και επίσης 3 έτη στον «μάγο» Mario Pacheo do Nascimento, ο οποίος όμως διέφυγε στη Βραζιλία.

Πού βρίσκονται σήμερα η Βάνα Μάρκι και η κόρη της
Είκοσι χρόνια έχουν περάσει μετά από τη σύλληψή της και τη μετέπειτα φυλάκισή της, η οποία διήρκησε περίπου 7 χρόνια λόγω καλής διαγωγής. Σύμφωνα με το Cinemaholic, η Μάρκι αυτή τη στιγμή ζει με την κόρη της και μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αλβανίας και Μιλάνου. Το 2015 παρουσίασε το πρόγραμμα Ora parlo io στο κανάλι iTV Italia με την κόρη της. Ανάμεσα στις εμφανίσεις και τα τηλεοπτικά προγράμματα, μητέρα και κόρη είναι εξαιρετικά ενεργές στα κοινωνικά δίκτυα όπου, σε ένα βίντεο του 2020, η Μάρκι προσπάθησε ακόμη και να πουλήσει τον εαυτό της, με στόχο τα ένα εκατομμύριο likes.

Η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Fortune Seller: A TV Scam» είναι του Nicola Prosatore, ενώ το σενάριο της σειράς υπογράφει ο Alessandro Garramone.

Φωτογραφίες: SplashNews.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης