Τζέιμς Μποντ: Πέθανε ο Μόντι Νόρμαν, συνθέτης της εμβληματικής μουσικής όλων των ταινιών

Τζέιμς Μποντ: Πέθανε ο Μόντι Νόρμαν, συνθέτης της εμβληματικής μουσικής όλων των ταινιών

Πρόκειται για τον άνθρωπο πίσω από το εμβληματικό κομμάτι των τίτλων αρχής, που παραλίγο να του το «κλέψουν» μέσα απ' τα χέρια

normanbond
Σε ηλικία 94 ετών έφυγε ο συνθέτης, Μόντι Νόρμαν, ο άνθρωπος που «έντυσε» με τη μουσική του τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Ο Νόρμαν έγινε ευρύτερα γνωστός για τον εμβληματικό ήχο της πρώτης ταινίας του Τζέιμς Μποντ με τον Σον Κόνερι, το «Dr. No» του 1962.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από την επίσημη σελίδα και τους εκπροσώπους του: «Με θλίψη ανακοινώνουμε την είδηση ότι ο Μόντι Νόρμαν πέθανε στις 11 Ιουλίου του 2022 μετά από μια σύντομη ασθένεια», έγραφε η ανακοίνωση. 
Το «Dr. No» ήταν η αφετηρία για να συνδεθεί μουσικά ο Νόρμαν με τον πιο διάσημο μυστικό πράκτορα του σινεμά.Πρόκειται για το μουσικό κομμάτι που ακούγεται στους τίτλους αρχής και των 25 πλέον ταινιών του πράκτορα 007.

Παρόλα αυτά, οι παραγωγοί των ταινιών τότε δεν ήταν ευχαριστημένοι με την σύνθεση του Νόρμαν και ζήτησαν από τον Τζον Μπάρι να το  συνθέσει ξανά. Ο Μπάρι αργότερα υποστήριζε ότι ήταν δικό του το θεματικό τραγούδι των ταινιών. Αυτό ανάγκασε τον Νόρμαν να αναζητήσει το δίκιο του στις δικαστικές αίθουσες, κερδίζοντας τελικά την διαμάχη για το ποιος πραγματικά έγραψε τη μουσική του Μποντ.  Είναι χαρακτηριστικό, ότι α
πό το 1976 έως και το 1999 ο Νόρμαν είχε λάβει περίπου 485.000 αγγλικές λίρες από τα δικαιώματα της χρήσης του «James Bond Theme».

Ακούστε το κομμάτι στο παρακάτω βίντεο


The James Bond Theme composed by Monty Norman.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Νόρμαν είχε καταθέσει μήνυση εναντίον της εφημερίδας Sunday Times, η οποία σε άρθρο της, τον Οκτώβριο του 1997, απέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργίας του σάουντρακ στον Μπάρι.

Η δίκη διήρκεσε δύο εβδομάδες και εν τέλει δικαιώθηκε ο Νόρμαν. Μάλιστα, έλαβε αποζημίωση 30.000 στερλινών για το άρθρο που γράφτηκε εις βάρος του. Ο συνθέτης απήλθε ικανοποιημένος, αφού είχε καταθέσει ότι επρόκειτο για ένα λιβελογράφημα που σπίλωσε το όνομά του και στιγμάτισε την καριέρα του. Η εφημερίδα ήρθε αντιμέτωπη με το πρόστιμο των  500.000 στερλίνων.

The story of Monty Norman's creation of the James Bond Theme.
Κλείσιμο


Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο συνήγορος της εφημερίδας αρνήθηκε την κατηγορία του Νόρμαν για «λιβελογραφία», ισχυριζόμενος ότι το άρθρο ήταν ουδέτερο και δεν υποστήριζε ότι το σάουντρακ ήταν του Μπάρι.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν, ότι οι Sunday Times δημοσίευσαν απλώς τους ισχυρισμούς του Μπάρι σύμφωνα με τους οποίους είναι ο δημιουργός του μουσικού θέματος της τανίας, το οποίο του είχε ζητηθεί να συνθέσει γιατί ο Νόρμαν «δεν είχε έμπνευση».


Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική: Η μπάλα που έσωσε τον Ιβάν είχε χαθεί πριν 10 μέρες από δύο παιδάκια στη Λήμνο!

Το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα: Πώς «έδεσαν» το ζεύγος Τράγκα

Το σχέδιο Μητσοτάκη για εκλογές την άνοιξη του 2023: Γιατί το πάει έως το τέλος της θητείας



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης