Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex... 13 μποφόρ»

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex... 13 μποφόρ»

Η συνεργασία με τον Λυκούργο Καλλέργη σε ερωτική ταινία - Η ζωή του Κώστα Γκουσγκούνη - Πότε ξύρισε το κεφάλι του; - Ατάκες από τις ταινίες του - Το ζωντανό πορνό στο «Ελίτ» - Το τραγούδι που γράφτηκε για τον Κώστα Γκουσγκούνη

0667a59c6dbe44d29fce24760066c10f
Ένας θρύλος του ελληνικού ερωτικού κινηματογράφου (ή πορνό για άλλους) ο Κώστας Γκουσγκούνης έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 91 ετών την περασμένη Παρασκευή. Σημάδεψε με τις ερμηνείες του σε ταινίες σεξ στις οποίες πρωταγωνίστησε, μια ολόκληρη εποχή και το όνομά του έγινε θρύλος στον αντρικό πληθυσμό της Ελλάδας. Ας δούμε μερικά άγνωστα στοιχεία για αυτόν.

Οι πρώτες ταινίες του

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1931. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ταινία «Η Αγνή του Λιμανιού» το 1952. Εμφανίστηκε ακόμα στις ταινίες «Η Θεία από το Σικάγο» (1957), «Ο Λεφτάς» (1958) και «Μια Ζωή την Έχουμε» (1958), στον ρόλο του καφετζή.
Το 1959 εμφανίστηκε στην ταινία του Ρόμπερτ Όλντριτς «Angry Hills» (ελληνικός τίτλος «Οργισμένοι Λόφοι») η οποία γυρίστηκε στην Ελλάδα. Το 1965 έπαιξε τον πρώτο πρωταγωνιστικό ρόλο του στην ταινία του Λαρισαίου σκηνοθέτη Χρυσόστομου Λιάμπου «Χωρίς Ιδανικά». Τότε ξύρισε το κεφάλι του μιμούμενος τον Γιουλ Μπρίνερ που μεσουρανούσε στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα.

gousgounis4
Ο Κώστας Γκοσγκούνης στην ταινία «Μια ζωή την έχουμε»

Δείτε το βίντεο: Ο Κώστας Γκοσγκούνης στην ταινία «Μια ζωή την έχουμε»

Κώστας Γκουσγκούνης  με τον Δημήτρη Χόρν στο μια ζωή την έχουμε

Σύμφωνα με το στόρι της ταινίας, ένας υπαστυνόμος προσπαθεί να εξαρθρώσει ένα δίκτυο σωματεμπορίας. Συμπρωταγωνιστές του ο Τώνης Βαβάτσικος (που το 1974 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το «Ποιος να ξέρει στο βλέμμα του πίσω τι κρύβει ο Θεός για μας»), Γιάννα Γαλάτη και Α. Στίνη.

Η ταινία έκοψε 19.174 εισιτήρια (90η σε 93 ταινίες της περιόδου 1964-1965). Το 1966 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Η Λεωφόρος του Θανάτου» σε σενάριο και σκηνοθεσία Χρυσόστομου Λιάμπου ξανά. Σύμφωνα με τον Στάθη Βαλούκο πρόκειται για «ένα από τα πρώτα cult πορνό της ελληνικής φιλμογραφίας που έχτισαν τον θρύλο του πορνοστάρ Κώστα Γκουσγκούνη».
Κλείσιμο
EMfjiN4WsAA7nfi
Ο Κώστας Γκοσγκούνης στην ταινία «Η θεία από το Σικάγο»

Δείτε το βίντεο: Ο Κώστας Γκοσγκούνης στην ταινία «Η θεία από το Σικάγο»

Μία από τις πρώτες εμφανίσεις του Γκουσγκούνη στον κινηματογράφο στην ταινία η "Θεία απο το Σικάγο"


Η ταινία βέβαια έκοψε μόλις 25.969 εισιτήρια (94η ανάμεσα σε 101 ταινίες). Η… καταξίωση όμως ήρθε το 1971 με την ταινία (του Χρυσόστομου Λιάμπου ξανά) «Sex… 13 Μποφόρ». Συμπρωταγωνιστές του ο Λυκούργος Καλλέργης, που υπήρξε και βουλευτής του Κ.Κ.Ε., η Λίζα Λορέντζου, η Πάρη Βασιλάκη και η Βίκυ Κωνσταντινίδη.
Σύμφωνα με το στόρι της ταινίας, ένας ψαράς ναυαγεί σ’ ένα ερημονήσι και ξελογιάζει την κόρη του φαροφύλακα (Λυκούργος

Καλλέργης). Ακολουθεί ο καλτ διάλογος των Καλλέργη-Γκουσγκούνη που έμεινε… στην ιστορία.
Καλλέργης: Στάσου!
Γκουσγκούνης: Τι είναι;
Κ.: Μπήκες στο σπίτι μου;
Γ. Μπήκα!
Κ. Ξεπλάνεψες την κόρη μου;
Γ. Τα ‘θέλε και τα ‘παθε!
Κ. Θα την παντρευτείς;
Γ. Όχι.
Κ. Θα σε σκοτώσω!
Γ. Μέριασε γέρο να διαβώ!

Η ταινία έκοψε 85.918 εισιτήρια (52η σε 90 ταινίες της περιόδου 1971-1972) και καθιέρωσε τον Κώστα Γκουσγκούνη ως απόλυτο σταρ του ελληνικού πορνό.
Ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι του Γκουσγκούνη σε ταινίες ανάλογου περιεχομένου: «Διεστραμμένοι από τη Γέννα τους» (1974, 30.388 εισιτήρια), «Ο Ανώμαλος» (1975, 36.618 εισιτήρια), «Στην Παγίδα του Σεξ και του Εγκλήματος» (1975, 34.299 εισιτήρια) κ.ά. Το 1975 ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της αστυνομικής ταινίας του Βασίλη Γεωργιάδη «Συνωμοσία στη Μεσόγειο», ενώ την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στο σίριαλ «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», του Βασίλη Γεωργιάδη επίσης( στον ρόλο του Σεΐζη), το οποίο ήταν βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
007
posters-3-0011

Το 1996 ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίας του πρόωρα χαμένου Νίκου Τριανταφυλλίδη «Ράδιο Μόσχα» και το 1999 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Ν. Τριανταφυλλίδη «Μαύρο Γάλα» στον ρόλο του αστυνόμου. Έκανε επίσης έκτακτη εμφάνιση στο σίριαλ «Της Ελλάδος τα Παιδιά» υποδυόμενος τον εαυτό του. Τελευταία του εμφάνιση ήταν το 2010 στην ταινία «Ελληνίδες Next Porn Models σε όργια – Η επιστροφή του δασκάλου».

Το ζωντανό πορνό!

Τη δεκαετία του ’70 ο Όμηρος Ευστρατιάδης ανέβασε στον κινηματογράφο «Σταρ» της οδού Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια την παράσταση «Ο Γκουσγκούνης και η Φυλή των Χαμένων Αμαζόνων». Φυσικά η παράσταση γνώριζε απίστευτη επιτυχία όμως η εισαγγελική παρέμβαση που οδήγησε στα δικαστήρια τους εμπνευστές της σήμανε το τέλος της. Λίγο αργότερα όμως ανέβηκε στο «Ελίτ» της οδού Πειραιώς. Η παράσταση ξεκινούσε από το πρωί και συνεχιζόταν ανά δίωρο ως το βράδυ! Κάθε Παρασκευή και Σάββατο υπήρχαν μεταμεσονύχτιες παραστάσεις! Οι πρωινές παραστάσεις είχαν πληρότητα 60%-70% ενώ οι απογευματινές ήταν συχνά sold out!

Θεατές κατέφθαναν με πούλμαν από Θήβα, Λαμία, Λάρισα, Βόλο και άλλες επαρχιακές πόλεις! Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, ο Κώστας Γκουσγκούνης (καπετάνιος)και τρεις μούτσοι ναυαγούν σ' ένα νησί που κατοικείται από μια άγρια φυλή Αμαζόνων, οι οποίες έχοντας τάσεις μισανδρισμού εξοντώνουν τους ναυαγούς κάνοντας σεξ...

006
screenshot_13_6_0

Όλες οι ατάκες των ηθοποιών ήταν γραμμένες σε έμμετρο στίχο. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του Κώστα Γκουσγκούνη που αναφέρει ο, θεατής της παράστασης, Βάσος Γεώργας: “Βλέπω δεν φοράς βρακάκι, θα στο φάω το μ...κι”... Μετά από τόσες παραστάσεις ο Γκουσγκούνης και οι μούτσοι... κάμπτονται. Το κοινό τους εκλιπαρεί ψάλλοντας τον Ακάθιστο Ύμνο (!) ή λέγοντας "Μην μας εγκαταλείπεις". Μετά από ενάμιση μήνα ο Γκουσγκούνης όμως εγκατέλειψε οριστικά την παράσταση.
Ο δαιμόνιος (Περιστεριώτης με θητεία στα διοικητικά του Ατρόμητου αλλά και μικρότερων ομάδων της περιοχής, όπως η Ανθούπολη...) επιχειρηματίας, τον αντικατέστησε με κάποιον σωσία του! Πολλοί δεν αντιλήφθηκαν τη διαφορά… Όμως ο σκηνοθέτης της παράστασης έκανε ασφαλιστικά μέτρα για «παραποίηση του καλλιτεχνικού του έργου». Και κάπως έτσι το ζωντανό πορνό έλαβε τέλος.

Το «φαλακρό παιδί»…

Ιστορία έχουν γράψει οι ατάκες του Κώστα Γκουσγκούνη. Βρίσκεται ολόγυμνος μπροστά σ’ ένα αναμμένο καλοριφέρ. Τον ρωτά η συμπρωταγωνίστριά του: «Τι κάνεις εκεί;». Για να πάρει την απάντηση: «Ζεσταίνω το πρωινό σου»!
Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι τη δεκαετία του ’70 υπήρξε… φαν κλαμπ του Γκουσγκούνη με το όνομα «Ο Λεκές» όπως και το ότι έγινε… τραγούδι με παραφθορά των στίχων από «Το Γελαστό Παιδί» του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη. «Ήταν πρωί τ’ Απρίλη στο σινεμά το Ρεξ/σκοτώσαν οι μαλλιάδες, το σύμβολο του σεξ./Ανάθεμα την ώρα, κατάρα τη στιγμή, σκοτώσαν οι μαλλιάδες, το φαλακρό παιδί…». Στη Θεσσαλονίκη γίνονταν πορείες από τουλάχιστον 2.000 φαν του Γκουσγκούνη, με αναμμένα κεριά! Πριν την προβολή της ταινίας «Ο Ανώμαλος» (1975) στην οποία πρωταγωνιστούσε, υπήρχε, σε κόκκινο πλαίσιο στην οθόνη, παράκληση-σύσταση στους θεατές της ταινίας να μην ασχημονούν, καθώς είχαν δημιουργηθεί διάφορα παρατράγουδα σε προβολές άλλων ταινιών του…

Ανεξάρτητα από όλα τα άλλα, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ο Κώστας Γκουσγκούνης ήταν μια καλτ μορφή του ελληνικού κινηματογράφου που γαλούχησε με τις ταινίες του τους σημερινούς 60άρηδες και ακόμα και οι σεμνοί (ή πουριτανοί) παραδέχονται ότι «Ήταν άξιος…».


Ειδήσεις σήμερα:

Πέντε στρατιωτικοί και επτά τζιχαντιστές νεκροί σε νέα επίθεση στο Σινά

Εξιχνιάστηκε απόπειρα ανθρωποκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος 32χρονου στο Ρέθυμνο

«Με το καλημέρα» 40.000 αιτήσεις από εκπαιδευτικούς στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης