Δημήτρης Παπανικολάου για την κόρη του και τον αυτισμό: «Θέλω το παιδί μου να είναι ευτυχισμένο»

Δημήτρης Παπανικολάου για την κόρη του και τον αυτισμό: «Θέλω το παιδί μου να είναι ευτυχισμένο»

«Αποκλείεται να αφήσω αυτό το παιδί, μέχρι να φύγω από τη ζωή, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά, που βρίσκονται στο φάσμα, να πεθάνουν σε ένα ίδρυμα με χάπια», είπε μεταξύ άλλων

papanikolaou
Ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας που διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ, παραχώρησε συνέντευξη κι αναφέρθηκε στη ζωή του, αλλά και στην κορούλα του.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωινό», ξεκαθάρισε, πως ο κόσμος πρέπει να πάψει να αντιλαμβάνεται τον αυτισμό ως «πρόβλημα υγείας». Εκτός από εκείνον, κι η κόρη του έχει διαγνωστεί με αυτισμό.

«Μάθαμε για το παιδί και την κατάστασή του, όταν ήταν 3,5 ετών. Μας το είπαν στον βρεφονηπιακό σταθμό που πήγαινε. Οι γυναίκες εκδηλώνονται πιο πολύ συναισθηματικά. Είδαν λοιπόν, μια διαφορά σε κάποιες κινήσεις, στον λόγο και μας κάλεσαν», είπε αρχικά.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cjey2euogskx)

«Ο αυτισμός θεωρείται αόρατη αναπηρία. Έχει πολλές βαθμίδες, από χαμηλή λειτουργικότητα μέχρι υψηλή. Δεν είναι όμως, θέμα υγείας. Πολλές φορές λένε ότι ξεκινάω εκστρατεία "κατά του αυτισμού". Δεν πάω κατά. Πάμε κατά του ρατσισμού, της έμφυλης βίας, του εαυτού μας», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, ο αυτισμός δεν έχει συγκεκριμένη επίδραση σε όλους. «Ο αυτισμός μπορεί να σε κάνει μη λειτουργικό σε κάποια πράγματα ή υπερλειτουργικό σε κάποια άλλα. Οι αυτιστικοί συνήθως, εστιάζουν σε κάτι. Υπάρχει ένα κοινωνικό στίγμα σε όλα τα άτομα με αυτισμό, πόσο μάλλον στην επαρχία», δήλωσε.

Η κόρη του, παρά το γεγονός ότι διαγνώστηκε με αυτισμό, όταν ήταν 3,5 ετών, έμαθε για το πρόβλημά της, όταν έκλεισε τα 15. «Έφυγε αυτόματα ένα βάρος, όταν της το είπαμε. Χρειάζεται χρόνος για να το πεις σε ένα παιδί, πρέπει να είναι σε μία ηλικία που να το καταλαβαίνει. Το μόνο που με νοιάζει, είναι να είναι ευτυχισμένο το παιδί μου. Αποκλείεται να αφήσω αυτό το παιδί, μέχρι να φύγω από τη ζωή, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά, που βρίσκονται στο φάσμα, να πεθάνουν σε ένα ίδρυμα με χάπια», εξήγησε ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Κλείσιμο
Τέλος, ανέφερε πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, αν ο αυτισμός είναι κάτι που κληρονόμησε η κόρη του από τον ίδιο.

«Ακόμα, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο αυτισμός είναι κληρονομικός. Έμαθα ότι είμαι στο φάσμα του αυτισμού, όταν πήγαμε σε συμβουλευτική για το παιδί. Μέχρι τότε, έλεγα όχι στη γυναίκα μου στις πολλές εξόδους με κόσμο κι εκείνη το έπαιρνε σαν απόρριωη. Κάποια στιγμή λοιπόν, της είπε ο ψυχίατρος "μην τον παρεξηγείς, είναι πιο μοναχικός και δεν θέλει πολύ κόσμο, γιατί έχει στοιχεία Άσπεργκερ". Έτσι, ήρθε και η ησυχία στο σπίτι και η αποδοχή και η κατανόηση», είπε κλείνοντας.

Πρόσφατα, ο μπασκετμπολίστας είχε αναφερθεί ξανά στη διάγνωση της κόρης του με αυτισμό στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, ζήτησε να βοηθηθούν όλα τα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε συγκινημένος: «Ο αυτισμός έχει διάφορες λειτουργικότητες και όλη αυτή την προσπάθεια με το UniquAll, την ξεκίνησα λόγω της κόρης μου. Είναι και η κόρη μου στο φάσμα του αυτισμού. Μας παρακολουθεί. Είναι ένα υπέροχο κορίτσι».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cizoboacfesx)

«Ρωτήσαμε την Άρια και τους σύμβουλους ψυχικής υγείας και είδαμε ότι για το καλό της αλλά και για το καλό όλων των παιδιών είναι καλύτερα να το μοιραστούμε. Η Άρια μου είπε ότι πρέπει να το πω. Παιδιά συγγνώμη χαλάω την εκπομπή», δήλωσε, χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του.

«Ρωτήσαμε την Άρια, γιατί όλοι οι γονείς έχουμε ένα άγχος για το μετά. Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. O αυτισμός δεν είναι επιλογή, η συμπεριφορά απεναντί του είναι. Καλό είναι να ενημερωθεί ο κόσμος, αλλά είμαστε στο μηδέν», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Παπανικολάου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο πλατό και ζητώντας συγγνώμη που δυσκολεύτηκε να το πει.

«Να πάρουν θάρρος σήμερα οι οικογένειες, και μετά θα βγούμε με χαμόγελο και θα τα καταφέρουμε!», πρόσθεσε.


Ειδήσεις σήμερα:

Λύσεις αναζητούν οι Αρχές για να παρακάμψουν την άρνηση της Πισπιρίγκου να αποκαλύψει τους κωδικούς της

Βροχές σήμερα στα δυτικά και βόρεια - Πάσχα με 25αρια

Φιλορώσοι αυτονομιστές λένε πως πήραν την Κρεμίμνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης