Όσκαρ 2022: Θα κερδίσει η Τζέιν Κάμπιον το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της;

Όσκαρ 2022: Θα κερδίσει η Τζέιν Κάμπιον το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της;

Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων με δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ σκηνοθεσίας - Από ποιους «κινδυνεύει»

24675204_2
Η Τζέιν Κάμπιον κατάφερε στα φετινά Όσκαρ κάτι που μέχρι στιγμής, καμία γυναίκα σκηνοθέτιδα δεν είχε πετύχει. Μετά από 12 χρόνια αδράνειας στον κινηματογραφικό χώρο, η 67χρονη Νεοζηλανδή είναι η μόνη γυναίκα που κερδίζει για δεύτερη φορά υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Πολλοί εκτιμούν μάλιστα πως η αποχή της από την σκηνοθεσία ταινιών την τελευταία δεκαετία, να λειτούργησε θετικά στην περίπτωσή της, αφού το γουέστερν του Netflix με τίτλο «The Power of the Dog» διεκδικεί 12 Όσκαρ.

The Piano / Μαθήματα Πιάνου
Το πρώτο Όσκαρ της καριέρας της ήρθε το 1993 για την ταινία «Μαθήματα Πιάνου», η οποία τιμήθηκε επίσης και με Χρυσό Φοίνικα. Το φιλμ που διαδραματίζεται στην Νέα Ζηλανδία του 19ου αιώνα, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ενώ η Χόλι Χάντερ κέρδισε τότε το Όσκαρ Α΄γυναικείου ρόλου και η Άννα Πάκουιν το Β' γυναικείου.

Jane Campion winning Best Original Screenplay for "The Piano"


Στην υπόθεση της ταινίας, η Χάντερ υποδύθηκε την Έιντα, μια μουγκή Σκοτσέζα που ταξιδεύει μαζί με τη μικρή της κόρη (Πάκουιν) στη Νέα Ζηλανδία, για να παντρευτεί τον Άλιστερ Στιούαρτ. Η Έιντα δυσκολεύεται να αποχωριστεί το αγαπημένο της πιάνο και θα το πάρει μαζί της. Ο Άλιστερ λέει στην Έιντα ότι δεν υπάρχει χώρος για το πιάνο στο σπίτι και έτσι το πιάνο μένει στην παραλία. Ο υπάλληλος του Άλιστερ, Μπέινς, γοητεύεται από τον τρόπο που παίζει η Έιντα και προθυμοποιείται να πάρει το πιάνο στο δικό του σπίτι και να του κάνει μάθηματα. Μια παράνομη σχέση ξεκινάει, με ολέθριες συνέπειες.

Κλείσιμο
The Piano (1993) Official Trailer - Holly Hunter, Anna Paquin Movie HD


The Power of the Dog / Η Εξουσία του Σκύλου
Η ταινία «The Power of the Dog» βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Σάβατζ, που κυκλοφόρησε το 1967. Στην υπόθεση, ο χαρισματικός κτηνοτρόφος Φιλ Μπέρμπανκ προκαλεί φόβο και θαυμασμό στους γύρω του. Όταν ο αδελφός του φέρνει στο σπίτι τη νέα του γυναίκα και τον γιο της, ο Φιλ τούς βασανίζει μέχρι που έρχεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να ερωτευτεί. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, η Κίρστεν Ντανστ, ο Τζέσε Πλέμονς και ο Κόντι Σμιτ-Μακφί.

The Power of the Dog | Official Trailer | Netflix


Οι αντίπαλοι
Η μάχη της Τζέιν Κάμπιον στη φετινή απονομή δεν θα είναι εύκολη, αφού οι κύριοι που διεκδικούν το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, είναι εξίσου αξιόλογοι. Oι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι ο Κένεθ Μπράνα για το «Belfast», ο Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι για το «Drive my Car», ο Πολ Τόμας Αντερσον για την «Πίτσα Γλυκόριζα», αλλά και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για το «West Side Story».

oscar-2022


O Mπράνα έχει προταθεί 8 φορές για Όσκαρ ερμηνείας και σκηνοθεσίας στην καριέρα του και το Belfast έχει κλέψει από νωρίς τις καρδιές του κοινού και των κριτικών. O Ιάπωνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι διεκδικεί για πρώτη φορά το αγαλματίδιο, όμως έχει μια επιτυχημένη πορεία έως τώρα, ειδικά στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ.

Ο Πολ Τόμας Αντερσον θεωρείται από τους σπουδαιότερους κινηματογραφικούς δημιουργούς της γενιάς του, ενώ μετράει 11 υποψηφιότητες στην λαμπρή πορεία του. Τέλος, Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. O σκηνοθέτης έχει κερδίσει ήδη 3 Όσκαρ για τις ταινίες Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν (καλύτερης σκηνοθεσίας και ταινίας) και Η λίστα του Σίντλερ (καλύτερης σκηνοθεσίας), οπότε δεν θεωρείται εύκολος αντίπαλος.

Η 94η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Dolby Theatre στο Χόλιγουντ και σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε αν τελικά η Τζέιν Κάμπιον θα γράψει τη δική της ιστορία.

Ειδήσεις σήμερα:

«Φοβάστε τη Ρωσία;» - Έκκληση Ζελένσκι στις χώρες της Δύσης για όπλα

Κάνναβη, οπιούχα και αντικαταθλιπτικά είχε πάρει ο ντράμερ των Foo Fighters πριν αφήσει την τελευταία του πνοή

Προβληματισμός για την επισιτιστική επάρκεια στην αγορά και λήψη έκτακτων μέτρων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης