Αλεξάνδρα Τολστόι: Η εγγονή του φημισμένου Ρώσου συγγραφέα «ξεσκεπάζει» τους ολιγάρχες

Αλεξάνδρα Τολστόι: Η εγγονή του φημισμένου Ρώσου συγγραφέα «ξεσκεπάζει» τους ολιγάρχες

H απόγονος του εμβληματικού Ρώσου συγγραφέα βγάζει στη φόρα τα άπλυτα των ευνοουμένων του Κρεμλίνου και χαρακτηρίζει τον Πούτιν κοινό νάρκισσο που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του πληγωμένου «εγώ» του μέσω της εισβολής στην Ουκρανία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
alexandra_tolstoy_thema_xr
Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που να έχουν ζήσει από κοντά, τόσο κοντά ώστε να γνωρίζουν πώς μυρίζει η αναπνοή τους, τους Ρώσους ολιγάρχες. Ή μπορεί και να υπάρχουν, όμως ελάχιστοι από αυτούς θα τολμούσαν να μιλήσουν δημόσια για όσα έχουν δει τα μάτια τους, έχουν ακούσει τα αυτιά τους και έχουν οσμιστεί τα ρουθούνια τους. Πόσο μάλλον στην πιο σκοτεινή ώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν, τώρα που ο στρατιωτικός περίπατος που υπολόγιζε να κάνει στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί σε ένα ζοφερό ανθρωπιστικό δράμα και σχεδόν σύσσωμη η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει ομόθυμα ταχθεί στο πλευρό του σπαρασσόμενου ουκρανικού λαού.

Η Αλεξάνδρα Τολστόι, απόγονος του εμβληματικού Ρώσου συγγραφέα, όπως μαρτυρά το όνομά της αποφάσισε να ενσαρκώσει την εξαίρεση στον κανόνα. Οχι μόνο μιλά για όλα εκείνα που βίωσε στο πλευρό του πρώην συζύγου της και πάλαι ποτέ εξ απορρήτων συνεργάτη του Ρώσου προέδρου, Σεργκέι Πουγκάτσεφ, αλλά μόλις πριν από μερικά εικοσιτετράωρα έφτασε να χαρακτηρίσει τον Πούτιν κοινό νάρκισσο που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του πληγωμένου «εγώ» του μέσω της εισβολής στην Ουκρανία.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν οι περιγραφές της συγγραφέα και κοσμικής περσόνας της λονδρέζικης κοινωνικής ζωής ευσταθούν, ωστόσο η αλήθεια είναι πως η Τολστόι όχι μόνο υπήρξε σάρκα από τη σάρκα της μοσχοβίτικης ελίτ για τουλάχιστον μία οκταετία, αλλά είχε το προνόμιο (ή για άλλους την ατυχία) να συνυπάρξει πολλές φορές στο ίδιο δωμάτιο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν - τότε που ο 69χρονος μόνιμος κάτοικος του Κρεμλίνου δεν τοποθετούσε ανάμεσα στον εαυτό του και τους συνομιλητές του ουρανομήκη σε μέγεθος τραπέζια, ώστε να καταδείξει και σημειολογικά την πυγμή και την ανωτερότητά του. Ποια είναι όμως η Αλεξάνδρα Τολστόι και πώς στην ευχή μπορεί να ισχυρίζεται ότι κατέχει την απόλυτη γνώση αναφορικά με τις συνήθειες και τη φιλοσοφία των Ρώσων ολιγαρχών;

Σε τέτοιον μάλιστα βαθμό ώστε πριν από λίγες ημέρες υποστήριξε ότι Ρώσοι χάκερ αποτρέπουν την εμφάνιση των δημοσιεύσεών της στο Instagram, ενώ σε συνέντευξή της με την ανιψιά του Μπορίς Παστερνάκ, συγγραφέα μεταξύ άλλων του θρυλικού «Δόκτωρ Ζιβάγκο», Αννα, στην εφημερίδα «Telegraph» ανέλυσαν μέχρι κεραίας τις απολυταρχικές πρακτικές που απεργάζεται ο Πούτιν.
alexandra_tolstoi_in__1_
Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Λονδίνο, η 48χρονη σήμερα Αλεξάνδρα Τολστόι γνώρισε τον Πουγκάτσεφ στη Μόσχα. Τότε ο Ρώσος ολιγάρχης διέθετε στο χαρτοφυλάκιό του δύο ναυπηγεία στην Αγία Πετρούπολη, το μεγαλύτερο ορυχείο άνθρακα στον κόσμο στη Σιβηρία, τον έλεγχο της Mezhprombank, ακίνητα εντός και εκτός Ρωσίας, την ιδιοκτησία της γαλλικής αλυσίδας Hediard, ανεξάντλητο ρευστό, πολιτική επιρροή και κοινωνική ισχύ

Από το Λονδίνο στη Μόσχα

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Λονδίνο, η 48χρονη Τολστόι είχε από γεννησιμιού της τις «προδιαγραφές» για να προκόψει. Δεν ήταν μόνο το επώνυμο που κληρονόμησε από τους προγόνους της, η κομψή φυσιογνωμία και η έμφυτη ευγένειά της, ούτε απλώς η αναπολογητικά βρετανική προφορά της που θα έκανε ακόμα και τη βασίλισσα να υποκλιθεί μπροστά της. Η μακρινή απόγονος του Λέοντος Τολστόι ήταν από πολύ νεαρή ηλικία αποφασισμένη να ζήσει τη ζωή της όπως η ίδια ήθελε και όχι όπως όριζε το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο γαλουχήθηκε. Σπούδασε Ρωσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου -προφανώς ως φόρο τιμής στο ένδοξο οικογενειακό παρελθόν της-, όμως σήμερα λέει πως τα φοιτητικά χρόνια της τα ανακαλεί κυρίως για τις ασωτίες και το αλκοόλ. Αμέσως μετά αποφάσισε να αφήσει τη Δύση και να εγκατασταθεί στη Μόσχα. Ομως κι εκεί δεν ένιωθε όσο ελεύθερη ονειρευόταν.

Η ίδια λέει πως απαλλάχτηκε για πρώτη φορά από τα κοινωνικά δεσμά και τις καθηλώσεις, όταν το 1999 αποφάσισε μαζί με τρεις φίλους της να αναβιώσουν τη διαδρομή του Μάρκο Πόλο. Θα διέσχιζαν με άλογα τον περίφημο Δρόμο του Μεταξιού. Η απόφασή της ήταν καθοριστική για τη ζωή της. Στη διάρκεια του ταξιδιού γνωρίστηκε με τον Ουζμπέκο οδηγό της αποστολής, τον ερωτεύτηκε και λίγους μήνες αργότερα εγκαταστάθηκαν στη ρωσική πρωτεύουσα.

Εκεί η Τολστόι ολοκλήρωσε τον οδηγό της για το περιπετειώδες ταξίδι των 8.000 χιλιομέτρων, δούλεψε ως διακοσμήτρια αλλά και ως καθηγήτρια Αγγλικών. Ετσι γνώρισε για πρώτη φορά τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο Ρώσο ολιγάρχη Σεργκέι Πουγκάτσεφ. Εκείνη ήταν η δασκάλα του κι εκείνος ένα επίλεκτο πρωτοπαλίκαρο του Πούτιν που πάσχιζε να εκδυτικοποιηθεί.
Κλείσιμο
alexandra_tolstoi_in__3_
O εμβληματικός συγγραφέας Λέων Τολστόι

Ο έρωτάς τους υπήρξε θυελλώδης. Κι αυτό ήταν κάτι που γνώριζαν από τη Μόσχα ως το Τσέλσι του Λονδίνου κι από τη νότια Γαλλία ως την Καραϊβική. Ο Πουγκάτσεφ άλλωστε τα είχε όλα - και κυρίως ήταν αποφασισμένος να τα μοιραστεί με τη γυναίκα που τότε ενσάρκωνε τον έρωτα της ζωής του. Εκτός από τον τίτλο του θρησκευτικού μέντορα του Πούτιν, τον οποίο είχε κατοχυρώσει, ο ολιγάρχης διέθετε το χαρτοφυλάκιό του δύο ναυπηγεία στην Αγία Πετρούπολη, το μεγαλύτερο ορυχείο άνθρακα στον κόσμο στη Σιβηρία, τον έλεγχο της Mezhprombank, ακίνητα εντός και εκτός Ρωσίας, την ιδιοκτησία της γαλλικής αλυσίδας Hediard -ως τη μεγαλύτερη ρωσική εισβολή στις δυτικές μπίζνες μετά την απόκτηση της Τσέλσι από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς την είχε χαρακτηρίσει τότε ο Τύπος-, ανεξάντλητο ρευστό, πολιτική επιρροή και κοινωνική ισχύ.

Είχε και μία εν διαστάσει σύζυγο, παιδιά αλλά και εγγόνια. Παρότι δύο χρόνια μετά τη γνωριμία τους ο Πουγκάτσεφ έπεσε σε δυσμένεια από τον Πούτιν και ξεκίνησε η δίωξή του από τις ρωσικές αρχές για υπεξαίρεση ποσού ύψους 1 δισ. δολαρίων, η Τολστόι δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να τον εγκαταλείψει. Μπορεί να αναγκάστηκαν να απαρνηθούν τη Μόσχα για το Λονδίνο, όμως αυτό δεν ήταν κάποιο ανυπέρβλητο εμπόδιο. Ειδικά από τη στιγμή που είχαν αποκτήσει τρία παιδιά, τον Αλεξέι, τον Ιβάν και τη Μαρία, τα οποία αμφότεροι προτιμούσαν να αναθρέψουν στη βρετανική πρωτεύουσα.

Τη ρήξη ανάμεσα στο ζευγάρι έφεραν η απόφαση βρετανικού δικαστηρίου το 2016, η οποία πάγωνε όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Πουγκάτσεφ στη χώρα, και η μετεγκατάσταση του αλλοτινού κολλητού του Πούτιν για προφανείς φορολογικούς λόγους στη Γαλλία. Η Τολστόι, η ιστορία της οποίας το 2020 έγινε ντοκιμαντέρ από το BBC με τίτλο «Η κόμισσα και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος», υποστηρίζει ότι αρνήθηκε να ακολουθήσει τον σύντροφό της στην αυτοεξορία του -παρεμπιπτόντως, δεν παντρεύτηκαν ποτέ- λόγω της σωματικής κακοποίησης που υπέστη από εκείνον.
alexandra_tolstoi_in__2_
Ο πρώην σύζυγος της Τολστόι, δισεκατομμυριούχος Σεργκέι Πουγκάτσεφ, ο οποίος υπήρξε για μεγάλο διάστημα εξ απορρήτων του Πούτιν. Δύο χρόνια μετά τη γνωριμία τους, οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν τον Πουγκάτσεφ για υπεξαίρεση ποσού ύψους 1 δισ. δολαρίων

Γι’ αυτό λέει πως έκανε τα πικρά γλυκά και αποφάσισε να παραμείνει στη Μεγάλη Βρετανία, να μετακομίσει στο πατρογονικό κτήμα της στο Οξφορντσιρ και να ζει με μόλις 10.000 βρετανικές λίρες την εβδομάδα. Τα χειρότερα βέβαια ήρθαν όταν εκείνη άρχισε να ανακαλύπτει κρυμμένες συσκευές παρακολούθησης στα αυτοκίνητα της οικογένειας, αλλά και να αναμετράται με τους εξονυχιστικούς ελέγχους της Αστυνομίας στις κατοικίες του Πουγκάτσεφ προτού εκείνες κατασχεθούν από τις Αρχές. Η ζωή της εκείνη την περίοδο έμοιαζε βγαλμένη από σενάριο ταινίας κατασκοπείας. Η Τολστόι, που τότε ήταν έγκυος στο τέταρτο παιδί της με τον ολιγάρχη, λέει ότι εξαιτίας της πίεσης που δέχτηκε, απέβαλε.

«Μπορείς να χάσεις τον εαυτό σου. Δεν περίμενα ότι θα μου συμβεί, αλλά έγινε. Ομως είμαι ακόμα 45 ετών και έχω μια ζωή μπροστά μου να τη ζήσω ως ο αληθινός εαυτός μου», έλεγε το 2020 στο ντοκιμαντέρ που η ίδια πρωταγωνιστούσε ως ο εαυτός της. Αποκομμένη πια από τον σύζυγό της, δηλώνει σκληρά εργαζόμενη γυναίκα -επέπληξε μάλιστα μέσω Instagram τον δημοσιογράφο της «Telegraph» που την περιέγραψε απλά ως κοσμική περσόνα- και αναδεικνύεται εσχάτως σε μια δυναμική και ακηδεμόνευτη ακτιβίστρια που αποφάσισε να βγάλει τα άπλυτα των Ρώσων ολιγαρχών στη φόρα.

Ποιο είναι το συμπέρασμά της, το απόσταγμα σοφίας από τα χρόνια της στη Μόσχα; Πως η ζωή στον εξ απορρήτων κύκλο του Πούτιν κάνει τον «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα να μοιάζει τόσο αθώος όσο το «Frozen». Κάτι παραπάνω θα ξέρει η κόμισσα που είχε τα πάντα αλλά επέλεξε την ελευθερία της. Ακόμα κι αν αυτό σήμαινε την αταίριαστη συνάντησή της με τη βιοπάλη.

Ειδήσεις σήμερα:

Τι καιρό θα έχουμε το Σαββατοκύριακο, πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία

«Κόλαση» στη δίκη Λιγνάδη με τον Βλάχο να κατηγορεί τον Κούγια για ομοφοβία και ρατσισμό

Θα επιτεθεί ο Πούτιν σε χώρα του ΝΑΤΟ; - Οι επιλογές του στην Ουκρανία σύμφωνα με αναλυτές της Δύσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης