Συνέντευξη - Κωνσταντίνος Φάμης: «Οι τέχνες έχουν τον ίδιο παρονομαστή, την έκφραση»

Συνέντευξη - Κωνσταντίνος Φάμης: «Οι τέχνες έχουν τον ίδιο παρονομαστή, την έκφραση»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός μιλάει αποκλειστικά στο protothema.gr για τη νέα χορευτική παράσταση Tango vs Flamenco, που σκηνοθετεί στο Ηρώδειο

IMG_8553_Facetune_16-02-2020-21-04-07_2
O Κωνσταντίνος Φάμης σκηνοθετεί και συμμετέχει στην χορευτική παράσταση Tango vs Flamenco, που θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου του 2021.

Ο ηθοποιός, γνωστός από τους ρόλους του σε δημοφιλείς σειρές, όπως οι «Της αγάπης μαχαιριά» και «Για την καρδιά ενός αγγέλου» μιλάει αποκλειστικά στο protothema.gr για το νέο του εγχείρημα, μία εκρηκτική χορευτική παράσταση, όπου τo TANGO των δύο συναντά την εσωτερική πάλη του μοναχικού FLAMENCO.

IMG_5392_Facetune_19-02-2020-21-10-00


Πώς προέκυψε η συνεργασία σου στο Tango vs Flamenco; Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να συμμετάσχεις;

Το 2006 πήγα στο “El Bandoneon”, ένα αργεντίνικο εστιατόριο στο Μεταξουργείο. Μόλις μπήκα μέσα, το ερωτεύτηκα κι αποφάσισα να κάνω μια θεατρική παράσταση εκεί – την οποία σκηνοθέτησε η Πέμη Ζούνη. Ιδιοκτήτρια αυτού του εστιατορίου ήταν η Έλενα Γκόση, η παραγωγός της παράστασης μας τώρα στο Ηρώδειο. Τότε γνωριστήκαμε και ξεκίνησε το ταξίδι μου με το Tango. Τον Φεβρουάριο του 2020 μου τηλεφώνησε η Έλενα και μου ζήτησε να σκηνοθετήσω την ιδέα της. Να συνυπάρξουν δηλαδή στη σκηνή αυτοί οι δύο εκρηκτικοί χοροί. Δέχτηκα αμέσως με πολύ μεγάλη χαρά.

Πώς ξεκίνησε η διαδικασία της σκηνοθεσίας; Ποιο είναι το βασικό στοιχείο στο οποίο «πάτησες» για το τελικό αποτέλεσμα;

Η ιδέα που διατρέχει όλη την παράσταση, προέκυψε σε μεγάλο βαθμό απ΄τον covid και την καραντίνα. Μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας που δε θα μπορούσε να με αφήσει ανεπηρέαστο. Ένιωσα ότι στερούμαστε μέρος της ελευθερία μας κλεισμένοι μέσα στο σπίτι. Την πραγματοποίηση αυτής της ιδέας ενέτεινε η μάσκα, που έχει μπει στη ζωή μας τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Μια μάσκα που βέβαια μας προστατεύει και είναι απαραίτητο να φοράμε, αλλά κρύβει το μισό μας πρόσωπο, απαγορεύει το φιλί, δυσκολεύει την αναπνοή αλλά και την επικοινωνία μεταξύ μας. Όλα αυτά τα στοιχεία , καθώς κι άλλα κοινωνικά και προσωπικά «πρέπει» που όλοι έχουμε λίγο - πολύ, νομίζω πως μάς απομακρύνουν από τα συναισθήματά μας και τελικά από τις απολαύσεις της ζωής. Στην παράστασή μας λοιπόν, με αφορμή το όνειρο ενός μοναχικού άντρα (τον οποίο επωμίζομαι), βγάζουμε τις μάσκες – μια κίνηση συμβολική κι όχι παρότρυνση να μην προστατευόμαστε φορώντας την – και για όσο διαρκεί αυτό το χορευτικό ταξίδι, στόχος είναι να μιλήσουμε, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να ζήσουμε.

Πρόκειται για δύο είδη χορού με πολύ πάθος και δυναμισμό. Είσαι πιο κοντά σε κάποιο από τα δύο;

Κλείσιμο
Όπως είπα και προηγουμένως, έχω ασχοληθεί πιο πολύ με το Tango, παρόλο που για μια περίοδο, ένας πολύ κοντινός μου άνθρωπος ασχολιόταν με το Flamenco και ήταν με κάποιον τρόπο έντονα στη ζωή μου κι αυτός ο χορός.
Μελέτησα όμως την ιστορία του κάθε χορού κι ενώ ένιωθα πιο κοντά στο Tango, το πάθος και η ενέργεια του Flamenco με έκανε να το αγαπήσω εξίσου. Ο κάθε χορός έχει τη δική του γοητεία. Απ΄τη μια το Tango είναι χορός για δύο. Έχει έντονο το στοιχείο του μοιράσματος. Τα δύο σώματα γίνονται ένα. Το Flamenco απ΄την άλλη έχει μια μοναχικότητα που εκφράζεται με αυτό το χτύπημα στη γη. Μοιάζει σαν μια αρχέγονη τελετή όπου ο χορευτής, με τους κρότους των τακουνιών του, ξυπνά τα πνεύματα και τις μνήμες και τα καλεί ξανά στην επιφάνεια. Ειλικρινά, μου ασκούν και οι δύο χοροί τεράστια γοητεία, οπότε δε θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον.

tango


Τι σε οδήγησε από την υποκριτική στο να ασχοληθείς με μια χορευτική παράσταση; Είχες ερεθίσματα από προηγούμενες εμπειρίες;

Διαρκώς «φλερτάρω» με διάφορα ήδη τέχνης, εκτός της υποκριτικής. Στο παρελθόν, σε παραστάσεις που συμμετείχα, υπήρχαν χορευτικές απαιτήσεις και ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ. Θυμάμαι στη Δραματική σχολή, οι καθηγήτριες χορού με παρότρυναν να δώσω εξετάσεις στην Κρατική σχολή χορού.

Ποια συναισθήματα σου γέννησε αυτή η παράσταση; Είναι κάτι πολύ διαφορετικό συγκριτικά με όσα σε έχει συνηθίσει το κοινό έως τώρα.

Το πολύ διαφορετικό είναι που καλούμαι να σκηνοθετήσω 17 υπερταλαντούχους χορευτές, 10 εξαιρετικούς μουσικούς και 2 πολύ αγαπημένους και διαφορετικούς μεταξύ τους τραγουδιστές. Αυτό από μόνο του μου γεννά το απόλυτο συναίσθημα της δημιουργίας. Είναι μια μεγάλη παραγωγή, αρκετά σύνθετη, εξαιρετικά απαιτητική αλλά συγχρόνως και μια μεγάλη πρόκληση για μένα, να καταφέρουμε να κοινοποιήσουμε στο κοινό τις σκέψεις, τις ατμόσφαιρες, τα συναισθήματα και τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει, ο,τι συμβαίνει πάνω στη σκηνή.

Τι κοινό μπορεί να έχει η τέχνη του χορού με την υποκριτική;

Κατά τη γνώμη μου οι τέχνες έχουν τον ίδιο παρονομαστή. Την έκφρασή. Το μέσο που χρησιμοποιεί ο κάθε καλλιτέχνης για να εκφραστεί, αλλάζει. Ο χορευτής έχει το σώμα του, ο μουσικός το όργανό του, ο ηθοποιός το σώμα και τη φωνή του.

Θεωρείς ότι το Tango vs Flamenco σαν εμπειρία σου άφησε «κατάλοιπα», τα οποία θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις σε μελλοντικά σου projects και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Νομίζω πως κάθε δουλειά που κάνω, μου δίνει πολλές και διαφορετικές εμπειρίες, οι οποίες καταγράφονται – ίσως υποσυνείδητα – με διαμορφώνουν και με κάνουν καλύτερο. Η συγκεκριμένη εμπειρία όμως είναι αρκετά διαφορετική απ΄όσα έκανα μέχρι τώρα. Συνήθως κάποιος άλλος σκηνοθετούσε εμένα. Κι αυτό είναι πιο ασφαλές διότι έχεις κάποιον να σε καθοδηγεί και να φροντίζει για σένα. Στο «Tango vs Flamenco», τον ρόλο αυτόν τον είχα εγώ. Και τον ευχαριστήθηκα. Με όλες τις δυσκολίες και το άγχος που φέρει αυτός ο ρόλος. Αποκτήσαμε όμως έναν κώδικα με τους συνεργάτες μου και καταφέραμε να δουλέψουμε αρμονικά, να επικοινωνήσουμε βαθιά και να αγαπηθούμε. Κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο για μένα.

TANGO VS FLAMENCO PASIONES


Ποια είναι τα πλάνα σου στο άμεσο μέλλον;

Από τη λήξη της δεύτερης καραντίνας και μετά δεν έχω πάρει ανάσα. Μετά την παράσταση μας στο Ηρώδειο, εκκρεμεί μια ακόμη συναυλία με την Μαριάννα Πολυχρονίδη και τον Τάκη Φαραζή, πρόβες για ένα θεατρικό έργο που θα ετοιμάσουμε για το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, καθώς και κάποιες άλλες πρόβες που ξεκινούν άμεσα, για μια μεγάλη παραγωγή που θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2022.



Ειδήσεις σήμερα:


Ανησυχία για την τρύπα του όζοντος στον Νότιο Πόλο - Είναι μεγαλύτερη και από την Ανταρκτική

Επίθεση με βιτριόλι: «Σε κάποια χρόνια η δράστις θα είναι έξω», λέει ο δικηγόρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου

Βατόπουλος: Πιθανή η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά -Τι θα γίνει με την τρίτη δόση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης