Νταμιάνο Νταβίντ: «Θέλουμε να έρθουμε για συναυλία στην υπέροχη Ελλάδα»

Νταμιάνο Νταβίντ: «Θέλουμε να έρθουμε για συναυλία στην υπέροχη Ελλάδα»

Οι Ιταλοί ροκάδες Måneskin, που αναδείχτηκαν μεγάλοι νικητές της φετινής Eurovision,  μιλούν αποκλειστικά στο protothema.gr για τις ψευδείς φήμες περί χρήσης ναρκωτικών σε ζωντανή μετάδοση - Η πορεία από τους δρόμους της Ρώμης στην κορυφή της Ευρώπης - Ποιο τραγούδι θα επέλεγαν οι ίδιοι αν ψήφιζαν

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
maneskin-arthro
«Buonasera, signore e signori» (Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι). Θα μπορούσε να είναι το τυπικό ιταλικό καλωσόρισμα σε μια οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση. Κι όμως, με αυτή τη συνηθισμένη φράση ένα δυνατό σκληρό ροκ κομμάτι για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη διαφορετικότητα, με τον αυθάδικο τίτλο «Zitti e buoni» (Σταμάτα να μιλάς και συμμορφώσου) και έναν τραγουδιστή ξεκάθαρα φτιαγμένο από τη στόφα του σταρ, η νεανική, άγνωστη στους περισσότερους Ευρωπαίους τετραμελής μπάντα των Maneskin κατάφερε το ακατόρθωτο: να φέρει την «κούπα» της Eurovision στην Ιταλία μετά από 31 ολόκληρα χρόνια!

Måneskin - Zitti E Buoni - Italy 🇮🇹 - Grand Final - Eurovision 2021


Η εντυπωσιακή ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος, το περασμένο Σάββατο, στον μεγάλο τελικό του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού κέντρισε το ενδιαφέρον εκατομμυρίων τηλεθεατών, ακόμη και αυτών που είχαν επιλέξει κάποια άλλη ως την καλύτερη συμμετοχή. Η ανακοίνωση της τελικής επικράτησής τους με 524 βαθμούς, η οποία, προτού καλά-καλά προλάβουν να τη χαρούν, επισκιάστηκε από δημόσιες καταγγελίες που ήθελαν τον τραγουδιστή Νταμιάνο Νταβίντ να κάνει χρήση κοκαΐνης σε ζωντανή μετάδοση, αλλά και η φρενίτιδα των εκστασιασμένων θαυμαστών του κάθε ηλικίας και φύλου γέννησε μέσα σε λίγες ώρες ένα νέο μουσικό φαινόμενο αλά ιταλικά.

f1
Με ένα hard rock κομμάτι η νεανική, άγνωστη στους περισσότερους Ευρωπαίους, τετραμελής μπάντα, κατάφερε το ακατόρθωτο: να φέρει την «κούπα» της Eurovision στην Ιταλία μετά από 31 ολόκληρα χρόνια!


«Ενιωσα προσβολή»

Οι ίδιοι βέβαια, μετά από αυστηρές εντολές που έλαβαν, δεν έκαναν καμία δήλωση τις προηγούμενες ημέρες. Σήμερα, ωστόσο, σπάνε τη σιωπή τους, μιλώντας αποκλειστικά στο protothema.gr για τη συναρπαστική εμπειρία που βίωσαν στη Eurovision, τα πρώτα τους βήματα, την ξαφνική επιτυχία, τη χαρά της νίκης, αλλά και την ενόχλησή τους από τις πληροφορίες που διακινήθηκαν και οι οποίες τελικά διαψεύστηκαν με το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ ανίχνευσης ουσιών στο οποίο υποβλήθηκε με δική του πρωτοβουλία ο αρχηγός τους διακηρύσσοντας, αμέσως μετά, την αθωότητά του, με ένα ανακουφιστικό αλλά και δηκτικό «Voilà»...

«Ένιωσα προσωπικά προσβεβλημένος γι’ αυτό και προσφέρθηκα από την πρώτη στιγμή να υποβληθώ σε τεστ ανίχνευσης ουσιών
»,
παραδέχεται ο Νταμιάνο για να συμπληρώσουν οι υπόλοιποι με νόημα: «Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι δεν έχουμε κάνει ποτέ χρήση ουσιών και ότι είμαστε εναντίον των ναρκωτικών. Προφανώς και μας ενόχλησε το όλο θέμα που προέκυψε, επειδή θέλουμε ο κόσμος να μιλάει μόνο για τη μουσική μας. Η καθαρή μας συνείδηση όμως μας έκανε να μην έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία. Δεν θα κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο».

Παρότι όλη αυτή η παραφιλολογία περί ναρκωτικών έκανε τον γύρο του κόσμου, η πραγματική είδηση ήταν προφανώς ότι μια παρέα πιτσιρικάδων κατάφερε να ξεσηκώσει την Ευρώπη ροκάροντας στα ιταλικά! Σε μια γλώσσα δηλαδή που οι περισσότεροι ακροατές δεν καταλάβαιναν. Αυτός ήταν εξάλλου ο στόχος τους όταν ξεκινούσαν το ταξίδι τους για την Ολλανδία: να ενθουσιάσουν το κοινό με τη μουσική τους, τη σκηνική παρουσία τους και τα μηνύματα του τραγουδιού τους. Και τα κατάφεραν!

«Η αλήθεια είναι ότι δεν επικεντρωθήκαμε καθόλου στο θέμα της νίκης. Ταξιδέψαμε στο Ρότερνταμ σκεπτόμενοι μόνο τη μουσική μας και τη σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες, με την επιθυμία να ριχτούμε σε μια νέα περιπέτεια. Ημασταν ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή μας και νιώθαμε μεγάλη τιμή που θα εκπροσωπούσαμε την Ιταλία σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση», εξομολογούνται. «Δεν αντιμετωπίσαμε τη Eurovision σαν αγώνα, ούτε τους άλλους διαγωνιζόμενος ως ανταγωνιστές». Μας αποκάλυψαν, ωστόσο, ότι τα τραγούδια που τους άρεσαν περισσότερο ήταν αυτά της Ουκρανίας, της Φινλανδίας και του Βελγίου.

Κλείσιμο
Οι Maneskin κατόρθωσαν να αποσπάσουν την πρώτη θέση όχι από την ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής, αλλά από τις ψήφους του κοινού. Ηταν εκείνο που τους έστεψε, στο τέλος της βραδιάς και μετά από αρκετή αγωνία, μεγάλους νικητές της βραδιάς: «Ηταν τεράστια ικανοποίηση για μας να ανακαλύπτουμε ότι κερδίσαμε τις καρδιές τόσων ανθρώπων με τη μουσική μας, παρότι οι περισσότεροι από το κοινό δεν μας είχαν δει ποτέ να παίζουμε live», παραδέχονται ενθουσιασμένοι. Δεν είναι άλλωστε και μικρό κατόρθωμα μια παρέα τριών αγοριών και ενός κοριτσιού, που ο μέσος όρος ηλικίας τους δεν ξεπερνά τα 22 χρόνια, να κατακτά την Ευρώπη μέσα σε λίγα μόλις λεπτά! Σίγουρα δεν θα τολμούσαν καν να ονειρευτούν κάτι τέτοιο όταν σχημάτιζαν τη σχολική ροκ μπάντα τους το 2015, δίνοντάς της το δανέζικο όνομα «Σεληνόφως», μια λέξη που συνδυάζει το σκοτάδι με το φως, τη μελαγχολία με την ελπίδα, το όνειρο με την πραγματικότητα: «Η επιθυμία μας, εκείνη την εποχή, ήταν να εκφραστούμε μέσα από τη μουσική και να στείλουμε ένα μήνυμα ελευθερίας το οποίο, κατά κάποιον τρόπο, θα μπορούσε να βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους. Μαζί με τους μεγάλους μουσικούς του παρελθόντος, εμπνεόμασταν από indie rock μπάντες όπως οι Arctic Monkeys και οι Franz Ferdinand, αλλά και από την πιο πρόσφατη post punk σκηνή και συγκροτήματα όπως οι Idles και οι Fontaines D.C.», εξηγούν αναφερόμενοι στα νεανικά όνειρα και τις μουσικές επιρροές τους.

270121_2703


Ονειρα τα οποία στεγάστηκαν αρχικά στους πολυσύχναστους δρόμους της Ρώμης, όπου ο Νταμιάνο Νταβίντ, η Βικτόρια Ντε Αντζέλις, ο Τόμας Ράτζι και ο Εταν Τόρκιο έπαιζαν συχνά στα πρώτα τους βήματα προκειμένου να κάνουν πρόβα, να έρχονται σε άμεση επαφή με το ζωντανό κοινό και να μετρούν τις αντιδράσεις του. Την πρώτη συναυλία που έδωσαν εκτός Ρώμης παρακολούθησαν μόλις 30 άτομα! Κι έπειτα ήρθε το «Χ-Factor». Με την ασυγκράτητη ορμή της νιότης τους, την πίστη τους στη δύναμη της μουσικής και το αναμφισβήτητο γκελ του αρχηγού τους ξεχύθηκαν, το 2018, στη σκηνή του δημοφιλέστατου τηλεοπτικού σόου ταλέντων και σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Εκείνη η απίστευτη ζωντανή εμφάνισή τους με το κομμάτι «Κiss This», με τον Νταμιάνο να τραγουδά ημίγυμνος, επιδιδόμενος ταυτόχρονα σε pole dancing, ισορροπώντας μάλιστα πάνω σε παπούτσια με τακούνι στιλέτο, έγινε το απόλυτο viral της Ιταλίας. Παρότι τελικά τερμάτισαν στη δεύτερη θέση του σόου, οι περισσότεροι από όσους τους είχαν δει ήταν βέβαιοι ότι αυτοί οι μικροί ροκάδες έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους.

Οι θετικές εντυπώσεις του κοινού, εξάλλου, αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα τόσο σε νούμερα όσο και σε και αντιδράσεις. Το πρώτο τους άλμπουμ, που κυκλοφορεί το 2018 με τίτλο «Ιl Ballo Della Vita», απογειώνεται μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, σκαρφαλώνει στην κορυφή των ιταλικών τσαρτ και γίνεται τριπλά πλατινένιο. Ο δε Νταμιάνο Νταβίντ γίνεται το νέο sex symbol της Ιταλίας, με εκατοντάδες κορίτσια αλλά και αγόρια να παραληρούν στο πέρασμά του, αυτό ακριβώς που συμβαίνει και τις τελευταίες ημέρες, σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους απανταχού φανατικούς θαυμαστές του που αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του, στη φωνή, στην εκρηκτική σκηνική του παρουσία και το εκκεντρικό στυλ του κάτι από Μικ Τζάγκερ, Φρέντι Μέρκιουρι και Αξλ Ρόουζ σε σύγχρονη εκδοχή.

Οι ίδιοι εισπράττουν τα θετικά αυτά μηνύματα, ξέρουν πολύ καλά όμως πως βρίσκονται ακόμη στην αρχή. Τον χειμώνα του 2019 κάνουν την πρώτη περιοδεία της καριέρας τους προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα σε αυτό που ήταν πριν από λίγο καιρό, σε αυτό που έγιναν και σε αυτό που ονειρεύονται πως θα γίνουν στο μέλλον. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους αποτυπώνονται μάλιστα σε ένα μισάωρο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της παρθενικής τουρνέ τους. Σε κάποιο σημείο του γυρίσματος ο Νταμιάνο λέει αστειευόμενος στον κιθαρίστα Τόμας Ράτζι: «Ελα, Τομ, κάποια στιγμή θα νικήσεις το Σαν Ρέμο»! Ατάκα που αποδείχτηκε προφητική, καθώς δύο χρόνια μετά οι ασυγκράτητοι Mneskin θα αναδειχτούν μεγάλοι νικητές της κορυφαίας μουσικής διοργάνωσης της Ιταλίας, μια σημαντική διάκριση που θα τους εξασφαλίσει το εισιτήριό τους για τη Eurovision.

GettyImages-1319521163


Οι Ελληνες φαν

Μπορεί η νίκη στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού να μην ήταν για εκείνους αυτοσκοπός, τη συνδέουν, παρ’ όλα αυτά, άμεσα με τη μελλοντική καλλιτεχνική πορεία τους: «Σίγουρα η νίκη μας στη Eurovision θα επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη της καριέρας μας. Πέρα από τη νίκη, όμως, όλο αυτό ήταν μια εξαιρετικά πολύτιμη εμπειρία για μας. Είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε σε σούπερ επαγγελματίες και ήταν πολύ όμορφο που ήρθαμε σε επαφή με ένα τεράστιο κοινό από ολόκληρο τον κόσμο», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Ολο αυτό τον κόσμο που τους στήριξε, βλέποντάς τους οι περισσότεροι για πρώτη φορά, επιθυμούν να τον συναντήσουν από κοντά και να τον ευχαριστήσουν με μια δυνατή συναυλία τους. Ανάμεσά τους και πολλούς Ελληνες φαν τους, οι οποίοι δεν σταματούν να τους στέλνουν μηνύματα θαυμασμού και αγάπης, όπως οι ίδιοι μας αποκάλυψαν: «Εχουμε έρθει στην Ελλάδα μόνο για διακοπές μέχρι στιγμής, αλλά θέλουμε πολύ να ξανάρθουμε για να δώσουμε συναυλία στην υπέροχη χώρα σας. Εχουμε πάρει άλλωστε και πολλά μηνύματα από Ελληνες θαυμαστές μας».

Οσο για το νεαρό της ηλικίας τους και την ικανότητά τους να διαχειριστούν τη μεγάλη αυτή και ξαφνική επιτυχία, εμφανίζονται αρκετά προσγειωμένοι και προσηλωμένοι στους στόχους τους: «Κατακτάμε τα όνειρά μας χάρη στη μουσική μας και αυτό μας δίνει το σωστό κίνητρο να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, θέλουμε να αφοσιωθούμε στη μουσική μας και να δουλέψουμε ακόμα σκληρότερα», λένε και προσθέτουν με μία αναμενόμενη αίσθηση φιλοδοξίας: «Ονειρευόμαστε να συνεχίσουμε απτόητοι και να συνεχίζουμε να “ταρακουνάμε” με τη μουσική μας». Οπως εξάλλου αναφώνησε και ο Νταμιάνο Νταβίντ σηκώνοντας το βραβείο της Eurovision: «Το rock ’n’ roll ποτέ δεν πεθαίνει»!


Ειδήσεις σήμερα 

Συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου: Ανακωχή με ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν, εμβόλια και... Εφές 

«Καρολάιν και Μπάμπης ήταν πολύ αγαπημένοι, με ενοχλούν τα σενάρια», λέει η ψυχολόγος της κοπέλας 

Τάσος Μπερδέσης: Ποιος ήταν ο πυγμάχος που εκτέλεσαν στη Βάρη - Οι δίκες, το Survival και η σχέση με πρώην Σταρ Ελλάς 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης