ΕΡΤ: Comeback με Αλιάγα, Καπουτζίδη και «ζακέτα»

Η ΕΡΤ κερδίζει το χαμένο έδαφος - Η επιστροφή του Νίκου Αλιάγα για την παρέλαση και ο κύκλος συνεντεύξεων με προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας - Ο Γιώργος Καπουτζίδης ήρθε για να μας συστήσει τους Ελληνες πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών του Τόκιο - Πώς η δημόσια τηλεόραση προχωρά βήμα-βήμα με σίριαλ και μεγάλες παραγωγές

Οδεύουμε στο τέλος της σεζόν και πλέον μπορεί να μένει λίγος χρόνος για τον τελικό λογαριασμό των αριθμών, όχι όμως και για τις εντυπώσεις. Αυτές σχηματίστηκαν. Και πέρα και πάνω από κάθε αριθμό που σηματοδοτεί τις επιδόσεις στον πίνακα τηλεθέασης υπάρχει το συναίσθημα του τηλεοπτικού κοινού το οποίο, κακά τα ψέματα, καθορίζει την επιτυχία αλλά και το αποτύπωμα κάθε προϊόντος στην τηλεοπτική ιστορία. Στην τελευταία εξίσωση, η ΕΡΤ μπορεί να καυχιέται πως τα κατάφερε περίφημα. Κι ας περίμεναν πολλοί στη γωνία, όπως συνηθίζεται άλλωστε για κάθε εγχείρημα που αφορά δημόσιο φορέα. Το πιο πρόσφατο «διαγώνισμα» ήταν αυτό της περασμένης Πέμπτης, ανήμερα την 25η Μαρτίου, με την ΕΡΤ1 να καλύπτει όλες τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση δίχως την παραμικρή παραφωνία. Και όχι μόνο. Η ΕΡΤ και ο ειδησεογραφικός τομέας της, έχοντας σχεδιάσει μια άρτια σκαλέτα, ήταν παρούσα στα έκτακτα γεγονότα (αφίξεις, δηλώσεις, ομιλίες), ήταν εκ των προτέρων οργανωμένη και πανέτοιμη να συνδυάσει το γεγονός του παρόντος με την ιστορική αναφορά μέσα από αφιερωματικές εκπομπές αλλά και αξιόπιστες μαρτυρίες και φυσικά είχε εξασφαλίσει συνεντεύξεις και καλεσμένους που δεν μπορεί η ιδιωτική τηλεόραση.

Η τηλεθέαση της παρέλασης αλλά και συνολικά της κάλυψης των επετειακών εκδηλώσεων έφτασε ακόμη και το 65% στο δυναμικό κοινό, ενώ ξεπέρασε το 60% στο σύνολο. Νούμερα τα οποία βλέπουμε μόνο σε Eurovision αλλά και σε πολύ μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Δεν είναι τυχαίο. Δεν συνέβαινε στο παρελθόν και συνέβη τώρα γιατί υπήρχαν τα κατάλληλα δεδομένα τα οποία εκτόξευσαν την ΕΡΤ σε αριθμούς αλλά και σε εντυπώσεις. Και επειδή η τηλεόραση είναι πρόσωπα, ειδικά στην Ελλάδα, η ΕΡΤ φρόντισε να βγει από την πεπαλαιωμένη αντίληψη που θέλει τη δημόσια τηλεόραση εγκλωβισμένη σε συντηρητικές επιλογές και πορείες που έχοντας χαράξει βαθιά διαδρομές δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε παρέκκλιση και έκανε τη διαφορά. Οχι με ανατροπή, αλλά με βήματα που δείχνουν πώς μπορεί η τηλεόραση που σέβεται τον πολίτη να αποπνέει ανανέωση και επαφή με το σύγχρονο και το σήμερα.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης είναι παρουσιαστής της εκπομπής «Ο δρόμος για το Τόκιο - Team Hellas» μέσω της οποίας θα παρουσιάσει όλα τα μέλη
της ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας

Η έλευση του Νίκου Αλιάγα, ως συνεργάτη δημοσιογράφου τόσο για έναν κύκλο συνεντεύξεων, με αφετηρία τη συνέντευξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όσο και για την περιγραφή της μεγαλειώδους παρέλασης ήταν ένα τέτοιο δείγμα. Ενα έμπειρο πρόσωπο διεθνούς ακτινοβολίας και αξιοσημείωτης δημοσιογραφικής δεινότητας συνδράμει στην προσπάθεια της ΕΡΤ και δίνει άλλον αέρα.

Μαζί με τη διακριτική και μετρημένη Σοφία Κορμά, ο Αλιάγας έκανε μια καλή περιγραφή, η οποία σεβάστηκε τη στιγμή, το μεγαλείο της επετείου και παραμέρισε το «εγώ» των παρουσιαστών. Ο Αλιάγας δεν μπήκε ως σταρ σε αυτό το εγχείρημα. Κι εκεί φαίνεται όχι μόνο η εμπειρία του, αλλά και η αξία του. Η βασική δημοσιογραφική αξία που θέλει πρωταγωνιστή το γεγονός και όχι το πρόσωπο βρήκε επιτέλους και πάλι τη θέση της. Η κάλυψη της επετείου ήταν άρτια και τεχνικά, έχοντας ένα οργανόγραμμα το οποίο τηρήθηκε κατά γράμμα και μπόρεσε να δώσει με ακρίβεια την εικόνα και τον ήχο ιδιαίτερων στιγμών. Από την άλλη η προβολή των ειδικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ ήρθε να επιβεβαιώσει ένα κλισέ μεν αλλά απαραίτητο δε απόφθεγμα που θέλει τη «δημόσια τηλεόραση ως πολιτιστικό φωστήρα του τηλεοπτικού έθνους». Κακά τα ψέματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις η ιδιωτική τηλεόραση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το αρχείο, την εμπειρία και το ανθρώπινο δυναμικό του Ραδιομεγάρου σε ανάλογες απαιτητικές συνθήκες.



Μεγάλα ονόματα

Φυσικά αυτό που συνέβη δεν ήταν ένα ξέσπασμα. Ηταν η συνέχεια μιας συστηματικής προσπάθειας που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλούς μήνες και έχει ως στόχο την ανασυγκρότηση μιας σχεδόν αποδιοργανωμένης δημόσιας τηλεόρασης, έρμαιου κομματικών δυσκαμψιών και συντηρητικής αδράνειας.

Η σεζόν που διανύουμε είναι η απόδειξη πως, όταν υπάρχουν πλάνο και φιλοσοφία περιεχομένου, όλα εν καιρώ θα αποδώσουν καρπούς. Αποφεύγοντας τις κινήσεις εντυπωσιασμού και απόπειρας κατάκτησης του κοινού με ψυχαγωγικά πυροτεχνήματα, η ΕΡΤ επένδυσε σε ποιοτικές και διαφορετικές επιλογές.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε πρεμιέρα εχθές, Σάββατο, στην ΕΡΤ1 η εκπομπή «Ο δρόμος για το Τόκιο - Team Hellas», με τον Γιώργο Καπουτζίδη. Mε επίκεντρο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021, η νέα εκπομπή παρουσιάζει όλα τα μέλη της ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας, καθώς και την προσπάθειά τους μέχρι να γίνει το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς πραγματικότητα.


Δείτε το βίντεο: Γνωρίστε την πρωταθλήτρια κολύμβησης, Άννα Ντουντουνάκη



Η εκπομπή, που θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.15, θα μεταφέρει στους τηλεθεατές την καθημερινότητα των αθλητών, τα συναισθήματά τους και πώς βιώνουν όλη αυτή την προσπάθεια των πέντε ετών, με τη μεσολάβηση της καραντίνας και των αποκλεισμών λόγω κορωνοϊού. Από την άλλη, στον τομέα της μυθοπλασίας, τα «Καλύτερά μας χρόνια», το «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» αλλά και η «Τούρτα της μαμάς» είναι δείγματα τα οποία αποδεικνύουν το μεγάλο ατόπημα του παρελθόντος που θέλει τη δημόσια τηλεόραση να φιλοξενεί μόνο ντοκιμαντέρ και εκπομπές λόγου.

Δείτε το τρέιλερ: Χαιρέτα μου τον Πλάτανο




Δείτε το τρέιλερ: Τα Καλύτερά μας Χρόνια



Δείτε το βίντεο: Backstage από την «Τούρτα της μαμάς»




Φευ! Ηθοποιοί όπως η Κατερίνα Παπουτσάκη, ο Μελέτης Ηλίας, η Λυδία Φωτοπούλου, η Χρύσα Ρώπα, η Πηνελόπη Πιτσούλη, η Υβόννη Μαλτέζου και πολλοί νέοι εξαιρετικοί πρωταγωνιστές συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια η οποία εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο. Το μπλοκ μυθοπλασίας είναι πλέον ισχυρό και πολύ μακριά από την προχειρότητα εγχειρημάτων του ανταγωνισμού. Εξαιρετικά σενάρια και κινηματογραφικά γυρίσματα.




«Ζακέτα να πάρεις»

Στο μεταξύ,  ένα ακόμη εγχείρημα κάνει τη δική του προσπάθεια φέρνοντας μετά από χρόνια στην οθόνη την Ελένη Ράντου. Η νέα σειρά «Ζακέτα να πάρεις» ξεκίνησε τη διαδρομή του με τις Δάφνη Λαμπρόγιαννη και Φωτεινή Μπαξεβάνη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η πρώτη (Ελένη Ράντου) είναι η Φούλη, μάνα με καριέρα σε νυχτερινά κέντρα, η δεύτερη η Δέσποινα, μάνα με κανόνες και καλούς τρόπους, και η τρίτη η Αριστέα, μάνα με τάπερ και... ξεμάτιασμα. Οσο διαφορετικές κι αν είναι, όμως, καθεμιά με τον τρόπο της θα αναστατώσει για τα καλά τη ζωή του μοναχογιού της... Το τραγούδι των τίτλων αρχής ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου, σε μουσική Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Δείτε το βίντεο: Ολόκληρο το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Ζακέτα να πάρεις»



Δείτε το βίντεο: Ολόκληρο το δεύτερο επεισόδιο της σειράς «Ζακέτα να πάρεις»




Μετά την τηλεοπτική μετάδοση της σειράς, που έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 χθες, Σάββατο, στις 20.00, θα μεταδίδεται κάθε Σαββατοκύριακο την ίδια ώρα.
Εν τω μεταξύ, προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα γυρίσματα της νέας σειράς μυθοπλασίας της ΕΡΤ «Καρτ ποστάλ», που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της διάσημης Βρετανίδας συγγραφέως Βικτόρια Χίσλοπ, μιας από τις πιο φιλόδοξες παραγωγές που θα εντάξει η δημόσια τηλεόραση στο πρόγραμμά της την επόμενη σεζόν.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης της σειράς Γιώργος Παπαβασιλείου ταξίδεψε στη βρετανική πρωτεύουσα για τις ανάγκες των γυρισμάτων που πραγματοποιήθηκαν σε κεντρικές τοποθεσίες του Λονδίνου, όπως Albert Bridge, Battersea Park, Chelsea και Picadilly Circus, με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Μάργκαρετ Κλούνι («Victoria», «Last Christmas», «Here comes hell») και Γουίλ Χίσλοπ (Βραβείο Μουσικής Κωμωδίας, Ηνωμένο Βασίλειο), οι οποίοι υποδύονται τους Ελι και Μάρτιν αντίστοιχα. Πρωταγωνιστής -και συνδετικός κρίκος- σε όλες τις ιστορίες της σειράς «Καρτ ποστάλ» είναι ο Ανδρέας Κωνσταντίνου («Μικρά Αγγλία», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Τελευταίο σημείωμα», «Ευτυχία» κ.ά.), ο οποίος υποδύεται έναν ελληνικής καταγωγής εσωστρεφή Αγγλο αρχαιολόγο, τον Τζόζεφ, ο οποίος επιστρέφει στα πατρογονικά εδάφη για να αναλάβει θέση συμβούλου σε μια ανασκαφή. Μόνο που τα θεμέλια στα οποία ο ίδιος έχει στήσει τη ζωή του αποδεικνύονται σαθρά. Θα περιπλανηθεί στην Κρήτη θέτοντας μύχιες ερωτήσεις που έχουν τις ρίζες τους στον φόβο της απόρριψης, της απώλειας, του θανάτου. Μέσα από ένα ταξίδι συναισθηματικής μαθητείας θα συμφιλιωθεί με τον έρωτα που λάθεψε, τις πληγές που κακοφόρμισαν, τον θάνατο που τον σημάδεψε όταν ήταν παιδί. Ο Τζόζεφ σιγά-σιγά θα γίνει και πάλι ο Σήφης των ανέμελων παιδικών του χρόνων.



Τα πλάνα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Για την επόμενη σεζόν εχει ήδη δοθεί πράσινο φως για δύο ακόμη σειρές. Το «Μιούζικ Χολ» και την «Αγάπη παράνομη». Το πρώτο είναι μια δραματική σειρά εποχής 60 επεισοδίων σε σκηνοθεσία Γιώργου Κορδέλα με σεναριογράφο τον Κλεάνθη Δανόπουλο. Πρόκειται για την πρώτη σειρά στην Ελλάδα που θα αξιοποιήσει δραματουργικά τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα ενός κοσμικού κέντρου διασκέδασης του 1928, που μοιάζει να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα του Σικάγου της εποχής. To «Μιούζικ Χολ» έρχεται από τον Μεσοπόλεμο για να μας θυμίσει πως οι παρέες είναι αυτές που φτιάχνουν ιστορία. Εδώ, μια παρέα νέων δημιουργών τολμάει να ανοίξει το μοναδικό αντίστοιχο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Ελλάδας και να διαμορφώσει την πραγματικότητα των επόμενων γενεών.

Η «Αγάπη παράνομη» ολοκληρώνεται σε έξι επεισόδια και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Κουτελιδάκης ενώ το σενάριο η Ελένη Ζιώγα. Πρόκειται για μια δραματική σειρά η οποία βασίζεται στο ομότιτλο διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη με βασικά συστατικά τον έρωτα και το έγκλημα.
Πράσινο φως έχει δοθεί και στον Μανούσο Μανουσάκη για να ετοιμάσει το δικό του εγχείρημα το οποίο θα βασίζεται σε λογοτεχνικά βιβλία, μεταξύ των οποίων και του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.



Ειδήσεις σήμερα 

«Μπλόκο» στην πώληση των «παπουτσιών του σατανά» με το ανθρώπινο αίμα

Χαμηλός φόρος 4,5% για νέες ατομικές επιχειρήσεις

Τραγωδία στην Ερέτρια: Τα λάθη που προκάλεσαν τον φρικτό θάνατο των τεχνικών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr