Χάρι και Μέγκαν: Οι πραγματικοί λόγοι που φύγαμε από το Παλάτι

Χάρι και Μέγκαν: Οι πραγματικοί λόγοι που φύγαμε από το Παλάτι

Τι θα πουν στη συνέντευξή τους στην Όπρα – Οι οριακές σχέσεις τους με το Μπάκιγχαμ και ο πόλεμος με τα βρετανικά ταμπλόιντ

MEGHAN_HARRY_OPRAH_2
Έναν χρόνο πριν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από τον στενό κύκλο της βασιλικής οικογένειας για να ζήσουν στο εξωτερικό. Για όλους δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Μήνες πριν ο αέρας στο Παλάτι μύριζε μπαρούτι. Ενώ οι ίδιοι ήταν σαφέστατοι στην επίσημη ανακοίνωσή τους ότι αποχωρούν από τα επίσημα καθήκοντά τους λόγω του τοξικού περιβάλλοντος που είχαν δημιουργήσει τα βρετανικά media, τα ταμπλόιντ συνέχιζαν να μιλούν για κόντρα ανάμεσα στο Παλάτι και τους Σάσεξ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Παλάτι και βασιλική οικογένεια για τα βρετανικά ταμπλόιντ σημαίνει ένα πράγμα: χοντρό χρήμα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η βασιλική οικογένεια ίσως είναι η μακροβιότερη και πιο αγαπημένη «σαπουνόπερα» για το βρετανικό κοινό. Το χρήμα που κινείται τριγύρω της από πωλήσεις εφημερίδων, φωτογραφιών, αποκλειστικών συνεντεύξεων κάνει όλες τις υπόλοιπες σαπουνόπερες, ακόμα και τις τούρκικες, να κοκκινίζουν από ντροπή.

Χρυσές δεκαετίες τα 60s, με πρωταγωνίστρια την άτακτη πριγκίπισσα Μαργαρίτα, και τα 80s, με την «Αγία» Νταϊάνα. Με το δε ερωτικό τρίγωνο Νταϊάνα - Κάρολος - Καμίλα το δράμα είχε πιάσει ταβάνι και οι τσέπες δημοσιογράφων, φωτογράφων, παπαράτσι, εκδοτών γέμιζαν συνεχώς με ζεστό χρήμα. Η δε Νταϊάνα όσο χρησιμοποιήθηκε η ίδια από τα media άλλο τόσο έπαιξε και η ίδια μαζί τους για να στήσει την εικόνα της. Ένα παιχνίδι που είχε το γνωστό τραγικό αποτέλεσμα.

HArry_MEGHAN_A1
Όλοι επί σκηνής. Το πλήρες καστ της σαπουνόπερας «δράματα στο Μπάκιγχαμ».


Ο δράκος του παραμυθιού

Κάθε όμως παραμύθι και σαπουνόπερα πρέπει να έχει και έναν κακό. Όσο πιο κακός είναι ο δράκος του παραμυθιού τόσο μεγαλύτερο το δράμα αλλά και η ένταση. Στα 80s η «Δυναστεία» είχε την Αλέξις, το «Ντάλας» τον Τζέι Αρ και το «Δράματα στο Μπάκιγχαμ» την Καμίλα, το περίφημο «φίδι», όπως την είχαν βαπτίσει τα βρετανικά ταμπλόιντ.

Κλείσιμο
Με τον θάνατο όμως της Νταϊάνα και τον γάμο (βήμα-βήμα) της Καμίλα με τον Κάρολο, η Καμίλα έγινε πια «καλή». Η βασίλισσα και όλοι στην πρώτη σειρά διαδοχής είναι πάντα καλοί. Δεν τους αγγίζουν τα media. Έτσι παίζεται το παιχνίδι. Έχουν «ασυλία». Η σφαγή ξεκινά από τους δεύτερους ρόλους, ανάμεσα σε όσους δεν αναμένεται να καθίσουν στο θρόνο. Όταν λοιπόν η Καμίλα έγινε καλή, ο Ουίλιαμ παντρεύτηκε την Κέιτ και άρχισε να γεννοβολάει, το Μπάκιγχαμ άρχισε να ξεχειλίζει καλοσύνη, όμορφα πριγκιπόπουλα και… χάπι εντ. No more drama, όμως. Πόσες πρώτες μέρες στο σχολείο του πρίγκιπα Τζορτζ να δείξουν; Και να τι ωραία η τουαλέτα της Κέιτ και πόσο κομψή είναι. Και τι καλή η Καμίλα που διαβάζει παραμύθια σε παιδιά… Η σαπουνόπερα είχε αρχίσει να κάνει κοιλιά.


HArry_MEGHAN_07
Η μεταμόρφωση της Μέγκαν σε βρετανικό fashion icon.

Και τότε μπαίνει στο προσκήνιο η Μέγκαν. Μια Αμερικανίδα, χωρισμένη, μιγάδα, από διαλυμένη μικροαστική οικογένεια και μετριότατη ηθοποιός! It’s party time για τα βρετανικά ταμπλόιντ. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει στην τύχη τους! Να του έλεγαν του Χάρι «αυτή θέλουμε να πάρεις για να τα κονομήσουμε χοντρά» δεν θα είχε πάει καλύτερα! Εκείνο το βράδυ που έγινε γνωστό ότι σοβάρεψε η σχέση Χάρι και Μέγκαν, στη Fleet Street -όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα γραφεία του βρετανικού Τύπου- η σαμπάνια έρρεε άφθονη. Big business again!

Η «σταχτομπούτα»

Τον Νοέμβριο του 2017 η αφελής Μέγκαν, που πίστευε ότι είχε βρει τον πρίγκιπα του παραμυθιού, προσγειωνόταν γεμάτη όνειρα στο Χίθροου. Πριν ακόμα συναντήσει τον πρίγκιπά της, που ήταν απασχολημένος, βρέθηκε για ένα ποτάκι γνωριμίας και χαλαρή κουβεντούλα με τον Πιρς Μόργκαν, τον οποίο παρακολουθούσε στο «America’s Got Talent». Το ραντεβού το είχε κλείσει η κολλητή της φίλη Σερένα Γουίλιαμς. «Αν είναι να μάθεις κάτι για τα βρετανικά media, ο Πιρς είναι ο άνθρωπός σου» της είχε πει η Σερένα. Η Μέγκαν με το που πατάει το πόδι της στη Βρετανία συναντά τον Μόργκαν για ένα ποτό στην αγαπημένη του παμπ και ακολουθεί μια χαλαρή, εξομολογητική κουβεντούλα. Τέλος, αφού αντάλλαξαν τηλέφωνα -όπως ο ίδιος έχει πει- στη συνέχεια τη συνόδεψε να μπει σε uber για να πάει να συναντήσει τον Χάρι


HArry_MEGHAN_05
Η δημοτικότητα Χάρι και Μέγκαν αποτέλεσε κόκκινο πανί για τους Κέμπριτζ.


Όταν η Μέγκαν επέστρεψε στο Παλάτι του Κένσιγκτον και ενημέρωσε τον Χάρι και τους παλατιανούς με ποιον τα έλεγε, πόσο συμπαθητικός της φάνηκε και τι ωραία που ξεκίνησε η ζωή της στο Λονδίνο με καλές γνωριμίες… οι φωνές πρέπει να ακούστηκαν μέχρι το Κόβεντ Γκάρντεν. Η Μέγκαν, από μόνη της, σαν πρόβατο επί σφαγή, συναντήθηκε με τον χειρότερο «κίτρινο» δημοσιογράφο που μπορούσε να είχε επιλέξει και του είχε πει τα πάντα. Και όχι μόνο αυτό. Το Παλάτι και ο Χάρι τής απαγόρεψαν να τον ξαναδεί και να του ξαναμιλήσει και εκείνη πέταξε το τηλέφωνό του. Ο Πιρς συνέχιζε να την καλεί, αυτή δεν απαντούσε. Το αποτέλεσμα τρισχειρότερο: Είχε κάνει εχθρό της την πιο φαρμακερή πένα της «Daily Mail». Ο «πληγωμένος» Πιρς έγινε ο χειρότερος επικριτής του ζεύγους.

Τα βρετανικά ταμπλόιντ, αφού άφησαν να περάσει μόλις ένα εξάμηνο εκεχειρίας των «Fabulous Four», και αυτό μόνο και μόνο για την περίοδο μέχρι τον γάμο, μέρα με τη μέρα, με μπροστάρη τον Πιρς Μόργκαν, αρχίζουν να… κατεδαφίζουν το προφίλ της Μέγκαν και να χτίζουν τη νέα «κακιά» που έχουν απόλυτη ανάγκη για το δράμα τους. Ανακαλύπτουν την παρεξηγημένη αδελφή της, τον αλκοολικό πατέρα της. Τους πληρώνουν. Την μεν αδελφή τη χρηματοδοτούν για να βγάλει βιβλίο με τα «άπλυτα» της Μέγκαν, τον δε πατέρα της για να φωτογραφηθεί κλαίγοντας για την κορούλα του που του λείπει.

HArry_MEGHAN_03
Στα ναδίρ οι σχέσεις Ουίλιαμ και Χάρι

Το τέλος των «Fab Four»

Το σενάριο της Fleet Street ήταν απλό: «Η Μέγκαν είναι μια μετριότατη προς κακή ηθοποιός, φιλοχρήματη, που μπορεί να κάνει τα πάντα προκειμένου να αναρριχηθεί στην υψηλή κοινωνία. Μάγεψε τον πρίγκιπά μας και τον τύλιξε. Ο καλός πρίγκιπας Ουίλιαμ, πιο υποψιασμένος, προσπαθεί να ειδοποιήσει τον κεραυνοβολημένο από έρωτα Χάρι. Αλλά αυτός δεν καταλαβαίνει τίποτα. Τον έχει βαρέσει στο δόξα Πατρί. Η βασίλισσά μας της άνοιξε την αγκαλιά της, αλλά η Μέγκαν είναι σκύλα. Μιλά απαξιωτικά, έχει απαιτήσεις και είναι κακότροπη». Θα το επιβεβαιώνουν άλλωστε «κύκλοι», «αξιωματούχοι που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους» κ.λπ. Περίοδος «Fab Four» τέλος. Ο πόλεμος μόλις έχει ξεκινήσει.

Τότε χτύπησε πρώτη φορά κόκκινος συναγερμός για τον πρίγκιπα Χάρι, που είχε καεί πολλές φορές από τα βρετανικά ταμπλόιντ και κυριολεκτικά τα σιχαίνεται. Έχασε τη μητέρα του από το κυνηγητό των παπαράτσι στο Παρίσι, αναγκάστηκε ο ίδιος και ολόκληρη η μονάδα του να επιστρέψουν κακήν κακώς από το Αφγανιστάν όταν η «Daily Mail» αποκάλυψε πού βρισκόταν το στρατόπεδό τους, και το χειρότερο, η αγαπημένη του Τσέλσι, ο πρώτος έρωτάς του, είπε όχι στην πρόταση γάμου που της έκανε γιατί δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα βρετανικά media. Και θα θυμάστε την καζούρα και τα άθλια σχόλια που της έκαναν τα media στον γάμο του Χάρι με τη Μέγκαν...


HArry_MEGHAN_06


Ό,τι και αν έκανε πλέον η Μέγκαν ήταν κακό. «Γιατί έκλεισε την πόρτα του αυτοκινήτου μόνη της η χωριάτα. Γιατί τρώει αβοκάντο κάθε πρωί. Δεν της αρέσει το βρετανικό πρωινό με φασόλια; Δεν υποκλίθηκε σωστά. Δεν έκατσε σωστά. Έκανε τη βασίλισσά μας να κλαίει. Τσακώθηκε για την κορώνα, τσακώθηκε για την κοτόσουπα». Είναι χαρακτηριστικό πως την ίδια περίοδο το βρετανικό κοινό χωρίζεται σε φαν και εχθρούς της Μέγκαν. O «Guardian» και οι κεντρώος Τύπος συμβουλεύουν «δώστε στην κοπέλα λίγο χρόνο να ενταχθεί», τα δεξιά ταμπλόιντ ούρλιαζαν «διώξτε τη σκύλα από το Παλάτι».

Τότε μπαίνουν στο παιχνίδι ο Ουίλιαμ και η Κέιτ, καθώς το παντρεμένο με παιδιά πια ζευγάρι δεν είναι τόσο trendy όσο οι νιόπαντροι Χάρι και Μέγκαν που αγκαλιάζονται, φιλιούνται όπου μπορούν και τα φλας αστράφτουν. Αν προσθέσουμε στους Βρετανούς φαν και τους Αμερικανούς -λόγω Μέγκαν-, τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η δημοτικότητα των Σάσεξ στα σόσιαλ μίντια απειλεί ανοιχτά τους Κέιμπριτζ. Αρχίζει η μάχη των επιτελείων τους. Οι άνθρωποι των Κέιμπριτζ κάνουν οτιδήποτε ώστε Ουίλιαμ και Κέιτ να βρίσκονται πάντα μπροστά ένα βήμα από τους Σάσεξ. Φτάνουν ακόμα στην «αγορά» bots και likes στα σόσιαλ μίντια. Την υπόθεση εξαγοράς «δημοτικότητας» την αποκαλύπτουν οι «New York Times».

HArry_MEGHAN_09
Χάρι και Μέγκαν με τον Άρτσι.


To «μαϊμουδάκι»

Οι Σάσεξ αντιδρούν και βάζουν κόκκινη γραμμή: Εμείς θα αποφασίζουμε πότε και πώς θα φωτογραφιζόμαστε και θα επικοινωνούμε μέσω σόσιαλ μίντια. Αυτό σημαίνει αυτόματα οικονομικές ζημιές για τα ταμπλόιντ, που αγριεύουν και τρίζουν τα δόντια. Αφορμή η μη φωτογράφιση του νεογέννητου Άρτσι έξω από το νοσοκομείο. «Δεν μας το δείχνουν γιατί είναι μαυράκι-μαϊμουδάκι». Η ρατσιστική επίθεση ενεργοποιεί τους Αμερικανούς φαν και τα media που στηρίζουν τους Σάσεξ ανοιχτά. Τώρα έχουμε πλέον πόλεμο βρετανικών ταμπλόιντ και αμερικανικών πρωινάδικων. Μοιραία η δημοτικότητα του Χάρι και της Μέγκαν απογειώνεται.

Το επιτελείο των Κέιμπριτζ πρέπει να βρει νέο τρόπο για να βγει μπροστά ο Ουίλιαμ και η Κέιτ. Και τον βρίσκουν: το σκάνδαλα μπούλινγκ από την πλευρά της Μέγκαν. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι «διαρροές» είναι από το επιτελείο του πρίγκιπα Ουίλιαμ. Βούτυρο στο ψωμί για τα βρετανικά ταμπλόιντ. Kαι ακόμα πιο έξυπνη κίνηση: Οι «διαρροές» γίνονται μέσω των σοβαρών «Times» του Λονδίνου. Το περιέργο είναι πως ακόμα και το χθεσινό νέο δημοσίευμα των «Times» για μπούλιγκ εκ μέρους της Μέγκαν Μάρκλ αναφέρεται σε email που διακινήθηκε σε παρελθόντα χρόνο ανάμεσα σε στελέχη του επιτελείου του πρίγκιπα Ουίλιαμ.  Και οι δύο εμπλεκόμενοι του email που διέρρευσε στους Times και ο αποστολέας και ο παραλήπτης είναι υψηλόβαθμοι στο επιτελείο του πρίγκιπα Ουίλιαμ.

HArry_MEGHAN_02
Η επιστροφή των Σάσσεξ στο Λονδίνο για τον τελευταίο γύρο των επίσημων παραστάσεων ήταν θριαμβευτική παρά τα πικρόχολα σχόλια των ταμπλόιντς.


Αυτός είναι και ο λόγος που Ουίλιαμ και Χάρι βρίσκονται στα μαχαίρια: Την κρίσιμη στιγμή όχι μόνο δεν είχε την υποστήριξη που περίμενε από τον αδελφό του, αλλά αισθάνθηκε ότι ο Ουίλιαμ τον πρόδωσε όταν ανακαλύπτει τις «διαρροές» προς τα μίντια. Ο Χάρι όμως δεν βρήκε το δίκιο του ούτε από τον Κάρολο ούτε από τη γιαγιά του, Ελισάβετ, παρότι είναι ο αγαπημένος της εγγονός. Γιατί το Παλάτι έχει για τα πάντα πρωτόκολλο, ακόμα και για τις δημοτικότητες: Πρώτη η βασίλισσα, έπειτα ο Κάρολος και ακολουθούν Κέιμπριτζ και Σάσεξ. Η σειρά της διαδοχής πρέπει να τηρείται αυστηρά. Κάρολος και Ελισάβετ δίνουν το «πράσινο φως» στον Ουίλιαμ και στο επιτελείο του να συνεχίσουν το... ροκάνισμα. για να κρατηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας στις δημοτικότητες

Μοναδικό στήριγμα για τους Σάσεξ μέσα στη βασιλική οικογένεια είναι η πριγκίπισσα Άννα, κόρη της Ελισάβετ και θεία του Χάρι, και η Σόφι του Έσσεξ, σύζυγος του πρίγκιπα Έντουαρντ, μικρότερου αδελφού του Καρόλου, επίσης θεία του Χάρι. Κοινό τους στοιχείο είναι ότι και οι δύο, Άννα και Σόφι, έχουν επιλέξει για τα δικά τους παιδιά να μην έχουν βασιλικούς τίτλους, κάνοντας έτσι και αυτές ένα βήμα για να απομακρυνθούν από τη βασιλική οικογένεια σε μέλλοντα χρόνο.

HArry_MEGHAN_01
To απομονωμένο σπίτι στον Καναδά με το τεράστιο κόστος ασφάλειας για τους Σάσσεξ.

Χαίρετε και αντίο

Όταν λοιπόν οι Σάσεξ αντιλήφθηκαν πως το τοξικό αυτό περιβάλλον δεν περιορίζεται μόνο στα βρετανικά ταμπλόιντ, αλλά τους έχει περικυκλώσει και μέσα στο Παλάτι και πως συχνά-πυκνά θα δέχονται επιθέσεις εκ των έσω ώστε να μετριαστεί η δημοτικότητά τους, αποφασίζουν να φύγουν. Κάτι τέτοιο όμως θα έχει μεγάλο κόστος τόσο για τη βασιλική οικογένεια όσο και για τα βρετανικά ταμπλόιντ: Θα χάσουν και οι δύο το πιο trendy και αγαπημένο ζευγάρι της βασιλικής οικογένειας και τα ανάλογα έσοδα. Όταν ανακοινώνουν την απόφαση, παρόλο που ο Χάρι και η Μέγκαν κάνουν επίσημα γνωστό πως αποχωρούν λόγω του τοξικού περιβάλλοντος που δημιουργούν τα ψέματα των media, τα βρετανικά ταμπλόιντ παρουσιάζουν την αποχώρηση ως αποτέλεσμα ενδοοικογενειακών καβγάδων και αποποιούνται τελείως τις δικές τους ευθύνες.

Οι Σάσεξ μετακομίζουν σε μια βίλα στον Καναδά. Ξεκινά λοιπόν η περίοδος των εκβιασμών. Στο τραπέζι πέφτουν τα θέματα ασφάλειας. Media και Παλάτι απειλούν να κόψουν τη δαπανηρή ασφάλεια του ζευγαριού. Το κόστος ανάληψής της θα είναι τεράστιο. Οι Σάσεξ αδυνατούν να το αναλάβουν. Ο κίτρινος Τύπος κάνει δουλειά: Ενώ ο Τριντό τούς είχε υποσχεθεί πως θα καλύψει ο Καναδάς την ασφάλειά τους, κάνει τελικά πίσω.

Οι Σάσεξ αναγκάζονται να μετακομίσουν στο Λος Άντζελες σε μια κλειστή γειτονιά για πλούσιους που προστατεύεται από εξωτερικό τείχος και ιδιωτική ασφάλεια, με στόχο να μετριάσουν το κόστος. Αυτός ήταν και ο λόγος της δεύτερης εσπευσμένης μετακόμισής τους εν μέσω lockdown. Το κόστος φύλαξης της απομονωμένης βίλας στον Καναδά ήταν εξωπραγματικό.

HArry_MEGHAN_04
Η είσοδος της γειτονιάς - φρούριο όπου κατοικούν Χάρι και Μέγκαν στο Λος Αντζελες.

Η ώρα της αλήθειας

Το ταξίδι-αστραπή που έκαναν πέρυσι το καλοκαίρι για να παραβρεθούν στις τελευταίες επίσημες εμφανίσεις τους ήταν ένας θρίαμβος για το ζευγάρι. Η υστερία των media και των φλας θύμισε την εποχή της Νταϊάνα. Όσο καιρό βρίσκονται στην Αμερική, τα δηλητηριώδη δημοσιεύματα συνεχίζονται με αφορμή τα πάντα. Μέγκαν και Χάρι έχουν υπογράψει συμβόλαιο με Netflix και Spotify. Νέα κόντρα για τη σειρά «The Crown».

Παλάτι και βρετανικά ταμπλόιντ καταδικάζουν τη σειρά στο πυρ το εξώτερον. Θεωρούν πως αγιοποιεί την Νταϊάνα και στοχοποιεί ως κακό τον Κάρολο. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ επίσης την καταδικάζει και συντάσσεται με τον πατέρα του. Ευκαιρία για τον Χάρι να πάρει την εκδίκησή του από τον αδελφό του. Την Ημέρα της Μητέρας εμφανίζεται και δηλώνει «γιος της μητέρας του». Καμία κουβέντα για Κάρολο και Ουίλιαμ. Ο Τύπος το σημειώνει. Στην συνέντευξή του στον Κόρντεν, μία εβδομάδα πριν βγει με τη Μέγκαν στην Όπρα, δηλώνει πως παρακολουθεί το «The Crown» στην τηλεόραση και βρίσκει τη σειρά μια χαρά.

Παρόλο που τα βρετανικά ταμπλόιντ έχουν ρίξει όλα τα όπλα τους στον πόλεμο για να αποπροσανατολίσουν την κουβέντα από τον ρόλο που έπαιξαν και παίζουν στην ιστορία, στην κουβέντα με την Όπρα ο Χάρι και η Μέγκαν αναμένεται να τονίσουν τον ρόλο που έπαιξαν τα media στην απόφασή τους να απομακρυνθούν από τη Βρετανία. Όπως επίσης αναμένεται να τονίσουν και την απογοήτευσή τους από τη στάση του Παλατιού. Ενώ θα αναφερθούν και σε όλο το τοξικό-ρατσιστικό κλίμα που επικρατεί. Το σίγουρο είναι πως όσο το ζευγάρι διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοτικότητας τόσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος. Και όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος και θα πολώνονται φίλοι και εχθροί τόσο θα παραμένουν στην επικαιρότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης