Media: Ραντεβού στα... Πρωινάδικα

Μην ορκίζεσαι στην τηλεόραση. Δεν κρατάει η υπόσχεση, δεν μένει αλώβητη η πεποίθηση απέναντι σε μία ορμητική διάθεση για κατάρριψη της εύθραυστης ισορροπίας. Όλα αλλάζουν τελικά. Ευτυχώς

slider2
«Η Φαίη Σκορδά δεν ξέρει να κάνει συνεντεύξεις». Λίγο έλειψε η συγκεκριμένη φράση να γίνει τηλεοπτικό ρητό. Από στόμα σε στόμα, με περισπούδαστο ύφος, οι τηλεοπτικοί ειδήμονες απεφάνθησαν ότι η παρουσιάστρια του «Πρωινού» είναι πολύ ξανθιά για να μπορέσει να αλιεύσει την είδηση και για να εκμαιεύσει την ουσιαστική αλήθεια, που κρύβεται πίσω από κάθε συνεντευξιαζόμενο.

Ας τοποθετήσουμε λοιπόν την παραπάνω φράση στα χείλη των επικριτών και ειδημόνων στην μ.Μ. (μετά Μοθωναίο) εποχή. Φευ! Σχεδόν ύβρις. Η συνέντευξη που άδραξε την τηλεοπτική συγκυρία προς όφελος της κοινωνίας την φετινή σεζόν ήταν αυτή, που πήρε η Φαίη Σκορδά από τον υπέροχο Δημήτρη Μοθωναίο.

Στην συγκεκριμένη συνάντηση αυτό που πρωταγωνίστησε ήταν η σιωπή και όχι η ερώτηση, που συνήθως έρχεται να επιβεβαιώσει την δημοσιογραφική δεινότητα σε βάρος της συνέντευξης. Μάστιγα η τάση να κατατεθούν εντυπωσιακές ερωτήσεις για να κλέψει ο δημοσιογράφος την παράσταση, μάστιγα τα μέτρια τοκ σόου λόγω αυτού του ολισθήματος.

Η Σκορδά σιώπησε εκεί, που όφειλε να σιωπήσει. Άκουσε και σχεδόν ψέλλισε το follow up με τρόπο χειρουργικό, θαρρείς και προσπαθούσε να μην ξυπνήσει ο ασθενής και τιναχθεί το χειρουργείο στον αέρα. Το πέτυχε. Δημιούργησε την συνθήκη, που οδήγησε τον Μοθωναίο στην συγκλονιστική εξομολόγηση, τον κοίταξε με ειλικρίνεια, του ενέπνευσε ασφάλεια, τον «έλυσε». Μάθημα συνέντευξης, μάθημα τηλεοπτικής ευγένειας.

Ένα «πρωινάδικο», όπως απαξιωτικά αποκαλείται από τους δαήμονες του χώρου, πέτυχε όσα δεν κατάφεραν εκπομπές με χιλιόμετρα ευπρεπούς πορείας. Μία παρουσιάστρια, η οποία από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο ολίσθησε σε πολλαπλά λάθη και έκανε ατυχείς συνδυασμούς στην ομάδα της, έβαλε τα γυαλιά σε πολλούς «wannabe Larry King» συναδέλφους της. Μία εκπομπή, η οποία σχεδόν διένυσε το α’ μισό της σεζόν σχεδόν σε «φορείο», μεταμορφώθηκε μέσα από μία σειρά αλλαγές.

Η επιστροφή Λιάγκα αποδείχθηκε αναμφισβήτητα δραστική
Η έλευση του Γιώργου Λιάγκα στα πλατό της πρωινής ζώνης του ΑΝΤ1 αποδείχθηκε αναμφισβήτητα δραστική. Σταυρώθηκε, τιμωρήθηκε, πλήρωσε τα λάθη και την τηλεοπτική αλαζονεία του, ταπεινώθηκε, απομακρύνθηκε, έκατσε στον πάγκο. Σχεδόν αυτομαστιγώθηκε, αλλά ίσως φτάνει. Ο Λιάγκας πλήρωσε σχεδόν για όλα τα λάθη που έκανε η ελληνική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια. Εγινε ο σάκος του μποξ για όλους, όσοι έβλεπαν έναν αποδιοπομπαίο τράγο να μπαίνει μπροστά και να καλύπτει τις δικές τους αδυναμίες και τα δικά τους ολισθήματα. Φυσικά και διέπραξε πολύ μεγάλο, τραγικό λάθος το οποίο δεν έπρεπε να συμβεί αλλά το πλήρωσε.

Κλείσιμο
Την επόμενη ημέρα, ο Λιάγκας επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος». Την εκπομπή, που άφησε για να μπορέσει να εξαργυρώσει τα χιλιόμετρα του πρωινάδικου σε late night ζώνες, σε ανέμπνευστα τηλεπαιχνίδια και μέτρια, μεσημεριανά μαγκαζίνο. Εκανε την γύρα του και επέστρεψε τηλεοπτικά σοφότερος. Δημοσιογράφος με ρεπορτάζ και μέτρο, με σωστά ελληνικά και αποφασισμένος να παίξει το τελευταίο χαρτί του. Το έκανε. Εδωσε μία άλλη διάσταση σε ένα πρωινό, που ακροβατούσε μεταξύ βαρετού γκόσιπ και ιλίγγου από τις συνεχείς και ατυχείς στην πλειονότητά τους μετακινήσεις προσώπων στα σκαμπό του πάνελ με μοναδική σταθερά τον Δημήτρη Ουγγαρέζο.

Οι διορθωτικές, το πάνελ και οι αφανείς ήρωες
Αδιέξοδο το α’ μισό της σεζόν για το «Πρωινό», σημαντικά βελτιωμένη η εικόνα στην έναρξη του β’ μισού. Διορθωτικές αλλαγές κάποιες επί της ουσίας, άλλες πάλι όχι και τόσο εύστοχες. Το περιεχόμενο απέκτησε ουσία και νόημα με την προσέγγιση του τεράστιου κοινωνικού ζητήματος που έχει προκύψει μέσα από τις αποκαλύψεις των θυμάτων κάθε μορφής βίας και την ανάδειξη προσώπων και γεγονότων σωστά επιλεγμένων αλλά και παρουσιασμένων.

Σκορδά και Λιάγκας συντονίζουν και έχουν τον απόλυτο έλεγχο σε αυτή την ενότητα, για να χαλαρώσουν και να περάσουν στο γνωστό σύστημα επίθεση – άμυνα όταν η συζήτηση στρέφεται γύρω από το «Survivor» και άλλα εύπεπτα θέματα. Ο έμπειρος και άξιος Βαγγέλης Περρής, διατυπώνει σχόλιο το οποίο σηκώνει συχνά πολλές αντιρρήσεις, αλλά that’s democracy, ο Αλέξης Μίχας εύστοχα περιορίζεται στο ρεπορτάζ και ο σεφ Πέτρος Συρίγος ας κριθεί από τους ειδήμονες της γεύσης.

Η μεταγραφή του Τάσου Τεργιάκη μαρτυρά τον στόχο της εκπομπής να γίνει πιο δημοσιογραφική. Εμπειρος με εξαιρετικά βίντεο – έρευνες αλλά όχι για gossip και σχόλιο στο πάνελ. Θέλει να κάνει την δουλειά του και να μην βουτά το δάχτυλο στο βάζο με την μαρμελάδα που ενδεχομένως να του προκαλέσει αλλεργία. Το έχει αποδείξει και στο παρελθόν.

Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος είναι ο τρίτος πόλος της εκπομπής. Επιτέλους έπαψε να κοιτά με αγωνία στα αριστερά του προκειμένου να διαπιστώσει ποιος κάθεται δίπλα του κάθε μέρα, έχει τον δικό του χαρακτήρα, κάνει φασαρία, διατυπώνει ενστάσεις και αντιρρήσεις, δεν κάνει πίσω, δεν διστάζει να κοντραριστεί ακόμη και με τους συνεργάτες του. Μιλά εξαιρετικά ελληνικά, είναι ταλαντούχος, όμως θα επαναλάβω κάτι που το λέω εδώ και χρόνια. Πρέπει να πάει ένα βήμα παρακάτω…

Για την Νάνσυ Παραδεισανού δύσκολο να μαντέψεις για ποιο λόγο επέστρεψε στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Ισως ταίριαζε καλύτερα στην προηγούμενη περίοδο. Αυτό άλλωστε προκύπτει και ως συμπέρασμα από την πορεία της μέχρι τώρα στη νέα συνθήκη της εκπομπής. Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί κάποιος να βοηθήσει έστω μέσω συμβουλών να λυτρωθεί το αυτί του τηλεθεατή από τα πιο άκομψα τηλεοπτικά ντεσιμπέλ και να αποκατασταθεί η αλήθεια: όταν γελάς υπερβολικά στο γυαλί ο κόσμος δεν διασκεδάζει, απορεί και αναρωτιέται…

Στους αφανείς ήρωες αυτής της εκπομπής ο Νίκος Κωνστάντης, ένας έμπειρος αρχιτέκτονας της τηλεόρασης, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα χώρο καλαίσθητο και λειτουργικό, ένα πολύτιμο κομμάτι ψυχής αυτής της εκπομπής για τους καλά γνωρίζοντες.

Για την κυρία Λίτσα Πατέρα, ας μου επιτραπεί απλά να πω, πως τα λόγια είναι περιττά. Κι επειδή ο όρος «άνδρες παλαιάς κοπής» ευτελίζεται με τα όσα λέγονται, ο όρος «κυρία παλαιάς κοπής» εδώ δικαιώνεται.

Το «Πρωινό» σε αυτή την επανεκκίνηση δείχνει να αφουγκράζεται την αλλαγή που συντελείται στον κόσμο μας, στην τηλεόραση, στο κοινό. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει να το κάνει. Δυστυχώς τα μεγαλύτερα λάθη στην συγκεκριμένη ζώνη γίνονται με τα μικρότερα νούμερα. Το γνωρίζουμε πολύ καλά. Όλοι.


Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: «Έσπασε το φράγμα» των 2.000 νοσηλευομένων στα νοσοκομεία - Πάνω από 300 οι διασωληνωμένοι

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι «πολύ χαρούμενη» με την εγκυμοσύνη της Μέγκαν

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να μείνει ανοικτή η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας-Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης