LIVE

Κορωνοϊός

ΕΡΤ: Έκανε ολική επανεκκίνηση και έγινε η τηλεοπτική έκπληξη της χρονιάς

KALIPSI-1

Σύμφωνα με την τελευταία μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Marc, 7 στους 10 πολίτες και μάλιστα ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης πλέκουν το εγκώμιο της δημόσιας τηλεόρασης για τη θεαματική της αλλαγή τους τελευταίους 12 μήνες

Τα ενθουσιώδη αποτελέσματα της νέας πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες για την πορεία της δημόσιας τηλεόρασης από την εταιρεία Μarc παρουσιάστηκαν σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Γιώργο Γαμπρίτσο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μarc, Θωμά Γεράκη.

Επτά στους δέκα πολίτες και μάλιστα ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης πλέκουν το εγκώμιο της ΕΡΤ για τη θεαματική της αλλαγή τους τελευταίους 12 μήνες. Και αυτό είναι ένα μόνον από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τις 18 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 4 Ιανουαρίου 2021.

Το 72,8% των πολιτών δηλώνουν ότι η ΕΡΤ έχει βελτιωθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο, ενώ επιπλέον το 65,1% εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τη συνολική εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 50,6% πριν από ένα χρόνο.


KALIPSI-1

Η αποδοχή της ΕΡΤ παρατηρείται οριζόντια στο σύνολο των πολιτών, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης, στοιχείο που πιστώνεται, πρωτίστως, ο νέος ενημερωτικός της χαρακτήρας, που προτάσσει τη νηφάλια και αμερόληπτη καταγραφή της επικαιρότητας. Έτσι, άλλωστε, εξηγείται ότι η ΕΡΤ στην έρευνα χαρακτηρίζεται «σοβαρή» από το 87,9% των πολιτών, «ποιοτική» από το 83%, «σύγχρονη» από το 63,5% και «αντικειμενική και αξιόπιστη» από το 61,1%.

KALIPSI-2Στις, δε, επιμέρους ερωτήσεις που αφορούν ειδικά τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ, το 40,9% όσων τα παρακολουθούν, έστω και περιστασιακά, δηλώνουν ότι συγκριτικά με το παρελθόν η δημόσια τηλεόραση είναι «πιο αντικειμενική, πλουραλιστική και ουδέτερη» έναντι μόλις του 7,4% που απαντούν το αντίθετο. Επιπλέον το 42% προτιμά τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ, γιατί είναι «αξιόπιστα και αντικειμενικά», το 27,6% επειδή είναι «σοβαρά και ψύχραιμα» και το 21,1% για τον πολυθεματικό τους χαρακτήρα.

Αν κάτι, ωστόσο, φαίνεται να έχει πραγματικά ξαφνιάσει με απροσδόκητα θετικό τρόπο τους πολίτες είναι οι νέες εκπομπές και σειρές μυθοπλασίας της ΕΡΤ. Το 75,2% των πολιτών απαντούν απερίφραστα ότι το ψυχαγωγικό της πρόγραμμα έχει βελτιωθεί τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 63,2% των ερωτηθέντων αναδεικνύουν ως μεγάλο πλεονέκτημα της ΕΡΤ το ψυχαγωγικό της πρόγραμμα, όταν το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 43,1% προ έτους.


ΤΖ5


Ιδιαίτερη απήχηση, τέλος, φαίνεται να έχει η νέα ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX, την οποία γνωρίζει το 59,1% των πολιτών (από 34,2% τον προηγούμενο Μάιο), με τη συντριπτική πλειονότητα (86,6%) να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το πλούσιο περιεχόμενό της.FOTO
Ο δ/νων σύμβουλος της εταιρείας Marc , Θωμάς Γεράκης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας και ο ο δ/νων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος από τη σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου της ΕΡΤ«Όταν αναλάβαμε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο την ευθύνη της ΕΡΤ κάναμε μια έρευνα της κοινής γνώμης που δεν δημοσιοποιήσαμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας.
«Στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε πώς αντιμετώπιζαν οι πολίτες την ΕΡΤ και κυρίως τι περιμένουν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Τα αποτελέσματα ήταν, θα έλεγα, αποκαρδιωτικά.
Όχι μόνο γιατί η ΕΡΤ χαρακτηριζόταν ως το πιο παλιομοδίτικο, γερασμένο και αναχρονιστικό δίκτυο. Αλλά γιατί αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι για την πλειονότητα των πολιτών είχε θα έλεγε κανείς χαθεί η ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.
Η ΕΡΤ ενημερωτικά θεωρείτο εντελώς ανυπόληπτη και ψυχαγωγικά πλήρως απαξιωμένη. Θα σας πω ένα μόνο στοιχείο.
Στα επί μέρους ευρήματα της έρευνας που κάναμε πριν από ένα ακριβώς χρόνο, 3 στους 10 πολίτες δήλωναν ευθαρσώς ότι δεν τους αφορά η δημόσια τηλεόραση, δεν κάνουν καν ζάπινγκ στα κανάλια της ΕΡΤ, όταν το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από 5% στα ιδιωτικά δίκτυα».


ert_1
ert_2
Με τη σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος, ανέδειξε μεταξύ άλλων: «Από το κοινό που βλέπει τηλεόραση στην Ελλάδα μόνο το 70% παρακολουθεί τα κανάλια εθνικής εμβέλειας (ιδιωτικά και ΕΡΤ).
Ο αριθμός των σπιτιών που διαθέτει συνδρομητική τηλεόραση στη χώρα μας ανέρχεται σε περίπου 1.000.000, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 400.000 άτομα παρακολούθησαν προγράμματα από την συνδρομητική ψηφιακή πλατφόρμα NETFLIX στη δεύτερη φάση του κορωνοϊού.

Στην ΕΡΤ έχουμε συνειδητοποιήσει τη σημαντικότητα των επερχόμενων αλλαγών και προετοιμαζόμαστε πριν τα γεγονότα μας ξεπεράσουν».

«Η βελτίωση της συνολικής εικόνας της ΕΡΤ τους τελευταίους 12 μήνες είναι εντυπωσιακή» τόνισε o o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Marc, Θωμάς Γεράκης. «Σπάνια συναντάμε τέτοιες μεταβολές χαρακτηριστικών εικόνας σε τόσο μικρό διάστημα -πολύ περισσότερο σε ταλαιπωρημένα brands, όπως αυτό της δημόσιας τηλεόρασης, που βαρύνεται με χρόνια αρνητικά στερεότυπα.
Η αύξηση της ικανοποίησης των τηλεθεατών από την ΕΡΤ αφορά, τόσο τον ειδησεογραφικό όσο τον ψυχαγωγικό τομέα.
Η λειτουργία της ανερχόμενης ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχής και συμβάλλει στην ανάδειξη ενός πιο σύγχρονου προφίλ.

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει κάλλιστα για την απαρχή ενός επιτυχημένου rebranding ή ακόμη και για ένα απροσδόκητο success story σε εξέλιξη. Διότι αυτό που φαίνεται ήδη να καταφέρνει η ΕΡΤ είναι η ολική επανεκκίνησή της, που την επανατοποθετεί στον τηλεοπτικό χάρτη και την κάνει την έκπληξη της φετινής τηλεοπτικής χρονιάς».

Mπορείτε να δείτε αναλυτικά την έρευνα της εταιρείας Marc για την ΕΡΤ εδώ

Ειδήσεις σήμερα:

Ουρές στα μαγαζιά: Εντατικοί έλεγχοι, μέτρα και... κόφτης στα σενάρια για «κόφτες»

Σήφης Βαλυράκης: Η ιατροδικαστική εξέταση θα «ρίξει» φως στα αίτια του θανάτου του

Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: Η κατάθεσή της «καίει» τον προπονητή - Απειλούσε να την
σκοτώσει


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης