Νικόλαος Μακρόπουλος: Ποιoς είναι ο «Μπάντεν Μπάντεν» και τι έγκλημα έκανε

Νικόλαος Μακρόπουλος: Ποιoς είναι ο «Μπάντεν Μπάντεν» και τι έγκλημα έκανε

Είναι πλούσιος, αστός και πετυχημένος, αλλά... έκανε το σφάλμα να περιγράψει τη ζωή του στο Facebook ενώ είναι δημόσιο πρόσωπο. Οπότε ας τον διαπομπεύσουμε!

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
baden-baden3
Ενα ήρεμο καλοκαιρινό απόγευμα, κάπου στα μέσα του φετινού Ιουλίου, ο καπετάνιος του ιδιωτικού γιοτ «Princess» προσεγγίζει με μαεστρία την προβλήτα στη μαρίνα του Λαυρίου για να αποβιβαστεί λίγα λεπτά αργότερα ο ένας και μοναδικός επιβάτης.

Είναι ο Νικόλαος Μακρόπουλος, ιδιοκτήτης της Ευρώπη Ασφαλιστική, και ο γκριζομάλλης κύριος με την προσεγμένη εμφάνιση και τη γυαλιστερή Jaguar που του γνέφει από μακριά είναι ο κύριος Κώστας, προσωπικός του οδηγός εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Νικόλαος Μακρόπουλος έχει μόλις επιστρέψει από ένα long weekend στην παραθαλάσσια βίλα του στην Τζια, με τα 16 δωμάτια και την ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα που προσδίδει έξτρα πόντους εντυπωσιασμού στις τάξεις των μεγαλεπήβολων ακινήτων του νησιού. Το αγόρασε, κατά πληροφορίες, γύρω στο 1 εκατ. ευρώ από γόνο μεγάλης πολιτικής οικογένειας της χώρας, αλλά τα λεφτά δεν είναι θέμα για τον μυημένο στην dolce vita επιχειρηματία. Η βίλα στην Τζια, άλλωστε, μαζί με το σπίτι του στο περίφημο Μπάντεν Μπάντεν και την Aston Martin DB 5 του μισού εκατομμυρίου ευρώ είναι τα αγαπημένα του αποκτήματα για τα οποία μπορεί καθημερινά να μιλάει για ώρες μαζί με φίλους και συνεργάτες του.
baden-baden__1_
Το Μπάντεν Μπάντεν είναι κοσμοπολίτικο θέρετρο της Γερμανίας, στα σύνορα με τη Γαλλία

Μπορεί το σώμα του να βρίσκεται στην Αθήνα, το μυαλό να κάνει αναρίθμητες μαθηματικές πράξεις και ταυτόχρονα σκέψεις για νέες κερδοφόρες επιχειρηματικές συμφωνίες (ήδη συζητείται ότι βρίσκεται στα σκαριά μια νέα συνεργασία με γνωστό καναλάρχη στον χώρο των ασφαλειών), όμως η ψυχή του είναι εκεί όπου αισθάνεται ανέμελος και χαλαρός, εκεί όπου ξέρει πώς να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής και όσα ο ίδιος με κόπο και σκληρή δουλειά απέκτησε. Πρόκειται άλλωστε για έναν αυθεντικό bon vivant παλαιάς κοπής, με την ευρυμάθεια, την αστική ευγένεια και το savoir vivre ενός δανδή θαμώνα των κοσμικών σαλονιών. Τραπεζώματα στη «Σπονδή» και στην Αθηναϊκή Λέσχη, καλέσματα στη «Μεγάλη Βρεταννία» και στο «St George Lycabettus», θαλασσινές εξορμήσεις με εκλεκτές παρέες στα νερά του Σαρωνικού πάνω σε πολυτελείς θαλαμηγούς, τακτικές επισκέψεις σε πανάκριβα κέντρα ευεξίας του εξωτερικού για αναζωογόνηση κυττάρων είναι κάποιες από τις πάγιες συνήθειες του τρόπου ζωής του όταν θέλει να αποδράσει από το βαρύ επαγγελματικό του πρόγραμμα.

Κλείσιμο
Τα καλέσματα με αφορμή την ονομαστική του εορτή στο roof garden του «King George» έχουν αφήσει εποχή χάρη στη γαλαντομία και τα πλούσια τραπεζώματα φροντίζοντας ώστε οι εκλεκτοί καλεσμένοι του να απολαμβάνουν τη σαμπάνια και το φιλέτο τους υπό τους γλυκούς ήχους του σαξοφωνίστα.

Η προσωπική φροντίδα με την οποία περιβάλλει κάθε λεπτομέρεια της εξωστρέφειάς του είναι φανερή ακόμα και στις προσκλήσεις που επιμελείται πάντα ο ίδιος προσωπικά, οι οποίες είθισται να συνοδεύονται από μια οικογενειακή φωτογραφία με τον ίδιο, τη σύζυγό του Κατλίν και την αγαπημένη του κόρη Λαβίνια.
baden-baden__7_
Ο αντιδήμαρχος αναπολεί τις ανέμελες στιγμές στο Μπάντεν Μπάντεν και τις βόλτες με την Aston Martin του μισού εκατομμυρίου και προκαλεί θύελλα στα social media

Το βιογραφικό του δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις σε ό,τι αφορά την επαγγελματική του ανέλιξη και καθιέρωση στον τομέα των ασφαλειών. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. Μυήθηκε στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης από τον αείμνηστο δήμαρχο Αθηναίων Γεώργιο Πλυτά, αλλά μέχρι να καταφέρει να αναρριχηθεί στο ασφαλιστικό ρετιρέ τίποτα δεν του χαρίστηκε και τίποτα δεν κερδήθηκε χωρίς κόπο και πολύ δρόμο - κυριολεκτικά. Ξεκίνησε να πουλάει ασφάλειες πόρτα-πόρτα, ωσότου απέκτησε φήμη και επαφές που του άνοιγαν συνεχώς νέες πόρτες.

Το 1998 απέκτησε την Ευρώπη Ασφαλιστική. Εχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πρόεδρος του Association of Lloyd’s Brokers Representatives in Greece, αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Υπήρξε μάλιστα μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, μέλος και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εκπροσώπων Ασφαλιστικών Εταιρειών, μέλος, πρόεδρος και επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Μεσιτών Ασφαλίσεων. Το 2018 έλαβε τη διάκριση του Ηγέτη της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς, ενώ από το 2019 ανέλαβε και καθήκοντα αντιδημάρχου Αθηναίων, αρμόδιου για θέματα επιχειρηματικότητας, στο πλευρό του Κώστα Μπακογιάννη.
baden-baden__6_
Η Λαβίνια Μακροπούλου θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα της ιππασίας συμμετέχοντας σε αγώνες με την υποστήριξη του πατέρα της

Η Aston Martin

Αν για τους γνώστες του ασφαλιστικού χώρου και τους ψηφοφόρους του στον Δήμο Αθηναίων ήταν ήδη γνωστή η ιδιότητά του ως αυτοδημιούργητου επιτυχημένου επιχειρηματία, η πολυσυζητημένη δημοσίευση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ήταν αρκετή ώστε να μάθει το πανελλήνιο και το πολυτελές lifestyle του, κάτι καθόλου μεμπτό για έναν ιδιώτη, αλλά σίγουρα ατυχές, αν όχι προκλητικό, για ένα δημόσιο πρόσωπο λόγω των συγκυριών: «Νοσταλγώ το ωραίο μου σπίτι στο Baden Baden που λόγω πανδημίας δεν μπορώ να πάω. Μα πιο πολύ νοσταλγώ την αγαπημένη μου Aston Martin. Ελπίζω τα Χριστούγεννα να καταφέρω να βρεθώ εκεί και φυσικά να ταξιδέψω λίγες ώρες με το αγαπημένο μου αυτοκίνητο στην απερίγραπτη γαλήνη του Black Forest!!!». Η ανάρτηση έκανε τον γύρο του Διαδικτύου σε χρόνο ρεκόρ, έγινε το πρώτο θέμα συζήτησης σε δημοφιλείς σελίδες των κοινωνικών δικτύων, όπως οι «Ξιπασμένες Νεόπλουτες του tennis club» και φυσικά στο Twitter, οι ειρωνείες και τα επικριτικά σχόλια πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, ενώ οι φράσεις «το ωραίο μου σπίτι στο Baden Baden» και «η αγαπημένη μου Aston Martin» έγιναν τίτλοι-καραμέλα σε σάιτ και σε άρθρα και έδωσαν άφθονη τροφή για θάψιμο σε πολιτικά και μη σαλόνια. Και κάπως έτσι, από μια αφόρητα ειλικρινή αλλά άστοχη δήλωση νοσταλγίας αφενός λόγω της ιδιότητάς του ως αντιδημάρχου, αφετέρου λόγω της δύσκολης συγκυρίας εν όψει πανδημίας, ο Νικόλαος Μακρόπουλος έγινε σάκος του μποξ για αντιπάλους και άσπονδους φίλους που βρήκαν το τέλειο πάτημα. Μέσα σε όλη αυτή τη θύελλα αντιδράσεων και βιτριολικού κραξίματος, ο ίδιος έπρεπε να διαχειριστεί όχι μόνο τις εναντίον του βολές, επειδή τόλμησε να κάνει ορατή την πολυτελή ζωή του στα αδηφάγα social media, αλλά κυρίως τις πολιτικές, αφού άθελά του προκάλεσε ένα ακόμα πλήγμα στην εικόνα του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη. Ο τελευταίος μόλις πρόσφατα βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα από παρόμοιες αβάσταχτης ελαφρότητας δηλώσεις, όπως αυτές της αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αλεξίας Εβερτ, που αποκάλεσε τους διαδηλωτές του ΚΚΕ «τρωκτικά» και «κατσαρίδες». Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου σε τηλεοπτική εκπομπή όταν ερωτήθηκε σχετικά με τον σάλο που προκλήθηκε, λέγοντας ότι η ανάπτυξη στον Δήμο Αθηναίων δεν περνάει από το Μπάντεν Μπάντεν, αλλά από τα Σεπόλια, από του Ψυρρή και του Γκύζη.

Ο κ. Μακρόπουλος εξέφρασε αυτό που αισθανόταν τη δεδομένη χρονική στιγμή γιατί σε έναν τέτοιο κόσμο ζει, λένε πρόσωπα από το περιβάλλον του. Περιέγραψε μια εικόνα της καθημερινότητάς του, στο αγαπημένο του μέρος με το αγαπημένο του αυτοκίνητο, τίποτα παραπάνω. Σωστά. Ετσι θα ήταν αν ο κ. Μακρόπουλος δεν είχε εκτός από επιχειρηματική και πολιτική ιδιότητα. Ετσι θα ήταν αν το «ωραίο του σπίτι» δεν ήταν στο Μπάντεν Μπάντεν αλλά στο Λιανοκλάδι, αν το αγαπημένο του αυτοκίνητο του δεν ήταν μια Aston Martin αλλά το θρυλικό «Κατσαριδάκι» της Volkswagen, και αν τώρα δεν είχαμε πανδημία αλλά οικονομικό μπουμ. Επειδή όμως δεν ισχύει κανένα από τα παραπάνω «αν», ο κ. Μακρόπουλος, που προφανώς δεν έχει εντρυφήσει επαρκώς στους πολιτικούς λαϊκισμούς, πληρώνει το «έγκλημά» του να είναι ένας ευκατάστατος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και να το δείχνει. Εν ολίγοις, η ανάρτησή του πολύ πιθανόν να πέρναγε στα ψιλά, να σχολιαζόταν ίσως μόνο ως προς την αισθητική της ως επιδεικτική και περιττή για έναν πετυχημένο και επιφανή επιχειρηματία, που δεν έχει ανάγκη να πλασάρει στα κοινωνικά δίκτυα την «τέλεια ζωή» του, όπως συνηθίζεται κατά κόρον. Σήμερα, όμως, που η χώρα πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού, μετρώντας εκατοντάδες θύματα, μια τέτοια ανάρτηση από τον αντιδήμαρχο Αθηναίων προκαλεί το λαϊκό αίσθημα και δίνει έτοιμη τροφή στο πιάτο πολιτικών αντιπάλων που βρήκαν στο πρόσωπό του τον Καρανίκα από την ανάποδη. Και αυτό ήταν το μεγάλο του λάθος: η πολιτική αφέλεια. Μάλιστα η σύζυγός του φέρεται να είχε σχολιάσει κάτω από τη φωτογραφία του «είσαι ο Τζέιμς Μποντ μου κι εγώ η γραμματέας σου», παρασυρμένη κι εκείνη από την ελαφρότητα της εικόνας και προφανώς παντελώς ανυποψίαστη για τον σάλο που θα ακολουθούσε. Για την ιστορία, ο αντιδήμαρχος ζήτησε συγγνώμη στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για την ανάρτηση που έκανε, η οποία και έγινε αποδεκτή χωρίς περαιτέρω σχόλια.
baden-baden__4_
Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων και επιχειρηματίας Νικόλαος Μακρόπουλος με την κόρη του Λαβίνια. Επάνω, στο ιδιωτικό του σκάφος «Princess»
baden-baden__3_

Πίνακας-αυτοπροσωπογραφία

Η φωτογραφία με τη συλλεκτική Aston Martin στον επίγειο παράδεισο του Μπάντεν Μπάντεν, της κωμόπολης που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του Μέλανα Δρυμού, στις όχθες του ποταμού Οου κοντά στην Καρλσρούη, με τοπία που παραπέμπουν σε χριστουγεννιάτικο παραμύθι, κοσμεί και το πολυτελέστατο μεγάλο γραφείο του στη Φιλελλήνων, εκεί όπου κουβεντιάζει ταυτόχρονα για μπίζνες και πολιτική.

Λέγεται ότι η επέκταση του γραφείου του στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της ασφαλιστικής του εταιρείας, προκειμένου να χωρέσουν και οι πολιτικές του δραστηριότητες στον Δήμο Αθηναίων, όπου έχει την ιδιότητα του αντιδημάρχου Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων, ήταν μια συνειδητή απόφασή του, από τη στιγμή που δεν βρέθηκε ανάλογος χώρος στο κτίριο όπου στεγάζεται ο Δήμος, ούτε σε παραπλήσια ακίνητα που ανήκουν σε αυτόν.

Λέγεται ακόμη ότι μετά την εκλογή του με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη συνεργάτες του δημάρχου πρότειναν στον κ. Μακρόπουλο να εγκαταστήσει το γραφείο του στην οικία της Μαρίας Κάλλας, επί της οδού Πατησίων, ένα από τα πιο εμβληματικά ακίνητα της Αθήνας. Ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος επισκέφτηκε το κτίριο για να αποχωρήσει απογοητευμένος, εξηγώντας στους συνεργάτες του ότι η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων δεν ήταν του γούστου του. Γι’ αυτό και τελικά αποφάσισε να φτιάξει ένα καινούριο γραφείο στην Ευρώπη Ασφαλιστική, καλύπτοντας τα έξοδα με δικά του χρήματα.

Οσοι έχουν επισκεφτεί το ιδιαίτερο γραφείο του στον τρίτο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται η Ευρώπη Ασφαλιστική αποκλείεται να μην έχουν παρατηρήσει τον μεγάλο πίνακα που τον απεικονίζει να κάθεται σταυροπόδι σε νεαρή ηλικία, δείγμα της μεγαλομανίας και της αυταρέσκειας που τον χαρακτηρίζουν.
baden-baden__2_
Στα must visit του Μπάντεν Μπάντεν το καζίνο που γίνεται πόλος έλξης για χιλιάδες πλούσιους επισκέπτες

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς κάνουν λόγο για έναν επιχειρηματία μεγάλου μεγέθους, που μετρά στο ενεργητικό του μεγάλες επιτυχίες και σημαντικά εμπορικά deals, που απολαμβάνει να επιδεικνύει τον πλούτο του και όσα έχει καταφέρει. «Επενδύει μόνο στο φαίνεσθαι», λένε άσπονδοι φίλοι του ή μάλλον εκείνοι που δεν κατάφεραν, αν και θα ήθελαν πολύ, να κάνουν τη ζωή του. Οσο κι αν ο ίδιος αρέσκεται να κοινοποιεί μάλλον θορυβωδώς την άνετη διαβίωσή του, δεν ισχύει το ίδιο για άλλα μέλη της οικογένειάς του που φροντίζουν να κρατούν χαμηλό προφίλ και να μην προκαλούν ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.



Εξαιρετικά ευγενής, όπως άλλωστε και ο σύζυγός της, απευθύνεται πάντα στον πληθυντικό στους συνομιλητές της, απαιτώντας το ίδιο και από εκείνους. Από τη μεριά του, ο κ. Μακρόπουλος απαιτεί από τους συνεργάτες του να είναι πάντα ντυμένοι στην πένα, αφού είναι πάγια θεωρία του ότι η εμφάνιση και οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς -και δη στο επάγγελμα του ασφαλιστή- παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και ειδικά από τους στενούς του συνεργάτες με τους οποίους έρχεται σε καθημερινή συναναστροφή. Εχει αποκτήσει μία κόρη από τον γάμο του με την Κατλίν, τη Λαβίνια Μακροπούλου, η οποία διαπρέπει στο άθλημα της ιππασίας, ενώ και από τον πρώτο του γάμο με την Εύα Γ. Πλυτά έχει δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μαρία. Μένει στο Μετς σε ένα σπίτι-ανάκτορο, όπως λένε όσοι το έχουν επισκεφτεί, πολύ κοντά στο σπίτι του αείμνηστου Θάνου Μικρούτσικου. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την ανάρτησή του για το Μπάντεν Μπάντεν, φέρεται να προσέλαβε σεκιούριτι, φοβούμενος τυχόν «αντίποινα» από αναρχικές συλλογικότητες. Την ίδια στιγμή η ατυχής ανάρτηση ήταν και ένα ταχύρρυθμο μάθημα πολιτικής τακτικής στη λίστα με τα «Dont’s» για τον κ. Μακρόπουλο, ο οποίος στο εξής θα πρέπει τον εξωστρεφή και καλοζωισμένο εαυτό του να τον κυκλοφορεί αυστηρά στις κοσμικές και επιχειρηματικές επαφές του και όχι στα κοινωνικά δίκτυα όπου καραδοκούν οι αγέλες των λύκων - και των Καρανίκων.

Ειδήσεις σήμερα:

Συγκινεί ο 8χρονος μέσα από τη ΜΕΘ του Ρίου: «Πείτε στον Άη Βασίλη να κρατήσει το δώρο μου μέχρι να βγω»

Στιβ Τζομπς: H 22χρονη κόρη του έκανε το ντεμπούτο της ως μοντέλο... στην μπανιέρα (Φωτογραφίες)

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν επέλεξε για υπουργό Άμυνας τον στρατηγό Λόιντ Όστιν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης