O «λαδωμένος» μονάρχης Juan Carlos: Από την προίκα της Σοφίας, στις μίζες και τις ερωμένες

O «λαδωμένος» μονάρχης Juan Carlos: Από την προίκα της Σοφίας, στις μίζες και τις ερωμένες

O γάμος με τη Σοφία και η προίκα των $300.000 - Το «δωράκι» των €64,8 εκατ. προς την ερωμένη - Η μίζα των €100 εκατ. από τους Σαουδάραβες που τον έκανε να φύγει από την Ισπανία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
JUAN-CARLOS-arthrou
Εκπτωτος στις συνειδήσεις των Ισπανών και της οικογένειάς του ο bon vivant βασιλιάς με τις 5.000 ερωμένες, όπως περιγράφει βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Εζησε μια ζωή γεμάτη καλοπέραση και σκάνδαλα. Ο λευκός γάμος με τη Σοφία, με την οποία ζουν χωριστά από το 1970. Η εμπλοκή του στον περίεργο θάνατο του αδελφού του, οι σχέσεις με τον Φράνκο και το άδοξο τέλος! 

Τα τραμ έχουν ήδη καταργηθεί. Η οικονομία αρχίζει δειλά-δειλά να ανθίζει. Η αντιπαροχή και οι πολυκατοικίες δίνουν και παίρνουν. Οι μπουάτ γεμίζουν. Ο τεντιμποϊσμός είναι γεγονός. Οι γυναικείες φούστες κονταίνουν. Οι πολιτικές αναταραχές κλιμακώνονται. Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τα ανάκτορα επιδεινώνεται και ο Χουάν Κάρλος, πρίγκιπας των Αστουριών και επίδοξος διάδοχος του ισπανικού θρόνου, συστήνεται στο ελληνικό κοινό. Δύο φορές σημαιοστολίζεται για χάρη του η Αθήνα. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1961, όταν και έγινε η επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα της Σοφίας μαζί του και στον «γάμο του αιώνα», οκτώ μήνες αργότερα. Ο Ισπανός διάδοχος προκάλεσε πολιτική θύελλα και κοινωνική δυσαρέσκεια εξαιτίας του έντονου διπλωματικού παρασκηνίου και κυρίως της «λυπητερής» που αναγκάστηκαν να πληρώσουν από τις τσέπες τους οι Eλληνες φορολογούμενοι και η Ψωροκώσταινα, που μετά βίας είχε αρχίσει να εκμοντερνίζεται και να συνέρχεται από τα δεινά δεκαετιών.

Διαβάστε επίσης - Χουάν Κάρλος: «Εξορία» σε προεδρική σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου στο Αμπού Ντάμπι με 11.000 ευρώ τη βραδιά

Τι κι αν στην τελετή των γάμων του ζεύγους παρέστησαν τρεις βασιλείς, έξι βασίλισσες, 42 πρίγκιπες, 56 πριγκίπισσες και 22 δούκες και δούκισσες, τους οποίους είχαν συγκεντρωθεί να θαυμάσουν 600.000 άτομα... Κατά κάποιον τρόπο... λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος Ελληνας δεν έβλεπε και κάθε μέρα βασιλικές άμαξες να παρελαύνουν, μεταξύ των οποίων μία ολόχρυση κατασκευασμένη το 1870 στη Γαλλία, 80.000 τριαντάφυλλα, με τα οποία στολίστηκε ο Καθολικός Ναός του Αγίου Διονυσίου και η Μητρόπολη των Αθηνών, 120 προβολείς και εκατοντάδες χρυσοστόλιστα άλογα. Πόσο μάλλον την πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι του Μονακό, η οποία κατά γενική ομολογία επισκίασε με τη λάμψη της τη νύφη.
JUAN  CARLOS4
O Xoυάν Κάρλος επέστρεψε στην Ισπανία κατόπιν απαίτησης του δικτάτορα Φράνκο

Ολα τα παραπάνω, όμως, δεν μπόρεσαν να ανακουφίσουν το νομοσχέδιο «περί προικός της βασιλόπαιδος Σοφίας» που κατατέθηκε στη Βουλή στις 19 Φεβρουαρίου 1962 από τον υπουργό Οικονομικών Σπύρο Θεοτόκη και το οποίο προέβλεπε προίκα 300.000 δολαρίων απαλλασσόμενη από κάθε φορολογία. Είχε προηγηθεί η σχετική συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου, αλλά και η κοινωνική αντίδραση που συμπυκνώθηκε στο σύνθημα «Προίκα στην Παιδεία και όχι στη Σοφία». Πολύ πριν από τον γάμο, η παντοδύναμη μητέρα της νύφης βασίλισσα Φρειδερίκη διεκδικούσε να εκταμιευτεί από τον κρατικό κορβανά για την προίκα της μοναχοκόρης της ακόμα μεγαλύτερο ποσό, διχάζοντας τα κόμματα της εποχής και φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το νομοσχέδιο, τελικά, εγκρίθηκε διά βοής στη Βουλή των Ελλήνων στις 16 Μαρτίου 1962. Η Ενωση Κέντρου απείχε από την ψηφοφορία. «Η συμβολή του ελληνικού λαού εις την αποκατάστασιν της βασιλόπαιδος Σοφίας, πρωτίστως προβάλλεται ως η ηθική και έμπρακτος συμμετοχή του εις το ευτυχές γεγονός», ανέφερε το νομοσχέδιο.

Κλείσιμο
Η βρετανική «Daily Mail» χαρακτήρισε την τελετή και τους εορτασμούς που ακολούθησαν «ένα τεράστιο καρναβάλι». Ο απεσταλμένος της εφημερίδας υπολόγισε τα έξοδα του γάμου σε 2,8 εκατ. δολάρια, που επίσης πληρώθηκαν από τα δημόσια ταμεία. «Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και η Σοφία όμορφη. Το νυφικό της ήταν ένα δαντελένιο όνειρο. Τη μακριά ουρά κρατούσαν 6 παράνυμφοι, μεταξύ των οποίων η αδελφή της Ειρήνη, η αδελφή του Χουανίτο, Ινφάντα Πιλάρ, η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ολλανδίας, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ και η καλύτερη φίλη των παιδιών μου, η πριγκίπισσα Τατιάνα Ράτζβιλ», περιέγραφε ειδυλλιακά το γεγονός η μητέρα της νύφης. Η πραγματικότητα, όμως, αποτυπώθηκε στο εμπιστευτικό έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας προς το Foreign Office. «Πολιτικά, ο χρόνος του γάμου ήταν άστοχος και άτυχος. Eγινε αμέσως μετά τους εορτασμούς για τα 80χρονα του βασιλέως Παύλου.

Η επέτειος αυτή συγκέντρωσε στην Αθήνα μέλη από βασιλικούς οίκους. Eγιναν πολλές βασιλικές εκδηλώσεις, σε βαθμό που έκαναν τους Eλληνες να γκρινιάζουν για τα έξοδα...». Στα 100 χρόνια της ελληνικής δυναστείας, προικοδοτήθηκαν άλλες πέντε βασιλοπούλες, η Σοφία ήταν η έκτη και τελευταία. Ηταν τέτοιος ο θόρυβος, όμως, ο οποίος συνόδεψε την προίκα της Σοφίας, που δεκαετίες αργότερα έγινε γνωστό ότι προσφέρθηκε να καλύψει το δυσθεώρητο για την εποχή ποσό ο Αριστοτέλης Ωνάσης. «Αγαπητέ πρόεδρε, Σας εσωκλείω επιταγήν τριακοσίων χιλιάδων δολλαρίων εις διαταγήν της Τραπέζης της Ελλάδος, με την κάτωθι σκέψιν και επιθυμίαν: Αν σας αρέσει, κάμνετε χρήσιν, αν όχι, μου επιστρέφετε την επιταγήν και με συγχωρείτε διά την ενόχλησιν. Πρόκειται για το ζήτημα της πριγκιπικής προικός.
JUAN  CARLOS5
Με κορόνες αντί για στέφανα ενώθηκαν οι ζωές των γαλαζοαίματων από την Ισπανία και την Ελλάδα
JUAN  CARLOS6
Λάτρης του ωραίου φύλου από νεαρή ηλικία ο Χουάν Κάρλος

Διά να αποφευχθούν περαιτέρω δυσάρεσται συζητήσεις στην Βουλήν και στον Τύπον με την λυπηράν αντανάκλασιν στην βασιλικήν οικογένειαν, προτείνω να δωρίσω μέσω ημών στο Δημόσιο ανωνύμως το υπό συζήτησιν ποσόν, και έτσι αποστομώνονται όλοι και τερματίζεται η πολιτική εκμετάλλευσης του θέματος αυτού. Εφρόντισα να γίνη η επιταγή εις τρόπον που να εξασφαλίζεται η ανωνυμία του δωρητού», έγραψε σε επιστολή προς τον Καραμανλή, ο οποίος δεν αποδέχτηκε την προσφορά του και τρεις ημέρες αργότερα επέστρεψε την επιταγή στον αντιπρόσωπο του Ωνάση. Δεν ήταν, όμως, μόνο η προίκα που σκανδάλισε την ελληνική κοινωνία, ούτε ο πολυτελής γάμος. Εξόργισαν και τα δώρα, τα οποία δεν πρόσφεραν μόνο οι γαλαζοαίματοι και οι πλούσιοι της εποχής. Ενα ιδιαίτερα πιεστικό εγχώριο δίκτυο στήθηκε, αναγκάζοντας σχολεία, οργανισμούς, ορφανοτροφεία και πάσης φύσεως ιδρύματα να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Ο πολύφερνος γαμπρός που έκανε την Ελλάδα άνω κάτω γεννήθηκε στη Ρώμη το 1938. Εκεί ζούσε η οικογένειά του εξόριστη, ήδη εφτά χρόνια πριν από τον ερχομό του. Ο παππούς του, Αλφόνσος ΙΓ’, μετά από δύο δεκαετίες έντασης και εμφύλιου σπαραγμού είχε αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές, τις οποίες κέρδισαν οι Δημοκρατικοί της Ισπανίας. Μετά τη νίκη τους τον κήρυξαν έκπτωτο καταργώντας τη μοναρχία και αναγκάζοντάς τον να εξοριστεί. Ετσι άφησε την Ισπανία και εγκαταστάθηκε σε μεγάλο ξενοδοχείο στη Ρώμη. Ο πατέρας του ήταν ο Χουάν των Βουρβόνων και μητέρα του η Μαρία δε λας Μερθέδες των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών. Μετά την Ιταλία εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Ελβετία, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια, αλλά και στην Πορτογαλία. Εννέα ετών και φορώντας ακόμα κοντά παντελονάκια, αποχωρίζεται τους γονείς του και μετακομίζει στη Μαδρίτη, έπειτα από εντολή του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο. Αυτός τον χρίζει άτυπο διάδοχό του, παραβλέποντας τον πατέρα του, ο οποίος ήταν σφοδρός πολέμιος του καθεστώτος του. Ο νεαρός Χουάν ενηλικιώνεται υπό την επίβλεψη του Φράνκο. Αποφοιτά από τη στρατιωτική ακαδημία αξιωματικών της χώρας, όπου ήταν γνωστός ως Καντέτ Χουανίτο. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών του εκεί, αναδείχθηκε σε δεινό πιλότο. Αμέσως μετά σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης Πολιτικό και Διεθνές Δίκαιο και Οικονομία των Δημοσίων Δαπανών.

Η ήδη ανορθόδοξη ενηλικίωσή του, όμως, είχε σφραγιστεί από την πρόωρη και ακόμα ανεξήγητη απώλεια του μικρού του αδελφού, Αλφόνσο. Η τραγωδία μετά βίας αναφέρθηκε από τα ελεγχόμενα media του Φράνκο, με αποτέλεσμα να πυκνώσουν τα ερωτήματα ως προς το τι ακριβώς συνέβη. Ο κατάξανθος και κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος αδελφός του Χουάν, γνωστός και ως Ντον Αλνφονσίτο, ζούσε με την οικογένειά του στην Πορτογαλία. Εκείνη την ημέρα είχε κερδίσει έναν τοπικό διαγωνισμό γκολφ. Στη συνέχεια είχε παρακολουθήσει την καθιερωμένη τελετή στην εκκλησία και είχε επιστρέψει σπίτι για να περάσει ποιοτικό χρόνο με τον μεγαλύτερο αδελφό του που είχε έρθει από την Ισπανία να τον επισκεφθεί. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι το όπλο, δώρο του Φράνκο, το οποίο είχε δώσει ο ίδιος στον Χουάν, εκπυρσοκρότησε όταν το νεαρό αγόρι το καθάριζε.

Η σφαίρα τον χτύπησε στο μέτωπο και ξεψύχησε λίγα λεπτά αργότερα. Μέλη του υπηρετικού προσωπικού για χρόνια ψιθύριζαν ότι τη σκανδάλη πάτησε κατά λάθος ο Χουάν, χωρίς να γνωρίζει ότι το όπλο ήταν οπλισμένο. Πολλά χρόνια αργότερα ο Χουάν είχε εξομολογηθεί σε φίλους του ότι ένιωθε υπεύθυνος. Ατομα που τον γνωρίζουν επιβεβαιώνουν ότι ο χαμός του αδελφού του και μάλιστα υπό τέτοιες συνθήκες τον καταδιώκει μέχρι σήμερα. Μόνο ο ίδιος, άλλωστε, γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη. Τα δύο αγόρια ήταν μόνα τους στο δωμάτιο. Εντύπωση προκάλεσε τότε το γεγονός ότι ως φοιτητής της στρατιωτικής ακαδημίας ο Χουάν έπρεπε να γνωρίζει τον κίνδυνο να καθαρίζει κανείς ένα οπλισμένο όπλο. Εξάλλου, τόσο αυτός όσο και ο αδελφός του ήταν δεινοί κυνηγοί, οι οποίοι επεδείκνυαν με καμάρι τα λάφυρά τους, και ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα όπλα. Ο,τι και να συνέβη, γεγονός παραμένει ότι ο Χουάν ολοκλήρωσε τις σπουδές του και κατ’ εντολή του Φράνκο πέρασε από διάφορα πόστα σε υπουργεία, όπως το Εργασίας, το Δικαιοσύνης, το Οικονομικών και άλλα.

H γνωριμία με τη Σοφία

Την περίοδο εκείνη γνωρίζει και λίγο αργότερα αρραβωνιάζεται τη Σοφία. Ηταν και οι δύο λάτρεις της ιστιοπλοΐας και είχαν έρθει κοντά κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής με ιστιοπλοϊκό γύρω από τα ελληνικά νησιά. Επανασυνδέθηκαν έναν χρόνο αργότερα, σε έναν βασιλικό γάμο στον οποίο είχαν παραβρεθεί. Μετά τον γάμο, το ζευγάρι επέστρεψε στη Μαδρίτη, μαζί με την ισπανική αποστολή που αποτελούνταν από 3.000 άτομα.
JUAN  CARLOS 3
οι ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Τρεις βασιλείς, έξι βασίλισσες, 42 πρίγκιπες, 56 πριγκίπισσες και 22 δούκες και δούκισσες έδωσαν το «παρών» στους γάμους του Χουάν Κάρλος με τη Σοφία

Την εποχή εκείνη ο πρίγκιπας Χουάν Κάρλος συναντήθηκε και συμβουλεύτηκε τον Φράνκο πολλές φορές. Ηταν, άλλωστε, ο επιλεγμένος διάδοχός του. Συμμετείχε σε επίσημες κρατικές λειτουργίες και στέκονταν δίπλα στον δικτάτορα. Μέχρι το 1975, όταν και ο Φράνκο έφυγε πλέον από τη ζωή, ο πρίγκιπας υποστήριζε δημόσια το καθεστώς Φράνκο. Επαιρνε μέρος σε κρατικά δείπνα και στρατιωτικές παρελάσεις, ενώ επαινούσε τον Φράνκο και την κυβέρνησή του για την οικονομική ανάπτυξη και τις θετικές αλλαγές στην Ισπανία. Ωστόσο, καθώς προχωρούσαν τα χρόνια, ο Χουάν Κάρλος άρχισε να συναντάται κρυφά με ηγέτες και εξόριστους της πολιτικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι αγωνίζονταν να εγκαθιδρύσουν τη δημοκρατία στη χώρα. Είχε επίσης μυστικές συνομιλίες με τον πατέρα του μέσω τηλεφώνου. Ο Φράνκο, από την πλευρά του και εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούσαν, αγνοούσε την παρασκηνιακή αυτή δράση του πρίγκιπα. Από το 1974 και για έναν χρόνο μέχρι τον θάνατο του Φράνκο, ο Χουάν λειτουργούσε ως επικεφαλής της χώρας. Τον Οκτώβριο του 1975 ανέλαβε και επίσημα τα ηνία του κράτους, ενώ ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ισπανίας στις 22 Νοεμβρίου του 1975, μόλις δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Φράνκο. Ο πατέρας του, αν και δυσαρεστημένος που παρακάμφθηκε, αποδέχθηκε τις εξελίξεις για να σωθεί η δυναστεία.

Προς μεγάλη απογοήτευση των θιασωτών της δικτατορίας του Φράνκο, ο βασιλιάς θεσμοθέτησε συνταγματικές αλλαγές που οδήγησαν στις δημοκρατικές εκλογές του 1977, μετά από 45 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, δεν απολάμβανε υψηλή δημοτικότητα. Παρά τη γοητεία του, την κατά γενική ομολογία συμπαθητική σύζυγό του και τα τρία παιδιά που το ζεύγος απέκτησε (την Ινφάντα Ελένα, την Ινφάντα Κριστίνα και τον πρίγκιπα Φελίπε, ο οποίος θα ήταν και ο διάδοχος του πατέρα του), στα πρώτα χρόνια της ισπανικής μεταπολίτευσης ο Χουάν Κάρλος δεν μπορούσε να αποτινάξει το στίγμα του «δοτού» και της προνομιακής σχέσης που διατηρούσε με τον μισητό δικτάτορα.

Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, η τύχη τού χαμογέλασε αλλάζοντας δραστικά το προφίλ του. Πέντε χρόνια αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος Αδόλφο Σουάρεθ υπέβαλε την παραίτησή του ύστερα από τέσσερα χρόνια θητείας. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος πρότεινε να τον διαδεχθεί ο Λεοπόλδο Κάλβο Σοτέλο που ανήκε στο ίδιο κόμμα για να μην προκληθούν ταραχές. Για να συμβεί αυτό έπρεπε να υπερψηφιστεί από τη Βουλή. Η καθοριστική ψηφοφορία είχε οριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου. Ολα έδειχναν ότι ο Σοτέλο θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία. Το απόγευμα της επίμαχης ημέρας, η διαδικασία είχε ξεκινήσει. Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής ψηφοφορίας, ο αντισυνταγματάρχης Αντόνιο Τεχέρο μαζί με μια ακολουθία στρατιωτικών όρμησαν στην αίθουσα, επιχειρώντας να καταλάβουν την εξουσία. Ολοι φορούσαν τις στολές τους και είχαν τα υπηρεσιακά τους όπλα. Στόχος τους ήταν να επιβληθεί ένα πραξικόπημα, παρόμοιο με αυτό του Φράνκο. Ο στρατός, όμως, δεν τους στήριξε, ενώ οι πολίτες, τρομοκρατημένοι στη σκέψη μιας αναβίωσης της περιόδου του Φράνκο, συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Ισπανίας, απαιτώντας δημοκρατία. Τελικά οι στρατιωτικοί συνελήφθησαν. Ο Χουάν Κάρλος, αν και στην πραγματικότητα δεν είναι γνωστό τι ακριβώς γνώριζε και τι ανάμειξη είχε, σε δημόσια παρέμβασή του στήριξε τη δημοκρατία και άδειασε τον πραξικοπηματία.
JUAN  CARLOS7
Ο Χουάν Κάρλος αποτέλεσε πόλο έλξης για το ασθενές φύλο από τα φοιτητικά του χρόνια
JUAN  CARLOS8
Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας με τον Φρανσουά Μιτεράν

Την επόμενη ημέρα η «El Pais» πλέκει το εγκώμιό του, υπό τον τίτλο: «Ενας απαραίτητος μονάρχης». Τις επόμενες δεκαετίες, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη μεταστροφή του ισπανικού λαού προς το πρόσωπό του. Τα ποσοστά αποδοχής του ανάμεσα στους υποστηρικτές της μοναρχίας άγγιξαν τη δεκαετία του 1980 το 70%, προμηνύοντας μία αδιατάρακτη και στιβαρή βασιλεία. Πράγματι για χρόνια ο Χουάν Κάρλος είχε μετατραπεί σε υπερεθνικό σύμβολο ενότητας. Η τύχη του άλλαξε ριζικά το 2012, τη χρονιά που χαρακτηρίστηκε annus horribilis (τρομερή χρονιά) για τη δυναστεία των Βουρβόνων. Τα μέχρι τότε άγνωστα στο ευρύ κοινό αμαρτήματά του έγιναν βορά στο αδηφάγο και ταλαιπωρημένο κοινό από την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Εξαιτίας αυτών δεν αποδομήθηκε μονάχα ο Χουάν Κάρλος στα μάτια του λαού του. Εκτός από τη δυσμένεια στην οποία υπέπεσε, τον θρόνο που αναγκάστηκε να παραχωρήσει άρον άρον στον γιο του, έθεσε σε απειλή και τον ίδιο τον θεσμό.

Αντίστροφη μέτρηση

Από τη δεκαετία του 1990 άρχισε να διαφαίνεται ότι η περίοδος χάριτος του Χουάν Κάρλος είχε στερέψει. Οι πληροφορίες για την παθολογική αδυναμία του στις γυναίκες και τις αμέτρητες εξωσυζυγικές σχέσεις του, τον διαταραγμένο γάμο του, την περίεργη σχέση του με τα χρήματα και τα φημολογούμενα οικονομικά σκάνδαλα που αυτή είχε προκαλέσει, αλλά και τον τραχύ χαρακτήρα του άρχισαν να πυκνώνουν επικίνδυνα. Οι σχέσεις του με αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες, δικτάτορες και ηγέτες και τα οφέλη που αποκόμιζε από αυτούς, σύμφωνα με τις επίσημες βιογραφίες του, πήγαζαν από μία απληστία που δεν έλεγε να καταλαγιάσει με τα χρόνια. Αδυνατούσε να ξεχάσει τα παιδικά του χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε γνωρίσει τον εξευτελισμό που του προκαλούσε η οικονομική εξάρτησή του από πλούσιους Ισπανούς αριστοκράτες. Κορυφή του παγόβουνου στις αποκαλύψεις που ακολούθησαν στάθηκε η εμπλοκή της ίδιας του της κόρης σε ένα οικονομικό σκάνδαλο.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, ένα μέλος της αντιμετώπισε βαρύτατες κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Το σκάνδαλο Noos μετατράπηκε σε σύμβολο της πολιτικής, οικονομικής και θεσμικής κρίσης . Η μικρότερη κόρη του Χουάν Κάρλος, Κριστίνα, που έφερε τον τίτλο της Δούκισσας της Πάλμα και ο σύζυγός της, πρώην πρωταθλητής των Ολυμπιακών Αγώνων χάντμπολ, κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση 6,1 εκατ. δολαρίων από δημόσιους πόρους μέσω του Ινστιτούτου Noos. Εκείνη τελικά αθωώθηκε. Καταδικάστηκε, ωστόσο, ο σύζυγός της. Μετά την ταπείνωση της δημόσιας δίκης και τον εξοστρακισμό της από τον δημόσιο βίο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ισπανία, μετακομίζοντας στην Ελβετία. Τα προβλήματα είχαν μόλις ξεκινήσει για τον Χουάν Κάρλος, ο οποίος γιόρτασε την περίοδο εκείνη τα 76α του γενέθλια, φανερά ταλαιπωρημένος από ένα χειρουργείο. Σαν να άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, την ίδια εποχή αποκαλύπτονται η μία μετά την άλλη αμφιλεγόμενες φιλίες και συναλλαγές του βασιλιά με άτομα όπως ο Ισπανός τραπεζίτης Μάριο Κόντε, ο επιχειρηματίας Χαβιέ ντε λα Ρόζα και ο διπλωμάτης Μάνουελ Πράντο. Και οι τρεις βρέθηκαν στη φυλακή για οικονομικά σκάνδαλα. Οι Ισπανοί πολίτες ενημερώνονται ότι η βασιλική οικογένεια πλήρωσε 8 εκατ. πεσέτες (48.000 ευρώ) για να αποφύγει τη δημοσίευση ερωτικών επιστολών που είχε γράψει ένας πολύ νέος Χουάν Κάρλος στην τότε ερωμένη του.
juan carlos9
Η πριγκίπισσα Μαρία Γκαμπριέλα της Σαβοΐας, η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες της κόρης της, έμεινε έγκυος από τον Χουάν Κάρλος σε ηλικία 14 ετών

Το απόστημα έχει σπάσει και η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη. Ο βασιλιάς μεταφέρει σε μία «φίλη» του, την Κορίνα Λάρσεν, 64,8 εκατομμύρια. Οι Ισπανοί παρακολουθούν εμβρόντητοι την εν λόγω κυρία να δηλώνει «ότι δεν πρόκειται για περίπτωση ξεπλύματος, αλλά για ένα δώρο για το μέλλον το δικό μου και των παιδιών μου». Αποδεικνύεται ότι ο βασιλιάς διατηρούσε αρκετούς φορτωμένους λογαριασμούς στην Ελβετία και σε ένα αμφιβόλου σκοπού ίδρυμα στον Παναμά. Πέραν αυτών, ο Ελβετός εισαγγελέας ανακάλυψε επίσης την ύπαρξη του ιδρύματος Zagatka, με έδρα το Λιχτενστάιν και κύριο δικαιούχο τον ξάδελφο του Χουάν Κάρλος, πρίγκιπα Αλβάρο. Οι λογαριασμοί του ιδρύματος βρέθηκαν με πληρωμές πολλών εκατομμυρίων από offshore εταιρείες, ενώ καταγράφηκαν και έξοδα 5 εκατ. ευρώ σε πτήσεις με ιδιωτικό τζετ για τον ίδιο τον Χουάν Κάρλος. Ο Αλβάρο ανέφερε ότι προσέφερε βοήθεια στον ξάδελφό του για λόγους «οικογενειακής τιμής».

Ακόμα και οι πιο φανατικοί υπέρμαχοι της μοναρχίας απαιτούν την παραίτηση του Χουάν Κάρλος και τη στέψη του Φελίπε. Στις δημοσκοπήσεις, τα 2/3 των Ισπανών ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του. Τα Μέσα παύουν να κάνουν τα στραβά μάτια και ο υπερπολυτελής βίος του Χουάν Κάρλος παρελαύνει σε πρωτοσέλιδα. Το περιοδικό «Forbes» αποδίδει στον πρώην Ισπανό βασιλιά περιουσία ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, παρότι δεν είχε κάτι τέτοιο αποτυπωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Κάθε χρόνο δημοσιοποιείται ο λεπτομερής προϋπολογισμός του Παλατιού. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον πρώην βασιλιά να δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία στα χρόνια της βασιλείας του. Οι ατασθαλίες του απασχολούν και το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, το οποίο διατάζει έρευνες για την εμπλοκή του σε μια σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή τρένων υψηλής ταχύτητας. Η εφημερίδα «La Tribune» της Γενεύης υποστηρίζει ότι ο τότε βασιλιάς φέρεται να είχε λάβει το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων. Ο Ελβετός εισαγγελέας Ιβ Μπερτόσα έχει επικεντρώσει στο να διαπιστωθεί κατά πόσο το δώρο αυτό σχετίζεται με την ανάληψη κατασκευής σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας, από τη Μεδίνα στη Μέκκα -σύμβαση αξίας 6,7 δισ. ευρώ- το 2012.

Αθλημα η... απιστία

Οι Ισπανοί ενοχλήθηκαν και για την απρεπή προσωπική του ζωή. Ενα νέο βιβλίο φωτίζει την ακόρεστη όρεξή του για γυναίκες, που άρχισε πριν από την ενηλικίωσή του, σε ηλικία 16 ετών, και δεν έπαψε ποτέ. Πριν ακόμα γνωρίσει τη Σοφία μετρούσε εκατοντάδες ερωμένες, ενώ ούτε ο γάμος του τον εμπόδισε να συνεχίσει αυτό που ο ίδιος φαίνεται να αντιμετώπιζε σαν άθλημα.

Στο νέο αυτό βιβλίο περιγράφεται πώς η Σοφία τον έπιασε για πρώτη φορά στα πράσα με μια διάσημη ηθοποιό. Η σύζυγός του είχε συνειδητοποιήσει τις περιπέτειες του Χουάν και ήταν αποφασισμένη να τον αντιμετωπίσει. «Ολα ξεκίνησαν όταν ο βασιλιάς φώναξε έναν κουρέα να του κόψει τα μαλλιά και να τον ξυρίσει. Η Σοφία ήταν πεπεισμένη ότι είχε ραντεβού με κάποια ερωμένη του. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Χουάν Κάρλος ετοίμασε τη βαλίτσα του και της είπε ότι θα πάει για κυνήγι στο Τολέδο. “Θα βαρεθείς, μην έρθεις μαζί μου”, φέρεται να της είπε. Εκείνη, έχοντας τις υποψίες της, αποφάσισε να του κάνει έκπληξη μέσα στη νύχτα. Πήρε τα παιδιά τους -ο Φίλιππος ήταν μόλις 12 ετών τότε-, πήγε στο σπίτι τους στο Τολέδο, μπήκε μέσα σπρώχνοντας τους υπηρέτες που προστάτευαν τον βασιλιά τους και τον έπιασε στο κρεβάτι με την ηθοποιό Σάρα Μοντιέλ». Το βιβλίο αυτό υπολογίζει σε 5.000 τις ερωμένες του, ενώ κατατάσσει σε αυτές και την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Αλλη μία βιογραφία, αυτή τη φορά για τη σύζυγό του Σοφία με τίτλο η «Η μοναξιά της βασίλισσας», της δημοσιογράφου και συγγραφέα Πιλάρ Εϊρέ, τον χαρακτηρίζει «επαγγελματία γητευτή γυναικών». Μειώνει κατά πολύ τον αριθμό των κατακτήσεών του σε 1.500. Και τα δύο συγγραφικά πονήματα συγκλίνουν στο ότι από το κρεβάτι του πέρασαν στρατιές ηθοποιών, τηλεοπτικών σταρ, τραγουδιστριών, αλλά και όχι και τόσο γνωστών εντυπωσιακών γυναικών. Η στάση του διέλυσε τον γάμο του μόλις λίγα χρόνια μετά την τέλεσή του. Το ζευγάρι ζει χωριστά από τη δεκαετία του 1970 και η αδιαφορία του Χουάν Κάρλος είναι παροιμιώδης. Ακόμα και όταν η τουλάχιστον στα χαρτιά σύζυγός του βρισκόταν στο νοσοκομείο, μετά την αφαίρεση όγκου από τον πνεύμονα, ο Ισπανός μονάρχης δεν πάτησε το πόδι του να τη δει. Αντιθέτως, απολάμβανε την ερωτική συντροφιά μιας 25χρονης μεταφράστριας. Μία ακόμα αποκάλυψη είναι ότι ο πρώην Ισπανός βασιλιάς μπορεί να έχει περίπου 20 εξώγαμα, μεταξύ αυτών και μία κόρη. Πρόκειται για την Ινγκριντ, κόρη της Λίλιαν, με την οποία ο βασιλιάς είχε περάσει λίγες ημέρες στον ισπανικό Νότο, στο θέρετρο της Μαρμπέγ.
juan carlos10
Οι σχέσεις του με αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες, δικτάτορες και ηγέτες και τα οφέλη που αποκόμιζε από αυτούς, σύμφωνα με τις βιογραφίες του, πήγαζαν από μία απληστία που δεν έλεγε να καταλαγιάσει με τα χρόνια

Το δικαστήριο πάντως απέρριψε το αίτημα της Σαρτιό που ζητούσε να υποβληθεί σε εξετάσεις γενετικού υλικού για να αποδειχθεί ότι ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος διατηρεί τον τιμητικό τίτλο του βασιλιά, είναι πράγματι πατέρας της. Η 60χρονη Μαρία ντε λα Ρουέλε επίσης υποστηρίζει ότι είναι κόρη του τέως βασιλιά της Ισπανίας, περιγράφοντας ότι η μητέρα της, πριγκίπισσα Μαρία Γκαμπριέλα της Σαβοΐας, έμεινε έγκυος από τον Χουάν Κάρλος όταν ήταν μόλις 14 ετών και αυτός 16. «Ο πατέρας μου ήταν 16, η μητέρα μου σχεδόν 14. Εστάλη για τον τοκετό στην Αλγερία, στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Μπλίντα, όπου στις 16 Απριλίου του 1954 ήρθα στη ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά. Από τη στιγμή που δεν απολαμβάνει πλέον την ασυλία του παρελθόντος, μπορεί να βρεθεί ενώπιον και άλλων αιτημάτων για τεστ DNA.

Η μοιραια ερωμένη

Η πιο γνωστή ερωμένη του και αυτή που τον έβαλε σε μεγάλους μπελάδες είναι η Γερμανίδα Κορίνα Σεν-Βιτγκενστάιν, η οποία έχει μιλήσει δημόσια για τη σχέση τους. «Γνώρισα τον βασιλιά κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής μου για κυνήγι στην Ισπανία, το 2004. Μοιραζόμαστε μια βαθιά φιλία. Είναι άνθρωπος χαρισματικός, πολύ προσιτός και ανθρώπινος», έλεγε παλαιότερα στο γαλλικό περιοδικό «Paris Match». Λίγο αργότερα φωτογραφίζεται με ένα βραχιόλι από πλατίνα, στολισμένο με 10 διαμάντια, το οποίο φέρεται να κοστίζει 2,5 εκατ., ίσως και 3 εκατ. ευρώ, όπως έγραψε η ισπανική εφημερίδα «El Mundo». Το βραχιόλι είναι δώρο του βασιλιά. Το 2012 της συστήνει τα παιδιά του στο πολυτελές εστιατόριο «El Landο». Εκεί τους ανακοινώνει ότι σκοπεύει να ζητήσει διαζύγιο από τη Σοφία και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στο πλευρό της συντρόφου του, την οποία αποκαλεί «το προζάκ μου». Αυτή η σχέση αναμένεται να τον συνοδεύσει και στο ταξίδι της ντροπής που του στέρησε τον θρόνο. Ο Χουάν Κάρλος, εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία αποκαλύπτεται ότι βρίσκεται στην Μποτσουάνα με την ερωμένη του, όπου και επιδίδεται σε σαφάρι ελεφάντων.
chouan karlos 1
Η Γερμανίδα Κορίνα Σεν-Βιτγκενστάιν είναι η πιο γνωστή ερωμένη του Χουάν Κάρλος. Ο Ισπανός μονάρχης τής έκανε δώρο 64,8 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη βασιλεία του

Το ταξίδι αυτό θα έμενε κρυφό αν ο ηλικιωμένος άνδρας δεν είχε παραπατήσει, σπάζοντας τον γοφό του. Η σύζυγός του Σοφία βρισκόταν στην Ελλάδα και δεν τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο παρά τέσσερις ημέρες μετά, για 15 μόνο λεπτά. Για πρώτη φορά στη μακρόχρονη βασιλεία του αναγκάζεται να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τον λαό του, διαβεβαιώνοντάς τον ότι «δεν πρόκειται να ξανασυμβεί κάτι ανάλογο». Εντούτοις, αναγκάζεται να παραιτηθεί, παραδίδοντας τον θρόνο στον γιο του, σε μια προσπάθεια να διασώσει τον θεσμό.

Παρά τις προσπάθειες του Φελίπε να διαφοροποιηθεί από τα πεπραγμένα του πατέρα του, οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν. Η ίδια η ερωμένη του αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς τής αγόρασε κατά τη διάρκεια της σχέσης τους ακίνητα στο Μονακό και στο Μαρόκο, ενώ τον «έδωσε», υποστηρίζοντας ότι πράγματι έβγαλε χρήματα από τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Το περιβάλλον αποδείχθηκε τόσο τοξικό για τον 82χρονο πλέον τέως βασιλιά και η παρουσία του τόσο επιβαρυντική για τον γιο του και νυν βασιλιά, που ο Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη χώρα ως αυτοεξόριστος. Εγινε γνωστό ότι διαμένει προσωρινά στη Δομινικανή Δημοκρατία. Σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα, έφτασε εκεί μέσω Πορτογαλίας, έπειτα από πρόσκληση που δέχτηκε από τον φίλο του Πέπε Φανγιούλ, ιδιοκτήτη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Casa de Campo».
chouan rodrigez 2
Μοιραίο για τη βασιλεία του Χουάν Κάρλος αποδείχτηκε το σαφάρι ελεφάντων στη Μποτσουάνα όπου είχε πάει με την ερωμένη του

Η «επίτιμη» βασίλισσα Σοφία, επιβεβαιώνοντας τη ρήξη στη σχέση με τον σύζυγό της, «επιθυμεί να παραμείνει στο Παλάτι και να συνεχίσει να ασχολείται με τις θεσμικές της δραστηριότητες καθώς και με το ίδρυμα που φέρει το όνομά της». «Οι θεσμοί δεν θα πρέπει να κρίνονται, οι άνθρωποι κρίνονται», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Ενας Βρετανός πολιτικός του 18ου αιώνα, πάντως, είχε γράψει ότι «έτσι όπως οι βασιλιάδες δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ ότι είναι άνδρες, οι άνδρες δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι είναι βασιλιάδες».

Credit: GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE

Ειδήσεις σήμερα

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ «ξύπνησε» τη Βέροια

Πανδημία στην Τουρκία: 15 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - 5.844 συνολικά οι νεκροί

Σε επιφυλακή όλη νύχτα το πολεμικό ναυτικό, παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις των Τούρκων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης