Ελένη Μενεγάκη: Αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση της «βασίλισσας» της ελληνικής τηλεόρασης

Ελένη Μενεγάκη: Αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση της «βασίλισσας» της ελληνικής τηλεόρασης

Την Τετάρτη 1η Ιουλίου θα προβληθεί από τον Alpha η τελευταία εκπομπή της παρουσιάστριας που δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή με πολλές φερέλπιδες μιμήτριές της

menegaki_main
Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στο πλατό, θυμίζει εικόνα από ένα επιτυχημένο πάρτι, λίγα λεπτά πριν τελειώσει. Όπως οι καλεσμένοι λύνουν την γραβάτα, βγάζουν τα παπούτσια τους και κάθονται στους καναπέδες, πίνοντας ποτό και λέγοντας χαλαρές ιστορίες από την όμορφη βραδιά, κάπως έτσι λειτουργούν και οι συνεργάτες της Ελένης Μενεγάκη. Δύο εικοσιτετράωρα πριν τη λήξη και τον αποχαιρετισμό μιας ομάδας που δούλεψε για πολλά χρόνια σαν παρέα, ήρθε η ώρα να σβήσουν τα φώτα και να πέσουν οι τίτλοι τέλους.

Στο πλατό της Ελένης όλα είναι πολύ χαλαρά. Ακόμη και οι συνεργάτες, οι οποίοι μέχρι πρότινος δίσταζαν να μιλήσουν για πιο προσωπικά ζητήματα, χαλαρώνουν και αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά του εαυτού τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τάσος Τεργιάκης, ο συγκροτημένος και χαμηλων τόνων ερευνητής του πάνελ, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή δεν δίστασε να μιλήσει για την αδυναμία που τρέφει στην Μόνικα Μπελούτσι και να δικαιολογηθεί, λέγοντας πως επί δέκα χρόνια δεν μπορούσε να εκδηλωθεί, αλλά τώρα ήρθε και η δική του ώρα.

men1


Ακόμη και η ίδια η Ελένη είναι μια άλλη. Πιο ευαίσθητη και πιο αφηγηματική. Σχεδόν εξομολογητική. Αφού πέρασαν οι μέρες και οι ώρες, όπου οι αιχμές και τα υπονοούμενα έδιναν κι έπαιρναν στον αέρα της εκπομπής, τώρα πλέον ήλθε η ώρα για να μπουν στη σκαλέτα οι αναμνήσεις, οι στιγμές και ο απολογισμός. Ενας απολογισμός 15 χρόνων στον Alpha, στην διάρκεια των οποίων έγιναν πολλά. Στο τέλος, όπως συνηθίζεται σε κάθε μεγάλο αποχωρισμό που γίνεται κοινή συναινέσει, μένουν μόνο τα ευχάριστα. Η πίκρα μάλλον υποχωρεί, τα λάθη ξεχνιούνται, οι αστοχίες συγχωρούνται. Δεν έχει άλλωστε νόημα πλέον. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός πως μετά από την αποχώρηση της Ελένης Μενεγάκη, η τηλεόραση αλλάζει. Ισως αυτό και η ίδια να αισθάνθηκε και γι αυτό θέλησε να πάρει τος αποστάσεις της, προκειμένου να το δει και να το εκτιμήσει.

Η χρυσή περίοδος των συμβολαίων έληξε και η φθορά για τα παλιά πρόσωπα είναι ανεπανόρθωτη. Νέες παρουσιάστριες, άγουροι παρουσιαστές, πρωτοεμφανιζόμενοι πανελίστες και διαφορετικά format έρχονται να διαδεχτούν μια εποχή στην οποία είχε βάλει την σφραγίδα της, η «βασίλισσα» Ελένη.

Κλείσιμο
Η σκαλέτα αλλάζει και η ευφυής Μενεγάκη το αντιλήφθηκε εγκαίρως. Ισως να μην ήθελε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ίσως να ήθελε να τααποκωδικοποιήσει πριν επιστρέψει ξανά. Διότι η Ελένη δεν φεύγει. Η Ελένη αποσύρεται για λίγο. Ή, μάλλον, για όσο εκείνη κρίνει ότι πρέπει να μείνει εκτός.


men4
men3

Η προετοιμασία της τελετής λήξης

Η ίδια προτιμά να κάνει έναν αυθόρμητο απολογισμό. Με αφορμή κάποια λεγόμενα στη διάρκεια της εκπομπής, ανασύρει από τη μνήμη της όλα όσα συνέβησαν και τα ξαναθυμάται παρέα με τους συνεργάτες της και το πιστό κοινό της. Η Ελένη δεν αφηγείται απλά. Προσπαθεί να αδράξει το τηλεοπτικό παρελθόν, προκειμένου να σχολιάσει με τον δικό της τρόπο καταστάσεις και συμπεριφορές. Οχι μόνο των άλλων αλλά και την δική της. Οπως είπε και την περασμένη εβδομάδα, είναι μία παρουσιάστρια που έκανε πάντα ό,τι ήθελε. Με έναν απαράβατο κανόνα: να μην θίξει κάποιον, να μην επιτεθεί σε κάποιον.

Υιοθετώντας ένα ρόλο ειρηνοποιού της ταραχώδους σοουμπίζ στην οποία εγκλωβίζονται οι περισσότερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, η Μενεγάκη έκανε τη διαφορά. Απεμπόλησε το σκληρό γκόσιπ, αρνήθηκε να στήσει λαϊκά δικαστήρια στο πλατό της και προτίμησε να προλογίζει και να σχολιάζει καλοφτιαγμένα ρετρό βίντεο με περιεχόμενο που δεν περιοριζόταν στο σύνηθες και το αναμενόμενο. Και φυσικά δεν άφησε ποτέ το κομμάτι των συνεντεύξεων. Τις οποίες πάντα έκανε με χαρακτηριστική άνεση αλλά και με προσωπικό στυλ. Δίχως σημειώσεις και άνευ διάθεσης επιθετικής. Χαλαρή συζήτηση, φιλική διάθεση και ωραίο αποτέλεσμα.

Αυτό που κάνει πολύ έντονα εσχάτως είναι να αναζητά μία ευκαιρία προκειμένου να ευχαριστήσει τους συνεργάτες της, τους οποίους έχει αποθεώσει με κάθε αφορμή. Σχεδόν αγωνιά για την δική τους επόμενη ημέρα, την οποία η ίδια πλέον δεν μπορεί να φροντίσει. Μέχρι τώρα ήταν αυστηρή, τώρα πλέον έχει γίνει πιο τρυφερή. Πρωτοφανές κάτι τέτοιο σε ένα περιβάλλον όπως το τηλεοπτικό, όπου συνήθως οι παρουσιαστές δοξάζονται και οι συνεργάτες χρεώνονται λάθη και αστοχίες...

Αυτές τις μέρες η ωραία Ελένη μπήκε στο μοντάζ και ετοιμάζει αποχαιρετιστήρια βίντεο. Σκαλίζει το παρελθόν και ετοιμάζει το πάρτυ του αποχαιρετισμού. Η ίδια θα φροντίσει κάθε λεπτομέρεια. Θα ελέγξει κάθε πλάνο και φυσικά θα εποπτεύσει τη συνθήκη έτσι ώστε να διασφαλιστεί η χαρά. Στο πλατό της δεν χωρά η θλίψη και τα αρνητικά συναισθήματα. Ο πρόλογος και το κυρίως θέμα για την βασίλισσα της τηλεόρασης είχε πάντα ροζ αποχρώσεις που έφταναν ως το κόκκινο. Τίποτα δεν μπορεί να αλλοιώσει αυτή την παλέτα. Ούτε καν η στιγμή που τα ωραιότερα μάτια μιας οθόνης που πολλές φορές δεν μπόρεσε να τα χωρέσει, ίσως δακρύσουν. Τις τελευταίες ώρες κοινοποιεί φωτογραφίες μέσω Instagram με λεζάντες γεμάτες συναίσθημα: «Στιγμές γεμάτες συναισθήματα ... αναμνήσεις ... Σήμερα στο μοντάζ παρέα με τον Τόλη και την Ελένη συγκινηθήκαμε και θυμηθήκαμε αυτό το απίθανο πανηγύρι χαράς τα τελευταία 15 χρόνια στον Άλφα ! ... κάποιες στιγμές θα τις δούμε ξανά μαζί την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι και την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020 που η εκπομπή Ελένη θα ρίξει τίτλους τέλους!»

Η Ελένη φεύγει. Με τους δικούς της όρους, την ώρα που εκείνη επέλεξε και φτιάχνοντας έναν επίλογο τόσο λαμπερό όσο η διαδρομή της. Μία διαδρομή την οποία μόνο εκείνη έκανε με τόση λάμψη είτε φόραγε ψηλοτάκουνα είτε ξυπόλητη.

Λογικά, η Τετάρτη θα είναι μία ιστορική τηλεοπτική ημέρα. Το τέλος μιας εποχής. Θα φανεί πολύ σύντομα.


men2


Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλος Περίπατος: Η «εγχείρηση» στο Σύνταγμα άρχισε χωρίς επιπλοκές

«Ντόμινο» αποκαλύψεων για τον ψευτογιατρό: Πρώην βουλευτής μεταξύ των θυμάτων του

Θετικοί στον κορωνοϊό τρεις ασυμπτωματικοί μετανάστες στη Λέσβο - Πού καταγράφηκαν τα 23 νέα κρούσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης