Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Άλμπερτ Φίνεϊ

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Άλμπερτ Φίνεϊ

Ήταν 82 ετών και πέθανε έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο - Είχε προταθεί πέντε φορές για Όσκαρ  - Ενσάρκωσε με μεγάλη επιτυχία τον «Ηρακλή Πουαρό», ενώ αρνήθηκε να γίνει Σερ

finney_main
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο Βρετανός ηθοποιός, Άλμπερτ Φίνεϊ, μετά από μία σύντομη μάχη με τον καρκίνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οικογένεια του.

«Ο Άλμπερτ Φίνεϊ, 82 ετών, απεβίωσε γαλήνια έπειτα από σύντομη ασθένεια, με τους δικούς του ανθρώπους στο πλευρό του. Η οικογένεια παρακαλεί για την ιδιωτικότητά της αυτή τη θλιβερή στιγμή», αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας του ηθοποιού.

Ο Άλμπερτ Φίνεϊ, μία από τις ηγετικές μορφές του βρετανικού κινηματογραφικού «νέου κύματος» της δεκαετίας του '60, είχε διαγνωστεί το 2011 με καρκίνου του νεφρού.

Προτάθηκε πέντε φορές για Όσκαρ, τέσσερις για Α' Ανδρικού και μία για Β' Ανδρικού Ρόλου, ωστόσο δεν κέρδισε ποτέ, ενώ είχε αρνηθεί και τον τίτλο του Ιππότη.

Ο ρόλος που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό υπήρξε αυτός του οργισμένου και ατίθασου προλετάριου Αρθουρ Σίτον στη βρετανική κινηματογραφική παραγωγή του 1961, «Saturday Night and Sunday Morning».

Scrooge Albert Finney 1970 DVDrip


Στις έξι δεκαετίες της κινηματογραφικής του καριέρας πρωταγωνίστησε σε ταινίες, όπως «Δύο για το δρόμο» (1967) «Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές» (1974) «Η εκδοχή του Μπράουνινγκ» (1994), «Έριν Μπρόκοβιτς» (2000), «Το τελεσίγραφο του Μπορν» (2007) και άλλες.

Γεννημένος στο Σάλφορντ το 1936, ο Φίνεϊ σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών και στην ίδια τάξη με τους έτερους σπουδαίους του παγκόσμιου σινεμά, Πίτερ Ο' Τουλ και Άλαν Μπέιτς.

Κλείσιμο
erin
Μαζί με την Τζούλια Ρόμπερτς στην «Έριν Μπρόκοβιτς»


Έχοντας καθιερωθεί ως θεατρικός ηθοποιός, ο Φίνεϊ στα τέλη της δεκαετίας του '50 στράφηκε στον κινηματογράφο και το ντεμπούτο του ήταν ένας μικρός ρόλος στην κινηματογραφική μεταφορά του «Entertainer» του Τζον Όσμπορν, ενώ ο πρώτος πρωταγωνιστικός του ρόλος ήταν στο «Σάββατο Βράδυ, Κυριακή πρωί» ως «Άρθουρ Σίτον.

Έγινε το πρόσωπο του βρετανικού σινεμά και η καριέρα του εκτοξεύτηκε μετά το ρόλο του ως Τομ Τζόουνς στην ομότιτλη ταινία του Τόνι Ρίτσαρντσον (Τομ Τζόουνς ή Επιχείρηση Κρεβατοκάμαρα). Ο «Tom Jones» ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στις ΗΠΑ και κέρδισε τέσσερα Όσκαρ, εκ των οποίων και αυτό της Καλύτερης Ταινίας.

Two for the Road. Audrey Hepburn and Albert Finney

Ακολούθησαν οι ρόλοι του Karel Reiz στο «Night Must Fall» και στο «Δύο για τον δρόμο» στο πλευρό της Όντρεϊ Χέμπορν. 

Πρωταγωνίστησε στο μιούζικαλ Scrooge, ενώ ενσάρκωσε με μεγάλη επιτυχία τον «Ηρακλή Πουαρό» στην κινηματογραφική μεταφορά του αστυνομικού θρίλερ της Αγκάθα Κρίστι «Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές», το 1974.

Επίσης, για το ρόλο του ως Ουίνστον Τσώρτσιλ στην ταινία «The Gathering Storm»  κέρδισε μία Χρυσή Σφαίρα και ένα BAFTA.

Οι νεότεροι ίσως τον θυμούνται από το «Skyfall» (2012), στον χαρακτηριστικό ρόλο του επιστάτη της έπαυλης του Τζέιμς Μποντ, καθώς και από το «Τελεσίγραφο του Μπορν» ως «Δόκτωρ Άλμπερτ Χιρς». 


Albert Finney dans Le crime de l'Orient Express (1974)


Η φιλμογραφία του Άλμπερτ Φίνεϊ

(1961) Σάββατο Βράδυ... Κυριακή Πρωί
(1963) Οι Νικητές
(1963) Τομ Τζόουνς
(1967) Δυο για το Δρόμο
(1970) Χριστουγεννιάτικη μπαλάντα
(1971) Gumshoe
(1974) Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές
(1975) Ο πιο πονηρός αδελφός του Σέρλοκ Χολμς
(1977) Οι μονομάχοι
(1982) Άννυ
(1982) Διάσταση
(1983) Ο αμπιγιέρ
(1990) Το πέρασμα του Μίλερ
(1990) The Image
(1993) Rich in Love
(1994) Η εκδοχή του Μπράουνιγκ
(1999) Simpatico
(1999) Πρόγευμα για πρωταθλητές
(2000) Traffic
(2000) Έριν Μπρόκοβιτς
(2003) Big Fish: Απίθανες Ιστορίες
(2005) Η νεκρή νύφη
(2006) Μια καλή χρονιά
(2006) Ο δρόμος για την ελευθερία
(2007) Το Τελεσίγραφο του Μπορν
(2007) Πριν ο διάβολος καταλάβει ότι πέθανες
(2012) Skyfall
(2012) Η Κληρονομιά του Μπορν

Φαν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που αρνήθηκε να γίνει Σερ

Θερμός οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Φίνεϊ αρνήθηκε δύο τίτλους, αυτόν του διοικητή του πιο εξαιρέτου τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1980 και του Ιππότη το 2000.

«Νομίζω ότι ο τίτλος του Σερ ελαφρώς διαιωνίζει μία από τις παθογένειες της Αγγλίας, τον σνομπισμό», είχε πει τότε.

Παράλληλα, ήταν απρόθυμος να συζητά για την τέχνη του, λέγοντας: «η δουλειά μου είναι η ηθοποιία, για αυτό σιχαίνομαι τις συνεντεύξεις ή τις διαλέξεις εξηγώντας τον εαυτό μου σε ένα ακροατήριο».

Ο Άλμπερτ Φίνεϊ παντρεύτηκε τρεις  φορές, ενώ είχε αποκτήσει ένα γιο από την πρώτη του σύζυγο, Jane Wenham, με την οποία ήταν παντρεμένος μέχρι το 1961.

Στον Άλμπερτ Φίνεϊ απότισαν φόρο τιμής μέσω διαδικτύου διάσημοι ηθοποιοί, εκ των οποίων η Ροζάνα Αρκέτ και ο Ντέιβιντ Μορισέι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης