«Air Jordan» - Μπεν Άφλεκ και Ματ Ντέιμον μεταφέρουν στο σινεμά την ιστορία του θρυλικού παπουτσιού της Nike

«Air Jordan» - Μπεν Άφλεκ και Ματ Ντέιμον μεταφέρουν στο σινεμά την ιστορία του θρυλικού παπουτσιού της Nike

Στις 5 Απριλίου η πρεμιέρα - Τι θέλουν να πετύχουν για τη νεοσύστατη εταιρεία παραγωγής τους οι Μπεν Άφλεκ και Ματ Ντέιμον

air_affleck_damon_arthro
Η δημιουργία και το λανσάρισμα της σειράς παπουτσιών Air Jordan 1 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ιστορία καινοτομίας, αστείρευτης αναζήτησης για τελειοποίηση, που μετέπειτα πήρε τον τίτλο ενός απολύτως επιτυχημένου επιχειρηματικού στόρυ. Στις αρχές του 1980 η Nike (Νάικ ή όπως τη λένε οι Αμερικάνοι, Νάικι) δεν αποτελούσε τον κολοσσό που είναι σήμερα, κάτι που εν ολίγοις οφείλει στον θρύλο του Μάικλ Τζόρνταν.

Air Jordan Commercials (1986-2020)


Η συμφωνία με τον Τζόρνταν και η απογείωση
To 1984 ήταν μια κομβική στιγμή για την εταιρία αθλητικών ειδών, που τότε προσπαθούσε να μπει στον χώρο του μπάσκετ και να σπάσει την κυριαρχία των Converse και Adidas, μιας και για καλή της τύχη βρήκε τη δική της «κότα με τα χρυσά αυγά» στο πρόσωπο του Μάικλ Τζόρνταν ο οποίος ερχόταν με φόρα από το (κολέγιο) North Carolina έχοντας ως στόχο να αφήσει ιστορία στο NBA.

Τα καινοτόμα παπούτσια με την αερόσολα που θα απογείωναν ακόμη περισσότερο τον Τζόρνταν στα παρκέ πήραν το όνομά τους χάρη στον ατζέντη του Αμερικανού σούπερ σταρ, Ντέιβιντ Φαλκ, ο οποίος συνέδεσε αμέσως τη νέα τεχνολογία με την αδιαμφισβήτητη ικανότητα του πελάτη του να... ίπταται ανάμεσα ή/και πιο ψηλά από τους αντιπάλους του.

Κλείσιμο
Κι αν γύρω από το στόρυ για το πώς πήραν τα Air Jordan 1 το όνομά τους δεν υπάρχει καθόλου... ομίχλη, αυτό για το ποιος έπεισε την πλευρά του πρώην παίκτη των Σικάγκο Μπουλς να πει το «ναι» απασχολεί εδώ και δεκαετίες, με «πολλούς πατεράδες» να προσπαθούν να καρπωθούν την επιτυχία για την υπογραφή του Τζόρνταν.

Ένας από αυτούς ήταν ο συνιδρυτής της Nike, Φιλ Νάιτ, που συγκεκριμένα είχε πει πως: «Η υπογραφή του Μάικλ Τζόρνταν, ναι. Λοιπόν, η επιτυχία έχει χίλιους πατεράδες και η αποτυχία είναι ορφανή». Ένας άλλος ήταν το κορυφαίο στέλεχος του αθλητικού μάρκετινγκ, ο Σόνι Βακάρο, που είχε χαρακτηρίσει εαυτόν ως «Σωτήρα της Nike».

Μέρος της ιστορίας είδαμε και στη μίνι σειρά του Netflix, «The Last Dance».

History of the Nike-Jordan Brand


Η φιλοδοξία των Άφλεκ - Ντέιμον, με το δικό τους... Air Jordan

Μπεν Άφλεκ και Ματ Ντέιμον είναι φίλοι εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας γνωριστεί επίσης στις αρχές του 1980 όταν και ήταν συμμαθητές, με την κοινή τους πορεία και την καλή τους σχέση να τους οδηγούν στη βράβευση με Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία Good Will Hunting (Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ), στην οποία συμπρωταγωνίστησαν -γράφοντας από κοινού το σενάριό της. Το μεγάλο όνομα στην συγκεκριμένη ταινία ήταν ο Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Μετά από χρόνια συνεργασίας και σε άλλες παραγωγές, ειδικά μέσω της δικής τους εταιρίας Pearl Street Films, οι δύο ηθοποιοί και παραγωγοί ευελπιστούν πως θα κάνουν μια νέα δυναμική αρχή με τη νεοσύστατη εταιρία τους «Artists Equity» που εξασφάλισε χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από την ιδιωτική εταιρία επενδύσεων RedBird Capital Partners, ποντάροντας στο success story των παπουτσιών που έφεραν την υπογραφή του Τζόρνταν αλλά και την αναζοπύρωση του ντιμπέιτ πίσω από την επιτυχία.

Για το... δικό τους Air Jordan οι δυο τους δεν ξεστράτισαν πολύ για να σκεφτούν τον τίτλο, κόβοντας το επίθετο του Μάικλ. Το «Air» γράφτηκε από τον Άλεξ Κόνβερι και αναμένεται να κάνει παγκόσμια κινηματογραφική πρεμιέρα στις 5 Απριλίου, με τον Άφλεκ να υποδύεται τον Νάιτ και τον Ντέιμον τον Βακάρο. Στο καστ εντοπίζονται επίσης οι Τζέισον Μπέιτμαν, η Βιόλα Ντέιβις και ο Κρις Τάκερ.

Η προβολή του θα γίνει μέσω του Amazon Prime.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης