Κινεζική πλατφόρμα streaming άλλαξε το τέλος του Fight Club - «Είναι πιο κοντά στο βιβλίο μου», λέει ο Τσακ Πόλανικ

Κινεζική πλατφόρμα streaming άλλαξε το τέλος του Fight Club - «Είναι πιο κοντά στο βιβλίο μου», λέει ο Τσακ Πόλανικ

Αντί να μηδενίσουν τα χρέη, η αστυνομία σταμάτησε το πλάνο του Τάιλερ Ντέρντεν και οι εκρήξεις δεν έγιναν ποτέ - Δείτε το βίντεο

Fight_Club
Το 1999 κυκλοφόρησε μία από τις πιο δημοφιλείς ταινίες της ιστορίας, το Fight Clubγια την οποία κανονικά δεν πρέπει να σας πούμε τίποτα αν θέλουμε να τηρήσουμε τους δύο πρώτους κανόνες της λέσχης, όπως αυτοί θεσπίστηκαν από τον «Αφηγητή» και το alter ego του, Τάιλερ Ντέρντεν.

«Κανόνας πρώτος, δεν μιλάτε για το Fight Club. Κανόνας δεύτερος, δεν μιλάτε για το Fight Club», λέει ο Ντέρντεν στα νέα μέλη του υπογείου, ο οποίος δεν είναι άλλος από την δεύτερη προσωπικότητα του Αφηγητή, μια αποκάλυψη η οποία γίνεται προς το τέλος του φιλμ όταν και ο βασικός πρωταγωνιστής αντιλαμβάνεται πως είναι ο ίδιος εκείνος που οργάνωσε τις βομβιστικές επιθέσεις που θα κατέστρεφαν τράπεζες και πολυεθνικές με στόχο να σβηστούν τα χρέη των πολιτών.

Τουλάχιστον έτσι γίνεται στο τέλος της ταινίας, μιας και μετά από ένα επικό... ξυλίκι με τους δαίμονές του (ξύλο που λαμβάνει χώρα στο κεφάλι του και τον οδηγεί επί της ουσίας να χτυπιέται μόνος του στο πάρκινγκ), ο Αφηγητής στρέφει το όπλο στον εαυτό του και αυτοπυροβολείται με στόχο να ξεφορτωθεί τη δεύτερη προσωπικότητά του, για να πιάσει στη συνέχεια από το χέρι τη Μάρλα Σίνγκερ (Ελένα Μπόναμ Κάρτερ), να της απολογηθεί λέγοντάς της πως τον γνώρισε σε μια πολύ παράξενη περίοδο της ζωής του και να χαζέψει μαζί της από το παράθυρο όλες εκείνες τις εκρήξεις που με μαεστρία είχε σχεδιάσει, υπό τους ήχους του «Where is my mind».

The 'Where Is My Mind' Ending Scene in Fight Club (1999)


Στο βιβλίο (1996) του Τσακ Πόλανικ, ωστόσο, το φινάλε είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό που επέλεξε ο Ντέιβιντ Φίντσερ μιας και το πλάνο του Αφηγητή δεν πάει σύμφωνα με τις προβλέψεις του, αφού οι βόμβες δεν εκρήγνυνται μετά από κάποια λάθη στην καλωδίωση και οδηγούν στον αυτοπυροβολισμό του στο κεφάλι, πριν ακολουθήσει η εισαγωγή του σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Με τη λάμψη του «Fight Club» να μην έχει ξεθωριάσει παραπάνω από 20 χρόνια μετά, αφού η μεγάλη ανατροπή στην πλοκή και οι ερμηνείες (κυρίως) των Έντουαρντ Νόρτον και Μπραντ Πιτ έχουν μείνει αξέχαστες, μια κινεζική πλατφόρμα streaming, το «Tencent Video», συμπεριέλαβε στη συλλογή της το φιλμ, αλλά επέλεξε να κόψει τις τελευταίες σκηνές και αντ' αυτών να προβάλει ένα κείμενο, σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία ήταν αυτή που επί της ουσίας νίκησε, σταματώντας τις εκρήξεις και συλλαμβάνοντας όλα τα μέλη του Fight Club πριν συλλάβει τον Ντέρντεν, ο οποίος εν συνεχεία δικάστηκε, μπήκε σε ψυχιατρική κλινική και βγήκε από αυτή το 2012.

Όταν οι εικόνες έκαναν το ταξίδι τους ανά τον κόσμο μέσω του διαδικτύου ήταν πολλοί εκείνοι που κατέκριναν τους Κινέζους για την επιλογή τους, βάζοντάς τα κυρίως με την κυβέρνησή τους για λογοκρισία. Ωστόσο ένας από αυτούς δεν ήταν ο Πόλανικ.

Το τέλος της ταινίας και αυτό των Κινέζων δίπλα-δίπλα:

FIGHT CLUB ENDING EDITED FOR CHINA ALONGSIDE ORIGINAL FIGHT CLUB ENDING


«Η ειρωνεία είναι ότι με τον τρόπο με τον οποίο άλλαξαν το τέλος, οι Κινέζοι είχαν σχεδόν ίδιο τέλος με αυτό του βιβλίου, κόντρα στο τέλος όπως το είχε διαλέξει ο Φίντσερ το οποίο ήταν και πιο εντυπωσιακό οπτικά», σχολίασε ο ίδιος στο «ΤΜΖ» όταν ρωτήθηκε σχετικά μετά τον ντόρο, λέγοντας μάλιστα πως δεν πιστεύει ότι η κινεζική κυβέρνηση ήταν αυτή που επηρέασε το αποτέλεσμα. Αντ' αυτού έδωσε την δικιά του οπτική για την λογοκρισία, βάζοντάς τα ως επί το πλείστον με τους συμπατριώτες του, τους Αμερικανούς, και την επιλογή πολλών Πολιτειών -όπως το Τέξας- να μην προωθούν τα βιβλία του εξαιτίας των ριζοσπαστικών αντιλήψεών του.

Κλείσιμο
«Αυτό που βρίσκω ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι πως τα βιβλία μου είναι κατά κύριο λόγο απαγορευμένα στις ΗΠΑ. Το σωφρωνιστικό σύστημα του Τέξας αρνείται να τα βάλει στις βιβλιοθήκες του. Πολλά δημόσια σχολεία και τα περισσότερα ιδιωτικά τα αρνούνται επίσης. Αλλά το κάνετε θέμα όταν αλλάζουν το τέλος οι Κινέζοι. Πλέον το έχω αποδεχθεί αυτό με την απαγόρευση των βιβλίων μου.

Πολλοί εκδοτικοί οίκοι στο εξωτερικό έχουν επεξεργαστεί το μυθιστόρημα έτσι ώστε το τέλος του να είναι ίδιο με αυτό της ταινίας. Οπότε εδώ και 25 χρόνια μου είναι εντελώς οικεία όλη αυτή η κατάσταση», ανέφερε συμπληρωματικά.


Ειδήσεις σήμερα:

Τι αλλάζει μετά την απόφαση για χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση

Εφιάλτης στην Αργυρούπολη: Ο «νταής» που έμαθε τζούντο για να χτυπάει γυναίκες

Απίστευτο θέαμα στον Άλιμο: Στα ρηχά μικρή φάλαινα - Είναι τραυματισμένη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης