Περιστατικό επαναλοίμωξης από τον κορωνοϊό ερευνάται στην Ελλάδα

hospital_ar

Ασθενής που νοσηλεύθηκε με covid-19 στον Ευαγγελισμό και πήρε εξιτήριο στις 6 Απριλίου βρέθηκε χθες εκ νέου θετική- Στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ η συγκεκριμένη περίπτωση - Τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις του ιού

Περιστατικό πιθανής επαναλοίμωξης με Covid-19 καταγράφηκε στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το protothema.gr ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει ενημερωθεί για μια ασθενή η οποία βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό στο τέλος Μαρτίου, νοσηλεύτηκε στον Ευαγγελισμό και έλαβε εξιτήριο στις 6 Απριλίου. Η ίδια ασθενής βρέθηκε εκ νέου θετική όπως έδειξε το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε όταν επισκέφθηκε χθες εφημερεύον νοσοκομείο. Πλέον οι ειδικοί ασχολούνται ενδελεχώς με το περιστατικό και εξετάζουν αν πρόκειται για αληθινή ή η μη επαναλοίμωξη.Τέτοια περιστατικά είχαν αναφερθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Αρπιλίου από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Νότιας Κορέας και είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Με αφορμή τους ασθενείς με είχαν βρεθεί εκ νέου θετικοί τότε στην ασιατική χώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, είχε αναφέρει πως κατά την άποψή του δεν επρόκειτο για αληθινή επαναλοίμωξη. "Καταγράφηκαν ασθενείς που ελέγχθηκαν ξανά θετικοί για τον ιό, ενώ είχαν αρχικά αρνητικό έλεγχο, είχαν αναρρώσει. Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων, αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού χωρίς να μολύνει και χωρίς να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό ενός ανθρώπου. Η ανίχνευση του ιού με μοριακό έλεγχο PCR μετά τις 2-3 εβδομάδες που έχει περάσει κάποιος τη νόσο, γνωρίζουμε ότι δεν ισοδυναμεί με μετάδοση και αυτό φαίνεται να τεκμηριώνεται και από δημοσιευμένα δεδομένα από μεγάλες ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού" είχε αναφέρει τότε ο κ. Τσιόδρας.Ανοσία και μεταλλάξεις απασχολούν τους ειδικούςΜε τα νέα κρούσματα -εκτός των εστιών όπου καταγράφεται επιδημική έξαρση- να παραμένουν σε χαμηλά, ελεγχόμενα επίπεδα στη χώρα μας οι ειδικοί επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο σε άλλα κρίσιμα επιστημονικά θέματα σχετικα με τη συμπεριφορά του κορωνοιού αναζητώντας απαντήσεις.Ενδεικτικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, κ. Τσιόδρας, αφού διευκρίνισε πως από τα 16 κρούσματα που εντοπίστηκαν, τα 11 προέρχονται από γνωστές εστίες, αναφέρθηκε στο θέμα της ανοσίας αλλά και των μεταλλάξεων του κορωνοιού. Και σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις ήταν θετικά τα δεδομένα που ανέφερε, ενώ για την ανοσία είπε ότι υπάρχει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα.Ο καθηγητής επανέλαβε την επιστημονική άποψη που υιοθετεί και η οποία εκφράζεται και στη στρατηγική που ακολουθεί η χώρα μας σχετικά με την ανοσία. Συγκεκριμένα, είπε ότι στόχος είναι η δημιουργία, η οικοδόμηση σταδιακής ανοσίας, δηλαδή να γίνεται σταδιακά, διαδοχικά η έκθεση του πληθυσμού στον κορωνοιό ώστε να εμφανίζουν αντισώματα, τα οποία θα τους προστατεύσουν.

"Τις τελευταίες εβδομάδες ακούγονται δύο διφορούμενες απόψεις. Μία από τον WHO, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία λέει ότι δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι τα αντισώματα που αναπτύσσεις σε προστατεύουν" είπε ο κ. Τσιόδρας, προςθέτοντας πως δεν συμφωνεί με αυτή την τοποθέτηση.

Η δεύτερη τοποθέτηση, με την οποία όπως είπε συντάσσεται, προέρχεται από επιστημονικές ομάδες εγνωσμένου κύρους υποστηρίζει και με βάση την εμπειρία που υπάρχει από τους άλλους κορονοϊούς, ότι θα υπάρχει προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Κρίσιμο ζήτημα, ωστόσο, στο θέμα της ανοσίας και της διάρκειας της προστασίας των αντισωμάτων αποτελεί το θέμα των τεστ τα οποία δεν φαίνεται να δίνουν ακόμη αξιόπιστα αποτελέσματα. "Θα αποδειχθεί στο μέλλον, όταν θα έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τι από τα δύο ισχύει. Ακόμα δεν έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα" υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.Κρίσιμες για το εμβόλιο οι μεταλλάξεις


Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα μείζον ζήτημα των μεταλλάξεων καθως αυτές συνδέονται με την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα προσφέρει αποτελεσματική και πιο μακρά προστασία.

Επικαλέστηκε δημοσιεύσεις από μια εκ των καλύτερων πανεπιστημιακών ομάδων της Ελβετίας που αναλύει δείγματα του νέου ιού από 36 χώρες σε 6 ηπείρους.


Σύμφωνα με τον καθηγητή, κάποιο ιοί του αναπνευστικού, όπως ο ιός της γρίπης, αλλά και ο νέος κορωνοϊός, εμφανίζουν συχνά μεταλλάξεις, δηλαδή μικροδιαφορές στο γενετικό τους υλικό. Μάλιστα, αυτές μπορεί να επηρεάσουν την επιθετικότητα ενός ιού ή και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. Ακόμα περισσότερο, αυτές οι μικροδιαφορές στους ιούς μπορούν να αναλυθούν και να βοηθήσουν με ειδικά επιστημονικά εργαλεία να προσδιοριστεί η προέλευση ενός στελέχους του ιού.


Ανέφερε, για παράδειγμα πως μπορει να δείξουν οι μεταλλάξεις για το αν ένα στέλεχος που ανιχνεύθηκε σε έναν ασθενή στην Ελλάδα προήλθε από μια χώρα της Ευρώπης ή μια χώρα της Ασίας.Και ακόμα περισσότερο, τέτοιου είδους αναλύσεις να "πουν" αν κάποιες επιδημίες συνδέονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, τα περιστατικά της Ισλανδίας ανακαλύφθηκε πως προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρώπη. Τα περιστατικά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εισήχθησαν από πολλαπλές οδούς στη χώρα, τόσο από την Κίνα τον Ιανουάριο, όσο και από την Ευρώπη τον περαςμένο Φεβρουάριο.


"Όλα αυτά δείχνουν πόσο συνδεδεμένος είναι ο κόσμος μας. Και πως μια επιδημία στην άκρη της γης μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να επηρεάσει την άλλη άκρη. Επίσης, αυτή η καταγραφή της πορείας ενός ιού μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε προβλέψεις για τη διασπορά του και πως μπορεί να κινηθεί στο μέλλον αυτός ή ένας παρόμοιος ιός και να παίρνουμε αντίστοιχα προληπτικά μέτρα" εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.


Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, όπως είπε ο ειδικός, η ανάλυση της συνολικής δομής του ιού, το ολικό γονιδίωμα, όπως λέγεται, δείχνει σχετικά ένα βραδύ ρυθμό
δημιουργίας μεταλλάξεων, τουλάχιστον σε σχέση με τη γρίπη. "Ακόμα και τα πιο διαφορετικά στελέχη μεταξύ τους έχουν περίπου 40 διαφορές από ένα σύνολο περισσότερων από 29.000 νουκλεοτίδια του ιού. Αυτό επί του παρόντος δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο μέλλον, με την προϋπόθεση πως ο ιός θα παραμείνει έτσι" επισήμανε.

"Σύμφωνα με τους συναδέλφους από το ελβετικό Πανεπιστήμιο, αν παραμείνουν έτσι τα δεδομένα, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη και ένα αποτελεσματικό εμβόλιο πιθανόν θα συνοδεύεται από μακρόχρονη και αποτελεσματική προστασία" είπε ο κ. Τσιόδρας.


Τόνισε τέλος, πως είναι αναγκαία η συνεχής παρακολούθησή του από τους εργαστηριακούς, ενώ πρόσθεσε πως γίνεται εξαιρετική έρευνα και καταγραφή και αποκλείσει Έλληνες ειδικούς..
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (116)

Ελένη

Εγώ πάντως που νομίζω ότι είχα κολλήσει και είχα γίνει καλά, υποτροπίασα μερικές βδομάδες μετά, όπως αυτή η κυρία. Δεν είχε καθόλου πλάκα τη 2η φορά να βήχω και να φτύνω φλέγματα, αλλά σκουρόχρωμα κι όχι ανοιχτόχρωμα όπως την 1η φορά. Προφανώς επειδή είχε ήδη γίνει κάποια ζημιά στα πνευμόνια, τη 2η φορά ήταν χειρότερα γιατί δεν ξεκινούσε με υγιή πνευμόνια. Κράτησε όμως λιγότερες μέρες. Το τρομακτικό ήταν ότι πριν λιγες μέρες είχα πάλι λίγο βήχα και φλέγματα, κι ελπίζω να ήταν η τελευταία γιατί πραγματικά δε θέλω αυτό να γίνει μέρος της ζωής μου! Προτιμώ η εξήγηση να είναι ότι δεν είχα κάνει αρκετά αντισώματα και ξανακόλλησα, παρά να είναι ότι ο ιός παραμένει στον οργανισμό κι αφυπνίζεται κάθε τόσο. Δεν ξέρω καν αν ήμουν θετική όταν είχα συμπτώματα, γιατί ο ΕΟΔΥ κάνει τεστ μόνο όταν είσαι του θανατά, οπότε απλά έμεινα σπίτι μέχρι να μου περάσουν.

Ένας

Παραμύθια. Επαναλοιμωξη υπάρχει μόνο στην πλύση εγκεφάλου.

Παραμύθια

Σε κουτσομπολιό άκουσα ότι άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για αρκετά άτομα σε καραντίνα πιστεύει ότι ο κορονοϊος είναι ψέμα για οικονομικούς και θρησκευτικούς λόγους!! Απίστευτο αν αληθεύει αλλά εφιαλτικό. Δημόσιος χαβαλές

Χιλιοστός ειδικός λοιμωξιολόγος του ίντερνετ

Ένα από τα ευχάριστα πράγματα με την καραντίνα είναι ότι διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που φαίνεται να έχουν μελετήσει (και) την επιδημιολογία. Αυτοί καθημερινά ξεκλέβουν λίγο χρόνο από το διάβασμα των επιδημιολογικών βιβλίων και έρχονται εδώ στα σχόλια να διαφωτίσουν το κοινό και να αποδομήσουν τις απόψεις των επιστημόνων. Ποιος Τσιόδρας, γατάκια, εμείς τα ξέρουμε καλύτερα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν καταλαβαίνουν, ούτε καν ακούνε προσεκτικά αυτά που λέγονται στις ενημερώσεις. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στρατηγικής για ανοσία αγέλης και τα λοιπά. Ο στόχος των περιοριστικών μέτρων ήταν να συμπιεστεί η καμπύλη των κρουσμάτων και να ελεγχθεί η ροή των ασθενών με κορωνοιό στις ΜΕΘ, ώστε και αυτοί να μπορούν να λάβουν την αγωγή τους και οι υπόλοιποι να μην κινδυνεύσουν από την κατάρρευση του συστήματος (όπως συνέβη στην Ιταλία, στην Ισπανία και αλλού). Έτσι, κερδίζεται και χρόνος, για να βρεθεί κάποιο φάρμακο αλλά και για να γίνει καλύτερη οργάνωση των νοσοκομείων. Σε περίοδο πανδημίας είναι αδύνατο να έχεις μηδενικά κρούσματα. Μόνο διαχείριση της ροής τους μπορείς να κάνεις. Ούτε φυσικά στόχος είναι η ανοσία αγέλης. Αν ήταν, θα τους άφηναν ελεύθερους όλους να πάνε να κολλήσουν. Η επάνοδος θα είναι σταδιακή, ώστε να ελέγχεται η ροή των κρουσμάτων και πιθανόν να γίνει αναπροσαρμογή των μέτρων, αν κριθεί αναγκαίο. Επίσης, το δίλημμα "οικονομία" ή "υγεία" είναι ψευτοδίλημμα. Η καλή οικονομία φέρνει καλή υγεία στους πολίτες, αλλά και η κακή υγεία καταστρέφει την οικονομία. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ισορροπία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέλος, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, καθώς η άρση περιοριστικών μέτρων δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές, ούτε απλοϊκές και εύκολες λύσεις, σαν και αυτές που συχνά διαβάζουμε εδώ και εκεί στο ίντερνετ.

μακιςςς

Φαντάζομαι εσύ δεν ανήκεις σε αυτούς που ειρωνευεσαι:) Επί της ουσίας κανείς λάθος. Λες "Ούτε φυσικά στόχος είναι η ανοσία αγέλης. Αν ήταν, θα τους άφηναν ελεύθερους όλους να πάνε να κολλήσουν"............αυτή η φράση εμπεριέχει τουλάχιστον δύο λάθη. Πρώτον, η ανοσία αγέλης δεν είναι μεθοδος, ούτε στόχος, αλλά αδηριτη κατάληξη μιας πανδημιας, που δεν τους σκότωσε όλους. Αν ψάξεις τον ορισμό του heard immunity θα το δεις. Δεύτερον.... εάν θες να σχεδιάσεις μια ομαλή πορεία προς την (αναπόφευκτη) ανοσία αγέλης, τότε ελέγχεις τις ροές ώστε να προστατευθούν οι ευπαθείς και η ανοσία να δημιουργηθεί κυρίως στους δυνατούς. Επομένως είναι λάθος το δεύτερο μισό της προτασής σου ότι ανοσία αγέλης σημαίνει πηγαινετε κολλήστε όλοι. Η ανοσία αγέλης δεν είναι πρόσταγμα ούτε μέθοδος. Είναι το τελικό αποτέλεσμα, το πώς θα πας σε αυτό μπορεί σε κάποιο βαθμό να σχεδιαστεί και τα θύματα να μειωθούν.

Καθίστε σπίτι! Ο ιός αυτός δεν είναι αστείο!

Είναι παγκόσμιο σοβαρό πρόβλημα που άλλαξε από το πουθενά τις ζωές μας προς το χειρότερο βέβαια! Έχουμε μπλέξει! Πειραματόζωα θα γίνουμε ακόμα και οι επιστήμονες ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ! Τίποτα βέβαιο! 😷

μακιςςς

Πρέπει τώρα να υπάρξει δεύτερη καμπάνια όπως το "μένουμε σπίτι". Αυτή τη φορά είναι "κρατάμε απόσταση". Είναι απολύτως απαραίτητο γιατί βλέπουμε ότι τα βόδια μόλις βγουν έξω στοιβάζονται σα τα γίδια.

και εγω καθε χρονο κολλαω 3-4 φορες γριπη

Ειμαι ακομα εδω και γραφω σχολια

Δαρβινικο γιδι

....καλα. Απλα υπαρχει ασχετοσυνη. Κολλας καποιο ιο απλου κρυωματος. Οι ενηλικες κολλουν γριπη 1 φορα καθε 4 χρονια περιπου και λιγοτερο (πληροφορια CDC). Οταν εχεις γριπη θα το ξερεις. Οταν τρεχει η μυτη σου ειναι απλο κρυωμα (ιος - οχι ο κρυος καιρος).

Επαναλοίμωξη από κορωναϊό???

Τ Ε Λ Ε Ι Ω Σ Α Μ Ε!!!!!

Αναρχικός Τραπεζίτης

Εχω να βγώ απο το σπίτι απο τις 15 Μαρτίου.Μια χαρά περνάω.Όποιος θέλει να βγεί στο καλό και να μη μας ζαλίζετε τα μέζεα.Μην δω ότι αρρωστήσατε όμως.Θα πέσουν μαπίδια μετά.

ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΣ

Θα ζήσετε τους επόμενους μήνες τη κόλαση.Αν δε προσέχετε σαν κοτόπουλα θα πέφτετε κάτω.Ο ιός είναι θανατηφόρος ΝΤΟΥΓΑΝΙΑ δεν είναι γριπούλα όπως γράφατε εδω μέσα.Κι αν γίνεις καλά σου έχει κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στα πνευμόνια.Τι θα γίνει αν ξαναρρωστήσεις ?Εξυπνάκηδες όλοι εδω μέσα.Θα περάσετε καλά κοιμισμένα πρόβατα.Η καραντίνα πρέπει να κρατήσει τουλάχιστο μέχρι το Δεκεμβριο,μην ακούτε το κάθε απολειφαδι τι σας λέει.

Φιλε

να σου στείλω να πληρώσεις τις υποχρεώσεις μου και κάθομαι 2χρονια μέσα άμα θέλεις.Οσο για τον Ιό,άσε η θνησιμότητα είναι κοντά στο 3%,τίποτα δηλαδή.Ξερουμε πως να προστατεύσουμε,δε θέλουμε μπαμπουλες,είμαστε ενημερωμένοι &ενηλικες

Νικος

Βλακείες λες, εγώ μένω στην Αγγλία που έχει νοσήσει ο μισός πληθυσμός. Από τους γνωστούς μου έχουν νοσήσει (και το παραδέχτηκαν) τουλάχιστον 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου. Πάρα πολλοί. Από αυτου κανείς δεν νόσησε σοβαρά και δεν μου είπαν για κανένα γνωστό τους που να νόσησε σοβαρά. Όχι για θανάτους. Γνωστός γνωστού σημαίνει τουλάχιστον 1000 άτομα. Για μένα ήταν όντως σα μια περίεργη γρίπη και για τους γνωστούς μου το ίδιο. Για ορισμένους (πολλούς) πχ συζύγους ή παιδιά, δεν υπήρξαν καν συμπτώματα.

Lakis

Καλά, τραβά για ύπνο τώρα λεβιέ...

Κορωνάκης

Άστους .... θα φάνε καλά ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία