Ακτοπλοΐα: Ενίσχυση της ρευστότητας 33,7 εκατ. ευρώ προωθεί το υπουργείο Ναυτιλίας

Ακτοπλοΐα: Ενίσχυση της ρευστότητας 33,7 εκατ. ευρώ προωθεί το υπουργείο Ναυτιλίας

Σε επεξεργασία πρόγραμμα για την ενίσχυση της ακτοπλοΐας που έχει πληγεί από τον κορωνοϊό με ευρωπαϊκούς πόρους– Τι αποφάσισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης

aktoploia
Ενίσχυση της ρευστότητας στην ακτοπλοΐα αλλά και στις νησιωτικές επιχειρήσεις, άνω των 33,7 εκατ. ευρώ προωθεί το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων που πλήττονται. Το πρόγραμμα θα αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι οι εξής:

- Για τη στήριξη των επιλέξιμων νησιωτικών επιχειρήσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο, αποφασίσθηκε η διάθεση πόρων ύψους 11,2 εκατ. ευρώ.

- Επίσης σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, εξασφαλίσθηκε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η θαλάσσια συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών, με απώτερο στόχο κανένα νησί να μην μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Παρέμβαση με ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας από την έναρξη της εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης, ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί 3,5 εκατ. ευρώ για την ελάχιστη ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών σε 29 γραμμές του εθνικού και τοπικού ακτοπλοϊκού δικτύου. Επίσης αποφασίσθηκε η χορήγηση προκαταβολής ίσης με το 50% των μισθωμάτων για τις συμβάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας στην ακτοπλοΐα για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του υπουργείου Ναυτιλίας εκτιμάται ότι το εν λόγω πόσο θα ανέλθει στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Κλείσιμο
«Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας κλάδων, όπως η ακτοπλοΐα και η νησιωτική επιχειρηματικότητα οι οποίοι εξαιτίας της πανδημίας έχουν περιέλθει σε δεινή θέση» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να παρέμβουμε με ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις σε δυο σημαντικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας που προσφέρουν πολλά στον τόπο». «Δεν σταματάμε εδώ. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ειδικό πρόγραμμα - καθεστώς, για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων που πλήττονται προκειμένου να παρασχεθεί η αναγκαία στήριξη για τις ζημιές του κλάδου από την πανδημία του κορωνοϊου Covid-19, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους», επισήμανε. 

Ειδήσεις σήμερα:

Κουόμο: Ο κορωνοϊός στη Νέα Υόρκη ήρθε από την Ευρώπη, όχι από την Κίνα

Στους 22.245 οι νεκροί στη Γαλλία -Μειώνονται οι νοσηλευόμενοι στην εντατική

Συνελήφθησαν και οι πέντε αλλοδαποί που που έσπασαν την καραντίνα στη Μαλακάσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ