Κορωνοϊός - Καραντίνα: Με «βραχιολάκια» και εφαρμογή στο κινητό θα ιχνηλατούνται οι φορείς του κορωνοϊού

Κορωνοϊός - Καραντίνα: Με «βραχιολάκια» και εφαρμογή στο κινητό θα ιχνηλατούνται οι φορείς του κορωνοϊού

Στόχος να γίνεται καλύτερος έλεγχος για τις επαφές που έχει κάποιος που είχε νοσήσει - Τι έχουν κάνει στο Χονκ Κονγκ και στην Κίνα

Κορωνοϊός - Καραντίνα: Με «βραχιολάκια» και εφαρμογή στο κινητό θα ιχνηλατούνται οι φορείς του κορωνοϊού
Έντονος είναι ο προβληματισμός για το πώς θα γίνεται η ιχνηλάτηση των επαφών που μπορεί να έχει ένας φορέας του κορωνοϊού μετά το lockdown. Στην Ασία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη εξετάζονται διάφορες λύσεις -και κάποιες εφαρμόζονται ήδη: Στο Χονκ Κονγκ δοκίμασαν να περάσουν ηλεκτρονικά «βραχιόλια» με μικροτσίπ εντοπισμού στους εισερχόμενους τουρίστες. Στην Κίνα χρησιμοποιείται ευρέως η διαδικασία καταγραφής με σκανάρισμα QR code. Στις ΗΠΑ η Apple και η Google συμπράττουν στη δημιουργία μιας εφαρμογής, η οποία θα μετατρέπει το smartphone σε καταδότη των κινήσεων -και άρα των ενδεχόμενων επαφών με άλλα άτομα- του χρήστη/φορέα.

Από τα μέχρι στιγμής προτεινόμενα συστήματα, αυτό που φαίνεται να έχει κάποιο προβάδισμα, τόσο από την άποψη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων όσο και της πρακτικότητάς του, είναι αυτό της Κίνας με το QR Code. Μολονότι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα όλα τα στάδια της λειτουργίας του, η γενική αρχή είναι ότι, κάθε Κινέζος πολίτης, πριν από κάθε δραστηριότητα η οποία συνεπάγεται κάποιου είδους κοινωνική αλληλεπίδραση, οφείλει να επιδεικνύει τρόπον τινά το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό ότι δεν νοσεί με Covid-19.

Εάν υποτεθεί πχ ότι κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορείο, τρένο κ.λπ) ή να επισκεφθεί ένα πολυκατάστημα, κατά την είσοδό του θα πρέπει να σκανάρει το μοναδικό QR Code με τα στοιχεία του. Ο κωδικός αυτός χορηγείται από τις υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους και, φυσικά, είναι αποκλειστικός για κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Υπάρχουν τρία ενδεχόμενα, το καθένα με χρωματικό συμβολισμό: Το πράσινο QR code σημαίνει ότι ο χρήστης είναι εντελώς καθαρός από τον κορωνοϊό, το κίτρινο ότι ανήκει στην κατηγορία των ευάλωτων στον ιό και το κόκκινο δείχνει, προφανώς, θετικό τον συγκεκριμένο Κινέζο στον Covid-19.

Η κατάταξη των πολιτών στις τρεις χρωματικές κατηγορίες βασίζεται στο συνδυασμό πληροφοριών από διάφορες πηγές, όπως το ιατρικό και ταξιδιωτικό ιστορικό καθενός, στον τόπο καταγωγής και διαμονής του, αλλά και στις απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος ο πολίτης στο σχετικό ερωτηματολόγιο.

Επί του παρόντος οι Κινέζοι λαμβάνουν τους κωδικούς QR χρησιμοποιώντας τις τοπικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης WeChat και Alipay, καθώς κάποιες εταιρείες τεχνολογίας, κολοσσοί στον κλάδο, έσπευσαν να συνδράμουν την κυβέρνηση ως προς την παρακολούθηση των κρουσμάτων και της ίδιας της επιδημίας.

Γενικότερα, η καθιέρωση ενός αποτελεσματικού συστήματος ιχνηλάτησης όσων έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, προσκρούει στην αντίδραση των απανταχού ακτιβιστών υπέρ της προστασία.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτός είναι ο μακελάρης του Καναδά που σκότωσε 16 ανθρώπους

Κορωνοϊός: Κατέληξε 67χρονη - Στους 114 οι νεκροί στην Ελλάδα

Η Βρετανία δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα της μετάγγισης με πλάσμα από επιζώντες του κορωνοϊού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network