Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Είναι νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Είναι νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων

Μακριά το εμβόλιο - χρειάζονται 12 μήνες το λιγότερο - Πιθανό το νέο κύμα από το φθινόπωρο - «Πρόωρο να μιλάμε για την επόμενη φάση», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, που ανακοίνωσε 22 νέα κρούσματα, ενώ 72 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

tsiodras543
Τέλος στις συζητήσεις για άρση των μέτρων στο προσεχές διάστημα έβαλε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος σχολίασε λακωνικά και κατηγορηματικά, ότι «είναι νωρίς να μιλάμε για τη χαλάρωση των μέτρων».

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 102 νεκροί - 22 νέα κρούσματα - 2.192 συνολικά - 72 διασωληνωμένοι


Πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία της δημόσιας υγείας, είπε και επισήμανε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν να βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν σε κάθε φάση. «Πρώτα έρχεται η προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για την επόμενη φάση και θα υπάρχει αξιολόγηση των δεδομένων πριν τη μετάβαση. «Δεν έχουμε ξεπεράσει τίποτα, η συζήτηση που προέχει είναι να συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, στις 27 Απριλίου θα συζητήσουμε με βάση τα δεδομένα που θα έχουμε τότε», πρόσθεσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Τσιόδρας όμως ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και στις εκτιμήσεις του για το χρόνο που η ιατρική φαρέτρα θα αποκτήσει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, προβλέποντας ότι απαιτούνται τουλάχιστον 12 μήνες. Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μίλησε για αναμενόμενο δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, ενώ έβαλε και την παράμετρο της διασποράς του Covid-19 στο νότιο ημισφαίριο που στο δικό μας καλοκαίρι έχει χειμώνα - όπως συμβαίνει, δηλαδή, και με τη γρίπη.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, αναφερόμενος στην άρση μέτρων που έχουν ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισήμανε ότι δεν πρέπει να παρερμηνεύονται κινήσεις που γίνονται, «πρόκειται για πολύ μικρά βήματα», είπε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Δανίας που θα ανοίξουν τα σχολεία για τα μικρότερα παιδιά, έχοντας η χώρα δείκτη μετάδοσης του ιού (R0) στο 0,6. «Τα σχολεία θα ανοίξουν με αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις και αν τα πράγματα εκτιμηθούν αναλόγως, δεν αποκλείεται να κλείσουν ξανά».



22 νέα κρούσματα, 102 νεκροί

Κλείσιμο
Στα 2.192 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης 22 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα. 559 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι και 899 με επαφές γνωστού κρούσματος. Οι νεκροί στην Ελλάδα από τον φονικό ιό ανέρχονται σε 102, καθώς άλλος ένας συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο.  Παράλληλα, 29 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ 72 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι. 

Αναλυτικότερα, μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πια σε 2.192 και το 56,4% εξ αυτών να είναι άνδρες.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 72 συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 68 έτη. Εξ αυτών, οι 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 82% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι μεγάλης ηλικίας.

Το ευχάριστο νέο είναι πως 29 άνθρωποι έχουν βγει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 50.000 τέστ για την ανίχνευση του ιού.

«Η ευπαθής ομάδα του πληθυσμού, δηλαδή οι ηλικιωμένοι, παραμένουν το κύριο μέλημά μας και στην επόμενη φάση» σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. Παράλληλα, είπε ότι δεν προβλέπεται τα πράγματα να είναι χειρότερα το καλοκαίρι.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στις δοκιμές περί των 70 εμβολίων σε όλο τον κόσμο αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Μόνο ένα, ωστόσο, όπως σημείωσε, έχει περάσει στη φάση 2, αλλά είναι μακριά από τη μαζική παραγωγή. Πάντα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα πρέπει να περιμένουμε 12 μήνες.

Παράλληλα, τόνισε πως, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εκτιμάται πως θα αναμένονται νέα επιδημικά κύματα, εάν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα (φάρμακα, εμβόλιο), μέχρι να υπάρξει συλλογική ανοσία.




Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο-γράφημα για τον κορωνοϊό δείχνει πόσο μας προστατεύουν τα δύο μέτρα απόσταση

Το ΣΔΟΕ κατάσχεσε 4.000 λίτρα «αντισηπτικών» χωρίς άδεια και πάνω από 50.000 κενές φιάλες

Πρωτοποριακή μελέτη επιστημόνων του Παστέρ σε συνεργασία με τον Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ