Κορωνοϊός: Η τελευταία εκδοχή για την μεταφορά του στους ανθρώπους

Κορωνοϊός: Η τελευταία εκδοχή για την μεταφορά του στους ανθρώπους

Η έρευνα, ωστόσο, ήδη αμφισβητείται από ειδικούς στην κτηνιατρική

stray-dog
Μια νέα εκδοχή, η οποία, ωστόσο, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, για το «ενδιάμεσο ζώο» που διέσπειρε τον κορωνοϊό από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους δημοσίευσε σε επιστημονικό περιοδικό ομάδα Καναδών ερευνητών.

Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή υπεύθυνα για την μεταφορά του φονικού ιού είναι τα αδέσποτα.

Οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Biology and Evolution αφού ανέλυσαν το γονιδίωμα του κορωνοϊού υποστηρίζουν ότι μόνο μέσω των σκυλιών θα μπορούσαν να εξηγηθούν τα ευρήματά τους για τη διαδρομή του ιού.

Ο βιολόγος Xuhua Xia από το πανεπιστήμιο της Οττάβα υποστήριζει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο «ο κορωνοϊός πέρασε από τις νυχτερίδες στα αδέσποτα σκυλιά που έτρωγαν κρέας νυχτερίδων με αποτέλεσμα να μολυνθεί το πεπτικό τους σύστημα».

Το σύμπερασμα της ομάδας του καθηγητή από την Οτάβα βασίζεται στην ανάλυση των χημικών «υπογραφών» από μια σειρά ειδών ανάμεσα στις οποίες νυχτερίδες, παγκολίνοι, σκυλιά, φίδια και άνθρωποι.

Στο επίκεντρο της έρευνας του καθηγητή Xia βρέθηκε μια βασική πρωτεΐνη γνωστή ως ΖΑΡ η οποία μπορεία να σταματήσει τον ιό εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό του και «υποβαθμίζοντας» το γονιδίωμά του. Ο κορωνοϊός, όμως, μπορεί να αντεπιτεθεί μειώνοντας τον αριθμό των στοιχείων του γονιδιώματός του που «διαβάζει» αυτή η πρωτεΐνη καθιστώντας την έτσι ανενεργή.

Κλείσιμο
Όπως σημειώνεται στην έρευνα μόνο στο γονιδίωμα των σκύλων οι κορωνοϊοί εμφάνισαν αυτή την μείωση που έχει καταγραφεί στον Covid-19.

Η έκθεση, ωστόσο, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από ειδικούς στην κτηνιατρική που υποστηρίζουν ότι έχει πολύ λιγότερα από τα απαραίτητα «σκληρά» στοιχεία για να την στηρίξουν και βασίζεται περισσότερο σε αναλογίες.

Ειδήσεις σήμερα

«Βόμβα» Τραμπ: Διέκοψε τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Οι 3+1 παράγοντες που θα κρίνουν την άρση των μέτρων

To light και το σκληρό σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας το Πάσχα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ