Εγκώμια και από Ισπανία: «Τo ελληνικό θαύμα στη μάχη κατά του κορωνοϊού»

mitsotakis_santchez

Ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια κάνει ο ισπανικός Τύπος για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ελλάδα - «Υπάρχει μια, ευρωπαϊκή χώρα -η Ελλάδα- η οποία καταρρίπτει όλες τις μεροληπτικές συγκρίσεις» γράφει άρθρο της Libertad Digital

Σειρά εγκωμιαστικών άρθρων για την Ελλάδα και τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού φιλοξενεί ο ισπανικός Τύπος, που χαρακτηρίζει «αξιοπρόσεκτη» την ελληνική περίπτωση.

Στην ενημερωτική ιστοσελίδα Libertad Digital δημοσιεύεται άρθρο της Cristina Losada, με τίτλο: «Τo ελληνικό “θαύμα” στη μάχη κατά του κορωνοϊού».

Αξίζει να ρίξει κάποιος μια ματιά σε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα (…) Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αξιολογηθεί η εμπειρία άλλων χωρών, και θα πρέπει να δούμε τι έγινε σωστά και τι έγινε λάθος. Ως προς αυτό, η ελληνική περίπτωση είναι αξιοπρόσεκτη. Η Ελλάδα, παράδειγμα προς αποφυγή στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, με ένα υγειονομικό σύστημα πιο αποδυναμωμένο από το δικό μας (το ισπανικό), με σημαντικές προσφυγικές ροές, και όλα τα προγνωστικά εναντίον της, κατάφερε να συγκρατήσει με εκπληκτικό τρόπο την εξάπλωση του κορωνοϊού στον πληθυσμό της.

Για να πάρετε μια ιδέα, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο επίσημος αριθμός θανάτων λόγω κορωνοϊού, ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ισπανία ανέρχεται περίπου σε 279, στην Ιταλία σε 273 και στην Ελλάδα σε 8. Ο χαμηλός αριθμός θνησιμότητας, όπως και ο μικρός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα δεν εξηγείται λόγω ηλικιακά νεότερου πληθυσμού, αφού η Ελλάδα έχει ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών μεγαλύτερο σε σχέση με την Ισπανία (όχι πολύ μεγαλύτερο, αλλά μεγαλύτερο), ενώ η Ιταλία είναι η χώρα με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό, μεταξύ των τριών χωρών.

Συγκρίνοντας την Ισπανία με την Ελλάδα, ο παράγοντας της ηλικίας δείχνει ότι οι Έλληνες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, παρά τις χειρότερες συνθήκες, στην Ελλάδα σημειώνονται κατ’ αναλογία σαφώς λιγότεροι θάνατοι και κρούσματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία για την Ισπανία και την Ιταλία. Είτε πρόκειται για τυχαίο γεγονός, είτε μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ελληνική στρατηγική κατά του κορωνοϊού ήταν καλύτερη. Μήπως τα διαθέσιμα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν είναι αξιόπιστα; Ενδεχομένως, αλλά ούτε τα δικά μας στοιχεία είναι 100% αξιόπιστα.

Οι διαφορές στη στάση των κυβερνήσεων αφενός της Ελλάδας, και αφετέρου της Ιταλίας και της Ισπανίας, εμφανίζονται σε έναν πίνακα του πολιτικού επιστήμονα Τάκη Παππά

pinakas_pappas


Στον εν λόγω πίνακα εμφανίζεται ο αριθμός των ημερών που πέρασαν σε κάθε χώρα από τότε που σημειώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα και ο πρώτος θάνατος, μέχρι να ληφθούν τέσσερα περιοριστικά μέτρα (κλείσιμο σχολείων, απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων, κλείσιμο μη βασικών καταστημάτων και περιορισμός κυκλοφορίας). Η Ιταλία και η Ισπανία άργησαν περίπου 30 ημέρες να αποφασίσουν τον περιορισμό κυκλοφορίας από τότε που σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος λόγω Covid-19 σε κάθε χώρα, ενώ η Ελλάδα άργησε 11 ημέρες. Επιπλέον, η Ελλάδα ενήργησε άμεσα, χωρίς να καθυστερήσει ούτε για μία ημέρα, ως προς το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων και την απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων. Η Ελλάδα έλαβε αυτά τα δύο τελευταία μέτρα πριν καν σημειωθεί ο πρώτος θάνατος λόγω του ιού και με αριθμό κρουσμάτων που δεν είχε ακόμη φθάσει τα εκατό.

Ο κ. Παππάς, βάσει των στοιχείων του, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το είδος κυβέρνησης είναι σημαντικό. Σημειώνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιφερειακές κυβερνήσεις, ούτε ένας κυβερνητικός συνασπισμός με εσωτερικές διαμάχες. Ούτε εντός της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχουν κόμματα – όπως οι Podemos στην Ισπανία – τα οποία τείνουν να αντιτίθενται στους τεχνοκράτες και στο κριτήριο των ειδικών. Επίσης, υπάρχει άλλος ένας παράγοντας: η ελληνική κυβέρνηση είχε σίγουρα επίγνωση του πόσο εύθραυστο ήταν το σύστημα υγείας της χώρας, ενώ οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας είχαν υπερβολική εμπιστοσύνη στα δικά τους συστήματα υγείας.

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε με ταχύτητα και προληπτικά, ενώ οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας πάντα ακολουθούσαν το ανεξέλεγκτο σπιράλ της πανδημίας.

Τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια παρουσιάζουν αυτές τις ημέρες το χάος που επικρατεί στην Ισπανία και σε άλλες χώρες (…) Υπάρχει όμως, μια κοντινή, ευρωπαϊκή χώρα - η Ελλάδα - για την οποία συνήθως κανείς δεν ενδιαφέρεται, αλλά η οποία καταρρίπτει όλες τις μεροληπτικές συγκρίσεις που προβάλλονται αυτές τις μέρες μεταξύ διαφόρων χωρών. Σύμφωνα με αυτές τις συγκρίσεις, όλοι βρίσκονται πάνω-κάτω σε εξίσου δύσκολη κατάσταση και όλοι ενήργησαν εξίσου αργοπορημένα, επειδή «κανείς δεν μπορούσε να ξέρει (τι θα γινόταν)». Κι όμως, στην Ελλάδα, κάποιος ήξερε. Ας υπενθυμίσουμε τους αριθμούς: στην Ελλάδα, 8 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, και 279 θάνατοι αντίστοιχα στην Ισπανία.


«Η Ελλάδα «ξεγυμνώνει τον Σάντσεθ»

Στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ok Diario δημοσιεύεται άρθρο του Pelayo Barro, με τίτλο: «Η Ελλάδα “ξεγυμνώνει” τον Sánchez: έκλεισε τα σχολεία χωρίς να έχει καταγραφεί θάνατος, περιόρισε την κυκλοφορία έχοντας 13 θανάτους και σήμερα έχει μόλις 70».

Αρχικά αναφέρεται ότι Ισπανία και Ελλάδα έχουν κοινωνίες με παρόμοια έθιμα, μεσογειακό κλίμα και παρόμοιες πληθυσμιακές πυραμίδες, αλλά στην Ισπανία καταγράφονται πλέον πάνω από 13.000 θάνατοι λόγω του κορωνοϊού, ενώ στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μόνον 68. Η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, από τον πρώτο κιόλας θάνατο, υπήρξε κομβικής σημασίας: ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιόρισε την κυκλοφορία των πολιτών ενώ είχαν σημειωθεί 13 θάνατοι, αντιθέτως η κυβέρνηση του Pedro Sánchez περίμενε να φτάσουν σχεδόν στους 200 οι θάνατοι.

Ο κ. Μητσοτάκης δίνει μαθήματα διαχείρισης στον πρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης, Pedro Sánchez. Η λήψη αποφάσεων στην Ελλάδα υπήρξε ταχύτερη και πιο δραστική σε σύγκριση με την Ισπανία.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία και Ελλάδα - εκτός από τις διαφορές σε γεωγραφική έκταση και πληθυσμό (45,6 εκατ. και 10,7 εκατ. αντίστοιχα) - είναι δύο χώρες που μοιάζουν πολύ ως προς την κοινωνική τους δομή, το προσδόκιμο ζωής (83 έτη και 80 έτη αντίστοιχα), το κλίμα και τις κοινωνικές συνήθειές τους. Ωστόσο, ο χρόνος αντίδρασης κάθε χώρας στην πανδημία του κορωνοϊού ήταν διαφορετικός, όπως και τα αποτελέσματα αυτής της αντίδρασης: 135.032 κρούσματα στην Ισπανία έναντι 1.673 στη Ελλάδα, και 13.055 θάνατοι έναντι 68.

Στη συνέχεια αναφέρεται σε ποια χρονική στιγμή η κάθε κυβέρνηση -Ισπανίας και Ελλάδας- έλαβε τα παρακάτω μέτρα: α) κλείσιμο σχολείων και απαγόρευση συναθροίσεων, β) περιορισμό κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο και γ) αναστολή μη βασικής οικονομικής δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα έλαβε τα εν λόγω μέτρα πολύ νωρίτερα σε σύγκριση με την Ισπανία.

«Κορωνοϊός: Η σύγκριση μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας»

Παράλληλα, στην ενημερωτική ιστοσελίδα Periodista Digital, ενημερωτική ιστοσελίδα/ δημοσιεύεται άρθρο που αναφέρεται στο προαναφερθέν δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας Ok Diario, με τίτλο: «Κορωνοϊός: η σύγκριση μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας, που «θάβει» την κυβέρνηση Sánchez», υπέρτιτλο: «Το τίμημα της ανικανότητας της ισπανικής κυβέρνησης στην κρίση του κορωνοϊού» και υπότιτλο: «Έτσι πληρώνονται οι επιπτώσεις της κακής διαχείρισης, με 135.032 κρούσματα και 13.055 θανάτους στην Ισπανία, έναντι 1.673 κρουσμάτων και 68 θανάτων στην Ελλάδα».


Ειδήσεις σήμερα:

Μέσα στη μεγαλύτερη ΜΕΘ της Ισπανίας - «Ούτε στον πόλεμο, ούτε εδώ υπάρχουν ωράρια»

Μητσοτάκης σε γιατρούς Εντατικών: Σας ευχαριστώ, μας έχετε βγάλει ασπροπρόσωπους

Οδηγός με 23 ερωταπαντήσεις για τα τεστ κορωνοϊού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Οι Έλληνες ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι στην πλειοψηφία τους, ζητούν την βοήθεια του Τριαδικού Θεού και Αυτός την δίνει απλόχερα. Σεβόμενος όμως την ελευθερία του κάθε ανθρώπου, σιωπά όταν ο άνθρωπος δεν θέλει την βοήθειά Του ή Τον αρνείται.

Γιάννης

Εσύ είσαι Έλληνας Χριστιανός Ορθόδοξος,ή Αφγανός Ταλιμπάν;

Μαυρος εργατης

200 e σε ολους γιατι ειναι πανδημια , εκτος το 800, για να μην πεθανουμε απο πεινα!

Sam

Μπράβο στην κυβέρνηση που πήρε νωρίς μέτρα και μάλλον την γλιτώνουμε ελαφρά στο κομμάτι της υγείας,,,υπάρχουν όμως και δυο βασικές παράμετροι,,, Και οι άλλες χώρες των Βαλκανίων έχουν αντίστοιχα νούμερα με εμάς,,, Επίσης θα πρέπει να δούμε και την οικονομική διαχείριση της κρίσης,,,, Επομένως ας μην βιαζόμαστε ,,,στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό,,,

Johny

Κυριάκο θα κυβερνείς για πάντα ΕΥΓΕ.

ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

ετυχε να εχουμε κανονικη και σοβαρη ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ο ΚΟΥΛΗΣ πηρε γρηγορα σωστα ΜΕΤΡΑ...και εβαλε τα γιαλια στους ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ..

για σκεφτειτε...

η πανδημια να ερχοταν στη χωρα μας επι κυβερνησης σαμαρα με υπουργο υγειας τον αδωνη και μεταρρυθμισης τον κουλη.. ειμαστε τυχεροι που κυβερνησε ο τσιπρας και τους παρεδωσε συστημα υγειας ορθιο και την μπανκα γεματη... μην τα ξεχναμε αυτα.. ειναι πολυ βασικα..

Άστο καλύτερα!

Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι αν είχαμε τους κλόουν Τσίπρα-Πολάκη, τώρα θα πέφταμε κάτω σαν τις μύγες!

ρεαλιστής

Άσε το τρολάρισμα, τα πράγματα είναι σοβαρά. Άμα κυβερνούσε ο Τσίπρας με την Τασία, δε θα προλαβαίναμε να αντιμετωπίσουμε τον Κορωνοϊό. Η χώρα θα είχε καταρρεύσει από την ανεξέλεγκτη είσοδο χιλιάδων λαθρομουσουλμάνων από τον Έβρο και στον μιναρέ της Κουμουνδούρου θα προσευχόντουσαν στον Αλλάχ για σωτηρία.

δημόσιο for ever

Μάλλον δεν έχεις καμία επαφή με δημόσιο νοσοκομείο τα τελευταία 5 χρόνια. Ο Τσίπρας παρέδωσε ακριβώς ότι παρέλαβε από τον Σαμαρά.

Ζαίος βλαξ

Άμα είσαι Συριζαίος, η βλακεία είναι στο DNA σου!!!!

Γιάννης

Επιβεβαιώνεις την ονομασία που έχω δώσει για μερικούς οπαδούς του Αλέξη:Συριζώα.

θαυματοποιος

Κυριάκο όλα είναι δούναι και λαβείν. Εσύ πήρες την δόξα και τώρα οφείλεις να δώσεις στον θαυματοποιο την ελευθερία του. Ψηφιστε το νομοσχέδιο αποσυμφόρησης των φυλακών τώρα και να περιλαμβάνονται μέσα και οι ευπαθείς ομάδες όπως των καρδιοπαθων όπως αυτοί που έχουν πάθει έμφραγμα και τους έχει τοποθετηθεί στεντ. Και όσο για το ΚΕΠΑ πρέπει να περάσει κάνας χρόνος για να περάσουν επιτροπή. Ας είμαστε λίγο ρεαλιστές παρακαλώ.

Βόλτα στις ταράστες

στις ταράτσες κάνουν βόλτα γύρω-γύρω με 2 μέτρα απόσταση. Ρε φίλε, ο Μητσοτάκης είχε το dream team για Champion League στο τσεπάκι. Τα είχε όλα έτοιμα, υποψιάζομαι ακόμη και για τον κορώνα χαχαχα. Μόλις ορκίστηκε Prime Minister πρίν ακόμη "πάει σπίτι" καθάρισε το Μάτι από τα μπάζα. Κρεβάτια και ΜΕΘ χρησιμοποιούνται μόνο το 10% όταν σε άλλες χώρες ψάχνουν κρεβάτια κλπ. Λιακάδα κανόνι σήμερα. ΕΛΛΑΔΑ λέμε.

μακεδων 5

το κολπο της ΝΔ και των ΜΜΕ που τους εχει δωσει πολυ χρημα ειναι....συγκρινουν την ελλαδα με τις χειροτερες χωρες του κοσμου απο πλευρας κρουσματων και θυματων της αρρωστειας και ετσι βγαινουν παντα οι καλυτεροι και αρχιζει η αγιοποιηση του μητσοτακη.

ΧΡΙΣΤΟΣ

Εαν δεν σου αρεσει τα συνορα ειναι ανοιχτα.Φευγεις και ξαναερχεσαι αμα ξαναβγει ποτε στην Ελλαδα η αριστερα.

Panos

Ρε παίχτη με ποια χώρα θες να την συγκρίνουν? 8 θύματα covid /1.000.000 πληθυσμό είναι καλύτερο από σχεδόν όλες τις Ευρώπης Επίσης η εφημερίδα που έκανε τη δημοσίευση είναι ισπανική. Οπότε λογικό να κάνει συγκρίσεις Ισπανίας με Ελλάδα

Mπράβο!!

Το βρήκες το κόλπο! Χαχαχαχα!!! Ρε τι βλαμμένος κόσμος που ζει ανάμεσά μας . . .

Graco 7

Σατανά...Την Αυγη μην ξεχασεις να παρεις!

Είμαστε δυνατοί.

Χάρη στις προσπάθειες της τωρινής κυβερνήσεως, κατάλαβαν όλες οι χώρες του κόσμου ότι η Ελλάδα οδηγεί πλέον τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία