Κορωνοϊός στο Ιράν: Στους 3.739 έφτασαν οι νεκροί - Άλλοι 136 σήμερα

Κορωνοϊός στο Ιράν: Στους 3.739 έφτασαν οι νεκροί - Άλλοι 136 σήμερα

Κορωνοϊός: Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στο Ιράν ανήλθε σε 60.500

coronavirus_iran
Ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στο Ιράν ανήλθε σε 3.739, δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ, ανακοινώνοντας τον νέο απολογισμό των ιρανικών αρχών για την επιδημία της Covid-19 στη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στο Ιράν ανήλθε την ίδια ώρα σε 60.500, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αριθμός δείχνει μείωση των νέων κρουσμάτων για συνεχή έκτη ημέρα, έπειτα από την κορύφωση που καταγράφηκε στις 31 Μαρτίου, με 3.111 νέα κρούσματα.

Ικανοποίηση για την ενεργοποίηση του Instex από την Ευρώπη

Το Ιράν χαρακτήρισε παράλληλα σήμερα "καλό οιωνό" την ενεργοποίηση του μηχανισμού Instex, τον οποίο δημιούργησε η Ευρώπη για να επιτραπεί στην Τεχεράνη να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν επαρκεί για την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων.

Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν στις 31 Μαρτίου ότι πραγματοποίησαν την πρώτη συναλλαγή μέσω του μηχανισμού για να παραδώσουν ιατρικό υλικό στο Ιράν για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτού, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Μουσαβί διευκρίνισε σήμερα ότι η συναλλαγή αυτή απέφερε στο Ιράν "μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ".

"Θεωρούμε την έναρξη της εφαρμογής του Instex ως έναν καλό οιωνό", δήλωσε ο Μουσαβί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Ωστόσο "αυτό που περιμένει το Ιράν (εφεξής από τους Ευρωπαίους είναι να) εκπληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους σε διάφορους τομείς, (όπως) ο τραπεζικός, ο ενεργειακός, αυτός των ασφαλίσεων", πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Ο Instex είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε από την Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τρεις ευρωπαϊκές χώρες που μετείχαν στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή τον Μάιο του 2018 και την εκ νέου επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία με στόχο την οικονομική της ασφυξία.

Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2019, καθυστέρησε πολύ να οριστικοποιηθεί, με τους Ευρωπαίους και το Ιράν να αλληλοκατηγορούνται για την καθυστέρηση.

Θεωρητικά τα φάρμακα και ο ιατρικός εξοπλισμός εξαιρούνται από τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη, ωστόσο στην πραγματικότητα, τα αγαθά αυτά πλήττονται όπως και τα άλλα από τα αμερικανικά αυτά μέτρα, καθώς οι διεθνείς τράπεζες προτιμούν εν γένει να αρνούνται οποιαδήποτε συναλλαγή εμπλέκει το Ιράν παρά να βρεθούν εκτεθειμένες σε αντίποινα από τις ΗΠΑ.

Ο Μουσαβί σημείωσε εξάλλου σήμερα ότι το Ιράν δεν θα ζητήσει ποτέ βοήθεια από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει ήδη απορρίψει προτάσεις των ΗΠΑ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα του, που είναι η χειρότερα πληγείσα μέχρι στιγμής στη Μέση Ανατολή από την Covid-19, ενώ οι ιρανικές αρχές δηλώνουν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις εμποδίζουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας και καλούν άλλες χώρες και τον ΟΗΕ να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να τις άρουν.

"Το Ιράν δεν ζήτησε ποτέ και δεν θα ζητήσει από την Αμερική να βοηθήσει την Τεχεράνη στον αγώνα της κατά του ξεσπάσματος (της Covid-19). Ωστόσο η Αμερική θα πρέπει να άρει όλες τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις της στο Ιράν", σημείωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Αυτοί (οι ΗΠΑ) προσπαθούν να αναγκάσουν την Τεχεράνη να αποδεχθεί τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την Αμερική", σημείωσε καταλήγοντας ο Μουσαβί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός - Λος Άντζελες: Οδοιπορικό του protothema.gr στην εποχή του φονικού ιού

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: «Πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη» λένε γιατροί νοσοκομείου στο Μπρούκλιν

Κορωνοϊός: Πρώτος θάνατος στη Λιβύη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ