Κορωνοϊός: Μύθοι και αλήθειες για τον φονικό ιό

corona_us

Πώς ακριβώς μεταδίδεται ο ιός; Μπορούν οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει να κολλήσουν ξανά τον ιό;

Καθώς τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως πλησιάζουν το 1 εκατ. και οι θάνατοι που οφείλονται στον Covid-19 αγγίζουν τις 50.000, οι περισσότεροι πολίτες που βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμού και ελέγχου σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι δύσκολο να θυμηθούν ότι μέχρι πριν από τρεις μόλις μήνες  ο ιός που προκαλεί την πανδημία ήταν παντελώς άγνωστος στην επιστημονική κοινότητα,

Όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε ευρωπαϊκό έδαφος οι επιστήμονες και οι ερευνητές ξεκίνησαν να μελετούν εντατικά τον SARS-CoV-2 και με αξιοσημείωτη ταχύτητα κατάφεραν να κατανοήσουν την αλληλουχία του γονιδιώματός του και να ξεκινήσουν την παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων με την ελπίδα να περιορίσουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η επιστημονική κοινότητα είναι πολλά και ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός της, καθώς όσο περισσότερα μαθαίνουν για τον ιό, τόσο περισσότερο ερωτήματα γεννιούνται. Οι ειδικοί αδυνατούν να απαντήσουν με βεβαιότητα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, για τη θνητότητα του ιού, για τους ακριβείς τρόπους μετάδοσής του και γιατί τον τελευταίο καιρό καταγράφονται θύματα πολύ μικρής ηλικίας.  
covid_ar

1. Πως ακριβώς μεταδίδεται ο Covid-19;

Μόλις τρεις μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του ιού στην Κίνα, ο COVID-19 έχουν εντοπιστεί σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Γιατί αυτός ο ιός εξαπλώνεται τόσο γρήγορα; Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο λόγος είναι ότι πρόκειται για ιό που μεταδίδεται με σταγονίδια από τον βήχα, το φτέρνισμα ή την ομιλία. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με άλλους τρόπους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από τα ανθρώπινα περιττώματα, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί σχετικά με το χρονικό διάστημα στο οποίο ο ιός μπορεί να επιβιώσει στον αέρα ή σε συγκεκριμένες επιφάνειες. 

2. Γιατί υπήρξαν περιπτώσεις θανάτων παιδιών;  

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τις τελευταίες ημέρες αναφορές για θανάτους από τον κορωνοϊό, νέων και υγιών ανθρώπων. Μια 16χρονη μαθήτρια από τη Γαλλία, ένας 13χρονος από το Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμα και ένα βρέφος στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αρρώστησαν και κατέληξαν από τον Covid-19, παρόλο που σχεδόν άπαντες οι επιστήμονες επιμένουν ότι οι νέοι και υγιείς άνθρωποι κινδυνεύουν ελάχιστα από τον ιό. «Κάθε θάνατος ενός νέου ανθρώπου αποτελεί ένα τραγικό νέο» τονίζει ο Δρ. Σάιμον Κλαρκ, Αναπληρωτής Καθηγητής Κυτταρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το μάθημα που έχουμε λάβει από χώρες όπως η Κίνα, είναι ότι ενώ οι ηλικιωμένοι διατρέχουν σαφώς περισσότερους κινδύνους από τον νέον ιό, οι νεώτερης ηλικίας άνθρωποι δεν έχουν ανοσία. Τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν τον ιό και παρόλο που είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν ήπια συμπτώματα, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να ασθενήσουν σοβαρά ή και να πεθάνουν. Αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις συμβουλές των ειδικών για να μείνουμε στο σπίτι, να πλένουμε τα χέρια και να τηρούμε αποστάσεις. Το μήνυμα μέχρι τώρα φαινόταν ότι ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να σώσετε τη ζωή ενός αγαπημένου γονέα ή παππού. Αυτή η περίπτωση θα μπορούσε ακόμη να μας υπενθυμίσει ότι η παραμονή στο σπίτι θα μπορούσε επίσης να σώσει τη ζωή ενός αγαπημένου παιδιού ή ενός εγγονιού».

3. Πώς εξηγούνται οι θάνατοι νέων και υγιών ιατρών;

Ανάμεσα στα θύματα του νέου ιού συμπεριλαμβάνοντα σε αρκετές περιπτώσεις και ιατροί, συνήθως νέοι σε ηλικία και χωρίς κάποιο άλλο σοβαρό νόσημα. Μόνο στην Ιταλία, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 70 τέτοιοι θάνατοι. Σύμφωνα με τον Δρ. Αμίρ Καν, αναπληρωτή καθηγητή στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς, ο λόγος που έχουν καταγραφεί θάνατοι ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού νεαρής ηλικίας, ενδέχεται να οφείλεται στην υπερβολική έκθεσή τους στον Covid-19. «Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας έχουν εκτεθεί σε υψηλό «ιικό φορτίο» λόγω της συνεχούς παρουσίας τους στα νοσοκομεία όπου περιθάλπονται οι ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν κατάφερε να «νικήσει» τον αρχικό ιό στον οποίον είχαν εκτεθεί αυτοί οι ιατροί πριν εκτεθούν εκ νέου στον ιό, ενδεχομένως μέσα σε διάστημα λίγων μόλις ωρών».

4. Μπορούν οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει να κολλήσουν ξανά τον ιό;

Πρόκειται για ένα ερώτημα στο οποίο δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Υπάρχουν μερικές αναφορές από ανθρώπους στην Κίνα και την Ιαπωνία που εμφανίστηκαν θετικοί στο ιό αφού είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο. «'Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια είναι πόσο ισχυρή είναι η ανοσολογική αντίδραση που παράγεται σε ένα μολυσμένο άτομο» υποστηρίζει ο Δρ. Ακίκο Ιβασάκι, καθηγητής ανοσοβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάρκεια προστασίας που προσφέρουν τα αντισώματα σε έναν άνθρωπο είναι καθοριστικής σημασίας για να κατανοήσουν οι ειδικοί το πώς και το πότε θα δημιουργηθεί το λεγόμενο ανοσιακό τείχος ή η συλλογική ανοσία. Όπως υπογραμμίζει η Δρ 'Ανγκελα Ράσμουνσεν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, υπάρχει σε εξέλιξη μια έρευνα σε μακάκους, που δείχνει ότι τα πρωτεύοντα αυτά θηλαστικά που νόσησαν από τον ιό, όταν θεραπεύτηκαν και εκτέθηκαν ξανά στον Covid-19, δεν εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα. Σύμφωνα με την ίδια, παρόλο που η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, υπάρχουν κάποια αποτελέσματα που προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία. 

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: Δράσεις για τη διασφάλιση επάρκειας στα αποθέματα αίματος

Κορωνοϊός: Δύο νεκροί σήμερα σε Ιωάννινα και Καστοριά

Κορωνοϊός-Θεοδωρικάκος: Οι Έλληνες τα έχουν καταφέρει καλά στην πρωτοφανή κρίση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Leon Degrelle

Όσοι νόσησαν με τον σχεδόν πανομοιότυπο SARS-CoV-1 to 2002-2003 έχουν έως και σήμερα αντισώματα και ανοσία στον COVID-19.

Data

1) Όταν αναφερόμαστε σε φαινόμενο με "μεγάλους αριθμούς" και ο ιός είναι κατεξοχήν τέτοιο φαινόμενο αφού έχουν νοσήσει ήδη εκατομμύρια άνθρωποι και θα νοσήσουν ίσως εκατοντάδες εκατομμύρια, "πιθανολογικά" θα εμφανιστούν και τα πιο "απίθανα" φαινόμενα όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση να πεθαίνουν κάποιοι νέοι και υγιείς ή ακόμη περισσότερο παιδιά. 2) ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ Fauci δήλωσε πρόσφατα ότι θεωρεί επί της ουσίας "αδιανόητο" ο ιός να μην αφήνει ανοσία έστω και προσωρινή (πχ. ένα χρόνο). 3) Σύμφωνα με πολλές αρμόδιες εκτιμήσεις (πχ. Ινστιτούτο Αυστραλίας) τα κρούσματα ανέρχονται στην πραγματικότητα ήδη σε 10 εκ. και ίσως παραπάνω αρά η "πράγματική" θνησιμότητα του συγκεκριμένου ιού θα κινηθεί σύμφωνα με τις ενδείξεις ανάμεσα στο 0,1-0,5%.

Solon

You should be cautious regarding the declared numbers of COVID-19 cases and related deaths. According to the available public data sources, Greece has a significantly lower testing rate (number of tests per 1 million people), compared to virtually all Western European and North American countries (including Cyprus), excluding Greece's immediate neighbourhood. There is an obvious correlation between the increase of COVID-19 tests and the spiking number of cases. Greece is presently lagging far behind other European countries of comparable size (like Portugal) or even smaller countries (like Denmark and Norway). It's important to retain a level of prudence before declaring victory. Under the circumstances, a lack of critical assessment can prove detrimental.

Dude

The testing rate is lower since the suspicious cases are also lower due to early quarantine imposition. Testing without suspicion does not really make sense right?

agg

Κάποιοι αρρωσταίνουν χωρίς φανερό λόγο, παιδιά παθαίνουν λευχαιμία, μη καπνιστές καρκίνο του πνεύμονα κοκ.

.....

Κανενας μεχρι τωρα δεν ασχολειτο με τους θανατους της γριπης...Γιατι; Τι αλαξε; Δεν ειναι αστειο αλλα δεν πρεπει τα ΜΜΕ να εχουν μετρο και απλα να μας λενε ολοι την αλληθεια; Εκτος και εαν δεν γνωριζουν πως....The World Health Organization estimates that worldwide, annual influenza epidemics result in about 3-5 million cases of severe illness and about 250,000 to 500,000 deaths. https://www.medscape.com/answers/219557-3459/what-is-the-global-incidence-of-influenza

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία