Κορωνοϊός: Τύπωσαν προστατευτικές ασπίδες προσώπου για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών

Κορωνοϊός: Τύπωσαν προστατευτικές ασπίδες προσώπου για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή επιστήμης και τεχνολογίας υλικών του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, «έχουν παραδοθεί έξι προστατευτικές ασπίδες προσώπου και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμες άλλες 24»

nosokomeio_rio
«Είναι ενθουσιασμένοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας με τις προστατευτικές ασπίδες προσώπου που έχουμε εκτυπώσει σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και αυτό για εμάς είναι μία μεγάλη ηθική ικανοποίηση», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κωνσταντίνος Γαλιώτης, καθηγητής επιστήμης και τεχνολογίας υλικών του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών γις τις προσπάθειες που γίνονται στον αγώνα κατά του κορωνοϊού.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή, «έχουν ήδη παραδοθεί έξι προστατευτικές ασπίδες προσώπου και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμες άλλες 24».

Αναφερόμενος στο πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, περιγράφει: «Με πήρε τηλέφωνο, έπειτα από δική του πρωτοβουλία, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και λοιμωξιολόγος, Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος γνώριζε ότι εμείς ασχολούμαστε με παραγωγή υλικών και μας ζήτησε, αν μπορούμε, να βοηθήσουμε, φτιάχνοντας μάσκες για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές».

«Εμείς», συνεχίζει ο Κωνσταντίνος Γαλιώτης, «ασχολούμαστε εδώ και χρόνια με την τρισδιάστατη εκτύπωση, ενώ παράλληλα, δύο μεταδιδακτορικοί συνεργάτες μου έχουν ιδρύσει στο επιστημονικό πάρκο Πατρών μία νεοφυή επιχείρηση για να τυπώνει τρισδιάστατα αντικείμενα και προϊόντα».

Ως εκ τούτου, προσθέτει, «ήμασταν έτοιμοι να κινητοποιηθούμε, για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να τυπώσουμε τις προστατευτικές ασπίδες».

Όσον αφορά το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι προστατευτικές ασπίδες προσώπου, ο καθηγητής περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Κλείσιμο
«Το υλικό αυτό έχει δύο κομμάτια. Το υλικό της επάνω βάσης που το κρατάει, το οποίο είναι πολύπλοκο και θέλει τρισδιάστατη εκτύπωση, είναι από πολυγαλακτικό οξύ. Πρόκειται για ένα θερμοπλαστικό που ανακυκλώνεται και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως υλικό. Έχει πολύ καλές ιδιότητες και μπορεί πολύ εύκολα να γίνει διαχειρίσιμο μέσα από τρισδιάστατη εκτύπωση».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, «μπορεί κάποιος να αγοράσει τμήματα από αυτό το υλικό σε μεγάλες ποσότητες, διότι είναι αρκετά φθηνό».

«Το δεύτερο υλικό», προσθέτει, «είναι μία διαφάνεια τύπου οξικής κυτταρίνης», ενώ όπως επισημαίνει, «αυτές οι προστατευτικές ασπίδες μπορούν να καθαρισθούν και να απολυμανθούν».

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «έχω πει του κ. Μαραγκού ότι ή θα πλένουν κάθε βράδυ τη ζελατίνα και το στήριγμα, ή θα βάλουν το στήριγμα μέσα στο φούρνο, στους 80 βαθμούς Κελσίου, για να σκοτώνεται ο κορωνοϊός.»

«Αν δεν θέλουν να το κάνουν αυτό,» συνεχίζει, «μπορούν να πετάξουν τη ζελατίνα και εμείς θα τους προμηθεύουμε ανταλλακτικό».

Ειδήσεις τώρα:

Επίδομα 600 ευρώ σε 166.000 επιστήμονες λόγω κορωνοϊού - Ποιοι και πώς θα το πάρουν

Κορωνοϊός: Το φάρμακο κολχικίνη, η ελληνική πρόταση στη μάχη κατά του ιού

Κορωνοϊός: Το συγκλονιστικό οδοιπορικό των New York Times στο Μπέργκαμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ