Κορωνοϊός: Οι ογκολογικοί ασθενείς στην εποχή της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Οι ογκολογικοί ασθενείς στην εποχή της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Οδηγίες προς τους ογκολογικούς ασθενείς εξέδωσε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία

nosokomeiο
Η περιορισμένη εμπειρία σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της πανδημίας με τον νέο τύπο κορωνοϊού (COVID-19) στους ογκολογικούς ασθενείς δεν μας επιτρέπει ακόμη ισχυρά και στέρεα συμπεράσματα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, προσθέτοντας όμως ότι φαίνεται πως οι ογκολογικοί ασθενείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα σχετικά με τις μορφές καρκίνου, τις θεραπείες και την φάση της της ασθένειας και της ζωής των ασθενών και των επιβιούντων, που κινδυνεύουν περισσότερο.

Η Εταιρεία τις επόμενες ημέρες στη νέα ανανεωμένη επίσημη ιστοσελίδα της www.cancerhellas.org (που πρόωρα, λόγω των συνθηκών, θα αναρτήσει) θα δώσει την ευκαιρία στους ογκολογικούς ασθενείς και τους οικείους τους να υποβάλλουν σχετικά ερωτήματα και απορίες και να λάβουν τις κατάλληλες απαντήσεις από τους ειδικούς επιστήμονες που διαθέτει.

Γενικές εκτιμήσεις για τους ογκολογικούς ασθενείς

• Ασθενείς που υπόκεινται σε θεραπεία η οποία μειώνει τις άμυνες του οργανισμού τους (όπως είναι η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία ή μεγάλη χειρουργική επέμβαση) είναι σε δυσχερέστερη θέση να αντιπαλέψουν γενικότερα τις λοιμώξεις.

• Ένας καρκίνος του πνεύμονα ή μία προηγηθείσα ακτινοθεραπεία στους πνεύμονες καθιστούν εξ αντικειμένου πιο ευάλωτους αυτούς τους ασθενείς, απ’ ό,τι π.χ. ένας καλής πρόγνωσης καρκίνος του θυρεοειδούς. Στην κατηγορία ευπαθών ατόμων στην επίδραση της λοίμωξης κατατάσσονται και οι ασθενείς που αναρρώνουν μετά από μία “κοπιαστική” θεραπεία και δεν έχουν αποκτήσει τις δυνάμεις που είχαν πριν διαγνωστούν με κακοήθη νόσο.

• Χειρουργική επέμβαση για μία μορφή καρκίνου με αναμενόμενη ήπια ή ανώδυνη εξέλιξη ( π.χ. καρκίνος μαστού αρχικού σταδίου) μπορεί να περιμένει μερικές εβδομάδες μέχρι να πραγματοποιηθεί. Ένας καρκίνος που προκαλεί οξεία συμπτωματολογία (π.χ. καρκίνος του παχέος εντέρου με αιμορραγία ή απόφραξη του οργάνου) απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Η χορήγηση της ακτινοθεραπείας μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να περιμένει ( π.χ. έως 3 μήνες σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού που αναφέρθηκε ως παράδειγμα). Σε άλλες περιπτώσεις μία τέτοια καθυστέρηση θα ήταν επιβαρυντική για την πορεία της υγείας του ή της ασθενούς (π.χ καρκίνος τραχήλου μήτρας).

Σε κάθε περίπτωση σε ό,τι αφορά το αν πρέπει να γίνει άμεσα θεραπεία ή αν αυτή μπορεί να μετατεθεί για αργότερα ( αφού έχει περάσει η κορύφωση της επιδημίας) την ευθύνη την έχει ο θεράπων ιατρός ή το ογκολογικό συμβούλιο. Απόφαση που μερικές φορές είναι δύσκολη, λόγω της πολυμορφίας του καρκίνου και της ιδιαιτερότητας του κάθε ξεχωριστού ασθενούς ( αλλά και των δυνατοτήτων που υπάρχουν για υποστήριξη και συμμόρφωση προς τις οδηγίες που του παρέχονται).

Κλείσιμο
Αν ασθενείς που βρίσκονται υπό θεραπεία ( ή την έχουν ολοκληρώσει πρόσφατα) εμφανίσουν συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι έχουν προσβληθεί οπωσδήποτε από τον ιό. Μπορεί να είναι αναμενόμενη παρενέργεια της θεραπείας. Αυτοί οι ασθενείς δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν, αλλά πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό και να συζητήσουν το πρόβλημα τους.

Ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και υποβλήθηκαν σε θεραπείες πριν από πολύ καιρό και δεν έχουν υποτροπή, πρέπει να συμπεριληφθούν στην ομάδα των ευπαθών ατόμων, ανάλογα, όμως, με το είδος καρκίνου που παρουσίασαν, τις θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκαν και τον χρόνο που έχει παρέλθει από την τελευταία χορήγηση θεραπείας. Θεωρείται ότι ο επηρεασμός του οργανισμού από την χημειοθεραπεία μειώνεται σημαντικά μετά από παρέλευση ενός έτους.

Τι πρέπει να κάνει το κράτος

• Να επικεντρώσει το ενδιαφέρον και τις δυνάμεις της στην πανδημία, αλλά παράλληλα να εξασφαλίσει την ορθή περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών. Στην Ελλάδα κάθε ημέρα έχουμε 190 νέα περιστατικά και 92 θανάτους από καρκίνο (κατά μέσο όρο). Θα ήταν λάθος με αρνητικές επιπτώσεις η υστέρηση στην ορθή, έγκαιρη και αδιατάραχτη αντιμετώπιση αυτών των ασθενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι κατανοητό πως αν η κατάσταση πάρει διαστάσεις υπερφόρτωσης των υγειονομικών δομών της χώρας από ασθενείς με CONVID-19, αναπόφευκτα θα υπάρξουν πολύ μεγάλες δυσκολίες στη φροντίδα άλλων ασθενών, περιλαμβανομένων των ογκολογικών ασθενών.

• Να φροντίσει ώστε το προσωπικό που ασχολείται με τους ογκολογικούς ασθενείς δεν θα χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση των ασθενών με λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Είναι σημαντικό το προσωπικό να προφυλαχθεί από τη μόλυνση με τον ιό και επομένως να παραμείνει υγιές

• Να μεριμνήσει για ξεχωριστές εισόδους, αίθουσες παραμονής, διαδρόμους και χώρους νοσηλείας για τους ογκολογικούς ασθενείς, μακριά από ασθενείς με λοίμωξη από τον κορωνοϊό

• Διασφαλίσει την επάρκεια στο φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό που χρειάζονται οι καρκινοπαθείς.

Για τους οικείους και τους συμπολίτες των ογκολογικών ασθενών

• Στους οικείους των ασθενών υπό θεραπεία ή όσων έχουν βρίσκονται αυτή την περίοδο σε βεβαρημένη γενική κατάσταση γίνεται έκκληση να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες της Πολιτείας, σ’ ό,τι αφορά τη συμπεριφορά τους προς τους ασθενείς.

• Στους γνωστούς, γείτονες ή εθελοντές απευθύνεται έκκληση (εφόσον δεν παρουσιάζουν συμπτωματολογία και έχουν τηρήσει τις οδηγίες της πολιτείας για τα μέτρα προφύλαξης) να βοηθήσουν την μετακίνηση των ασθενών από απομακρυσμένες περιοχές προς τα νοσοκομεία που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους.

• Επίσης επιτακτική είναι η ανάγκη βοήθειας από την κοινωνία σε ασθενείς ή πρώην ασθενείς που ζουν μόνοι τους, στις δύσκολες συνθήκες του κατ’ οίκονπεριορισμού. Καλούνται να συμβάλλουν σ΄ αυτό οι Δήμοι, η Εκκλησία, οι κοινωφελείς οργανώσεις και όλοι οι πολίτες.

• Τέλος ας αποφύγουν αυτοβούλως οι πολίτες να προστρέχουν σε νοσοκομεία, ιδίως σ’ αυτά που νοσηλεύουν ογκολογικούς ασθενείς, αν είναι για προληπτικές εξετάσεις ή για συνήθεις στην εποχή ασθένειες ή για ένα καλόηθες εύρημα που παρακολουθείται.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός και συμπτώματα: Πώς συνδέονται ανοσμία και δυσγευσία με τον ιό - Θα περιοριστεί η εξάπλωση το καλοκαίρι;


Κορωνοϊός: Την έκδοση κορωνο-ομολόγων ζητούν από την EE Μητσοτάκης και άλλοι 8 ηγέτες 

Κρούσματα κορωνοϊού: Κρίσιμο να αντέξουμε δύο εβδομάδες, λέει η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK