Κορωνοϊός - Υδροχλωροκίνη: Έχει κάποιο αποτέλεσμα, όμως χρειάζονται κι άλλες μελέτες

Κορωνοϊός - Υδροχλωροκίνη: Έχει κάποιο αποτέλεσμα, όμως χρειάζονται κι άλλες μελέτες

Μελέτη μικρού δείγματος στην Κίνα έδειξε πως οι ασθενείς που πήραν υδροχλωροκίνη είχαν τα ίδια, σχεδόν, αποτελέσματα με αυτούς που ακολούθησαν συμβατική θεραπεία - Τραμπ και Πενς, πάντως, βλέπουν σε αυτή τη λύση για τον ιό

ios_corona_virus_maska_therapia
Η υδροχλωροκίνη, μια φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται για την ελονοσία και την οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προέβαλε σαν κατάλληλη για τη θεραπεία του κορωνοϊού, δεν ήταν περισσότερο αποτελεσματική από τη συμβατική θεραπεία που παρέχουν τα νοσκομεία, σύμφωνα με όσα παρουσίασε μια μικρή μελέτη στην Κίνα.

Η έκθεση της μελέτης, που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα, έδειξε ότι οι ασθενείς που πήραν το συγκεκριμένο φάρμακο δεν καταπολέμησαν τον νέο κορωνοϊό με πιο αποτελεσματικό τρόπο, σε σχέση με εκείνους που δεν το έλαβαν.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε στοιχεία από 30 ασθενείς. Από τους 15 που έλαβαν υδροχλωροκίνη, οι 13 βγήκαν αρνητικοί σε εξέταση για τον κορωνοϊό μετά από μια εβδομάδα θεραπείας. Από τους 15 ασθενείς που δεν έλαβαν υδροχλωροκίνη, οι 14 έμειναν βγήκαν αρνητικοί στο τεστ για τον ιό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά από στατιστικής πλευράς, καθώς το δείγμα των ασθενών ήταν πολύ μικρό.

Η υδροχλωροκίνη, ιδιαίτερα όταν χορηγείται με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, έχει συγκεντρώσει ευρεία προσοχή μετά από μια αμφιλεγόμενη, μικρή μελέτη σε περίπου 40 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στη Γαλλία. Σε αυτή τη μελέτη, το φάρμακο φαίνεται να βοηθά στην εκκαθάριση του ιού από τα σώματα 26 ασθενών, με βάση δείγματα που λαμβάνονται από ρινικά επιχρίσματα.

Επιπρόσθετα, ο Τραμπ έχει πει αρκετές φορές ότι είναι πεπεισμένος ότι το συγκεκριμένο φάρμακο θα λειτουργήσει στη μάχη κατά του θανατηφόρου ιού, κάτι που άφησε να εννοηθεί το προηγούμενο Σάββατο και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, με δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο.

«Οι γιατροί μπορούν τώρα να συνταγογραφήσουν χλωροκίνη για το συγκεκριμένο σκοπό της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του κορωνοϊού», δήλωσε ο Πενς. «Ο πρόεδρος είναι πολύ αισιόδοξος».

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, κορυφαίοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του μέλους της Task Force του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό Άντονι Φάουτσι, έχουν αναφέρει ότι η υδροχλωροκίνη μπορεί να λειτουργήσει ανεπίσημα, και προσθέτουν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη πριν την ευρύτερη χρήση της.

Στην κινεζική μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του τμήματος μόλυνσης στο Κλινικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας της Σαγκάης, οι 15 ασθενείς που δεν έλαβαν υδροχλωροκίνη, προχώρησαν με συμβατική θεραπεία.

Αυτή περιλαμβάνει την ανάπαυση στο κρεβάτι, την εισπνοή οξυγόνου και τη χρήση αντι-ιικών φαρμάκων που συνιστώνται στις θεραπευτικές οδηγίες της κινέζικης κυβέρνησης για τον ιό, όπως η λοπιναβίρη, η ριτοναβίρη και αντιβιοτικά, όταν κρίνονται απαραίτητο.

Ένας ασθενής που έλαβε θεραπεία με υδροχλωροκίνη, ασθένησε σοβαρά κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τέσσερις ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο, εκδήλωσαν διάρροια και σημάδια πιθανής ηπατικής βλάβης, σε σύγκριση με τρεις ασθενείς που ακολούθησαν συμβατική θεραπεία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται πρόσθετες μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών για την πλήρη διερεύνηση των κινδύνων και των οφελών του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Οι τελευταίες εξελίξεις για το εμβόλιο, τα φάρμακα και τα συμπτώματα 

Κορωνοϊός: Μια απλή άσκηση ηρεμίας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση

Κορωνοϊός: Οι επιστήμονες καταρρίπτουν τα σενάρια συνωμοσίας - Δεν δημιουργήθηκε σε εργαστήριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα