Κορωνοϊός, Λευκωσία: «Δεν έκλεισαν για πολιτικούς λόγους τα οδοφράγματα» λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κορωνοϊός, Λευκωσία: «Δεν έκλεισαν για πολιτικούς λόγους τα οδοφράγματα» λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Εφαρμόζουμε τα προληπτικά μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού με βάση τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ευρωπαϊκού κέντρου νοσημάτων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» ανέφερε ο Κυριάκος Κούσιος

odofragmata_kypros
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, μετά τη σημερινή συνεδρία του εθνικού συμβουλίου δήλωσε πως κακώς δίδεται η οποιαδήποτε πολιτική διάσταση στα μέτρα πρόληψης με κλείσιμο οδοφραγμάτων, για μη εξάπλωση του κορωνοϊου που ενδέχεται να εξελιχθεί σε πανδημία.

Υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει καμία πολιτική προέκταση στο συγκεκριμένο θέμα, είπε πως «είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος μέλος της ΕΕ. Εφαρμόζουμε τα προληπτικά μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού με βάση τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ευρωπαϊκού κέντρου νοσημάτων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Πρόσθεσε πως «η αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων σημείων διέλευσης εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και η Κυβέρνηση θα αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση με βάση και τις εισηγήσεις της διϋπουργικής επιτροπής».

Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι όχι μόνο επιθυμούν την ομαλή λειτουργία όλων των σημείων εισόδου στη γραμμή αντιπαράταξης αλλά επιθυμούν και τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης».

Είπε ακόμη πως η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Κύπρο, με σημερινή της ανακοίνωση, επισημαίνει το συγκεκριμένο γεγονός τονίζοντας ότι είναι αποδεκτή η λήψη προληπτικών μέτρων. Τονίζει τη σημασία της επαφής των δυο κοινοτήτων και η απάντησή μας είναι ότι στα πλαίσια της προστασίας και των δυο κοινοτήτων μια υπεύθυνη Κυβέρνηση πρέπει να παίρνει προληπτικά μέτρα.

«Πήρε λοιπόν η Κυβέρνηση τα συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα για την προστασία και των δυο κοινοτήτων, ανέφερε και σημείωσε πως λειτουργούν πέντε σημεία εισόδου και δεν έχει με κανένα τρόπο αποκοπεί η επαφή των δυο κοινοτήτων ή οι επισκέψεις από τις ελεύθερες περιοχές στις κατεχόμενες και το ανάποδο», ανέφερε.

Κλείσιμο
Πρόσθεσε πως «δεν θεωρούμε ότι η απόφαση εμποδίζει την επαφή των δυο κοινοτήτων», και σημείωσε πως θα ήταν ευχής έργο αν υπήρχαν πολύ περισσότερα σημεία διέλευσης, κάτι που όπως ανέφερε είναι και η πολιτική της Κυβέρνησης».

Ο κ. Κούσιος είπε πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να παραδώσουν τις εισηγήσεις του μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Ανέφερε πως αύριο θα συνέλθει η διϋπουργική επιτροπή στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα αλλά και να προβεί σε εισηγήσεις.

Πρόσθεσε πως την Τρίτη θα συνέλθει εκ νέου η διϋπουργική επιτροπή, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, οι οποίες θα υποβληθούν στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Κούσιος είπε πως η Κυβέρνηση θεωρεί το θέμα της ροής μεταναστών ως πολύ σοβαρό και το έχει αναγάγει και σε εθνικό πρόβλημα.

Είπε πως η Κυβέρνηση προβληματίζεται σοβαρά, αξιολογεί την κατάσταση, προβαίνει στους σχεδιασμούς της και στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το θέμα αυτό κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, σημειώνοντας πως ταυτόχρονα έγιναν παραστάσεις στα ευρωπαϊκά σώματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ