ΕΕ: Ισχυρή σύσταση στα κράτη-μέλη να ζητούν αρνητικό τεστ 48 ωρών για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

ΕΕ: Ισχυρή σύσταση στα κράτη-μέλη να ζητούν αρνητικό τεστ 48 ωρών για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων της ΕΕ εισηγείται μάσκα υψηλής προστασίας στις πτήσεις από και προς Κίνα, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ταξιδιώτες και ανάλυση λυμάτων στα αεροδρόμια

paris-airport-masks-m2
Ισχυρή σύσταση στα κράτη-μέλη να ζητούν αρνητικό τεστ 48 ωρών και χρήση προστατευτικής μάσκας για τους ταξιδιώτες από την Κίνα απευθύνει ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων της ΕΕ.

Έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση, ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) της ΕΕ αποφάσισε να εισηγηθεί στα 27 κράτη-μέλη έκτακτα μέτρα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα, σε μια προσπάθεια να ανακόψει ένα μεγάλο επιδημικό κύμα από το μεγαλύτερο ασιατικό έθνος, που τώρα δοκιμάζεται πάλι από τον κορωνοϊό.

Τα δύο βασικά μέτρα που εισηγούνται να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ είναι η επίδειξη αρνητικού τεστ για κορωνοϊό 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα, καθώς και η σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2 ή ΚΝ95) σε όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα.

Παράλληλα, ο Μηχανισμός εισηγείται τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα, καθώς και έλεγχο των λυμάτων στα αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα.

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων της ΕΕ δεν αποφασίζει, αλλά εισηγείται στις κυβερνήσεις των κρατών, οι οποίες και θα αποφασίσουν πώς θα λειτουργήσουν και ποια μέτρα θα λάβουν.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Σουηδικής Προεδρίας της ΕΕ, τα κράτη-μέλη συμφωνούν:

- Να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες των πτήσεων προς και από την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα, ή αναπνευστήρες FFP2/N95/KN95.

- Συμφωνούν να εκδίδουν συμβουλές στους εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται ή προορίζονται για την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αερολιμένων, όσον αφορά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.

- Τα Κράτη Μέλη ενθαρρύνονται θερμά να εισαγάγουν, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, την απαίτηση για αρνητικό τεστ COVID-19 το οποίο θα πραγματοποιηθεί το αργότερο 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν τα μέτρα αυτά με:

-Τυχαίες δειγματοληψίες σε επιβάτες που φθάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.

- Ανάλυση των λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φθάνουν από την Κίνα.

- Συνέχιση της προώθησης της ανταλλαγής εμβολίων και της χρήσης εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδίως μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Η δήλωση της προεδρίας σχετικά με τον ευρωπαϊκό συντονισμό των ταξιδιωτικών μέτρων για τη νόσο COVID-19 αναφέρει ακόμα ότι ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ (IPCR), λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του ΠΟΥ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και τις εξελίξεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των δεδομένων που ανταλλάσσονται, με σκοπό να διασφαλιστεί ο συντονισμός της ΕΕ όσον αφορά τα μέτρα που κρίνονται αναγκαία.

Τα κράτη μέλη συμφωνούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να επανεξετάσουν τα θεσπισθέντα μέτρα έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023.

Ειδήσεις σήμερα:

Βασίλης Τόπαλος: Βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση έδειξε η ιατροδικαστική για τον 16χρονο πυγμάχο

Συνωμοσία πίσω από το δυστύχημα της Νταϊάνα βλέπει ο πρίγκιπας Χάρι στο νέο του βιβλίο

Κωνσταντίνος Εμμανουήλ για τη σύντροφό του: Είναι εμμονική και ζηλιάρα, εκείνη με χτύπησε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK