Κορωνοϊός: Μικρός ο αριθμός σε σοβαρές νοσηλείες παρά την «έκρηξη» κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Μικρός ο αριθμός σε σοβαρές νοσηλείες παρά την «έκρηξη» κρουσμάτων

Βάσει των υφιστάμενων ελληνικών αλλά και διεθνών δεδομένων, κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, το αποτύπωμα των εξάρσεων σε σοβαρές νοσηλείες και θανάτους ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με όλες τις προηγούμενες παραλλαγές

koronoios-nosokomeio
Tην αποσύνδεση κρουσμάτων covid-19 και νοσηλειών στο τρέχον επιδημικό κύμα κορωνοϊού που πλήττει τη χώρα μας, διαπιστώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Παράλληλα, επισημαίνει ότι διανύουμε μία σημαντική, μεταβατική περίοδο της πανδημίας σε ό,τι αφορά την αποτύπωση της εικόνας της. Είναι ενδεικτικό, ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δεν θα καταγράφει πλέον τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εβδομαδιαία βάση,

«H πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παρουσιάζει αυξητική τάση εδώ και περίπου 4 εβδομάδες. Παρόλα αυτά, η αντίστοιχη μεταβολή σε σοβαρές νοσηλείες (νοσηλείες ΜΕΘ) είναι πολύ μικρή. Βάσει των υφιστάμενων ελληνικών αλλά και διεθνών δεδομένων, κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, το αποτύπωμα των εξάρσεων σε σοβαρές νοσηλείες και θανάτους ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με όλες τις προηγούμενες παραλλαγές», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, με την οποία υπενθυμίζει την επιδημιολογική ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση, αρχής γενομένης από το απόγευμα της Παρασκευής.

Αυξητική τάση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις χώρες την Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός των κρουσμάτων, υπογραμμίζει ο ΕΟΔΥ, είναι άμεση συνάρτηση της πολιτικής διαγνωστικών ελέγχων κάθε χώρας, και συμπληρώνει πως η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τον ημερήσιο αριθμό των διενεργηθέντων διαγνωστικών ελέγχων έναντι της COVID-19, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 6.672 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

«Η τρέχουσα φάση της πανδημίας μας υποδεικνύει ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση όπου ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων έχει μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τα κρούσματα που και λόγω της μεροληψίας της δειγματοληψίας δεν παρέχουν μια αξιόπιστη και συγκρίσιμη εικόνα μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών εντός της χώρας αλλά και μεταξύ διαφορετικών χωρών» επισημαίνουν οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ.

«Επειδή ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται άμεσα από την γεωχρονική κατανομή των διενεργούμενων διαγνωστικών ελέγχων, αλλά και τις υγειονομικές απαιτήσεις της περιόδου, η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από τώρα και στο εξής θα δημοσιοποιείται σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Σουηδία, κ.α.» εξηγεί ο ΕΟΔΥ.

Στην έκθεση θα εξακολουθήσουν να ανακοινώνονται το σύνολο καθώς και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων που προκύπτουν από τους διαγνωστικούς ελέγχους στην επικράτεια, το σύνολο των νοσηλειών, αλλά και των νοσηλειών σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων, με στοιχεία που θα αφορούν και τις ηλικιακές κατανομές. Επίσης, θα ανακοινώνονται τα δεδομένα που αφορούν στις μεταβολές στο επιδημικό φορτίο στην κοινότητα, και που θα βασίζονται και στις εκτιμήσεις στα αστικά λύματα, για την εκτίμηση του φορτίου σε κάθε περιοχή. Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα παρέχει περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά, και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, «χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα» όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού.

Ειδήσεις σήμερα:

Μάλια: Ξανάσμιξε με την κόρη του ο 62χρονος Βρετανός - «Τους έλεγα από την αρχή ότι όλο αυτό ήταν αθώο»

Υπέκυψε στα τραύματά του ο Σίνζο Άμπε λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρός 25χρονος έπειτα από τροχαίο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ