Κορωνοϊός: Αμετάβλητοι οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας παρά τα 130.000 ενεργά κρούσματα

Κορωνοϊός: Αμετάβλητοι οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας παρά τα 130.000 ενεργά κρούσματα

Οι νοσηλείες είναι οριακά αυξημένες τις τελευταίες ημέρες παρά τη μεγάλη διασπορά του ιού - Μεγάλη εξάπλωση της νόσου  στη νησιωτική χώρα - Έσπασε το «φράγμα» των 27.000 θανάτων η χώρα μας - Σε «επιφυλακή» ο ΠΟΥ για την επιδημιολογική κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο

5085270
Στη δίνη του κορωνοϊού κινούνται οι ημερήσιες λοιμώξεις στη χώρα, χωρίς όμως να συμπαρασύρει τους «σκληρούς» δείκτες, δηλαδή τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις. Η ευρεία διασπορά είναι πρόδηλη και από τα ενεργά κρούσματα, τα άτομα δηλαδή που νοσούν με κορωνοϊό αυτή τη στιγμή, που ανέρχονται περίπου στα 130.000.

Όπως εξήγησε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση σχετικά με την πορεία της επιδημίας, το γεγονός αυτό δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η έξαρση των κρουσμάτων χαρακτηρίστηκε ως «πολυπαραγοντική», με τη συμβολή αρκετών παραμέτρων, σημειώνοντας ότι «κυρίως, οφείλεται στην σταδιακή επικράτηση της «Omicron 2», η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, με τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων, την ώρα που πιθανότητα ξεκινά να μειώνεται και η προστασία από τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε συνανθρώπους μας με ανοσοκαταστολή».

Στη σαφή αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη αναφέρθηκε και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε, δηλώνοντας ότι βρίσκεται «σε επιφυλακή» για την επιδημιολογική κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένει «αισιόδοξος». Μαζί με την Ελλάδα, καταγράφονται αυξήσεις νέων διαγνώσεων του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο, στην Γαλλία, στην Ιταλία και στη Γερμανία.

«Κοκκίνισε» το Αιγαίο

Μια ματιά στο χάρτη με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων είναι αρκετή για να κατανοηθεί η μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού στη νησιωτική χώρα. Ειδικότερα, παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό στην Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας (738,72), στην ΠΕ Άνδρου (347,03), στην ΠΕ της Κω (302,36), στην ΠΕ Νάξου (513,51), στην ΠΕ της Πάρου (549,38), στην ΠΕ Σύρου (520,76) και στην ΠΕ Τήνου (405,28).

Κλείσιμο
Αναφορικά με την Κρήτη, δύο από τις τέσσερις ΠΕ βρίσκονται στο «κόκκινο», με την ΠΕ Ηρακλείου να καταγράφει σταθερά περισσότερα από 1.000 κρούσματα ημερησίως -1.032 σήμερα- και την ΠΕ Χανίων περίπου τα μισά, δηλαδή 534. Αντίστοιχες αυξήσεις παρατηρούνται και εδώ στα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, με την ΠΕ Ηρακλείου στα 337,82, στο Λασίθι στα 306,44 και στα Χανιά 341,03. Οι ανοδικές τάσεις αυτές εξηγούνται, εάν αναλογιστούμε ότι τα Χανιά και ο Άγιος Νικόλαος ήταν οι περιοχές που τερμάτισαν πρώτες αριθμητικά στις τιμές του ιικού φορτίου μια εβδομάδα πριν, με αύξηση +163% και +643% αντιστοίχως.

Όσον αφορά τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας σχετικά με τα λύματα και το ιικό φορτίο, καταγράφηκαν αυξήσεις. Ειδικότερα, αυτές παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (+51%), στη Θεσσαλονίκη (+74%), στα Χανιά (+81%) και στην Κέρκυρα (+105%). Οριακή ήταν η αύξηση στην Περιφέρεια Αττικής (+18%) και στην Πάτρα (+26%). Αντίθετα, πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο ( 77%) και στο Ρέθυμνο (-33%), ενώ οριακή ήταν η πτώση στο Ηράκλειο (-25%), στην Αλεξανδρούπολη (-23%) και στην Ξάνθη (-17%).

Έσπασε το «φράγμα» των 27.000 θανάτων

Αν και είναι ξεκάθαρη η μέχρι στιγμής «αποσύζευξη» των κρουσμάτων από τις νοσηλείες και τους θανάτους, τη σημερινή μέρα συμπληρώνονται συνολικά 27.029 θάνατοι από την έναρξη της επιδημίας, σπάζοντας το φράγμα των 27.000 απωλειών. Παρόλα αυτά, θετικό θεωρείται το γεγονός ότι σήμερα κατέληξαν λιγότεροι από 30 ασθενείς και συγκεκριμένα 34 συνάνθρωποί μας. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε αυτή η πτώση ήταν ακριβώς δέκα μέρες πριν, στις 12 Μαρτίου, όποτε και οι ανθρώπινες απώλειες είχαν ανέλθει στις 39.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr και του protothema.gr, οι νέες εισαγωγές μπορεί να είναι οριακά αυξημένες, φτάνοντας τις 407 σήμερα, ωστόσο, σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται και τα σημερινά εξιτήρια που ανέρχονται στα 469, σε αντίθεση με τα χθεσινά που ήταν 246, περίπου δηλαδή τα μισά. «Χειρόφρενο» ωστόσο έχει τραβηχτεί στην αποσυμπίεση των νοσηλευομένων ασθενών στις απλές κλίνες, που εξακολουθούν να ξεπερνούν τους 2.000, με 2.345 ασθενείς σήμερα. Εν τέλει, όσο δεν πατιέται το «γκάζι» στο σύστημα υγείας, η πορεία της επιδημίας δεν εκτροχιάζεται.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανησυχία για το Τσερνόμπιλ μετά τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή

Δημοσιογράφος παραιτήθηκε από την ρωσική κρατική τηλεόραση γιατί δε συμφωνεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Απίστευτο περιστατικό σε σουσάδικο της Αθήνας - Άνδρας με μουστάκι μπήκε, παρήγγειλε και αυνανίστηκε μπροστά σε όλους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ