Κορωνοϊός: Οι σκέψεις για τέταρτη δόση σε ηλικιωμένους - Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Οι σκέψεις για τέταρτη δόση σε ηλικιωμένους - Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δεν τίθεται θέμα χορήγησής της στον γενικό πληθυσμό, αλλά σε άτομα μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο νόσησης λόγω ανοσογήρανσης

emvolio_covid_tetarti
Σημαδιακή η σημερινή μέρα για την πορεία του κορωνοϊού, καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον χαρακτηρισμό του ως «πανδημία». Έπειτα από αυτή την καθοριστική για τον κόσμο διετία, η αξία του εμβολιασμού και το υπέρτατο «δώρο» της επιστήμης, το εμβόλιο, εξακολουθούν να αποτελούν τα πανίσχυρα όπλα στην αναχαίτιση του κορωνοϊού και τις επιβλαβείς του συνέπειες, σύμφωνα και με τα νεότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τελευταία τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπερθεμάτισε για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή της διασωλήνωσης και του θανάτου, ενώ αναφέρθηκε στην τέταρτη δόση και την επαρκή θωράκιση που θα μπορούσε να προσφέρει στους ηλικιωμένους.

Για ποιους συνιστάται η τέταρτη δόση

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, αυξημένο είναι το επιστημονικό ενδιαφέρον σχετικά με την ενδεχόμενη χορήγηση της τέταρτης δόσης για προληπτικούς λόγους σε ηλικιωμένα άτομα. Διευκρίνισε μάλιστα πώς δεν τίθεται θέμα χορήγησής της στον γενικό πληθυσμό, αλλά σε άτομα μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο νόσησης λόγω ανοσογήρανσης, της γήρανσης δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ως παράδειγμα χώρες όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί θετικά στην περαιτέρω εμβολιαστική θωράκιση αυτής της μερίδας του πληθυσμού. Η Σκωτία έχει ήδη προαναγγείλει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης μέσα στον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι αρχές του χρόνου οι υγειονομικές αρχές του Ισραήλ είχαν δώσει το «πράσινο» φως στην χορήγηση της τέταρτης δόσης σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών και του ιατρικού προσωπικού, υπό την σκιά της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Omicron.

Έξαρση κρουσμάτων χωρίς άνοδο των σκληρών δεικτών

Η συζήτηση για την προστασία των ευάλωτων ομάδων είναι μια από τις μεγαλύτερες αποδείξεις ότι η επιδημία ακόμα καλά κρατεί, παρά την σταθερή αποσυμφόρηση του υγειονομικού συστήματος: «Από όλους τους επιστήμονες τονίζεται πως η αποκλιμάκωση των “σκληρών δεικτών” της πανδημίας και η πιθανή άρση κάποιων μέτρων δεν θα πρέπει να σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, αυτό είναι σαφές» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Τα οφέλη του εμβολιασμού με την τρίτη δόση, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που παρουσιάστηκαν στην ενημέρωση, μπορούν να εξηγήσουν αυτή την «αποσύζευξη» των σκληρών δεικτών. Ειδικότερα, όσον αφορά τον δείκτη θνησιμότητας, το εμβόλιο παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 87%, με το ποσοστό θανάτου των εμβολιασμένων να είναι 1,5% σε σχέση με 11,7% σε ανεμβολίαστους ανά 100.000 ατόμων, προσφέροντας δηλαδή σχεδόν δέκα φορές παραπάνω θωράκιση.

Αναφορικά με τον κίνδυνο διασωλήνωσης, ο πλήρης εμβολιασμός προστατεύει κατά 91%, ενώ η αποτελεσματικότητα στην επίπτωσης της μόλυνσης με κορωνοϊό ανέρχεται στο 62%, «η οποία είναι σημαντική σε περίοδο επικράτησης ενός στελέχους που έχει τα χαρακτηριστικά της ανοσιακής διαφυγής», σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου.

«Ο ιός είναι μαζί μας και αυτό είναι εμφανές και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται» σημείωσε επίσης η καθηγήτρια, γεγονός που διαφαίνεται και από την έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται από την προηγούμενη εβδομάδα.

Κλείσιμο
Αυτή η πυροδότηση όμως των ημερήσιων λοιμώξεων -22.694 κρούσματα καταγράφηκαν μόλις σήμερα-, σε αντιδιαστολή με την σταθεροποίηση των «σκληρών δεικτών», ενισχύουν και πρακτικά τη θωράκιση που προσφέρει ο πλήρης εμβολιασμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες των protothema.gr και ygeiamou.gr, το σύνολο των ασθενών σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ και Αρν.Πίεσης ανέρχονται στους 2.710, με μόλις έναν μήνα πριν να νοσηλεύονται κοντά στους 4.800 ασθενείς. Τέλος, οι εισαγωγές των ασθενών δεν υπερβαίνουν τους 300 ημερησίως.

Στα επίπεδα της Ευρώπης οι εμβολιασμοί

Στην εμβολιαστική πορεία στη χώρα μας αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως ανέφερε, έχουν πραγματοποιηθεί 20.320.000 εμβολιασμοί σε 7.870.000 πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε 75 % του γενικού πληθυσμού και 84,6 % του ενήλικου πληθυσμού.

Ακολούθως, επισήμανε ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 75 % και 85,5 %. Το 72% του γενικού πληθυσμού και 80,8% του ενήλικου πληθυσμού έχουν ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ στο 72% κυμαίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη για το γενικό πληθυσμό και στο 83% του ενήλικου πληθυσμού.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Έλον Μασκ προκαλεί σε «μονομαχία» τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: «Αγανακτισμένη» με τα ΜΜΕ δηλώνει η οικογένεια με ανακοίνωσή της

Εμανουέλ Μακρόν: Το «ανθρώπινο» πρόσωπο του Γάλλου προέδρου - Aξύριστος, ανήσυχος, με μαύρους κύκλους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ