Κορωνοϊός: Ανοσία για πάνω από ένα χρόνο με τρεις δόσεις εμβολίου - Από αύριο τα ραντεβού για Novavax

Κορωνοϊός: Ανοσία για πάνω από ένα χρόνο με τρεις δόσεις εμβολίου - Από αύριο τα ραντεβού για Novavax

Θεοδωρίδου: Δεν εξετάζεται προς το παρόν η χορήγηση 4ης δόσης για τον γενικό πληθυσμό στη χώρα μας

emviliasmos_oura
Ο Φεβρουάριος κλείνει με την εμβολιαστική περίοδο να οδεύει προς την ολοκλήρωση και τους εμβολιασμένους προστατευμένους από τον κορωνοϊό για περισσότερο από έναν χρόνο. Παράλληλα, από το ερχόμενο Σάββατο ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Novavax.

Τα παραπάνω επισήμαναν, μεταξύ άλλων, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 από το υπουργείο Υγείας.

Στην εκπνοή του μήνα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 16.274 νέα κρούσματα, 70 θανάτους ασθενών με COVID-19 και 413 διασωληνωμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr, το περασμένο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 319 εισαγωγές και οι νοσηλείες Covid ανέρχονται σε 3.270.

Θεοδωρίδου: Πάνω από χρόνο η ανοσία με τρεις δόσεις εμβολίου

Περισσότερο από έξι μήνες ή και έναν χρόνο ενδεχομένως διαρκεί η ανοσία που επιτυγχάνεται με τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό και κυρίως την ενισχυτική δόση, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, επικαλούμενη τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα. Σύμφωνα με τις μελέτες, έξι μήνες μετά τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι μόλυνσης και συμπτωματικής νόσου μειώνεται κατά 20%-30%, αλλά μόλις κατά 10% έναντι της σοβαρής νόσου, παραμένοντας πάνω από 70%.

Όπως εξήγησε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δεν εξετάζεται προς το παρόν η χορήγηση 4ης δόσης για τον γενικό πληθυσμό στη χώρα μας, παρά τη θετική στάση άλλων κρατών, όπως η Αγγλία και οι ΗΠΑ.

Προς το παρόν, στην Ελλάδα η 4η δόση χορηγείται μόνο σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς 18 ετών και άνω, τρεις μήνες τουλάχιστον από την ενισχυτική (τρίτη) δόση, ενώ για τον αντίστοιχο πληθυσμό 5-17 ετών το εμβολιαστικό σχήμα ολοκληρώνεται στην τρίτη δόση, τέσσερις εβδομάδες από τον αρχικό εμβολιασμό.

Κλείσιμο
Στους ανοσοκατεσταλμένους συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με καρκίνο συμπαγών οργάνων ή αιματολογικούς καρκίνους υπό αγωγή, άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων υπό αγωγή, πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, με λοίμωξη HIV (λεμφοκύτταρα CD4 < 200) ή υπό θεραπεία με υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών ή άλλων φαρμάκων που μπορεί να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι «η συγκρατημένη χαρά για την αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα μας σκιάζεται από τα μαύρα σύννεφα του πολέμου στην Ουκρανία», ενώ τόνισε του κινδύνους που μπορεί να σημαίνει η κατάσταση πολέμου για τον έλεγχο λοιμωδών νοσημάτων. Η σύρραξη στη Συρία το 2011-2017 στοίχισε τη μείωση των εμβολιασμών από το 80% στο 41% και την εμφάνιση κρουσμάτων πολιομυελίτιδας μέσα σε τρεις μήνες.

Θεμιστοκλέους: Από αύριο τα ραντεβού για Novavax

Το εμβόλιο της Novavax προστίθεται και επισήμως στην εμβολιαστική φαρέτρα από την ερχόμενη Τετάρτη 2 Μαρτίου, οπότε η χώρα θα παραλάβει τις πρώτες δόσεις. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού αφορά μόνο τον βασικό εμβολιασμό -όχι αναμνηστική δόση- και ανοίγει αύριο το μεσημέρι, 1η Μαρτίου, ενώ ο πρώτος εμβολιασμός με το σκεύασμα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαρτίου.

«Από δω και πέρα θα έχουμε μια φθίνουσα πορεία των εμβολιασμών, γιατί ολοκληρώνεται, όπως το λέμε, η εμβολιαστική περίοδος», εξήγησε έπειτα για τη μειωμένη ζήτηση εμβολιασμών, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλά στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι:

- το 96% όσων έληξε το πιστοποιητικό εμβολιασμού μερίμνησαν για την ενισχυτική δόση,
- το 92% των δικαιούχων πραγματοποίησε την τρίτη δόση και το 1,3% την έχει προγραμματίσει
- η χώρα μας έφτασε τα επίπεδα της ΕΕ στους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού τόσο αναφορικά με την πρώτη δόση (74,9%) όσο και τους ολοκληρωμένους (71,7%).

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς για αποφυγή ταξιδιών στη Ρωσία

Ευρωπαϊκές εταιρείες διακόπτουν τις εμπορικές δραστηριότητες στη Ρωσία με τον κλοιό των κυρώσεων να σφίγγει

Ο Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ