Δεν έχουν τέλος οι απώλειες από τη «Delta»: Σχεδόν 1.700 ασθενείς έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό από τις αρχές του χρόνου

Δεν έχουν τέλος οι απώλειες από τη «Delta»: Σχεδόν 1.700 ασθενείς έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό από τις αρχές του χρόνου

Μικρή αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ καθώς το φράγμα των 5.000 νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 «έσπασε» προς τα κάτω - Στα 88 τα νοσηλευόμενα παιδιά με κορωνοϊό

meth333
Για τρίτη φορά μέσα στον Ιανουάριο, οι ημερήσιοι θάνατοι από COVID-19 αποτυπώθηκαν με τριψήφιο αριθμό στην έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Στις 17 και 18 του μήνα, οι θάνατοι ήταν 101 και 106 αντίστοιχα, ενώ οι 108 νεκροί σήμερα αποτελούν την κορύφωση του σκληρού επιδημιολογικού δείκτη για τις τρεις εβδομάδες που μετρά το νέο έτος. Στις 21 αυτές ημέρες έχουν χαθεί συνολικά 1.684 άνθρωποι, το 7% από τις 22.476 απώλειες που χρεώνονται στον κορωνοϊό.

Μεταξύ των ασθενών που έχασαν τη μάχη με τον ιό, και το βρέφος που κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου, έπειτα από 38 ημέρες νοσηλείας. «Από ό,τι κατάλαβα υπήρχε ανεμβολίαστο περιβάλλον. Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό για εμάς και μας λυπεί πάρα πολύ», σχολίασε σχετικά η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Οι επιπτώσεις από το έλλειμμα εμβολιασμών έναντι της COVID-19 καταγράφονται ακόμα εντονότερες στην παρούσα φάση της επιδημίας. Όπως ανέφεραν οι καθηγητές και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, το 93,4% των θανάτων των τελευταίων δύο εβδομάδων αφορούσαν ανεμβολίαστους ή χωρίς την ενισχυτική δόση, ενώ το ποσοστό των ανεμβολίαστων στους άνω των 60 ετών παραμένει ο πιο ισχυρός προβλεπτικός δείκτης της θνητότητας από τον κορωνοϊό.

Παρ΄ όλα αυτά, οι ημερήσιοι εμβολιασμοί καταγράφουν πτώση, κάτω από 90.000 δόσεις καθημερινά τις τελευταίες έντεκα ημέρες, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκαν μόλις 68.074 εμβολιασμοί.

Η ανάγκη περισσότερων εμβολιασμών επιτείνεται περαιτέρω μετά την εμφάνιση της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον BA.2 που διασπείρεται ήδη στην Ευρώπη. Αν και δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή διαθέσιμα στοιχεία, οι επιστήμονες τονίζουν πως το εμβόλιο παραμένει η ουσιαστική ασπίδα. Στην Ελλάδα, έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής.

Κάτω από 5.000 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς

Το φράγμα των 5.000 νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 «έσπασε» ξανά, προς τα κάτω όμως τη φορά αυτή. Επί του παρόντος, οι νοσηλείες ανέρχονται σε 4.977, 3.885 σε απλές κλίνες και 1.092 σε Μονάδες (ΜΕΘ,ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ).

Κλείσιμο
Η αυξημένη θνητότητα στα περιστατικά με την παραλλαγή Δέλτα, εξηγεί ίσως, εν μέρει, τη μικρή αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας. Φαίνεται όμως πως η παραλλαγή Όμικρον, με την ηπιότερη και βραχύτερη νόσηση σύμφωνα με τα κλινικά δεδομένα, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο και έχει οδηγήσει στην επιτάχυνση των εξιτηρίων κατά 6%, όπως ανέφερε χθες ο κ. Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η κινητικότητα στα νοσοκομεία αποδίδεται εξ ημισείας πια στις δύο παραλλαγές.

Μιλώντας για τα στοιχεία αποσυμφόρησης των νοσοκομείων, πέραν των ταχύτερων εξιτηρίων, ο καθηγητής ανέφερε τη μείωση της πίεσης στις ΜΕΘ κατά 5% αλλά και των νέων εισαγωγών κατά 7%. Στην έκθεση του ΕΟΔΥ αναγράφονται 467 εισαγωγές το περασμένο 24ωρο, κατά 7.71% λιγότερες σε σχέση με προχθές, και 679 διασωληνωμένοι ασθενείς, ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι κατά 80.71%.

Στα 88 τα νοσηλευόμενα παιδιά με κορωνοϊό

«Προφανώς θα έχουμε στην κορυφή του παγόβουνου κάποια παιδιά που θα χρειαστούν νοσηλεία», σχολίασε χθες η κ. Παπαευαγγέλου σχετικά με την ανησυχία που έχει προκαλέσει η αύξηση παιδιατρικών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νοσηλείες παιδιών ανέρχονται σε 88, στην πλειοψηφία τους όμως ηπιότερες και συντομότερες, ενώ λιγότερα είναι τα περιστατικά που χρήζουν οξυγόνου, επεσήμανε η καθηγήτρια.

Αναφορικά με τη νόσηση στα εμβολιασμένα παιδιά με Όμικρον συγκριτικά με τη Δέλτα, υπενθυμίζεται ότι τα δεδομένα έχουν διαπιστώσει:

30% μικρότερη πιθανότητα προσέλευσης Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων

67% μικρότερο κίνδυνο εισαγωγής

60 - 70% λιγότερες πιθανότητες νοσηλείας στη ΜΕΘ

νοσηλείες λόγω αφυδάτωσης κυρίως και όχι αναπνευστικών προβλημάτων (στοιχεία από τις ΗΠΑ).

Τέλος, όσον αφορά τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self-test) που διενεργήθηκαν σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, 46.000 ήταν τα θετικά αποτελέσματα τις δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων, με ένα στα τρία να αφορά παιδί.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στο Παίδων: Νεκρό βρέφος από εγκαύματα, συνελήφθησαν μητέρα και γιαγιά

Υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη: «Περιμένουμε τις τοξικολογικές για να μπουν οι ένοχοι φυλακή»

Ουκρανία: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία στέλνουν πυραυλικά συστήματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα